Toplama Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ragbide 'ruck', iki rakip takımın oyuncuları sahada boşta kalan bir top için karşı karşıya geldiklerinde meydana gelir. Neredeyse her zaman bir oyuncuya çalım atıldıktan ve topu bırakmaya zorlandıktan hemen sonra gerçekleşir. Temelde futboldaki hücum hattı gibidir, ancak oyun daha akıcıdır ve her iki takım da topa sahip olabilir. Rucks bazen tüm oyundaki en sert, en yoğun rekabetten bazılarını içerebildiğinden, oyuncuların rucks'a nasıl başlayabileceklerini ve katılabileceklerini düzenleyen çok çeşitli kurallar vardır.

Adımlar

Bir Ruck Başlatmak

  1. adım 1 bir tackle sonrasında topun kontrolünü kazanmak için rucks'a katılın.
    Bir tackle'dan sonra topun kontrolünü kazanmak için rucks'a katılın. Ragbide çalım yiyen oyuncu topu ya pas vererek ya da yere bırakarak hemen bırakmalıdır. Birden fazla oyuncu yerde topa sahip olmak için mücadele ettiğinde, bir takım topa sahip olana kadar çim üzerinde mücadele ettiğinde bir ruck oluşur. Sıkışma oluştuğu sürece, top tekrar ortaya çıkana kadar hiçbir oyuncu topu alamaz, çünkü genellikle bir takım diğer takımı topu kazanacak kadar geriye itmiştir.
    • Yerdeki herhangi bir topun üzerinde bir ruck oluşturulabilir, ancak en yaygın olanı bir tackle sonrasıdır.
    • Ruck'larda her takımdan en az bir oyuncu bulunmalıdır. Ancak, istedikleri kadar oyuncu ruck'a katılabilir.
    • Rugby Oyun Kurallarında tanımlandığı gibi, 'Ruck, her iki takımdan bir veya daha fazla oyuncunun ayaktayken, fiziksel temas halinde, yerdeki topun etrafına yaklaştığı bir oyun aşamasıdır.'
  2. adım 2 ne zaman toparlanacağınıza veya toparlanıp koşacağınıza karar verin're the first one to the ball.
    Topa ilk ulaşan siz olduğunuzda topa mı vuracağınıza yoksa topu alıp koşacağınıza mı karar verin. Eğer top kapma oluşmamışsa (yani yerde sadece siz, top ve çalım yiyen oyuncu varsa) ayağa kalktığınız sürece topu alıp koşabilirsiniz. Ancak, yakınlarda savunma oyuncuları varsa, henüz bir araya gelmemiş olsalar bile, bir araya gelmek için hazırlanmak ve topu savunmak en iyisi olabilir. Genel olarak, eğer topu alabiliyorsanız, almalısınız. Bununla birlikte, ne zaman ruck yapacağınıza ve ne zaman koşacağınıza karar vermek duruma göre değişir:
    • Topu açık alan olduğunda, henüz bir ruck oluşmadığında, diğer takımdan top çalma şansınız olduğunda alın.
    • Yakınlarda başka bir savunma oyuncusu varsa, takımınızın savunmaya yerleşmek için zamana ihtiyacı varsa, size destek olacak takım arkadaşınız yoksa veya takımınız hücuma geçene kadar çizgiyi koruyabileceğinizden eminseniz topa sahip olun. Unutmayın, topa itiraz eden başka oyuncular varsa, bir karambol oluşmuştur ve karambolde topu almak kural dışıdır.
  3. 3. adım eğer aşağıdaki durumlarda topa basarak bir sıkıştırma başlatın're the first one to the ball.
    Eğer topa ilk ulaşan sizseniz, topa doğru adım atarak bir sıkıştırma hareketi başlatın. Topa ulaştığınızda, top bacaklarınızın arasında olacak şekilde bir ayağınızı sıkıca topun önüne koyun. Topun üzerine basmak topu sizin sahanıza sokar - diğer takım şimdi topu kazanmak için sizi topun yanından geri itmelidir. Bunu yapmak için çalım yiyen oyuncunun üzerine basmanız gerekebilir, ancak bu da sorun değildir -- yasal olarak size veya topa dokunamazlar ve oynamak için ayaklarına dönmeleri gerekir.
