Penaltı Nasıl Kurtarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Penaltılar, futbolda bir takımın oyuncusunun rakip takım tarafından kendi ceza sahası içinde net bir gol atma fırsatından haksız bir şekilde alıkonulması (yani itilmesi, geri çekilmesi, haksız yere düşürülmesi, vb. Faul yapılan takıma kaleciyle bire bir kaleye şut atma hakkı verilir. Bazı maçlarda, normal/uzatma süreleri tamamlandıktan sonra kazanan belirlenemezse penaltı atışları yapılır. Kalecinin görevi rakip takımın penaltıyı gole çevirmemesini sağlamaktır.

Adımlar

  1. adım 1 sakinliğinizi koruyun.
    Sakinliğinizi koruyun. Takım arkadaşlarınıza, hakeme, seyirciye veya diğer takıma sinirlenmeyin. Bu dikkatinizi dağıtacaktır. Eğer sinirlenirseniz, öfkenizi yaklaşan penaltıya yönlendirin ya da 50'ye kadar sayın.
  2. adım 2 kollarınızı açın ve dizlerinizi bükün.
    Kollarınızı genişçe açın ve dizlerinizi bükün. Kollarınızın açık olması daha fazla kale alanını kapsar ve penaltıyı atan oyuncuya daha büyük ve korkutucu görünmenizi sağlar. Bükülmüş dizler golü kurtarmak için daldığınızda daha fazla sıçrama yapmanızı sağlayacaktır.
  3. 3. adım normal ve uzatma sürelerinde penaltıların sizden sonra ağlara geri dönebileceğini unutmayın.'ve saved them.
    Normal ve uzatma sürelerinde penaltıların siz kurtardıktan sonra tekrar ağlara gidebileceğini unutmayın. Bu süre zarfında mümkünse şutu ceza sahasından ve rakip takımın pusuda bekleyen üyelerinden uzaklaştırmaya çalışın, ideal olarak topu sol veya sağ tarafınıza doğru iterek bir kornerle sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz. Daha da iyisi, mümkünse topu yakalayın.
  4. Basit şeylere dikkat edin. Penaltıyı kullanan oyuncunun topu nasıl yerleştirdiğine bakın, belli bir açıya doğru eğiliyor mu? Ve ayrıca gözlerine bakmayı deneyin. Nereye sabitlenmişler? Atışı yapan oyuncunun kalçalarına ve ne tarafa doğru eğildiğine baktığınızdan emin olun. Oyuncunun kalçaları atış yapacağı tarafı ele verir. Emin değilseniz, ya bir tarafı tahmin edin, bir tarafa mı yoksa tam ortaya mı attıklarına tepki verin
  5. adım 5 o yöne biraz fazla mı uzun süre baktılar?
    Bu yöne biraz uzun süre baktılar mı? Bunun gibi küçük ipuçları penaltının hangi yöne atılacağını ele verir.
  6. adım 6 atış yapılmadan önce asla dalmayın.
    Atış yapılmadan önce asla dalmayın. Birçok oyuncu topa vurmadan önce sarsılarak sizi kandırmaya çalışacaktır. Nereye dalacağınıza karar verdiğinizde, sadece o yöne gitmeye hazır olun veya o yöne doğru bir adım atın (bu adımı çok ince yapın veya elinizden geldiğince gizlemeye çalışın). Ayağınız topa vurur vurmaz, istediğiniz tarafa doğru dalın.
  7. adım 7 mümkün olduğunca çok yer kaplamaya çalışın.
    Mümkün olduğunca çok yer kaplamaya çalışın. Eğer sağa doğru dalıyorsanız, şutun içeri girmesini önlemek için kendinizi tamamen o yöne vermelisiniz.
  8. adım 8 seçtiğiniz yönde kale dışına dalmaya çalışın, bu vuruşun açısını azaltarak sizi daha büyük yapar.
    Seçtiğiniz yönde kale dışına dalmaya çalışın, bu vuruşun açısını azaltarak sizi daha büyük yapar.
  9. adım 9 not:
    Not: Ayrıca oyuncunun ayağına da bakabilirsiniz. Oyuncular her zaman ayaklarının bastığı yöne doğru giderler. Bu muhtemelen sadece U15 ve daha genç oyuncular için işe yarayacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir hakem düdük çaldıktan sonra çizgiden çıkabilir miyim?
    Hayır, ama biraz öne doğru dalarsanız kimse bir şey demez. Birkaç metreden fazla dışarı çıkmadığınız sürece sorun olmaz.
  • Soru
    Topun gideceği yönü nasıl bulabilirim?
    Eğer bir penaltı vuruşu durumundaysanız, oyuncunun vücut duruşunu değerlendirin. Eğer eğiliyorlarsa, çoğunlukla tercih ettikleri ayağın yönünü takip ediyorlar demektir. Oyuncu standart bir şut duruşu alıyorsa, büyük olasılıkla top diğer tarafa gidiyordur. (Sağ ayak sola, sol ayak sağa vurur). Genellikle vücut duruşu topun hangi yöne gideceğine karar vermede en önemli faktördür.
  • Soru
    Yaklaşan oyuncunun ne yapacağını nasıl bilebilirim?
    Gözlerine bakın ve vücut dilini izleyin. Genellikle koşuşundan anlayabilirsiniz: eğer sağ ayaklıysa ve topa sol taraftan koşmaya başlarsa, sizin solunuza doğru şut atacaktır. Eğer topa merkeze yakın bir yerden koşuyorsa, sola doğru şut atacaktır.

İpuçları

  • Penaltı vuruşu için uzanırken iki elinizi de kullanın. Tek elle başarılı bir kurtarış yapmak güzel görünebilir, ancak her iki eli kullanmaktan daha risklidir.
  • Vuruşu yapan oyuncunun hangi ayağıyla vurduğuna dikkat edin. Sağ ayaklıysa, topu büyük olasılıkla soluna veya kalecinin sağına gönderecektir. Eğer bu konuda rahatsanız, sağ ayaklıysa biraz sağınızda, sol ayaklıysa solunuzda durun. Bu onların gözünü korkutacak ve kafalarını karıştıracaktır çünkü şutlarını tahmin ettiğinizi düşüneceklerdir. Sağa doğru şut atmaya karar verirlerse, daha güçlü bir şut olacaktır, ancak siz zaten orada duruyorsunuz, bu da penaltıyı kurtarmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer kalenin daha geniş olan sol tarafına şut çekmeye karar verirlerse, bu daha zayıf ve kurtarması daha kolay bir şut olacaktır. Bazı kaleciler bu tekniği penaltılar sırasında ve ayrıca oyun berabere sonuçlandığında ve oyun ani ölüm penaltı atışlarına girdiğinde çok etkili bir şekilde kullanmıştır.
  • Gözdağı vermek işin anahtarıdır. Güçlü yönlerinize oynayın, eğer iri ve korkutucu bir figürseniz dik durun, kendinizi büyük gösterin ve hedefi küçük göstermek için kollarınızı genişçe açın. Eğer daha ufak tefekseniz rakibinizi garip bir dansla oyalamaya çalışın ya da 2005 ve 1984 Avrupa Kupası finallerinde olduğu gibi bacaklarınızı dengesiz ve dengenizi kaybetmek üzereymişsiniz gibi gösterin. Bu hareketler penaltıyı atan oyuncunun dikkatini dağıtır ve odağını kaybetmesine neden olur, genellikle de sonuçta ortaya çıkan vuruş geniş bir alana yayılır. Çizgide kaldığınız sürece çizgide yaptığınız her şey yasaldır (mantık çerçevesinde).

Uyarılar

  • Bir penaltı kurtardıktan sonra mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkın, çünkü atış geri tepebilir.
  • Karşılaştığınız her penaltıyı kurtarmak neredeyse imkansızdır (birçok araştırmaya göre forvet 10 atıştan 7'sini gole çevirir). Eğer kabul ederseniz çenenizi yukarıda tutun ve bir sonraki için hazır olun.
  • Eğer forvet atışı kaçırırsa, gardınızı tamamen düşürmeyin. Sonraki gol vuruşunuz çok kötü olabilir.