Bilardoda Çatışmalar: Faullerle İlgili Kurallar ve Bunlardan Nasıl Kaçınılacağı

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bilardoda çizik, isteka topunu içeren bir oyun faulü anlamına gelir. Genellikle çizikler, bir oyuncu isteka topunu yanlışlıkla cebe attığında veya kural dışı bir topa vurduğunda meydana gelir, ancak daha az bilinen başka çizikler de vardır. Muhtemelen çok farklı bilardo formatları olduğu ve her düzenleyici kuruluşun kendi kural seti olduğu için (her kural seti çoğunlukla aynı olsa da) çizikler hakkında pek çok yanlış anlama vardır. Bu makalede tüm bunları ve daha fazlasını ele alacağız.

Adımlar

Bilardodaki farklı çizik türleri nelerdir?

  1. adım 1 istaka topu bir cebe girer
    Eğer isteka topuna vurursanız ve top bir cebe düşerse, bu her zaman bir çiziktir. Istaka topunun önce neye çarptığı ya da herhangi bir şeye çarpıp çarpmadığı önemli değildir. Bu, ıstakanın bir cebe girdiği bir cep çiziğine örnektir.
    • Bir de masa çizikleri vardır, bunlar isteka topunun masada kaldığı çiziklerdir.
  2. adım 2 istaka topu yasadışı bir nesne topuna çarpar
    İsteka topu yasal olmayan bir nesne topuna çarptı Nesne topu, isteka topu dışında masadaki herhangi bir top anlamına gelir. Eğer isteka topuna vurursanız ve vurduğu ilk nesne top yasal bir hedef değilse, bu bir çiziktir. Bu en yaygın masa çiziği türüdür.
    • 8 topta: Yasadışı nesne topları, setiniz olmayan topları veya masada hala topunuz kalmışsa 8 topunu içerir. Örneğin, eğer çizgiliyseniz, önce bir çizgiye vurmanız gerekir. Istaka topu yasal bir nesne topuna vurmadan önce 8 topuna veya bir katıya vurmak çizikle sonuçlanır.
    • 9 topta: Masadaki en düşük numaralı top olmayan herhangi bir top yasadışı bir nesne topudur. Örneğin, 3 numaralı top mevcut en düşük topsa ve önce 5 numaralı topa vurursanız, bu bir ıskadır.
  3. 3. adım i̇steka topu't hit a ball
    Istaka topunun bir topa çarpmaması Bir nesne topuna çarpmamak yasa dışıdır. Eğer isteka topuna vurursanız ve top raylardan başka bir şeye çarpmazsa, bu bir çiziktir.
    • Istaka topunun kaç raya çarptığı önemli değildir. Topa vurabilir, 14 kez raylara çarpabilir ve yasal bir nesne topuna çarpmazsanız yine de bir çizik olur.
  4. adım 4 istaka topu masayı terk eder
    Bilardo topu masadan ayrılır Eğer bilardo topu komik bir şekilde vurduğunuz, topa zıplamaya çalışıp başaramadığınız ya da çok sert vurduğunuz için raydan fırladığı için masadan ayrılırsa, bu bir çiziktir. Özellikle, top havaya sıçrar, bir raya düşer, ancak masaya geri yuvarlanırsa bu bir çizik değildir. Bu yasal bir vuruştur.
    • Not: Masayı terk eden nesne topları yerde kalır. Onları herhangi bir cebe koyabilirsiniz. Yine de cebe giren toplar olarak sayılmazlar, bu nedenle 9 top oynuyorsanız, 1 topa vurursanız ve top masadan ayrılırsa, atışa devam etmezsiniz.
  5. adım 5 istaka topuna dokunur, hareket ettirir veya manipüle ederseniz
    Istaka topuna dokunur, hareket ettirir veya manipüle ederseniz Yanlışlıkla ıstaka topuna sürtünür, sopanızla dokunur veya ucunuzla hafifçe dokunursanız, bu bir çiziktir. Bir çizikten sonra top elinizde olmadığı veya ıstakanızla vurmadığınız sürece isteka topu yasal olarak hareket edemez.
