Voleybolda Rotasyon Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol oyununuzun sorunsuz ilerlemesini sağlamak için takımınızın rotasyon için doğru tekniği anlaması önemlidir. Voleybolda bir takım sadece diğer takımla bir ralliyi kazandıktan sonra bir servis alırsa döner. Takımınız servisi aldığında, altı oyuncunuzun da saat yönünde bir kez dönmesi gerekir, böylece yeni servis atan oyuncu sahanın sağ önünden sağ arkasına döner. Voleybolda nasıl rotasyon yapılacağını öğrenmek istiyorsanız, başlamak için Adım 1'e bakın.

Adımlar

  1. Altı saha pozisyonunu bilin. Voleybol sahasının her bir takım tarafına üçer oyuncudan oluşan iki sıra yerleştirilir ve toplam altı pozisyon elde edilir. Oyuncular saat yönünde dönse de, pozisyonlar saat yönünün tersine etiketlenir. İşte onlar:
    • Pozisyon 1: Sağ arka, servis atan oyuncunun olduğu yer.
    • Pozisyon 2: Sağ ön, sağ arka oyuncunun hemen önünde.
    • Pozisyon 3: Orta ön, sağ önün solunda.
    • Pozisyon 4: Sol ön, orta önün solunda.
    • Pozisyon 5: Sol bek, sol önün arkasında.
    • Pozisyon 6: Orta arka, orta önün arkasında.
  2. adım 2 takımdaki pozisyonunuzu bilin.
    Takımdaki pozisyonunuzu bilin. Sahadaki pozisyonunuz sahada nerede durduğunuzdur ve her rotasyonda değişir; takımdaki pozisyonunuz ise belirlenmiş rolünüzdür ve değişmez. İşte altı pozisyon ve ne yaptıkları:
    • Setçi: Setçinin görevi, topa vurabilmeleri için vurucuları hazırlamaktır. İdeal olarak, setçi topa ikinci olarak sahip olur ve vurucular için hazırlar; eğer topa sahip olamazsa, 'yardım edin' diye bağırmalı ve bunu başka birinin yapmasını sağlamalıdır. Eğer yanlışlıkla önce o alırsa, o zaman 'setçi dışarı' diye bağırmalıdır, böylece başka biri topu hazırlayabilir.
    • Dış vurucu: Bu oyuncu topa güçlü köşeden vurur (sağ elini kullanan oyuncular için sol ön; sol elini kullanan oyuncular için sağ ön).
    • Orta blokçu: Bu oyuncu genellikle takımda uzun boylu, güçlü bir kişidir, çoğunlukla orta ön tarafta yer alır ve her vuruşu bloklar. Bu oyuncu aynı zamanda dış vuruculardan biriyle ikili blok oluşturmak için hareket eder.
    • DS: Bu oyuncu arka sırada oynar ve topu oyunda tutmak için çok fazla yuvarlanma ve kazma hareketi yapar. Eğer oyuna girmek isterlerse, hakemlerle birlikte oyuncu değişikliği yapmaları gerekir.
    • Libero: Libero, (1998'de oluşturulan bir pozisyon) sadece arka sırada oynar ancak gerektiğinde oyuna katılabilir. Ayrıca takımın geri kalanından farklı bir forma giyerler. Libero iyi bir pasör, iyi bir kazıcı ve iyi top kullanma becerilerine sahiptir. Bu oyuncu genellikle arka sıraya döndüğünde orta blokçunun yerini alır.
      • Her pozisyonun kendisi için en iyi olan bir saha pozisyonu vardır. Örneğin, orta blokçular en iyi orta önde oynarlar. Setçiler en iyi sağ önde, dış vurucular en iyi sol önde ve libero genellikle en iyi orta arkada olmasına rağmen, DS ve libero arka sırada herhangi bir yerde olabilir.
  3. Ne zaman döneceğinizi bilin. Kenara çıktığınızda rotasyon yaparsınız. Side-out, diğer takımın servis atmasına rağmen sayıyı sizin takımınızın kazanmasıdır. Voleybolda saat yönünde dönersiniz. Diğer takım servis atarken sayıyı sizin takımınız kazanırsa, sağ öndeki kişi sağ arkaya geçer ve yeni servis atan oyuncu olur. Eğer takımınız servis atıyorsa ve siz sayı kazanırsanız, dönmezsiniz, aynı pozisyonda kalırsınız.
