Kum Kayağı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kum sörfü, sörfün zayıf olduğu, karın bittiği veya kaykay alanlarının kalabalık olduğu zamanlarda harika bir seçenektir. Bu aktivite snowboard, sörf ve paten unsurlarını bir araya getirerek kar veya su yerine kum tepeleri üzerinde kaymanızı sağlar. Kum kaykayı yapmak için işe uygun sörf tahtasını ve koruyucu ekipmanları alarak başlayın. Ardından, yakınlarda kum tepeleri bulun ve ilk koşunuzu yapın. Ayrıca kum tahtası üzerinde durmayı ve dönmeyi de deneyebilirsiniz. Yeterince pratik yaparsanız, kısa sürede kum tepelerinden kolaylıkla aşağı ineceksiniz.

Adımlar

Kum Tahtası ve Koruyucu Ekipman Edinme

  1. adım 1 kum tepesine yakın bir tesiste bir kum tahtası kiralayın.
    Kum tepesine yakın bir tesisten kum tahtası kiralayın. Kum tepelerinin bulunduğu birçok bölge, genellikle 15-25 ABD doları civarında küçük bir ücret karşılığında kum tahtası kiralayabileceğiniz bir kiralama hizmeti sunar. Yakınınızda kum tepeleri olan veya ziyaret etmeyi planladığınız bölgelerde bir kiralama alanı olup olmadığını kontrol edin.
    • Hemen bir kum tahtası satın almak istemiyorsanız kum tahtası kiralamak iyi bir seçenek olabilir.
  2. adım 2 kullanmadığınız bir snowboard veya sörf tahtasını yeniden kullanın't plan on using again.
    Tekrar kullanmayı düşünmediğiniz bir snowboard veya sörf tahtasını yeniden değerlendirin. Sıkıştığınızda, kum kayağını denemek için zaten sahip olduğunuz bir snowboard veya sörf tahtasını kullanabilirsiniz. Kare veya çift kuyruklu bir snowboard idealdir. Bazen boogie board olarak adlandırılan daha küçük bir sörf tahtası, çok uzun olmayacağı için kum sörfü için iyidir.
    • Snowboard veya sörf tahtasının her iki tarafının da pürüzsüz olduğundan emin olun, böylece kum üzerinde iyi kayacaktır.
  3. adım 3 yerel bir sörf mağazasından veya internetten bir kum tahtası satın alın.
    Yerel bir sörf mağazasından veya internetten bir kum tahtası satın alın. Kum tahtaları genellikle ahşap, metal veya plastikten yapılır. Yaklaşık 9 ila 12 milimetre (0,35 ila 0,47 inç) kalınlığında, 140 ila 160 santimetre (55 ila 63 inç) genişliğinde ve 100 ila 120 santimetre (39 ila 47 inç) uzunluğunda olmalıdır. Bedeninize ve boyunuza göre daha uzun veya daha kısa bir tahta alın. Kumda güzelce kayması için kare veya çift kuyruklu bir tahta arayın.
    • Kum tahtaları 150-200 ABD Doları arasında değişen fiyatlara sahip olabilir.
    • Ayakta sörf yapmayı planlıyorsanız bağlamalı bir kum tahtası alın. Bağlamalar, tahtaya takılan kayışlardır ve siz tahtanın üzerindeyken ayaklarınızı yerinde tutmak için tasarlanmıştır. Karnınızın üzerinde kum tepelerinden aşağı kaymayı tercih ediyorsanız, bağlamalı bir tahtaya ihtiyacınız yoktur.
    • Çoğu sörf mağazası ve bazı snowboard mağazaları kum tahtaları sunacaktır. Sizin için doğru tahtayı bulmak için mağazadaki bir satış temsilcisiyle konuşun.
  4. adım 4 kask ve koruyucu ekipman kullanın.
    Bir kask ve koruyucu ekipman kullanın. Özellikle yokuş aşağı eğimli iyi bir kum tepesi bulursanız, bir kum tahtası üzerinde oldukça hızlı gidebilirsiniz. Başınızı ve kollarınızı korumak için her zaman bir kask ve dirseklik taktığınızdan emin olun. Kum kaykayını ayakta sürüyorsanız dizlik de takabilirsiniz.
    • Ayrıca kum tepelerindeyken kendinizi güneşten korumak için en az 15 SPF içeren güneş kremi, tercihen parlama önleyici güneş gözlüğü ve uzun kollu giysiler giymelisiniz.

