Rugby Vuruşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çalım atma, onsuz ragbi oyunu oynayamayacağınız birkaç beceriden biridir. Çalım atmak sadece savunma için gerekli olmakla kalmaz, doğru şekilde çalım atmayı öğrenmek kendi güvenliğiniz için de çok önemlidir. Çalım atmak tamamen kararlılıkla ilgilidir - çünkü tereddüt etmek sizi daha az etkili yapar ve sakatlanma olasılığınızı artırır. Antrenmanda iyi çalımlar üzerinde çalışırken yavaş başlayın ve durdurulamaz bir savunma makinesi olmak için tüm enerjinizi her çalımınıza verin.

Adımlar

Bir Rakibe Saldırmak

  1. adım 1 herhangi bir koşucuyu güvenli ve etkili bir şekilde düşürmek için omzunuzla önde giderek alçaktan müdahale edin.1Herhangi bir koşucuyu güvenli ve etkili bir şekilde yere düşürmek için omzunuzla önde giderek alçaktan müdahale edin. Başınızı yukarıda tutar ve omzunuzla önderlik ederseniz ragbi mücadelesi hızlı, basit ve güvenlidir. İyi bir çalımın birkaç bileşeni vardır ve bunlarda ustalaşmak sakatlanmaları önleyecek ve rakipleri kolaylıkla yere düşürecektir:
    • Atletik bir pozisyonda başlayın, saldırganın hareketine uyum sağlamak için ayak parmaklarınızın üzerinde durun.
    • Omzunuzla önderlik edin, uyluklarına veya karınlarına doğru sürün.
    • Başınızı yukarıda tutun ve saldırganın poposuna doğru eğin.
    • Kollarınızı kalçalarına dolayın ve dengesini bozmak için sıkın.
    • Momentumunuzun omzunuzu onlara doğru taşımasına izin verin, kollarınızı onları sizinle birlikte yere 'sıkıştırmak' için kullanın.
  2. adım 2 koşucu yaklaşırken dizlerinizi hafifçe bükün ve atletik bir duruşa çömelin.2. Koşucu yaklaşırken dizlerinizi hafifçe bükün ve atletik bir duruşa çömelin. Takım yaklaşırken bir an içinde hareket etmeye hazır olmalısınız. Hazırlanmanın en iyi yolu ayak parmaklarınızın üzerinde, dizleriniz hafifçe bükülmüş ve kollarınız önünüzde olmaktır. Olimpik bir güreşçiyi başlangıç pozisyonunda hayal edin ve duruşunuz hakkında iyi bir fikriniz olsun:
    • Dizler bükülü.
    • Ağırlık öne doğru, ayak toplarınızın üzerinde ve yaylanmaya hazır.
    • Omurga düz.
    • Eller vücudunuzun önünde, mücadeleye hazır. Dirsekleriniz dışa doğru 'tavuk kanadı' şeklinde olmamalıdır.
    • Başınız yukarıda ve rakibinize bakıyor.
  3. adım 3 rakibiniz yaklaşırken ona doğru adım atın.3Rakibiniz yaklaşırken ona doğru adım atın. Onların size gelmesini beklemeyin - çalımınızı onlara doğru atın. Topla birlikte size doğru koşarken, boşluğu kapatmak için kısa, dalgalı adımlar atın. Hücum oyuncusunun hazır olmadan önce bir karar vermesini sağlayın, tüm bunları yaparken parmak uçlarınızda kalın ve yaklaşın. 1-2 metre uzaklaştığınızda mücadeleye başlamaya hazırsınız demektir.
    • Eğer onları kovalıyor ya da üzerlerine koşuyorsanız, yavaşlayın ve onlardan 5-10 metre uzakta vücudunuzun kontrolünü ele alın.
    • Onlara doğru koşmak istemezsiniz. Sadece ayaklarınızı hızlı, kısa adımlarla onlara doğru hareket ettirmek istersiniz, böylece sizi yanıltmaya çalışırlarsa bir anda yön değiştirebilirsiniz.
    • Yaklaşırken bellerine dikkat edin. Bir oyuncu genellikle başıyla, kollarıyla/omuzlarıyla veya ayaklarıyla numara yapar. Ancak bir kişinin beli, vücudunun hareket ettiği yönü göstermelidir.
  4. adım 4 mücadele edebilecek kadar yaklaştığında hücum oyuncusuna doğru adım atın.4Hücum oyuncusu müdahale edecek kadar yaklaştığında ona doğru adım atın. İyi bir tackle için gereken momentumu bu şekilde oluşturursunuz. Aradaki boşluğu kapattıktan ve ne yöne gittiğini öğrendikten sonra, ona doğru adım atın ve yaklaşık olarak bacaklarının arasına nişan alın. Bu noktaya ulaştığınızda çalım atmaya kararlı olmanız gerekir ve başarılı olmak için sonraki birkaç hareketin tereddüt etmeden hızlı bir şekilde arka arkaya gerçekleşmesi gerekir.