    • Çoğu ligde, yanlışlıkla bir nesne topuna dokunmak çizikle sonuçlanmaz. Profesyonel oyunda bu, top eldeyken yapılan bir çiziktir.
    • Varyasyon: Sıradan oyunlarda ve bazı amatör oyunlarda, isteka topunu yanlışlıkla hareket ettirmek çizik değildir. Sadece isteka topunu olduğu yere geri götürürsünüz ve oyuna devam edersiniz.
  6. adım 6 i̇steka topuna iki kez vurdunuz
    İsteka topuna iki kez vurdunuz Çift vuruş, bir oyuncu isteka topuna aynı atışta iki kez vurduğunda meydana gelir. Bu genellikle isteka topu ve oyuncunun atış yaptığı nesne topu birbirine çok yakın olduğunda (2 inç (5,1 cm) gibi) gerçekleşir. Istaka topunun nasıl hareket ettiğine ve vurulduğunda nasıl ses çıkardığına çok dikkat etmeden bunu tespit etmek çok zordur, bu nedenle bir oyuncu yakın bir topa atış yaptığında ekstra dikkat gösterin.
    • Çift vuruşta olan şey, isteka ucunun isteka topuna vurması, isteka topunun nesne topuna vurması ve isteka ucunun takip eden vuruş sırasında nesne topuna ikinci kez vurmasıdır. Bunun nasıl gerçekleştiğinin ağır çekimde olağanüstü bir gösterimini bulabilirsiniz, Burada.
    • Burada iyi bir turnusol testi isteka topunun nasıl hareket ettiğidir. Eğer bir oyuncu isteka topuna çok yakın olan bir nesne topuna doğru atış yaparsa ve her iki top da aynı hızda istekadan uzaklaşırsa, bu neredeyse her zaman çift vuruştur. Bir isteka topu, momentum kaybetmeden vurduğu nesne topuyla fiziksel olarak aynı hızda hareket edemez, bu nedenle her ikisi de aynı hızda hareket ediyorsa bu büyük bir kırmızı bayraktır.
    • Genellikle çift vuruşu da duyabilirsiniz. Istakadan daha kalın bir 'güm' sesi ve ıstakanın nesne topuna çarpmasından daha ince bir 'çınlama' sesi yerine, iki kalın ses ve bir veya iki çınlama sesi duyarsınız.
  7. adım 7 i̇lk temastan sonra hiçbir şey parmaklığa çarpmaz veya cebe girmez
    İlk temastan sonra hiçbir top korkuluklara çarpmaz ya da cebe girmez Bu muhtemelen oyundaki en belirsiz ve amatörler arasında bir bar masasında tartışmaya yol açma olasılığı en yüksek olan kuraldır. Eğer isteka topu yasal bir nesne topuna çarparsa ve toplardan hiçbiri korkuluklara çarpmaz ya da yasal olarak içeri girmezse bu bir fauldür. İşte bunun neye benzediğinin bir dökümü:
    • Bir oyuncuya 8 numaralı topta çizgiler atanır. İlk olarak 13 numaralı topa vururlar ve 13 numaralı top bir şerit olduğu için yasal temas sağlarlar.
    • Istaka topu 13 numaralı topa çarptığında, bu yasal bir vuruştur:
      • Istaka topu bir raya çarpmaya devam eder.
      • 13'lük top bir raya çarpmaya devam eder.
      • 13 numaralı top bir cebe girer.
      • Istaka topu ya da 13'lük top, bir raya çarpan ya da içeri giren başka bir nesne topuna çarparsa.
    • Eğer isteka topu 13 numaralı topa çarparsa ve hiçbir şey içeri girmezse veya bir raya çarpmazsa, bu bir çiziktir.
  • Istaka topu bir raya çarpmaya devam eder.
  • 13'lük top raya çarpmaya devam eder.
  • 13 numaralı top bir cebe girer.
  • Ya isteka topu ya da 13'lük top bir raya çarpan ya da içeri giren başka bir nesne topuna çarpar.