İyi Kum Kayağı Noktaları Bulma

  1. adım 1 korunmasız kum tepelerinin bulunduğu bir milli parkı ziyaret edin.
    Korunmasız kum tepeleri olan bir milli parkı ziyaret edin. Çöl bölgelerinde veya kuru iklime sahip bölgelerdeki birçok milli parkta kum tepeleri olacaktır. Koruma altında olan veya halka kapalı kum tepeleri bir seçenek olmayacaktır. Kum sörfünü denemek için kum tepeleriyle bilinen belirli bir milli parka seyahat etmeniz gerekebilir.
    • Kum sörfü için erişebileceğiniz kum tepelerine sahip olup olmadıklarını görmek için milli park web sitelerini çevrimiçi olarak kontrol edin.
    • Bölgenizde nerede kum sörfü yapabileceğinizi sormak için kum sörfü şirketleriyle iletişime geçin.
  2. adım 2 kum tepeleri olan bir çöle veya plaja gidin.
    Kum tepeleri olan bir çöle veya plaja gidin. Bir çöle yakın yaşıyorsanız, üzerinde sörf yapmanıza izin verilen kum tepeleri olup olmadığını öğrenin. Sıcak iklimlerdeki bazı plajlar da kum sörfünü denemek için kullanabileceğiniz doğal kum tepelerine sahip olacaktır. Kum sörfü için yakındaki bir çöle veya plaja erişip erişemeyeceğinizi öğrenmek için yerel devlet arazi ajansınız veya departmanınızla iletişime geçin.
    • Bazı turizm şirketleri kum tepelerinde sandboard yapmayı denemeyi de içeren çöl veya plaj turları düzenleyecektir. Bu eğlenceli aktiviteyi güvenli ve gözetimli bir ortamda deneyebilmek için bir tura kaydolun.
  3. adım 3 sıcaktan kaçınmak için sabahın erken saatlerinde kum tepelerine gidin.
    Sıcaktan kaçınmak için sabah erken saatlerde kum tepelerine doğru yola çıkın. Sabah 8-9 gibi kum tepelerinde olmayı hedefleyin, böylece gün ısınmadan önce birkaç saat kum kayağının keyfini çıkarabilirsiniz. Kum tepelerine erken gitmek, kum fırtınalarından ve çöl bölgelerinde öğleden sonra ortaya çıkma eğiliminde olan kötü hava koşullarından kaçınmanıza da yardımcı olabilir.
    • İlkbaharda öğleden sonraları kum tepelerinin etrafı oldukça rüzgarlı olabilir. Kum tahtası üzerinde birkaç iyi koşu yapmak istiyorsanız ilkbaharda öğleden sonraları dışarı çıkmaktan kaçının.

İlk Koşuyu Yapmak

  1. adım 1 kum tahtasının altını cilalayın.
    Kum tahtasının altını cilalayın. Tahtanın alt kısmında az miktarda kum tahtası cilası kullanın. Mumu tahtanın arkasından üstüne doğru ve tahtanın kenarlarından az miktarda sürün. Bir avuç kuru kum alın ve düzeltmeye yardımcı olması için cilanın üzerine sürün. Artık balmumuna yapışmayana kadar tahtaya kum uygulayın.
    • Tahtayı kumun içinde ileri geri, aşağıya doğru kaydırın, böylece tahta kumun içinde kolayca kayar.
    • Tahta üzerinde ıslak kum kullanmayın, çünkü bu, siz sürerken tahtanızın kuma yapışmasına neden olabilir.
  2. adım 2 daha az yorucu bir koşu için karnınızın üzerine uzanın.
    Daha az yorucu bir koşu için karnınızın üzerine uzanın. Kumuldan aşağı ineceğiniz yöne doğru baktığınızdan emin olun. Kollarınızı ve bacaklarınızı tahtanın ortasına sıkıştırın.
    • Karnınızın üzerine rahatça uzanabilmek için bağlamasız bir kum tahtası kullanmanız gerekecektir.
  3. adım 3 daha zorlu bir koşu için ayaklarınız bağların içinde olacak şekilde durun.
    Daha zorlu bir koşu için ayaklarınız bağlamaların içinde olacak şekilde ayakta durun. Oturun ve ayaklarınızı bağlamalara bağlayın. Baskın ayağınızın tahtanın önünde olduğundan ve kumuldan aşağıya doğru gittiğiniz yönü gösterdiğinden emin olun.
    • Bağlamalara bağlandığınızda topuklarınız üzerinde geriye doğru sallanabilmelisiniz.
  4. adım 4 düz bir başlangıç noktası olan küçük bir kumulda başlayın.
    Düz bir başlangıç noktası olan küçük bir kumulda başlayın. Kuru kumlu, 4 ila 5 m (13 ila 16 ft) eğime sahip bir kumul arayın. Kumulun etrafında veya kumulun dibinde çalı, çırpı, deniz kabuğu veya engel olmadığından emin olun.
  5. adım 5 tahtanızı yokuş aşağı yerleştirin.
    Tahtanızı yokuş aşağı yerleştirin. Tahtanın üzerinde duruyorsanız, ağırlığınızı ortalayın ve dizlerinizi hafifçe bükün. Ağırlığınızı öne doğru kaydırın ve kalçalarınızı ve omuzlarınızı üst üste koyun. Başınızı gittiğiniz yöne doğru çevirin ve kollarınızı yanlarınızda gevşek tutun.
    • Karnınızın üzerine yatıyorsanız, vücudunuzu tahtanın ortasında, bacaklarınızı içeri çekmiş ve çenenizi yukarıda tutun.
  6. adım 6 hız kazanmak için kumulu itin.
    Hız kazanmak için kum tepesini itin. Ayaktaysanız, ağırlığınızı hafifçe öne doğru verin ve kum tepesinden aşağı inene kadar tahtayı kaydırın. Karnınızın üzerinde yatıyorsanız, kendinizi kum tepesinden itmek için ellerinizi kullanın.
  7. adım 7 kumuldan aşağı inerken ağırlığınızı merkezde tutun.
    Kumuldan aşağı inerken ağırlığınızı merkezde tutun. Ayaktaysanız, arka bacağınızı güçlü ve ağırlığınızı tahtanın merkezinde tutarak kumuldan aşağı inerken tahtanın hızlanmasına izin verin. Karnınızın üzerinde yatıyorsanız, kumuldan aşağı kayarken kollarınızı ve bacaklarınızı içeri sokun ve çenenizi yukarıda tutun. Sürüş sırasında öne eğilmekten veya ağırlığınızı çok fazla öne kaydırmaktan kaçının.
    • Sürüş sırasında dengenize yardımcı olması için ellerinizi uzatın.
    • Kumulun dibine ulaştığınızda yavaşlamalı ve kademeli olarak durmalısınız.
  8. adım 8 i̇kinci bir koşu yapmak için tahtanızla kum tepesine geri koşun.
    İkinci bir koşu yapmak için sörf tahtanızla kum tepesine geri koşun. Genellikle sizi kum tepelerine geri taşıyacak asansörler yoktur, bu nedenle kum tepesine kendi başınıza geri koşmanız gerekecektir. Kum sörfüne alışmak için aynı tepede bir koşu daha yapın. Ardından, daha büyük bir kum tepesi veya daha büyük eğimli bir kum tepesi yapmak için kendinize meydan okuyun.
    • Tahtanızı pürüzsüz tutmak ve kum üzerinde kaymasına yardımcı olmak için koşular arasında tekrar cilalamanız gerekebilir.

Durma ve Dönme Pratiği Yapmak

  1. adım 1 sürgü durdurma alıştırması yapın.
    Kayarak durma alıştırması yapın. Durma ve dönme tekniklerini denemek için tahta üzerinde dik durmanız gerekecektir. Hafif eğimli küçük bir kum tepesi bularak başlayın. Tahtayı yokuş aşağı bakacak şekilde yerleştirin. Ağırlığınızı topuklarınıza verin ve ayak parmaklarınızı yukarıda tutun. Ardından, ayak parmaklarınızı aşağı indirin, böylece tahta düz durur ve tepeden aşağı yavaşça kayarsınız. Ayak parmaklarınızı kaldırın ve durmak için topuklarınızı içeri çekin.
    • Bunu yokuş yukarı bakarak da deneyebilirsiniz. Aynı adımları tekrarlayın, geriye doğru kaymak için topuklarınızı aşağı indirin ve ardından yavaşlayarak durmak için yukarı kaldırın.
  2. adım 2 bir kumulun dibinde tam duruş yapmayı deneyin.
    Bir kumulun dibinde tam duruş yapmayı deneyin. Kayarak durma konusunda ustalaştıktan sonra, bir kumuldan aşağı indiğinizde tam duruş yapmayı deneyebilirsiniz. Düz, düz bir çizgiyle biten bir kumul seçin. Kumulun dibindeki düz kuma geldiğinizde, ağırlığınızı ön ayağınıza verin ve arka bacağınızı dışa doğru kaydırın. Omuzlarınızı ve kalçalarınızı öne doğru hareket ettirin, böylece kumulun dibine doğru bakmış olursunuz. Ayak parmaklarınızı kaldırın ve tahtanızın kenarında durana kadar arka ayağınızı dışarı doğru kaydırın.
    • Ağırlığınızı her iki ayağınızın üzerinde eşit tutun, böylece sorunsuz bir şekilde kayarak durabilirsiniz.
  3. adım 3 küçük bir kumul üzerinde dönme alıştırması yapın.
    Küçük bir kumul üzerinde dönüş alıştırması yapın. Bir kum tepesinden düz bir şekilde aşağı inerek başlayın. Ardından, ağırlığınızı öne doğru kaydırın ve arka topuğunuzu kaldırın. Kalçanızı dönmek istediğiniz yöne doğru döndürün ve vücudunuzun dönüşe doğru eğilmesine izin verin. Eğilirken kalçalarınızı ve bacaklarınızı tahtanın üzerinde ortalayın. Dönmek için kendinize zaman tanıdığınızdan emin olun, çünkü derin kumda veya hafif ıslak kumda iseniz yavaş bir dönüş olmayabilir.
    • Tahta üzerindeyken arka topuğunuzu kaldırarak ve kalçalarınızı döndürerek farklı yönlere dönme alıştırması yapın. Daha yüksek hızlarda veya daha dik kum tepelerinden aşağı inerken dönebilmek için biraz pratik yapmak gerekebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Becerilerinizi geliştirmek için bir eğitmenden kum sörfü dersi alın. Daha yetenekli ve özgüvenli hale geldikçe kum kaykayı üzerinde nasıl döneceğinizi ve numaralar yapacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Video

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kum tahtası
  • Kask
  • Koruyucu dirsek ve dizlikler
  • Kum tepeleri veya kum tepeleri