    • Çoğu zaman saldırgan bir tarafınızı seçecek ve o tarafa doğru koşarak etrafınızdan dolaşmaya çalışacaktır. Bu aslında işinizi daha da kolaylaştırır - bir taraf seçtiklerinde, ileri doğru momentumlarını ortadan kaldırdıkları için onlara doğru adım atabilir ve yandan müdahale edebilirsiniz.
  5. 5. adım safe side of the attacker when planning the hit.5Vuruşu planlarken saldırganın 'güvenli tarafını' bulun. Buna karar vermek genellikle hücum oyuncusuna bağlıdır, bu yüzden uyumlu olun. Güvenli taraf, mücadele sırasında başınızı koyacağınız yerdir. Bu genellikle oyuncunun arka tarafıdır: Oyuncu etrafınızda koşmak için bir yön seçer ve siz de onu dizlerinin ve bacaklarının pompalandığı taraftan yakalamak istemezsiniz. Örneğin, bir saldırgan sağınıza doğru koşuyorsa, güvenli taraf solunuzda, saldırganın poposunun hemen yanında olacaktır.
    • Bir oyuncunun hamle yapmadan size doğru koştuğu nadir durumlarda, asla korkmayın - başınızı yukarıda tutun ve başınızı rahat ettiğiniz tarafa doğru konumlandırarak ona doğru adım atın.
  6. adım 6 müdahaleyi başlatmak için omzunuzu bağırsaklarına doğru atın.6Takibi başlatmak için omzunuzu bağırsaklarına doğru atın. Büyük adımınızı, momentumunuzu önce omzunuzdan rakibin orta kısmına doğru atarak takip edin. Yaralanmalara dikkat etmek için başınızın yukarıda kalması gerekir ve doğru temas kurduysanız yanağınız rakibin kalça yanağı boyunca kayacaktır. Hamleyi yaparken bacaklarınızla hareket edin ve maksimum güç için kendinizi mücadelenin 'içinden' itin.
    • Mücadele ederken dirseklerinizi kaburgalarınıza yakın tutun, geniş tutmayın. Vuruşunuzun büyük kısmını nispeten zayıf kollarınızla değil, omuzlarınız ve vücut ağırlığınızla yapmalısınız.
    • Üst uyluk ile göğsün hemen altı arasında herhangi bir yere vurabilirsiniz. Ancak ne kadar aşağıdan vurursanız o kadar kolay yere düşeceklerini bilin.
  7. adım 7 kollarınızı uyluklarının etrafına sarın ve sıkın.7Kollarınızı uyluklarının etrafına sarın ve sıkın. Bu, ne kadar büyük veya güçlü olursa olsun birini dengesini bozmanın en iyi yoludur. Temas kurduktan sonra, kollarınızı bacaklarına dolayın ve uyluklarına verebileceğiniz en büyük sarılmayı veriyormuş gibi göğsünüze doğru sıkın.
    • Takım arkadaşlarınızla ısınırken, bu hızlı kavrama ve uylukları sıkma hareketini uygulayın. Takım arkadaşlarınızın dengelerini ne kadar kolay kaybettiklerini ve yerden havalandıklarını fark edeceksiniz.
  8. adım 8 yere indirmek için bacaklarınızla sürmeye devam edin.8Onları yere getirmek için bacaklarınızla sürmeye devam edin. Temas kurduktan ve bacaklarını sardıktan sonra, bacaklarınızı hareket ettirmeye ve kollarınızı sıkarak onları yere indirmeye devam edin. Çoğu zaman rakibin üstüne çıkacaksınız, bu da ayağa kalkıp rakibe katılmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer ayağınızı tackle üzerinde kaybettiyseniz, kollarınızla sıkmaya devam edin. Bu onları kendiliğinden indirmezse, başka bir takım arkadaşınız yakında işi bitirmek için orada olacaktır.
    • Çalım attığınız süre boyunca ayaklarınızı hareket ettirin. Sürekli hareket halinde olmak ve rakibi geri itmek istersiniz.
    • Oyuncu yere düştüğünde hemen ayağa fırlayın. Yerdeyken topla oynamaya devam edemezsiniz, ancak tekrar ayağa kalktığınızda topu kapabilir veya takımınız için top kapabilirsiniz.