Scratch'lerin Sonuçları

  1. adım 1 8 ve 9 topta, bir çizik topun elde kalmasına neden olur.
    8 ve 9 topta, bir çizik topun elde kalmasına neden olur. 'Top elde' rekabetçi ve amatör bilardoda yaygın bir ifadedir. Rakip oyuncunun topu masada istediği yere koyabileceği anlamına gelir. Çizen oyuncu masayı terk eder ve rakibi isteka topunu alıp istediği yere koyabilir.
    • Bu büyük bir olaydır. Elde top, oyuncunun isteka topunu istediği yere koymasına olanak tanır, bu da en zor topunu cebe atabileceği, kolay bir çıkış için kendini hazırlayabileceği (tüm topları yapabilir) veya daha sonra daha iyi bir dönüş için kendini hazırlamak için kolay bir savunma atışı yapabileceği anlamına gelir.
  2. adım 2 cebe atılmış bir 8'li top üzerindeki cep çizikleri oyunun kaybedilmesine neden olur.
    Cepli bir 8 topundaki cep çizikleri oyunun kaybedilmesine neden olur. 8 topta, setinizdeki tüm topları (tüm çizgileri veya tüm katıları) yaparsanız, 8 topa geçersiniz. Eğer 8 topu batırırsanız ama aynı zamanda isteka topunu da cebe atarsanız ya da isteka topu masadan ayrılırsa oyunu kaybedersiniz.
    • Popüler varyasyon: APA, TAP ve BCA gibi en popüler amatör liglerde, 8 toptayken isteka topunu cebe atmak oyunu kaybetmek anlamına gelir.
  3. adım 3 cepli bir 9 topundaki cep çizikleri benekli bir 9 topuna neden olur.
    Cepli bir 9 topundaki cep çizikleri benekli bir 9 topuyla sonuçlanır. 9 topta, 1-8 topları yapıp 9 topu batırırsanız veya masadaki en düşük topa vurup 9 topu içeri sokarsanız kazanırsınız. Ancak 9 topu yasal olarak cebe atarsanız ve ıstaka topu bir cebe girerse veya masadan ayrılırsa, 9 top 'tespit edilir', yani cepten çıkarılır ve baş noktasındaki masaya geri konur. Daha sonra diğer oyuncu topu eline alır.
    • Bu gerçekleştiğinde 9 numaralı top masadaki son topsa, rakip oyuncu isteka topunu herhangi bir yere koymaya devam eder. Bu neredeyse her zaman oyunun kaybedilmesine yol açar.
  4. adım 4 kazı kazan sırasında cepte kalan toplar cepte kalır.
    Karambolde cepte kalan toplar cepte kalır. Sadece 9 top oyunlarında 9 top hariç, bir çizik sürecinde cebe atılan herhangi bir top cebinde kalır. Nesne toplarını veya 8 numaralı topu asla masaya geri koyamazsınız.