  4. adım 4 temasa hazırlanmak için alçak, atletik bir duruşta çömelin.
    Temasa hazırlanmak için alçak, atletik bir duruşta çömelin. İster ilk siz olun, ister rakip oyuncuyla topun üzerinde karşılaşmak üzere olun, alçalmak, ayak parmaklarınızın üzerinde durmak ve sırtınızı dik tutmak istersiniz. Omuzlarınız ve başınız her zaman kalçalarınızın üzerinde olmalıdır - sizi güvende tutar ve size kaldıraç sağlar.
    • Eğer oraya ilk gelen sizseniz, rakibinizin sizi devirmesini zorlaştırmak için bu çömelme pozisyonunu koruyun.
    • Rakip önce gelmişse, bu pozisyonu kilitlenmek için kullanın, onun altına girin ve başınızı koltuk altından geçirin.
  5. adım 5 tüm kolunuzla ruck'taki başka bir oyuncuya bağlanın.
    Tüm kolunuzla başka bir oyuncuya bağlanın. Bu, cezalardan ve sakatlıklardan kaçınmak için çok önemlidir. Tüm kolunuzu kullanarak, halihazırda sıkışan başka bir oyuncuya bağlanmalısınız. Sadece bir elinizi üzerine koyamazsınız ve bir avuç forma kapamazsınız. Bunu yapmanın en kolay yolu kolunuzu rakibin sırtına doğru uzatmak ve karşı göğüs kafesine ulaşmaktır. Takım arkadaşınızın gövdesine de uzanabilir ve ikinizi birbirine kilitlemek için tutabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, hakemler yasal bir sıkışmanın oluştuğunun işareti olarak bu kol sıkışmasını arayacaklardır.
  6. adım 6 halihazırda oluşmuş bir sıkışmaya katılın through the gate, or from the back foot.
    Halihazırda oluşmuş bir sıkışmaya 'kapıdan' veya arka ayaktan katılın. Eğer halihazırda bir araya gelmiş oyuncular varsa, kapıdan katılmalısınız. Kapı, son takım arkadaşınızın arka ayağıdır ve kale çizgisine diktir. Çaprazdan veya yandan vuramazsınız - son takım arkadaşınızın tam arkasından katılmalısınız.
    • Omzunuzu takım arkadaşınızın poposunun tam altına koymaya çalışın ve onu diğer takımı itmek için bir koçbaşı gibi kullanın.
    • Elbette bunun için biraz boşluk var. Eğer halihazırda üç takım arkadaşınız varsa, hangisinin 'sonuncu' olduğu konusunda endişelenmeyin. Sadece arkadan katılın, yanlardan değil ve iyi olacaksınız.
  7. 7. adım takım arkadaşlarınızla birlikte grup olarak ruck yapmak için bağlanın, ancak anlarınızı akıllıca seçin.
    Takım arkadaşlarınızla bir grup olarak toplanmak için bağlanın, ancak anlarınızı akıllıca seçin. Oyuna bağlı olarak daha fazla veya daha az oyuncuyla oluşsalar da, çoğu sıkıştırmada taraf başına en az 2 oyuncu bulunur. Bir karavanda ne kadar çok oyuncu varsa, sahanın geri kalanını savunan oyuncu sayısı o kadar az olur, bu nedenle iyi bir kural, yalnızca kazanabileceğinizi bildiğiniz karavana katılmaktır. Takım arkadaşlarınıza ne zaman katılacağınızı bilmek çok önemli bir beceridir ve deneyimle gelişecektir.
    • Eğer takım olarak bir sıkıştırmayı kazanıyorsanız, ona katılmayın. Yapacağınız tek şey, top dışarı çıktığında takımınızın seçeneklerini kısıtlamak olacaktır. Benzer şekilde, bir ruck'ı zaten kaybettiyseniz veya kaybetmek üzereyseniz, oradan çıkın ve sahanın geri kalanını savunun.
    • Bir takım arkadaşınıza çalım atıldığını görürseniz ve takım arkadaşlarınızdan daha fazla savunma oyuncusu olduğunu biliyorsanız, hücumunuzu desteklemek ve topu tutmak için yere düşmeden önce oraya gidin.