Tackling Pratiği ve Antrenörlüğü

  1. adım 1 dizlerinizin üzerinde alıştırmalar yaparak uygun temas ve baş pozisyonu alıştırmaları yapın.1Dizleriniz üzerinde alıştırmalar yaparak uygun temas ve baş pozisyonu alıştırmaları yapın. Bir partner bulun. Birinizde top olsun, diğeriniz de 5-6 metre ötede dizlerinin üzerinde olsun. Top taşıyıcının yarı hızda yaklaşmasını sağlayın, ardından 'savunmacının' etrafından koşmak için bir yön seçin. Dizlerinin üzerindeki oyuncu daha sonra yerden çalım atmalı, kafasını rakibin kalça yanağına yerleştirmeye ve onu sarmaya odaklanmalıdır. Doğru yapıldığında, sarma tek başına saldırganı güvenli bir şekilde yere indirmelidir.
    • Bu, yeni başlayanlar için ve antrenmanlardan ve maçlardan önce çalım atmaya ısınmak için harika bir alıştırmadır.
    • İyileştikçe, aynı alıştırmayı ayaklarınız üzerinde deneyin. Saldırganın karşısına geçin ve yavaş, teknik olarak mükemmel bir müdahale yaparak onu nazikçe yere indirin.
    • Bu alıştırmayı bir dayanıklılık testine de dönüştürebilirsiniz. Hepsi diz çökmüş 3-4 savunma oyuncusunu arka arkaya yerleştirin ve hücum oyuncusunun her birinin arasından geçmesini, temas almasını ve her vuruştan sonra zıplamasını sağlayın.
  2. adım 2 grup halinde çalım atma alıştırmalarını deneyin.2Grup halinde çalım atma alıştırmalarını deneyin. 5 oyuncuyu kare şeklinde gruplayın, ortadaki oyuncu topu tutsun. Köşedeki bir oyuncuya topu atsınlar, o da koşmak için bir taraf seçerek onlara doğru koşsun. Ortadaki oyuncu alçalmalı ve çalım atmalı, ardından ayağa kalkmalı ve topu kapmalıdır. Çalım yiyen oyuncu ayağa kalkıp köşeye döndüğünde, orta oyuncu topu yeni bir kişiye atsın ve ardından bir çalım daha atsın. Beceri ve kondisyon seviyesine bağlı olarak 1 dakika kadar sonra ortadaki oyuncuyu değiştirin.
    • Saldırganların fazla ivme kazanamaması için çok küçük karelerle başlayın. Herkesin çalım atma becerisine güvendiğinizde mesafeyi artırın, böylece oyuncular ortada daha zorlu çalımlar atmak zorunda kalacaktır.
    • Benzer alıştırmalar, tackler'ın herkesin arasından geçmesi gereken düz çizgilerde veya 2'ye 2 küçük hücumlarda da yapılabilir.
  3. adım 3 formunuzu doğru hissettiğinizde koşarak çalım atma alıştırmaları yapın.3Formunuzu doğru hissettiğinizde koşarak mücadele etme alıştırmaları yapın. Oyun temposuna alışmanın en iyi yolu teması yavaşça arttırmaktır. Jogging tackle için, hücum oyuncusunun topla birlikte dümdüz ileri doğru koşmasını sağlayın. Çapraz olarak yaklaşın ve hiç kaçmadan yandan müdahale edin. Bunu yine de sadece %75 hızda yapmanız gerekse de, hareketli bir hedefe vurmaya ve başınızı popoya doğru yerleştirmeye alışmanızı sağlar.
  4. adım 4 genel tacklinginizi geliştirmek için bire bir eşleşmeler üzerinde çalışın.4Genel tacklinginizi geliştirmek için bire bir eşleşmeler üzerinde çalışın. Çoğu zaman çalım atma alıştırması yapmanın en iyi yolu sadece gidip yapmaktır. En fazla 10 metre genişliğinde ince bir dikdörtgen çizin ve ucundaki topu takım arkadaşınıza verin. Hangi hareket, numara ya da hızda olursa olsun size doğru koşarak geçmeye çalışsın. Sizin tek göreviniz bunun olmasını engellemek. Sahayı ince tutmak, bir hücum oyuncusunun dışarı çıkarak başka bir savunma oyuncusuna çarpacağı bir oyun ortamına yaklaşmanızı sağlar ve sizi kazanmak için sağlam, sıkı temas kurmaya zorlar.
