Tersine Paten Nasıl Kayılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok insan için ileri doğru paten kaymak inanılmaz derecede zordur. Paten kaymayı öğrenmek pratik gerektirir, bu nedenle düşme ihtimalinize karşı koruyucu giysiler giydiğinizden emin olmalısınız. Geriye doğru paten kaymayı denemeden önce, paten kaymanın temellerini bilmeniz gerekir. İleri doğru kayma ve kolaylıkla durma becerinizden emin olduktan sonra, geriye doğru kaymayı öğrenmeye geçebilirsiniz. Ayak parmaklarınızı bir araya getirme ve ardından topuklarınızı birbirinden ayırma şeklindeki basit hareketi tekrarlayarak patenlerinizin üzerinde geriye doğru hareket edeceksiniz.

Adımlar

Geriye Doğru Paten

  1. adım 1 bir
    Ayaklarınızla bir 'V' şekli yapın. Ayak parmaklarınız birbirine değmeli ve topuklarınız birbirinden ayrı olmalıdır. Ayaklarınızın dış kenarları, ayak parmaklarınız köşeyi oluşturacak şekilde kabaca 90 derecelik bir açı oluşturmalıdır.
    • Bunu rahatsız edici bulursanız, dizlerinizi biraz bükmek yardımcı olur.
  2. adım 2 topuklarınızı iterek birbirinden ayırın ve tekrar bir araya getirin.
    Topuklarınızı birbirinden ayırın ve tekrar bir araya getirin. Topuklarınızı birbirinden ayırdığınızda yarattığınız boşluk ne kadar geniş olursa, geriye doğru o kadar hızlı ve uzun hareket edersiniz. Topuklarınız birleştiğinde, ayak parmaklarınızla 'V' şeklini yeniden oluşturun ve tekrarlayın.
    • Alternatif olarak, bir paten üzerinde geriye doğru kaymak için sol ayağınızı kaldırırken sağ ayak parmaklarınıza baskı uygulayabilirsiniz. Momentumunuz tükenmeye başladığında bu hareketi diğer ayağınızla yansıtın.
  3. adım 3 omzunuzun üzerinden arkanıza bakın.
    Omzunuzun üzerinden arkanıza bakın. Nereye gittiğinizi görmenin tek yolu düzenli olarak omzunuzun üzerinden bakmaktır. Bu çok kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle dikkatli olun ve geriye doğru kaymayı ilk öğrendiğinizde bunu yavaşça yapın.
    • Nereye gittiğinizi görmek için baktığınızda geriye yaslanmayın. Çoğu insan bu şekilde düşer.
  4. adım 4 hız kazanmak için kulaçlarınızın uzunluğunu artırın.
    Hızlanmak için kulaçlarınızın uzunluğunu artırın. Ayak bileklerinizi ne kadar geniş açabilirseniz, o kadar fazla momentum üretirsiniz. Ayak parmaklarınızı bir araya getirme ve ardından ayak bileklerinizi birbirinden ayırma işlemini ne kadar hızlı tekrarlayabilirseniz, o kadar hızlı hareket edersiniz.
    • Pistte kaymadan önce pratik yapın. Geriye doğru kayma konusunda iyi olmak istiyorsanız, ilk başta yavaş giderek ve yavaş adım atarak pratik yapın. Düşerseniz panik yapmayın; bu herkesin başına gelir ve sonunda daha iyi olacaksınız.
    • Geriye doğru kaymak çok fazla pratik gerektirir. Rahat ve kendinizden emin olana kadar hızınızı veya yayılma genişliğinizi artırmayın.
  5. adım 5 geriye ve ileriye doğru kayma arasında geçiş yapın.
    Geriye ve ileriye doğru kayma arasında geçiş yapın. Ağırlığınızı sağ ayağınıza aktarın. Aynı zamanda sol ayağınızı yukarı kaldırın ve vücudunuzu 180 derece döndürmek için kullanın. Ardından sağ ayağınızı öne bakacak şekilde çevirin ve itmek için kullanın.
    • Dönmeye başladığınızda merkez bölgenizin ve kalçanızın aynı hizada kaldığından emin olun. Belinizin etrafında dönmeyin.