Çizikler Nasıl Önlenir

  1. adım 1 istaka topunun nereye gideceğini belirlemek için teğet çizgisini kullanın.
    Bilardo topunun nereye gideceğini belirlemek için teğet çizgisini kullanın. Teğet çizgisi, isteka topunun bir nesne topuna çarptığı temas noktasında oluşan hayali dik çizgiyi ifade eder. Eğer isteka topuna tam ortadan vurursanız ve topa herhangi bir falso vermezseniz, isteka topu her zaman bu teğet çizgi boyunca ilerleyecektir. Bu evrensel kuralı ıstaka topunun cebe girmesini önlemek için kullanın.
    • Bunu gözünüzde canlandırmak için, baş noktasına bir nesne topu koyun ve isteka topunu baş ipinin ortasına yerleştirin. Şimdi, baş noktasındaki nesne topunun arkasına, ilk nesne topunu batırmak için tam olarak vurmanız gereken noktaya ikinci bir nesne topu koyun. Istakanızı bu iki nesne topunun arasında tutun. İşte isteka topunuzun gideceği yer orasıdır!
  2. adım 2 belirgin çiziklerden kaçınmak için atışınıza çekiş veya takip ekleyin.
    Belirgin çiziklerden kaçınmak için atışınıza çekiş veya takip ekleyin. Eğer isteka topunun alt yarısına vurursanız, topa çekiş uygulayacaksınız, bu da isteka topunun nesne topuna çarptıktan sonra geriye doğru dönmesine neden olacaktır. Eğer ıstaka topunun üst kısmına vurursanız, topa takip etkisi verirsiniz ve ıstaka topuna vurduktan sonra topun ileri doğru yuvarlanmasına neden olursunuz. Teğet çizgisi isteka topunu doğrudan bir cebe yönlendirdiğinde çizilmeyi önlemek için draw veya follow kullanın.
    • Yani, çizeceğinizi biliyorsanız, kısa taraftaki cebi kaçırmak için isteka topuna çekiş veya uzun taraftaki cebi kaçırmak için isteka topuna takip uygulayabilirsiniz.
    • Eğer topun sol veya sağ tarafına vurursanız, topa İngilizcesini aktarmış olursunuz. İngilizce, teğet bir çizgi üzerinde topun yolunu etkilemez. Sadece isteka topunun bir raya çarptıktan sonra nasıl hareket ettiğini etkiler, bu da İngilizcenin 'yakaladığı' zamandır.
  3. adım 3 nesne top cebe çok yakınsa cebi aldat.
    Eğer nesne topu cebe çok yakınsa cebi aldat. İnsanlar genellikle nesne topu cebin çok az dışındayken çizerler. Topa vururlar ve isteka topu da onu takip eder. Bundan kaçınmak için cebi aldatmayı deneyin. Bunu yapmak için, nesne topuna tam üzerine vurmak yerine cebe 30 derecelik bir açıyla vurun. Bu şekilde, nesne topu cebin yan tarafına fırlayacak ve isteka topu bir korkuluğa çarpacaktır.
    • Cepte hile yapmak mümkündür çünkü cepler toplardan daha büyüktür. Bu, bir topu başarılı bir şekilde cebe sokmak için cebin ortasına vurmak zorunda olmadığınız anlamına gelir.
  4. adım 4 i̇steka topuna makul bir hızda vurun.
    Istaka topuna makul bir hızda vurun. Birçok yeni oyuncu topa gerekenden çok daha sert vurur. Bu tek başına kötü değildir, ancak daha sert vuruşlar isteka topunun biraz daha yumuşak vuruşlara göre daha uzağa gideceği anlamına gelir. Bu da isteka topunun bir şeye çarpıp cebe girme ihtimalini artırır. Eğer isteka topunu kaybetmeye devam ediyorsanız, daha yavaş vurmayı deneyin.
    • Topa ne kadar yavaş vurursanız vuruşta hala iyi bir hareket elde edebileceğinize şaşıracaksınız. Istaka topunu baş noktasına yerleştirin ve masanın diğer ucundaki bir cebin önüne bir nesne topu koyun. Ardından, topu batırmak için olabildiğince yavaş vurmayı deneyin. Istakaya ne kadar yavaş vurabildiğinize ve yine de topu batırabildiğinize dikkat edin!

Çizikler Hakkında Yaygın Yanlış Anlamalar

  1. adım 1 bir çizikten sonra isteka topunu masanın belirli bir kısmına koymalısınız.
    Bir çizikten sonra isteka topunu masanın belirli bir kısmına koymalısınız. APA 8 top liginde ya da UPA profesyonel oyunlarında kırılma noktasındaki bir çizik ve bir cepteki tüm çizikler haricinde, isteka topunu asla herhangi bir çizginin arkasına koymazsınız. Bazı bar oyuncuları, çiziklerin baş çizgisinin arkasından (masanın tabanında kırdığınız yatay çizgi) veya çiziğin karşısındaki taraftan atılması gerektiğini söyleyecektir.
    • Amerikan Bilardo Oyuncuları Birliği (APA) ve Birleşik Devletler Profesyonel Bilardo Oyuncuları Birliği (UPA), oyuncuların baş çizgisinin arkasından çizik atmasını şart koşar, ancak bu sadece bir oyuncunun mola sırasında çizik atması durumunda geçerlidir.
  2. adım 2 3-banka kuralı, çizik atmadan hiçbir topa vurmamanıza izin verir.
    3-bank kuralı, çizilmeden hiçbir topa vurmamanızı sağlar. 3-bank, 3-rail veya 3-wall kuralı, oyuncuların daha iyisini bilmediği barlarda sıklıkla uygulanan kurgusal bir kuraldır. Kural şöyledir: Eğer ıstaka topunu vurursanız ve top 3 farklı raya çarparsa ancak bunun dışında hiçbir şeye değmezse, bu bir çizik değildir. Bunun doğru olduğu hiçbir bilardo formatı yoktur.
    • Her zaman yasal bir nesne topuna vurmanız ve ardından bu topu cebe atmanız veya yasal olması için bir raya bir şey vurmanız gerekir.
  3. adım 3 8 numaralı topu belirli bir cebe veya belirli bir şekilde batırmanız gerekir.
    8'li topu belirli bir cebe ya da belirli bir yola sokmanız gerekir. Birçok sıradan bar oyuncusunun, bir oyuncunun 8 topunu nereye sokabileceğine dair kuralları vardır. En popüler varyasyon '8'li topu son nesne topunuzu batırdığınız cebe sokmalısınız' şeklindedir. Bunu hemen ardından '8 numaralı topu bankaya koymalısın' takip eder. Bu şartların hiçbiri herhangi bir bilardo birliği veya turnuva direktörü tarafından kullanılmaz. Siz ve diğer oyuncu önceden anlaşmadığınız sürece bunların hiçbiri doğru değildir. Yine de bu resmi bir kural değildir.
    • Cep dediğiniz ve topu yasal olarak yaptığınız sürece 8 topu istediğiniz yere cebe atabilirsiniz.
  4. 4. adım atış çağrısı yapmamak çizikle sonuçlanır.
    Bir atışı söylememek ıskalamayla sonuçlanır. 8 topta, neye atış yaptığınız belli olmadığında atışlarınızı söylemeniz beklenir (örneğin '12 köşede' veya '5 top yanda' dersiniz). Eğer bir oyuncu atışını söylemeyi başaramazsa, bu asla sayı sayılmaz. Bazı oyuncular bunun bir çizik olduğu yanılgısına düşer ve bu bir faul olsa da rakip oyuncu topu eline almaz.
    • Bilginize, profesyonel bir turnuvada oynamadığınız sürece, 9 topta herhangi bir atış yapmanız gerekmez. Bu oyun 'slop' oyunu olarak bilinir.
  5. adım 5 şunları yapabilirsiniz
    Istaka topunu zıplatmak için 'kepçeleyebilirsiniz'. Istaka topunun alt kısmına vurarak ve sopayı keçe ile top arasında kaydırarak ıstaka topunu masadan atlamak yasa dışıdır. Zıplamanın tek yasal yolu isteka topunun üst kısmına aşağı doğru bir açıyla vurmaktır.
    • Istaka topunu kepçelemek her zaman eldeki topa vurmaktır.

Tek Cep Bilardosunda Benzersiz Kazı Kazan Kuralları

  1. Tek cep oyununun amacı, masanın alt kısmında size tahsis edilen cebe 8 top sokan ilk oyuncu olmaktır. İlk temas ve isteka topunun cebe girmesini içeren normal çizme kuralları geçerlidir, ancak birkaç benzersiz unsur vardır:
    • Elde top yoktur. Top, masa çizikleri için her zaman olduğu yerde oynanır ve cep çizikleri için kafa ipinin arkasında herhangi bir yerde oynanır.
    • Bir oyuncu çizdiğinde, faul yapan oyuncu 'bir top borçludur' ve puanından 1 puan düşer.
    • Bir oyuncunun bir top borcu varsa, oyuncu bir sonraki sefer yasal olarak bir topu cebine koyduğunda, topu cepten çıkarır ve alt raya doğru dikey olarak çalışarak baş noktasına mümkün olduğunca yakın yerleştirir. Bu top için puan almazlar ancak atışa devam ederler.
    • Benekli toplar her zaman atış yapan oyuncunun sırasının sonunda baş noktasının üzerine veya yanına yerleştirilir.