    • Kafa kafaya teması en aza indirmek için her iki oyuncuyu da sahanın aynı tarafında başlatın. Üçe kadar sayıldığında, her iki oyuncu da kutunun karşı köşelerinden koşar ve ardından dikdörtgenin ortasında bir açıyla buluşur.
    • Pratikte genellikle en iyisi %75-80 hızda çalım atma çalışması yapmaktır. Kimse sakatlanmak istemez, özellikle de antrenman sırasında.
  5. adım 5 çalım torbalarına aşırı güvenmeyin.5Tackling torbalarına aşırı güvenmeyin. Çalım torbası teması öğrenmek için iyi ve güvenli bir yoldur. Ancak, birçok antrenör bunları çok sık kullanır ve bu da çocuklara oyunda asla yapmayacakları garip müdahaleler yapmayı öğretir. Torbaları ısınmak, kimsenin yaralanmasını istemediğiniz günlerde biraz temas pratiği yapmak ve omzunuzla nereye vuracağınızı göstermek için kullanın. Aksi takdirde, oyuncularınıza daha etkili bir şekilde öğretmek için sadece %50 hızda olsa bile doğal temasa bağlı kalın.
    • Mücadele çantaları yumuşak ve güvenlidir, yani oyuncular oyunda asla almayacakları mücadele risklerini alabilirler.
    • Çantaların antrenmanlarda hala yeri var elbette, sadece her gün değil.
  6. 6. adım uygulama landing tackles and getting quickly back to your feet every time.6Her seferinde 'yere inme' ve hızla ayağa kalkma alıştırmaları yapın. Hangi alıştırmayı yapıyor olursanız olun, sadece çalım atmaya değil, hemen sonrasına da odaklanmanız gerekir. İyi bir tackler hemen ayağa kalkar ve tackle'ı rakibe karşı topun çalınmasına yol açabilecek bir avantaj elde etmek için kullanır. Çalım atma beceriniz geliştikçe, üzerinde çalışın.
    • Mücadeleyi üstte bitirmek. Onlardan önce ayağa kalktığınızdan emin olun.
    • Hemen ayağa kalkın. Ayağa kalktığınızda topla oynayabilirsiniz. Bu, eğer takım arkadaşlarınızdan hiçbiri henüz ruck'a ulaşmadıysa, topu çalıp ileriye doğru koşabileceğiniz anlamına gelir.
    • Ayağa kalkar kalkmaz topun üzerine basın. Bu, topu alamasanız bile topun sizin elinizde olmasını sağlar. Diğer takım topu geri almak için sizi geçmelidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBenden büyük biriyle nasıl mücadele edebilirim? Kalçanızı aşağı indirin, başınızı yukarı kaldırın ve kollarınızı rakibinizin kalçalarına dolayın. Ayaklarınızla sürün ve kişi yere düşene kadar momentumu kullanın.
  • SoruDamp tackle normal bir tackle'dan daha mı etkilidir? Hayır, çünkü dump tackle'ların çoğu artık yasa dışıdır ve büyük olasılıkla hemen sarı kart görürsünüz.

Video

İpuçları

  • Güvenli ve güçlü kalmak için kompakt --kollar içeride, sırt düz, baş yukarıda, dizler bükülü-- tutma alıştırması yapın.

Uyarılar

  • Mücadele etmek tehlikelidir. Bilincinizi kaybeder, sersemlik hisseder, mideniz bulanır veya başınız dönerse ya da görme sorunu yaşarsanız derhal bir doktora görünün.