    • Çıkmaza giren bir ruck'ın yakınındaysanız, kendinizi hızla içeri atın - bu, momentumu değiştirmek ve topu kazanmak için en iyi şans olabilir.

Başarıyla Ruck Yapmak

  1. adım 1 başınızı ve omuzlarınızı aşağıda ama belinizin üzerinde tutun.
    Başınızı ve omuzlarınızı aşağıda ama belinizin üzerinde tutun. Ayaklarınızı kaldırdığınızda artık yasal olarak ruck yapamazsınız, ancak ne kadar alçakta olursanız rakibinize karşı o kadar fazla kaldıraç gücüne sahip olursunuz. Hazırlanmanın en iyi yolu çömelmek, poponuzu alçaltmak ve omurganızın düz kalması için belinizden eğilmektir. Bir maçın başlangıcındaki olimpik güreşçiyi veya bir çalımdan hemen önceki pozisyonunuzu düşünün.
  2. adım 2 kaldıraç kazanmak için rakibi yukarı itin.
    Kaldıraç kazanmak için rakibi itin. Özellikle sizden daha iri bir oyuncuya karşı top kapma oyununu kazanmanın en iyi yollarından biri rakibi ayağa kaldırmaktır. Prensipler tackling ile aynıdır - dengelerini bozarak üstünlüğü ele geçirirsiniz ve momentumunuzu iyi bir şekilde kullanabilirsiniz. Onlara kilitlendikten sonra, omuzlarınızı kalçalarınızın üzerinde tutmaya devam ederken onlardan daha alçalın. Çapraz olarak yukarı ve dışarı doğru itin, aynı anda onları topuklarının üzerine kaldırın ve neredeyse her sıkışmayı kazanmak için onları geri itin.
    • Unutmayın ki bu strateji sadece rakibinizden daha alçakta kalabiliyorsanız işe yarar. Poponuzu indirin ve omurganızı düz tutun, ardından dörtlü kaslarınızdan itin.
    • Eğer rakip ilk ayağıyla topun üzerindeyse, kalçasını kaldırarak onu tek ayak üzerine yatırın. Bu 'bacak kaldırma' geç kaldığınız bir topu temizlemenin en iyi yollarından biridir.
  3. adım 3 ayaklarınızı hızlı, kesik adımlarla ileriye doğru hareket ettirin.
    Ayaklarınızı hızlı, kesik adımlarla ileriye doğru hareket ettirin. Ayaklarınızı daima hareket ettirerek rakibin üzerinden geçin. Yeterince alçaktaysanız, doğal içgüdünüz ayaklarınızı dikmek ve yerinizi korumaya çalışmak olduğundan, bu daha az deneyimli oyunculara karşı rucks kazanmak için yeterli olacaktır. Her zaman itmeye devam edin, oyuncuyu toptan uzaklaştırdığınızı hayal edin.
    • Hücum rucks'larında, ayaklarınızı koymak istediğiniz bazı zamanlar vardır. Topu kazandıysanız, desteğiniz varsa ve takımınız bir atak planlıyorsa, takımınızın topa sahip olduğundan emin olduktan sonra yerinizde kalın.
    • Savunma amaçlı top kapma oyunlarında amacınız top kapma oyununu bozmaktır. Rakipleri geri itmeye ve savaşmaya devam edin. En azından onları birkaç yeni oyuncuyu sıkıştırmaya zorlayın ya da hazır olmadan önce topu alıp pas vermeleri için baskı yapın.
  4. adım 4 topu geri yuvarlamak için ayaklarınızı kullanın.
    Topu geri yuvarlamak için ayaklarınızı kullanın. Top bir kez sıkıştığında ellerinizi kullanamazsınız. Ancak ayaklarınızı kullanabilirsiniz. Yeterince sağlam bir zemindeyseniz veya rakibinizle çekişmede avantaj kazanmaya başladıysanız, topu topuğunuzla kancalayın ve takım arkadaşlarınıza doğru gönderin. Topu kaybetme tehlikeniz varsa veya diğer takım zaten avantajlıysa, topu bacaklarına doğru vurmayı bile deneyebilirsiniz, sapma size doğru geri gelebilir ve en azından topa uzanan kişiyi dağıtabilirsiniz.
