Sırt Üstü Paten Nasıl Kayılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geriye doğru paten kaymak, ileri seviye inline patende kullanılan agresif bir harekettir. İleriye doğru paten kaymada ustalaştıktan sonra, ters patene geçiş yapabilirsiniz. Biraz korkutucu olabilir, ancak biraz pratik yaparak kısa sürede ustalaşabilirsiniz.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. adım 1 geriye doğru yuvarlanın.
    Geriye doğru yuvarlanın. Geriye doğru paten kaymayı ilk kez öğrenirken, ilk adım geriye doğru hareket konusunda rahat olmaktır. Belirli hareketleri öğrenmeye çalışmadan önce, patenlerinizin üzerinde vücudunuzu geriye doğru yuvarlayın. Kendinizi bir duvardan, çitten veya başka bir nesneden geriye doğru itin.
    • Düz bir yüzeyde geriye doğru yuvarlanmaya başlayın. Daha sonra, geriye doğru hareket konusunda kendinizi daha rahat hissettiğinizde, küçük bir yokuş veya tepeden aşağı doğru geriye doğru yuvarlanın.
    • Alıştırma yaparken yolunuzda herhangi bir enkaz olmadığından emin olun.
    • Patenlerinizi yerde tutun. Geriye doğru yuvarlanmaya çalışırken ve kenar alıştırmalarınızı yaparken patenlerinizi kaldırmayın.
  2. adım 2 çim üzerinde pratik yapın.
    Çim üzerinde pratik yapın. Betona çıkmadan önce, çim veya halı üzerinde kenar gibi bazı temel hareketleri hissedin. Patenleriniz ters V pozisyonunda, ayak parmaklarınız birbirine değecek şekilde başlayın. Patenler orta kenarda olmalıdır. Ayaklarınızı geriye ve dışarı doğru itin. Bu, patenlerinizi iç kenara doğru değiştirir. Ayakları tekrar V pozisyonuna getirerek hareketi bitirin, topuklar bir arada, patenler orta kenarda. Patenleriniz tekrar orijinal ters V pozisyonuna gelene kadar aynı yolu izleyerek ileri doğru itin, ayak parmaklarınız birbirine değsin. Ayaklarınızla yumurta benzeri bir şekil oluşturuyorsunuz.
    • Kendinizi kenar hissine alıştırmak için orta ve iç kenarlar boyunca ileri geri yuvarlanma alıştırması yapın.
    • Basınç ayaklarınızın kemerleri üzerinde kalmalıdır. Ayaklarınızı omuz genişliğinin biraz ötesinden daha fazla genişletmediğinizden emin olun.
    • Kenar atlama, inline patenin temellerinden biridir. Tekerleğinizin üç kenarını kullanmayı ifade eder. 'Orta kenar', patenler dik durumdayken ve siz düz dururken tekerleğin kullanılan kısmını ifade eder. 'İç kenar', patenleriniz içe doğru, vücudun merkezine doğru eğildiğinde tekerleğin kullanılan kısmını ifade eder.
  3. adım 3 şaşırtmalı ayaklarla yuvarlanın.
    Basamaklı ayaklarla yuvarlanın. Ters paten kaymaya başlamadan önce pratik yapmanız gereken bir diğer teknik de ayaklarınızı sallayarak yuvarlanmaktır. Nereye gittiğinizi görmek için baskın omzunuzun üzerinden bakın. Baskın omzunuza denk gelen ayağınızı arkanıza yerleştirin. Bu, doğal olarak ayaklarınızı sendeletecektir. Kendinizi geriye doğru itin ve yuvarlanın.
    • Ayaklarınızı sendelemek nereye gittiğinizi görmenize ve daha fazla alanı kaplamanıza yardımcı olacaktır.
    • Eğer baskın omzunuz sağ omzunuzsa, sağ ayağınız en geride olacaktır.
    • Dizlerinizin bükülü olduğundan emin olun. Düz olurlarsa dengenizi kaybedersiniz.
  4. adım 4 tek ayak üzerinde süzülün.
    Tek ayak üzerinde süzülün. İlk adımdaki gibi geriye doğru yuvarlanma alıştırması yapın, ancak bir ayağınızı yerden kaldırın. Yerden çok uzak olması gerekmez, sadece bir inç kadar. Ağırlığınızın yerdeki paten üzerinde ortalanmış olması gerekecektir.
    • Bu, daha gelişmiş ters paten tekniklerine başladığınızda ihtiyaç duyacağınız becerileri ve güveni geliştirmenize yardımcı olur.
  5. adım 5 ağırlığınızı bir ayağınızdan diğerine kaydırın.
    Ağırlığınızı bir ayağınızdan diğerine kaydırın. Sağa doğru adım atın ve tüm ağırlığınızı bu ayağınıza verin. Sol ayak dengede kalmanıza yardımcı olmalıdır. Ardından, tüm ağırlığınızı sol ayağınıza vererek sola doğru adım atın. Ayaklarınız arasında ileri geri gitme alıştırması yapın ve ağırlığınızın her bir paten arasında kayma hissine alışmaya çalışın. Bu konuda kendinizi rahat hissettiğinizde, tüm ağırlığınızın üzerinde olduğu ayağınızın topuğunun hafifçe dışarı doğru açılmasına izin vermeye başlayın.
  6. adım 6 duruşunuzu doğru yapın.
    Duruşunuzu doğru yapın. Dizler bükülmelidir. Vücut dik tutulmalıdır. Başlangıç pozisyonu omuz genişliğinden biraz daha az olmalıdır. Patenler birbirine değmemeli, ancak omuz genişliğinden daha geniş başlamamalıdır.
    • Geriye doğru kayarken ayaklarınıza doğru öne eğilmeyin. Bu yüz üstü düşmenize neden olabilir.