    • Bir oyuncu 1. pozisyondan servis attıktan sonra 6. pozisyona (orta arka), sonra 5. pozisyona (sol arka), sonra 4. pozisyona (sol ön), sonra 3. pozisyona (orta ön), sonra 2. pozisyona (sağ ön) döner ve servis atma pozisyonu olan 1. pozisyona geri döner.
    • Unutmayın ki her oyuncu, takım servise sahip olduktan sonra sadece bir kez döner; her oyuncunun bir sonraki dönüşü, diğer takım topa sahip olduktan ve sayıyı kaybettikten sonra olacaktır.
  4. Ne zaman oyundan çıkacağınızı bilin. Oyun seviyenize ve pozisyonunuza bağlı olarak, oyunda kalabilir veya belirli bir rotasyona ulaştığınızda başka bir oyuncuyla değiştirilebilirsiniz. Eğer bir ön sıra oyuncusuysanız (setçi, dış vurucu veya orta blokçu), sağ arkaya geçtiğinizde bir arka sıra oyuncusuyla (DS veya libero) yer değiştirebilirsiniz veya servis atıp sonra çıkmanıza izin verilebilir. Arka sıra oyuncuları sol öne ulaştıklarında ön sıra oyuncularıyla yer değiştirecektir.
  5. Rotasyonlarınız sırasında nereye hareket edeceğinizi bilin. Servis atan oyuncu topla temas ettikten sonra pozisyonunuzu optimize etmek için hareket edebilirsiniz. Örneğin, sol önde yer alan bir setçiyseniz, servisçi topla temas ettikten sonra sağ öne geçebilir ve böylece pozisyonunuz için en iyi konumda olabilirsiniz. Bu diğer pozisyonlar için de aynıdır. Orta blokçular her zaman orta öne, dış vurucular sol öne koşmaya çalışacaktır ve bu böyle devam edecektir. Sadece top servis edilene kadar hareket edemeyeceğinizi unutmayın.
    • Oyuncular pozisyon değiştirebilir, ancak arka saha oyuncuları blok veya smaç yapmak için fileye doğru hareket edemez ve tüm hücum hareketlerini hücum çizgisinin gerisinde yapmalıdır. Bu kural, yetenekli smaçörlerin saha içi rotasyonlarının altısına da hakim olamamaları için konmuştur.
    • Setçi bazen sayıdan önce diğer oyuncuların arkasında 'saklanıyormuş' gibi görünebilir; bunun nedeni fileye hareket etmeden önce doğru rotasyon düzeninde olması gerektiğidir.
  • Her pozisyonun kendisi için en iyi olan bir saha pozisyonu vardır. Örneğin, orta blokçular en iyi orta önde oynarlar. Setçiler en iyi sağ önde, dış vurucular en iyi sol önde ve libero genellikle en iyi orta arkada olmasına rağmen, DS ve libero arka sırada herhangi bir yerde olabilir.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Rotasyonu anlamadım?
    Takımınız diğer takımın servisiyle bir sayı kazandığında, takımınız tekrar servis atar. Takımınız servis atmadan önce saat yönünde döner: sağ arka, servis atan, orta arka olur; sağ ön sağ arka olur, şimdi servis atan; orta ön sağ ön olur; sol ön orta ön olur; sol arka sol ön olur; ve orta arka sol arka olur. Takımınız, diğer takımın servisinden bir sayı kazanana kadar, başka bir yan çıkış olana kadar tekrar dönmez.
  • Soru
    Voleybol için hangi kıyafetleri ve dolguları giymeliyim?
    Kaymamak için tayt, dizlik, herhangi bir tişört ve yere iyi yapışan ayakkabılar giyin.
  • Soru
    Setçi yardım istemezse arka sıra oyuncusu ikinci vuruşu yapabilir mi?
    Genellikle setçinin ikinci topu almasına izin vermelisiniz, ancak setçi zamanında oraya ulaşamayacak gibi görünüyorsa, yapabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Plajda bir grup arkadaşınızla voleybol oynuyorsanız ve özellikle yetenekli oyuncular değilseniz, doğru rotasyon yaptığınız sürece herkesin hangi 'pozisyonda' oynadığı konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur.