Duvara Koşma ve Takla Atma

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç bir aksiyon kahramanının ya da video oyunu karakterinin bir duvara doğru koştuğunu, üzerinde birkaç adım attığını ve geriye doğru döndüğünü gördünüz mü? Sessizce kendinize aynısını yapabilmeyi dilediniz mi? Duvarda takla atmak zor ve riskli olsa da, eğitim ve pratikle siz de duvarda takla atabilirsiniz.

Adımlar

Tek Bacakla Duvar Çevirme

  1. adım 1 önkoşul akrobasi hareketlerinin üstesinden gelin.
    Ön koşul akrobasi hareketlerini öğrenin. Duvar taklası atmayı denemeden önce, vücudunuzun duvar taklası atmak için yapması gereken hareketler hakkında temel bilgilere ve rahatlığa sahip olmak için bazı temel takla hareketlerini bilmek önemlidir. Bu temel önkoşul hareketlerden bazıları ayakta geri tuck, geri handspring, ön takla ve hatta yan takladır.
    • Duvar taklası yapmayı öğrenmeye başlarken, yumuşak inişli yuvarlanma matları veya çim üzerinde pratik yapmak ve takla atarken size yardımcı olacak kalifiye bir gözcü bulundurmak iyi bir fikirdir.
  2. adım 2 duvara doğru koşun.
    Duvara doğru koşun. Takla atmayı planladığınız duvara doğru koşun veya jogging yapın. Seçtiğiniz duvar nispeten pürüzlü bir yüzeye sahip olmalıdır, böylece ayakkabılarınız duvara tutunabilir. Yaygın bir yanılgı, takla atmak için yeterli gücü elde etmek üzere duvara doğru koşmanız gerektiğidir. Ancak, duvara doğru ilerlerken çok fazla momentum, gücünüzü taklayı tamamlamak için gereken yukarı doğru harekete geçirmeyi zorlaştıracaktır. Duvara doğru koşarken, baskın olmayan ayağınızın, baskın ayağınız duvara dikmek için yukarı çekildiğinde yerde kalmasını istersiniz. Baskın olmayan ayağınız duvarın tabanından yaklaşık 12'- 24' uzakta olmalıdır.
    • Ne kadar geriden başlamanız gerektiğini, ne kadar hızlı koşmanız gerektiğini ve ayaklarınızın olması gereken yere inmesi için kendinizi nerede konumlandırmanız gerektiğini ölçmek için birkaç kez duvara doğru koşma alıştırması yapın.
    • Başlangıçta geniş açılı bir duvarda, sizden uzağa doğru açılı bir şekilde duvar çevirme pratiği yapmaya başlamak yardımcı olabilir. Duvarın açısı, ayağınızın duvarı kavramasına ve duvara yerleşmesine yardımcı olacak ve geri dönüşünüzü biraz daha kolaylaştıracaktır.
  3. adım 3 kol salınımınızı dahil edin.
    Kol salınımınızı dahil edin. Koşunuzun son adımını duvara doğru atarken kollarınızı arkanızda sallayın. Bir sonraki sıra, baskın ayağınızı duvara dikmek olacaktır, ancak oraya gelmeden önce kollarınızın genel hareketini bilmelisiniz, böylece hareketleri doğru sırayla birlikte yapabilirsiniz. Baskın ayağınızı duvara koyduğunuzda, kollarınızı duvara doğru ileri doğru sallayın. Kollarınız vücudunuzun yanlarına geldiğinde, dirseklerinizi bükerek kollarınızı çift üst kesim şeklinde sallayın. Kollarınız görünmez bir bar üzerinde çene kaldırıyormuş gibi görünmelidir.
    • Kollarınızı tamamen önünüze uzatarak tam bir kol salınımı yapmaya çalışırsanız, ayağınızı duvara koyarken duvarı yumruklama riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Ayrıca, kollarınız uzatılmışsa, duvardan dönmeye çalışırken dönüşünüzü yavaşlatacaktır.
  4. adım 4 baskın ayağınızı duvara yerleştirin.
    Baskın ayağınızı duvara yerleştirin. Baskın olmayan bacağınızla yere zıplayın ve baskın ayağınızın topunu yaklaşık kalçanızın hizasında duvara yerleştirin. Ayağınızı duvara doğru kaldırdığınızda kaval kemiğinizi düz ve dikey tutun. Bu, diktiğiniz ayağınızı ittiğinizde duvardan yatay olarak değil dikey olarak yukarı zıplamanızı sağlayacaktır.
    • Ayağınızı diktiğinizde çok fazla eğilirseniz ve kaval kemiğiniz duvara doğru eğilirse, duvardaki tutuşunuzu kaybedersiniz ve ayağınız aşağı kayar.
  5. adım 5 duvardan itin.
    Duvardan itin. Baskın ayağınızla duvarı itin ve yukarı zıplayın. Baskın olmayan ayağınızla zıplamakla birlikte, bu size iki dikey momentum kaynağı sağlayacaktır. Baskın ayağınızla duvarı iterken, vücudunuz dikey olarak yükselecek, ancak aynı zamanda duvardan yatay ve çapraz olarak uzaklaşacaktır.
    • Baskın ayağınız sizi sanki duvara tırmanıyormuşsunuz gibi yukarı doğru itmelidir. Bu size duvar taklasını düzgün bir şekilde gerçekleştirmek için gereken yüksekliği verecektir.
    • Havadaki bu noktadan sonra geriye doğru dönüşe geçmeye başlayacaksınız.
  6. adım 6 geriye doğru dönmeye başlamak için dizinizi çekin.
    Geriye doğru dönmeye başlamak için dizinizi sürün. Havadayken ve duvardan uzaklaşmaya başladığınızda, dönüşünüzü başlatmak için baskın olmayan bacağınızın dizini vücudunuza doğru sallayın ve sürün. Dizinizi sallamanızdan kaynaklanan momentum geriye doğru dönüşü başlatacaktır.
    • Başınızı, kollarınızı ve bacaklarınızı bir top gibi vücudunuzun içine doğru sıkı tutun. Vücudunuzu sıkı tutmak, taklada tam bir dönüşü tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Takla dönüşünüzü başlatmak için başınızı geriye atmayın. Bu, vücudunuzu açacak ve uzatacak, bu da taklanızı yavaşlatacak ve yanlış iniş yapmanıza neden olacaktır.
    • Başınızı içeride tutmaya yardımcı olmak için, duvarda bir nokta seçmeyi deneyin ve takla atmaya başlamadan önce bakışlarınızı olabildiğince uzun süre orada tutun.
  7. adım 7 dizlerinizi sıkıştırın.
    Dizlerinizi sıkıştırın. Baskın olmayan bacağınızın dizini vücudunuza doğru çekerken, duvara dayalı olan baskın ayağınız duvardan kurtulacaktır. Yukarı kaldırdığınız diziniz vücudunuzu döndürmeye başlayacaktır. Dönmeye başladığınızda, sıkı bir top oluşturmak için her iki dizinizi de vücudunuza doğru çekin. Bu noktada, dönerken dizlerinizi tutmak için ellerinizi bile kullanabilirsiniz.
    • Yine, sıkı vücut duruşu temiz ve kontrollü bir dönüş yapmanıza yardımcı olacaktır. Vücudunuzu açık tutar ve sırtınızı kamburlaştırırsanız (başınızı geriye atarak) çok daha yavaş dönersiniz ve garip ve tehlikeli bir açıyla yere inebilirsiniz.
    • Dizlerinizi sıkıştırmak, taklanızı tamamladığınızda her iki ayağınızın üzerine eşit şekilde inmenizi sağlamaya yardımcı olacaktır.
  8. adım 8 taklanızı yere indirin.
    Taklanızı yere indirin. Takla atarken ve altınızdaki zemini gördüğünüzde vücudunuzu açın. Kollarınızı vücudunuzun ortasından dışarı çıkarın ve dizlerinizi yere doğru itin. Ayak toplarınızın üzerine inmeye çalışın.
    • Bacaklarınızı düz bir şekilde uzatırsanız, topuklarınızın üzerine inersiniz ve dengenizi kaybederek kalçalarınızın üzerine düşmenize neden olursunuz.

İki Adımlı Duvar Dönüşü Yapmak

  1. adım 1 önkoşul akrobasi hareketlerinin üstesinden gelin.
    Ön koşul akrobasi hareketlerini öğrenin. Tıpkı tek bacaklı duvar taklasında olduğu gibi, bazı temel akrobatik ve jimnastik taklalarını zaten biliyorsanız, iki adımlı duvar taklasını uygulamak çok daha kolay olacaktır. Geriye doğru handspring, geriye doğru tuck ve hatta öne doğru tuck, bir duvar taklasını güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için gereken bacak ve kol hareketlerini tanımanıza yardımcı olacaktır.
    • Her zaman olduğu gibi, bir duvar taklasını ilk kez uygularken, takla atarken kendinizi yaralamamanıza yardımcı olması için yumuşak yuvarlanma matları ve eğitimli ve kalifiye bir gözcü kullanın.
  2. adım 2 duvara doğru koşun.
    Duvara doğru koşun. Duvara doğru tek ayakla duvar taklasında yaptığınızdan biraz daha hızlı koşun. İki adımlı duvar taklasında, adımlarınıza hangi ayakla başlayacağınıza karar vermek, kesin bir sağ veya sol adımdan ziyade kişisel tercihlere bağlıdır. Örneğin, eğer sağ ayağınızı kullanıyorsanız, sağ ayağınız baskın ayağınız olacaktır. İlk adımınızı sağ ayağınızı kullanarak atmak isteyebilirsiniz, böylece duvara ilk sıçrayışınızda çok fazla yükseklik elde edebilirsiniz. Ancak, ilk adımınızı sol ayağınızla atmak isteyebilirsiniz, böylece baskın ayağınız duvarı itebilir ve taklalarınızda daha iyi kontrol sağlayabilir. Her şey sizin için neyin daha rahat olduğuna bağlı.
    • Duvara doğru koşarken, tek bacakla duvar taklasında yaptığınız gibi kollarınızı arkadan ve yukarıdan sallamak yerine, kollarınızı sprint atar gibi pompalamalısınız.
    • Sizin için neyin en rahat olacağını anlamak için, duvara doğru koşma alıştırması yapın ve ilk adımınız olarak hem sağ hem de sol ayağınızı kullanın.
  3. adım 3 i̇lk adım ayağınızı duvara yerleştirin.
    İlk adım ayağınızı duvara yerleştirin. Tek ayakla duvar taklasında, duvardan hızlı bir şekilde takla atmak için ekstra momentuma ihtiyacınız olduğundan, kolunuzu sallamanız çok daha önemliydi. İki adımlı duvar taklasında, ilk adımınız size taklayı biraz daha yavaş gerçekleştirmeniz için dikey yükseklik sağlayacak ve kollarınızdan gelen ilave yükseklik momentumuna ihtiyacınız olmayacak. Yerdeki ayağınızdan zıplayın ve diğer ayağınızı yaklaşık kalça hizasında duvara yerleştirin. Dikili ayağınızdan yukarı ve aşağı doğru iterken bacağınızı tamamen uzatın ve göğsünüzü düz ve dikey tutun.
    • Bacağınızı uzatmak, takla atmanız için size maksimum yükseklik sağlayacaktır. Diğer ayağınızı dikene kadar vücudunuzun üst kısmını düz ve duvara mümkün olduğunca yakın tuttuğunuzdan emin olun.
  4. adım 4 i̇kinci ayağınızı yerleştirin.
    İkinci ayağınızı dikin. İlk ayağınızı tamamen uzattıktan sonra yukarı uzanın ve diğer ayağınızı duvara yerleştirin. İlk adımda yukarı ve duvara zıpladığınız için ikinci ayağınız duvarda daha yukarıda olacaktır.
    • Bu noktada artık üst bedeninizi dikey tutmaya çalışmayın, ikinci ayağınızın uzamasına ve sizi duvardan uzağa itmesine izin verin.
  5. adım 5 geri dönüşü başlatın.
    Geri dönüşü başlatın. Duvarı ikinci ayağınızla iterken geriye doğru eğilmeye başlayın ve ayağınızla duvardan uzaklaşın. Ardından, dönüşü başlatmak için ilk adım dizinizi yukarı, göğsünüze doğru sürün ve sallayın.
    • Sallanan ilk adım dizinizi takip etmek ve kendinizi taklaya daha fazla atmak için diğer bacağınızın dizini yukarı kaldırın.
  6. adım 6 taklanın inişi.
    Taklanın inişi. Ek yüksekliğe sahip olduğunuz için dizlerinizi tamamen kıvırmanıza ve vücudunuzu sıkı bir top halinde tutmanıza gerek yoktur. Aslında, çok hızlı dönerseniz (dizlerinizi sıkıca içeri sokarak), aşırı dönebilir ve sırt üstü iniş yapabilirsiniz.
    • Temel sırt üstü taklalarınızı zaten biliyorsanız, bu duvar taklasını yapmak için bu iniş tekniklerine güvenebilirsiniz. Temiz bir iniş elde etmek için açıldığınız ve uzandığınız hız ile denemeler yapın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hangi takla daha kolay, bir adım mı iki adım mı?
    İki adımlı duvar taklası biraz daha kolay olabilir çünkü eklenen adım ve yükseklik, takla içinde tamamen dönmek için ek süre sağlar. Ancak, duvara koşmak için gereken ilave hız ve yükseklik yeni başlayanlar için korkutucu olabilir.
  • Soru
    Çocukken duvar taklası atabilir miyim?
    Elbette. Ancak uygun eğitimi almanız ve her ihtimale karşı her zaman bir gözcünüz olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Soru
    Parkuru nasıl uygulayabilirim?
    Vücudunuzu kondisyonlamak ve aerobik harekete alıştırmak için esneme hareketleri ve yoga ile başlayın. Egzersiz yapmak parkur pratiğinde bir diğer önemli faktördür. Bölgenizde herhangi bir parkur sınıfı veya grubu olup olmadığını görmek için internete bakın.

Video

İpuçları

  • Çimlerin yakınında veya altında yumuşak bir şey olan bir duvar kullanmayı deneyin, çünkü düşerseniz yaralanabilirsiniz.
  • Yüksekliği hedeflemeye çalışın, böylece daha sonra kıvrımlar ve düzenler gibi yeni parçalar ekleyebilirsiniz.
  • Bu hareketi öğrenirken destek (spotting) önemlidir, ancak bazen özellikle takla atmaya alışık olmayan kişiler için engel teşkil edebilirler. Yine de, yeni başlayan biriyseniz, size yardım edecek deneyimli biri olmadan bunu denerseniz, kritik ve potansiyel olarak ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.

Uyarılar

  • Bunu yaptığınız duvarın sağlam olduğundan emin olmayı her zaman unutmayın. Eğer değilse, ayağınızı kolayca içine sokabilir veya içinden geçirebilirsiniz ve ayağınızı kaptırırsanız, (kırık) ayağınızı kendi başınıza çıkarmanın hiçbir yolu olmadan baş aşağı sallanıyor olabilirsiniz.
  • Bu talimatlar aşağıdakileri yapabilme becerisine sahip olduğunuzu varsaymaktadır geri takla atmak. Başarılı bir geri takla atmak için gerekli koşulları bilmiyorsanız, duvar taklasına kalkışmayın. Geri taklayı önce bir trambolin veya matlar üzerinde öğrenin.
  • Duvar taklasını denemeden önce daima ısının ve gerinin.
  • Güvenli bir iniş yeri ayarlayın, sizi fark edecek birkaç kişi bulun ve %100 devam edin. Duvara tırmanırken yolun yarısına gelmeyin ve henüz zihinsel olarak hazır olmadığınıza karar vermeyin. Yuvarlanma yaralanmalarının çoğu bu şekilde meydana gelir. Hareketi tamamlamaya tamamen kararlı olana kadar duvara doğru koşmayın.
  • Etrafta çok sayıda insan varken pratik yapmayın.