Daha İleri Düzeyde Geriye Doğru Paten Kaymaya Geçiş

  1. adım 1 geriye doğru makasla kayın.
    Geriye doğru makasla kayın. Ayak parmaklarınız birbirine değecek şekilde başlayın, ayaklarınız dışa doğru V şeklinde açılı olsun. Ayak parmaklarınızla yana doğru itin; düz bir çizgide geriye doğru itmeyin. Ayaklar omuz genişliğinden biraz daha geniş olduğunda, onları tekrar bir araya getirmeye başlayın. Topuklarınız neredeyse birbirine değdiğinde, ayak parmaklarınızı döndürerek dışarı doğru itin ve yeni bir makasa başlayın. Bu hareketi yaparken ayaklarınız 8 şeklinde kayıyor olacaktır.
    • Makasınızı çok fazla açmayın. Bu adımınızı durduracaktır.
    • Kemerlerinizdeki basıncı hissettiğinizden emin olun. Bu dengede olduğunuz anlamına gelir. Dengede durmaya çalışmak için öne doğru hareket ederseniz düşersiniz.
    • Makas, ayakların yakın bir pozisyondan dışarı doğru hareket ettiği ve ardından oval bir şekilde birlikte geri döndüğü, her iki ayağın da kullanıldığı bir paten hareketidir. Bağlantılı makaslar 8 rakamına benzer.
    • Bu, çimde uygulanan kenar tekniğini geliştirir.
  2. adım 2 vuruşlarla kayın.
    Vuruşlarla kayın. Geriye doğru makasla kayma konusunda ustalaştıktan sonra, vuruşlarla kaymaya geçebilirsiniz. Tıpkı ayak parmaklarınızla dışarı itecekmişsiniz gibi başlayın. Her iki ayağınızla tam bir makasa girmek yerine, sadece sol ayağınızla yana doğru itin. Bu, sol bacağınızla yarım makas olan bir kavisle sonuçlanmalıdır. Sağ ayağınız düz bir çizgide geriye doğru yuvarlanmaya devam etmelidir. Sol bacağınızı tekrar sağ bacağınıza yaklaştırdığınızda, ağırlığınızı sol bacağınıza verin ve sağ pateninizin parmak ucuyla yarım makas şeklinde dışarı doğru itin. Sol ayak düz bir çizgide dönmeye devam etmelidir.
    • Bu adım, 1. adımdaki gibi bağlantılı makasla kaymaya benzer şekilde bağlantılı yarım makasla kayarak elde edilir.
    • Bu adım, temelleri öğrenirken geliştirdiğiniz tek ayakla kayma tekniğinin üzerine inşa edilir.
    • Vuruşlarla kaymaya başlamadan önce, ısınmak için birkaç geri makasla kaymak isteyebilirsiniz.
  3. adım 3 geriye doğru c'lerle kayın.
    Geriye doğru C'lerle kayın. Ağırlığınızı patenler arasında ileri geri kaydırarak başlayın. Ağırlığınızı verdiğiniz ayağınızın topuklarının hafifçe dışarı doğru açılı olduğundan emin olun. Ağırlığı sağ patene aktardığınızda, sol pateninizi hafifçe yerden kaldırırken sol pateninizin parmak ucuyla itin. Ağırlığınız sağ pateninizde olacak ve şimdi geriye doğru yuvarlanacaksınız. Ağırlığınızı sol patene aktarırken sağ ayağınızı çevirin ve pateninizle bir C harfi oluşturun. Aynı şeyi diğer taraf için de yapın.
    • Eğer zorlanıyorsanız her bir ayağınızla C vuruşları yapma alıştırması yapın. Sol ayağınızla birkaç C yapın, ardından patenleriniz üzerinde yavaşça geriye doğru hareket ederken sağ ayağınıza geçin. Unutmayın, C'ler üzerinde ağırlık olan ayakla yapılacaktır.
    • Ağırlıklı ayağınız C yaparken ağırlıklı taraftaki kol geri gidecek, ardından diğer kol diğer ağırlıklı tarafla geri giderken öne gelecektir.
  4. adım 4 i̇leri patenden geri patene dönün.
    İleri patenden geri patene dönün. İleriye doğru kayarken ağırlığınızı sağ bacağınıza verin. Sol pateninizin topuğunu kaldırın, sol pateninizin ayak ucundaki ağırlıkla dönün ve pateninizi topuktan topuğa bir duruşa kaydırın. Şimdi öne bakmak yerine yana bakıyor olacaksınız. Ağırlığı sol pateninize kaydırın ve sağ pateninizin parmak ucundaki ağırlıkla dönerek patenleri paralel hale getirin. Şimdi geriye doğru kayıyor olmalısınız.
  5. adım 5 geriye doğru patenden ileriye doğru patene dönün.
    Geriye doğru patenden öne doğru patene dönün. Makasın geniş kısmında, kalçanızı kaydırarak omzunuzun üzerinden bakın. Sağ ayağınızı kaldırarak tüm ağırlığınızı sol ayağınıza verin. Sağ ayağınızı ileri yönde yere koyarak döndürün. Sol ayağınızla iterek sağ ayağınızın üzerinde süzülmenizi sağlayın. Sol ayağınızı sağ ayağınızın yanına paralel olarak bırakın ve ileriye doğru kaymaya başlayın.

Video

İpuçları

  • Dengenizi kaybederseniz, aşağı uzanın ve dizlerinizi tutun.
  • İleri paten kaymada ustalaştıktan sonra geri paten kaymayı öğrenmek bir uzamsal farkındalık meselesidir. Topuklarınızı nereye doğrultursanız oraya gidersiniz.
  • Özellikle yeni başlayan biriyseniz koruyucu pedler ve kasklar takın. Çok fazla düşeceksiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Geriye doğru paten kayabiliyorsam geriye doğru buz pateni yapabilir miyim?
    Evet, ancak yine de buz üzerinde pratik yapmanız gerekir. Geriye doğru makasla başlamayı deneyin ve sonra swizzle yapın.
  • Soru
    Elimde bir şeyler tutarken geriye doğru kaymanın bir yolu var mı?
    Evet, yeterince pratik yaparsanız her şeyi yapabilirsiniz.
  • Soru
    Patenle geriye doğru giderken nasıl durabilirim?
    Yeni başlayan biri olarak, önce yavaşlamak isteyeceksiniz. Güvenli bir hıza indiğinizde, basitçe arkanızı dönersiniz. Geriye doğru paten kaymayı bırakacak ve ileriye doğru paten kaymaya başlayacaksınız. Daha da ilerledikçe, daha yüksek hızlarda geçiş yapabilirsiniz.