Buz Pateninin Temellerini Öğrenmek

  1. adım 1 başınıza, dizlerinize ve kollarınıza koruyucu giysiler giyin.
    Başınıza, dizlerinize ve kollarınıza koruyucu giysiler giyin. Paten kaymayı yeni öğreniyorsanız, muhtemelen bazen düşeceğiniz için bol miktarda koruyucu giysi giymelisiniz. Deneyimli bir patenciyseniz, yine de bazı ekipmanlar giymeyi düşünmelisiniz çünkü kazalar profesyonellerin bile başına gelebilir.
    • Koruyucu donanımın en önemli parçası sağlam bir kasktır. Hafif bir düşüşle başınızı yaralayabilirsiniz. Kaskın rahat olduğundan ve başınıza tam oturduğundan emin olun.
    • Daha fazla koruma için dizlik ve bileklik de alabilirsiniz. Bunlar özellikle çimento veya asfalt gibi daha pürüzlü yüzeylerde paten yapıyorsanız kullanışlıdır.
  2. adım 2 patenlerinizi bağlayın.
    Patenlerinizi bağlayın. Alt kısımdan başlayın ve paten üzerinde yukarı doğru ilerleyin. Bağcıklar ilk göz deliklerinin altından geçmeli ve siz bağcıkları paten üzerinde gezdirdikçe birbirlerinin üzerinden geçmelidir. Ayrıca bağcıkları göz deliklerinin altından ve üstünden çekerek döndüreceksiniz.
    • Her bir göz deliğinden geçirdikten sonra bağcıkları olabildiğince sıkı çekin.
  3. adım 3 i̇leri doğru kaymayı öğrenin.
    İleri doğru nasıl kayılacağını öğrenin. Şu konularda pratik yapmalısınız paten kaymak geriye doğru kaymaya başlamadan önce. Bir ayağınızla itin ve ivme kaybedene kadar süzülün. Sonra diğer ayağınızla itin.
    • Öne doğru süzülüşünüzü ve size uygun bir duruş geliştirin. Bunları öğrendikten sonra, geriye doğru kayma gibi daha zor manevraları uygulamaya başlayabilirsiniz.
    • Geriye doğru kaymayı denemeden önce ileriye doğru kayma becerinize oldukça güveniyor olmalısınız. Geriye doğru kaymadan önce bilmeniz gereken iki önemli beceri, dengenizi bulmak ve kontrolünüzü kaybetmeden hızınızı artırabilmektir.
  4. adım 4 pateni durdurmak için ön freninizi kullanın.
    Pateni durdurmak için ön freninizi kullanın. Tekerlekli patenlerin ayakkabının ön tarafında frenleri vardır. Bunlar ayak parmağının ucuna yakın yuvarlak, sert plastik veya kauçuk topuzlardır. Bir pateni diğerinin önüne getirin ve hafifçe kaldırın. Ardından ayak parmağınızı kaymakta olduğunuz yüzeye doğru bastırın.
    • Dengenizi kaybetmemek için iyi bir kuvvetle hızlıca aşağı doğru itin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Geriye doğru kaymak kolay mı?
    Ustalaşması biraz zor olabilir, özellikle de patenlerinizin üzerinde henüz kendinize o kadar güvenmiyorsanız. Ancak, temel tekniği anladıktan sonra çok da zor değildir. Başlamak için, ayak parmaklarınızı birleştirin ve ayaklarınızı yerden hafifçe kaldırıp geri indirerek dikkatlice geriye doğru 'yürüyün' - ileriye doğru paten kaymanın tam tersi.
  • Soru
    Patenle geriye doğru kayarken nasıl dönersiniz?
    Başlangıç pozisyonunuzdan dönmek için, arka ucunuzu gitmek istediğiniz yöne doğrultun ve o anda durduğunuz yerden uzağa doğru itin. Süzülürken gitmek istediğiniz yöne doğru hafifçe eğilerek de dönebilirsiniz.
  • Soru
    Geriye doğru crossover nasıl yapılır?
    Omzunuzun üzerinden gitmek istediğiniz yöne bakın ve o taraftaki kolunuzu avuç içiniz öne bakacak ve omzunuz geride olacak şekilde arkanıza doğru uzatın. Diğer elinizi de avuç içiniz aşağı bakacak şekilde hafifçe önünüzde tutun. Ağırlığınızı arkaya baktığınız taraftaki bacağınıza verin ve kayarken diğer bacağınızı içeri ve dışarı hareket ettirin, aynı zamanda vücut ağırlığınızı yukarı ve aşağı hareket ettirin. Diğer bacağınızı geri çekerken, ayaklarınızın aynı hizaya gelmesi için ağırlığınızın çoğunu taşıyan ayağınızın önündeki ayağınızı hareket ettirin.

İpuçları