    • Sadece dengenizi kaybettikten sonra hemen geri itilmeyeceğinizden eminseniz vuruş için ayağınızı kaldırın. Topu tutmak birinci önceliğinizdir, eğer başarabilirseniz topu çengellemek güzel bir bonus olacaktır.
  5. adım 5 oyuncuları karambolden ne zaman çıkaracağınızı bilin.
    Oyuncuları sıkıştıkları yerden ne zaman çıkaracağınızı bilin. Bir sıkışmayı havaya uçurmak veya onu parçalayıp oyuncuları çıkarmak, çekişmeli bir sıkışmanın gidişatını kendi lehinize çevirmenin veya rakip takımlar için hayatı zorlaştırmanın iyi bir yoludur. Oyuncuları sıkıştıkları yerden çıkarmak özellikle savunmada ya da sinsi bir rakip topu çalmak üzereyse çok önemlidir. Buradaki fikir, kendi rolünüzden fedakarlık ederek rakibinizi oyun dışı bırakmak ve takım arkadaşlarınızın topu almasına izin vermektir. Nasıl yaparsanız yapın, aynı anda birden fazla oyuncuyu değil, bir oyuncuyu uzaklaştırmaya odaklanın. Bir oyuncuyu sıkıştırma alanından çıkarmanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yolları vardır:
    • Bacak kaldırma: Bu temelde bir tackle'dır, ancak yasal kalması için oyuncuya bağlanmanız ve ayaklarınızın üzerinde durmanız gerekir. Bir oyuncu sıkıştığında, alçakta kalın ve temasın içine doğru koşun. Bir kolunuzu rakibin sırtına, diğer kolunuzu da kalçasına veya beline dolayın ve ileri doğru giderken bir bacağınızı yukarı kaldırın.
    • Dışa doğru bükülme: Bu en iyi grup sıkıştırmalarında ya da bir kişiyle temas halindeyken destek geldiğinde kullanılır. Nişanlıyken omuzlarınızdan birini düşürün. Bu, her ikinizin de yukarı ve dışarı dönmesine neden olmalı ve kamyondan uzağa düşmelidir. Omzunuzu düşürdüğünüz tarafa doğru itmeye devam ederek her ikinizi de sıkıştığınız yerden çıkarın.
    • Onu kapıdan atmak: Eğer bir oyuncunun çok hızlı bir şekilde ruck'a girdiğini görürseniz, hazır olun ve yaklaşmasına izin verin. Temas etmek üzereyken yolunuzdan çekilin, sırtından ya da formasından tutun ve onu topun üzerinden fırlatarak kendi momentumunun onu sizin bölgenize doğru boş yere taşımasına izin verin. Topu geçtikten sonra sahanın kendi tarafına dönene kadar tekrar oynayamaz.

Ruck Kurallarını Bilmek

  1. adım 1 rakip sahada yapabileceğiniz ihlalleri ve cezaları öğrenin.
    Ruck içinde yapabileceğiniz ihlalleri ve cezaları bilin. Ruck yapmanın pek çok kuralı vardır, ancak ayakta kalırsanız, top yerine defans oyuncusuyla oynarsanız ve kapıdan girerseniz bunların çoğundan kaçınmak kolaydır. Bununla birlikte, aşağıdaki ihlaller top kaybına ve rakiplerinize sayı yapma şansı verecektir ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır:
    • Düşerek, takılarak, zıplayarak ya da başka bir şekilde yere çarpmasına neden olarak bir ruck'ı çökertemezsiniz.
    • Yerdeki herhangi bir oyuncuya karşı ruck yapamaz veya oynayamazsınız. Yerde yatan bir oyuncunun üzerine kasıtlı olarak basamazsınız.
    • Top kapma sırasında yerde olan herhangi bir oyuncu (tackler yapan oyuncu gibi) topla oynayamaz ve top kapma alanını terk etmek için çaba göstermelidir.
    • Topu terk etmediği halde terk etmiş gibi yapamazsınız.
    • Top rucktan çıkarken bile herhangi bir noktada topun üzerine düşemez veya başka bir şekilde topu boğamazsınız.
    • Bacağınızı/ayaklarınızı topu almak veya yakalamak için kullanamazsınız, top serbest hareket etmelidir.
  2. adım 2 takım arkadaşınızın arkasında kalın's back foot, which forms the offside line, if you're not rucking.
    Eğer ruck yapmıyorsanız, ofsayt çizgisini oluşturan takım arkadaşınızın arka ayağının arkasında kalın. Eğer ikili mücadeleye katılmıyorsanız, ofsayt çizgisinin gerisinde kalın. Eğer ruck'a girmiyorsanız, ruck'taki en arkadaki takım arkadaşınızın arka ayağının oluşturduğu çizgi olan ofsayt çizgisinin gerisinde kaldığınızdan emin olun. Başka bir deyişle, ofsaytta olmak için karavandaki her bir oyuncunun arkasında olmalısınız.
    • Eğer ikili mücadele hareket ederse, siz de onunla birlikte hareket etmelisiniz. Ofsayt çizgisi değişecektir ve bunu izlemek sizin görevinizdir.
    • Eğer bir oyuna katılırken oyundan çıkarsanız ya da oyundan atılırsanız, derhal oyun alanının arkasına geçmelisiniz. Kenarlara yakın durmak penaltı ile sonuçlanacaktır.
  3. adım 3 henüz yere düşmemiş ve tackle yemiş bir oyuncunun üzerinde ruck değil maul oluşturun.
    Henüz yere düşmemiş bir oyuncu tarafından tackle edilmiş bir oyuncu üzerinde ruck değil maul oluşturun. Bir oyuncuya tackle yapıldığında ancak yere düşmeden önce bir takım arkadaşı tarafından desteklendiğinde bir maul oluşur. Topun maul ile birlikte hareket etmesi dışında maul tıpkı ruck gibidir. Her iki takım da maul'a istedikleri kadar kişi koyabilir, itişir ve alan için mücadele eder.
    • Maulların kendi kuralları vardır, ancak yine de tüm oyuncular katılmadan önce bir tam kolla bağlanmalıdır.
  4. adım 4 bir tackle yaptıktan sonra ruck'a katılmak için ayağa dönün.
    Bir tackle yaptıktan sonra ayağa kalkarak ruck'a katılın. Sadece ayağınızla topa müdahale edebilirsiniz, bu nedenle bir müdahale yaptıktan sonra ayağa kalkmanız gerekir. Müdahale yapıldıktan sonra topa veya diğer oyuncuya tutunamazsınız. Ancak, tekrar ayağa kalktığınızda, ne kadar hızlı kalktığınıza bağlı olarak topu tutabilir veya bir ruck oluşturabilirsiniz.
  5. 5. adım top ortaya çıktığında sıkışmanın sona erdiğini bilin.
    Top ortaya çıktığında sıkışmanın bittiğini bilin. Bir topun açıkta olup olmadığını anlamanın en kolay yolu üzerine yağmur yağıp yağmayacağıdır. Eğer sahanın üstündeki bir kuş topu bir oyuncu engellemeden görebiliyorsa, top dışarıdadır. Herkes topu alıp oynayabilir. Top bir oyuncunun ayağının altında ya da ruck içinde olduğu sürece kimse ellerini kullanamaz.
    • Hakemler, bir takım topu net bir şekilde kazandığında bu kural konusunda hoşgörülü davranır. Örneğin, top son takım arkadaşınızın ayakları arasındaysa topu alabilir ve yerden pas verebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Çalım yerseniz, topu savunma takımından mümkün olduğunca uzağa yerleştirin. Bu, takımınıza ikili mücadelede anında avantaj sağlar.
  • Anahtar, diğer kişiden daha alçakta olmaktır.
  • Eğer karambolde değilseniz, bir oyuncunun topu kapıp boşluktan koşmasını önlemek için her iki tarafında da bir savunma oyuncusu olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Alçakta durun ve boynunuzu koruyun. Teması öngörmek ve önlemek için başınızı yukarıda tutun.