Straight Pool'da Benzersiz Kazı Kazan Kuralları (14.1)

  1. Düz bilardonun (diğer adıyla 14.1) amacı, önceden belirlenmiş sayıda (genellikle 50 veya 100) topu batıran ilk oyuncu olmaktır. Masada bir top kaldığında, kalan toplar kafa noktası boş olacak şekilde yeniden sıralanır ve oyun devam eder. Istaka topunun bir cebe girmesi ve ilk temastan sonra bir raya çarpmaması ile ilgili tüm standart kurallar geçerlidir. Ancak, düz bilardoda tırmalamak için birkaç özel kural vardır:
    • Elde top yoktur. Masa çizikleri her zaman isteka topunun olduğu yerde oynanır ve cep çizikleri her zaman kafa ipinin arkasında oynanır.
    • Bir oyuncu ilk kez çizdiğinde, puanından 1 puan kaybeder.
    • Eğer bir oyuncu arka arkaya iki kez çizik atarsa, puanından 2 puan kaybeder.
    • Eğer bir oyuncu arka arkaya üç kez çizik atarsa, 15 puan daha kaybeder. Rakip artık topları oldukları yerde bırakıp atışa devam etme ya da 15 topun tamamını yeniden dizip üç kez çizen oyuncuyu mola vermeye zorlama seçeneğine sahiptir.

Anahtar Çıkarımlar

  1. adım 1 bilardoda kazanmak için çiziklerden kaçınmak çok önemlidir.
    Bilardoda kazanmak için çiziklerden kaçınmak çok önemlidir. Oyun veya format ne olursa olsun, iyi atış yapabilen biriyle oynuyorsanız bir çizik felaket olabilir. Rakibinize istediği topa atış yapma fırsatı verir, bu da geride kalma veya hemen kaybetme olasılığınızı artırır. Kazanmak istiyorsanız topu masada tutmak ve masa çiziklerinden kaçınmak önemlidir.
    • Yasal bir atışı kaçırırsanız, rakibinizin çoğu zaman kullanabileceği iyi bir atışı olmayacaktır. Ancak topu ellerine verirseniz her zaman iyi bir atış yapabilirler.
  2. adım 2 istakayı cebe sokmak ve yanlış topa vurmak en yaygın çiziklerdir.
    Istakayı cebe sokmak ve yanlış topa vurmak en yaygın çiziklerdir. Maçların büyük çoğunluğunda (profesyoneller oynamadığı sürece), birisinin bir noktada çizik atması çok muhtemeldir. Masa o kadar büyük değildir ve isteka topunu kaybetmek ve rastgele bir cebe sekmesini sağlamak kolaydır. Aynı zamanda, isteka topunun sıkışması ve birinin bir topa tekme atıp ıskalaması ve bu süreçte yanlış nesne topuna vurması da yaygındır.
    • Vuruş, hedefinizi vurmaya çalışmak için yasadışı bir topun etrafından vurmanız gereken bir atış anlamına gelir, bu nedenle isteka topunu önce bir korkuluğa vurarak içine sektirirsiniz.
  3. adım 3 çizilme olasılığınızı en aza indirmek için atış şeklinizi değiştirin.
    Çizilme olasılığınızı en aza indirmek için atış şeklinizi değiştirin. Her atıştan önce isteka topunun izleyeceği yola bakmak için teğet çizgisi hakkında bildiklerinizi kullanın. Bilardo topunun tehlikede olabileceğinden şüpheleniyorsanız, temas ettikten sonra izleyeceği yolu ayarlamak için bilardo topunun altına veya üstüne vurun.
    • Eğer isteka topunun izini kaybettiğinizi fark ederseniz, bu muhtemelen çok sert vurduğunuza dair büyük bir işarettir! Yavaşlayın. Topun gitmesi gereken yere ulaşması için çok fazla güce ihtiyacı yoktur.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları