Direkt Serbest Vuruş Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda bir oyuncu, rakip oyuncu bir ihlal yaptığında serbest vuruş kullanır. İhlal temas içeriyorsa (bir oyuncu rakip oyuncuyu iter veya çelme takarsa), doğrudan serbest vuruş kullanılır. Bir forvet oyuncusu doğrudan kaleye serbest vuruş atabilir. Gol atılabilmesi için başka bir oyuncunun topa temas etmesi gerekmez. Direkt serbest vuruşlar bir takımın gol atması için harika fırsatlardır.

Adımlar

Atışı Hedeflemek

  1. adım 1 kaleciyi izleyin.1Kaleciyi izleyin. Rakip kaleci vuruşunuzu nereye yapacağınız konusunda size iyi bir fikir verecektir. Direkt serbest vuruş kullanıldığında, rakip oyunculardan bazıları kalecinin önünde sizden on metre uzakta bir duvar oluşturacaktır. Duvarın amacı kalecinin vuruşa karşı savunma yapmasına yardımcı olmak olsa da, forveti görmesini de engelleyebilir. Genellikle kaleci kalenin ortasında kalmaya çalışacaktır. Eğer bunu yaparsa, vuruşunuzu sol veya sağ kale direğine doğru yapın.
    • Eğer kaleci kalenin bir tarafına daha yakın durursa, vuruşunuzu karşı tarafa doğru yapın veya duvarın üzerinden vurmaya çalışın. Topu kalecinin tepki vermesi için zor bir noktaya koymaya çalışın.
    • Hatta ters yöne bakıp başladığı yere vurarak kaleciyi kandırabilirsiniz.
    • Eğer ihlal rakip ceza sahası içinde gerçekleşirse, penaltı vuruşu yaparsınız. Bu, sadece forvet ve kalecinin katıldığı bir tür direkt serbest vuruştur.
  2. 2Rüzgarı kontrol edin. Vuruşunuzu yapmadan önce her zaman rüzgarın ne kadar sert ve ne yönden estiğini bilmelisiniz. Şiddetli rüzgar topun yörüngesini büyük ölçüde değiştirebilir. Vuruşunuzu yapmadan önce sahanın her iki tarafındaki köşe bayraklarına bir göz atın. Rüzgarı göz önünde bulundurun ve topun hala istediğiniz yere gitmesi için hedefinizi ayarlayın.
    • Kuvvetli bir rüzgarın topunuzun kale direğinin üzerinden geçmesine de neden olabileceğini unutmayın, bu nedenle topu normalde olduğundan daha aşağıya nişanlamanız gerekebilir.
    • Zayıf bir vuruş, güçlü bir vuruşa göre rüzgardan daha fazla etkilenecektir.
  3. 3Takip edin. Bacağınızı sonuna kadar getirerek vuruş hareketinizi tamamlayın. Vuruşunuzu takip etmek onu doğru yöne yönlendirecektir. Bacağınızı topa doğru sallanan bir sarkaç gibi düşünün. Eğer vuruşunuzu takip etmezseniz, top istediğinizden farklı bir noktaya gidebilir.
    • Takip hareketinizi kontrollü tutun. Çok fazla takip etmeye çalışırsanız, bacağınızı aşırı uzatabilir veya kayarak sırt üstü düşebilirsiniz. Tekmeniz her zaman kontrollü olmalıdır, böylece incinmezsiniz.
    • Topa vurduktan sonra takip hareketinizi birkaç saniye tutun.

Atış Vuruşu

  1. 1Topa doğru koşun. Koşunuzun uzunluğu, vuruşunuz için ne kadar güç üretmeniz gerektiğine bağlı olacaktır. Direkt vuruş rakip kaleden uzağa yapılacaksa daha fazla güce ihtiyacınız olacaktır. Dört veya beş adım ölçün. Uzun bir şut için koşunuz yaklaşık on metreyi kapsamalıdır. Direkt vuruş rakip kaleye daha yakınsa, isabetlilik güçten daha önemli olacaktır. Kısa bir şut için sadece bir adım koşmanız gerekebilir.
    • Mükemmel hale getirmek için oyun zamanından önce koşu alıştırması yapın. Topa doğru kekeleyerek adım atarsanız, gücünüzü ve isabet oranınızı kaybedersiniz.
    • Ne kadar uzun bir koşu yapacağınıza karar verirken bacağınızın gücünü göz önünde bulundurun. Özellikle güçlü bir forvetseniz, o kadar uzun bir koşu yapmanıza gerek olmayabilir.
  2. adım 2 ayakta duran ayağınızı topa yakın tutun.2Ayaktaki ayağınızı topa yakın tutun. Topa vurduğunuzda, vuruş yapmayan ayağınızın topa mümkün olduğunca yakın durduğundan emin olun. Ayakta duran ayağınız temas ettiğinizde topa ne kadar yakın olursa, topun nereye gideceğini o kadar iyi kontrol edebilirsiniz. Ayakta duran ayağınız toptan uzaktaysa, atışınızı istemeden kesebilir veya kancalayabilirsiniz.
    • Ayakta duran ayağınızın topa değmediğinden emin olun. Eğer temas ederse, topa vurduğunuzda çift dokunuş yapmış sayılırsınız.
    • Ayağınız yere bastığında, vuruşun gitmesini istediğiniz yere doğru dönük olduğundan emin olun.
  3. 3Topa düz bir şekilde vurun. Vuruşunuzun düz bir çizgide ilerlemesini istiyorsanız, topun merkezinin hemen altını hedefleyin. Ayağınızın üst kısmı bağcıklarınızın ortasındaki topla temas etmelidir. Bunu doğru şekilde yaparsanız, top doğrudan vurduğunuz yere hareket edecektir. Topa bağcıklarınızın ortasından temas etmek de vuruşunuza daha fazla güç verecektir.
    • Bu stili daha uzun direkt serbest vuruşlar için veya rakibinizin savunmasında hızlıca faydalanmak istediğiniz bir açıklık gördüğünüzde kullanmak isteyebilirsiniz.
    • Bu tip vuruşlar duvar üzerinden yapılan vuruşlar için iyi değildir. Topunuz duvarı geçtikten sonra düz bir çizgide ilerlemeye devam edecek ve muhtemelen ağların üzerinden geçecektir.
  4. 4Düz bir vuruşunuz yoksa topu kıvırın. Kaleye giden düz bir yol bulamazsanız, şutunuzu savunma oyuncularının etrafından kıvırmayı veya bükmeyi deneyebilirsiniz. Topu kıvırmak için topun dönmesini sağlamanız gerekir. Topa ayağınızın iç kısmıyla temas edin. Dönmeye başlaması için topa merkezinin biraz sağına doğru vurmaya çalışın. Topla temas ettikten sonra, düz önünüze doğru değil, karşı bacağınıza doğru takip edin.
    • Topu kıvırmak duvarın etrafından dolanmanıza yardımcı olabilir.
    • Eğer uzaktan vuruş yapıyorsanız, topu ayağınızın üst kısmıyla kıvırabilirsiniz. Ancak top, ayağınızın iç kısmını kullandığınız kadar kıvrılmayacaktır.
  5. 5Eşsiz bir vuruş yapmak için bir mafsal topu kullanın. Mafsal topu, çok az veya hiç dönüşü olmayan bir vuruştur. Top belirli bir yönde dönmediği için tahmin edilemez bir şekilde hareket edebilir. Bir topa vurmak için ayağınızın en yoğun kısmıyla vurun. Bağcıklarınızın çorabınıza yakın üst iç köşesinden topa temas edin. Topla temas ettikten sonra tekme atan bacağınızı tekme atmayan bacağınıza doğru getirin. Mafsallı topa vururken topu takip etmeyin, aksi takdirde topun dönmesine neden olursunuz.
    • İçinden geçmek yerine, topa yumruk atma hareketiyle vurduğunuzu düşünün.
    • Bir mafsal topu, ne kadar az döndüğüne bağlı olarak düz aşağı, bir döngü içinde veya yan yana hareket edebilir.

Avantajlarınızı Kullanın

  1. adım 1 duvarı durdurun.1Duvarı durdurun. Direkt serbest vuruş kullandığınızda rakiplerinizin sizden en az on metre uzakta olması gerekir. Hakem size vuruş için onay verdiğinde, rakip duvardaki oyuncular vuruşunuzu engellemek için pozisyon almak üzere size doğru yaklaşmaya başlayacaktır. İlerlemesini engellemek için takım arkadaşlarınızdan ikisinin duvarın her iki yanında durmasını sağlayın. Rakip takım, her iki tarafında topu alabilecek iki kişi varsa, şutunuza fazla yüklenmek konusunda iki kez düşünecektir.
  2. adım 2 kaleciyi hazırlıksız yakalayın.2Kaleciyi hazırlıksız yakalayın. Rakip kaleci direkt vuruşunuzu planlamak için zaman ayırmanızı bekleyebilir. Hakem düdüğü çaldığında hemen vuruşu yaparsanız, kaleci buna tepki vermeye hazır olmayabilir. Bu taktik en çok kısa direkt serbest vuruşlar ve penaltı vuruşları için işe yarar. Eğer uzaktan vurmak zorunda kalırsanız, kalecinin tepki vermek için daha fazla zamanı olacaktır.
    • Topun mümkün olduğunca çabuk ağlara ulaşmasını istediğiniz için düz bir vuruş bu hareket için en iyisidir.
    • Rakip kalecinin önceki maçlardaki görüntülerini de izleyebilirsiniz. Ne tür şutları savunmakta zorlandıklarını görün.
  3. 3Duvardaki zayıf halkaları bulun. Direkt serbest vuruş sırasında topu duvarın üzerinden atmanız gerekiyorsa, kaleye giden en kolay yolu bulmaya çalışmalısınız. Rakip duvardaki en kısa oyuncuyu belirleyin ve topa onun kafasının üzerinden vurmaya çalışın. Topun duvarın üzerinden geçmesi, ancak kale direğinin üst kısmının altından geçecek kadar aşağı inmesi gerektiğini unutmayın.
    • Daha uzun oyuncular sizi çok yükseğe vurmaya zorlayacaktır ve top kaleye ulaşacak kadar zamanında inemeyebilir.
  4. 4Ayağınızı değiştirin. Topa her iki ayağınızla da güvenle vurabiliyorsanız, kalenin hangi tarafında olduğunuza bağlı olarak vuruş ayağınızı değiştirmelisiniz. Eğer kalenin sağ tarafından vuruyorsanız, sol ayağınızı kullanarak gol atmanız daha kolay olacaktır. Kalenin sol tarafından vuruş yapıyorsanız, sağ ayağınızı kullanarak daha etkili bir vuruş yapabilirsiniz.
    • Bazen antrenörler sahanın farklı yerlerinden direkt serbest vuruşlar için ayrı forvetler kullanır.
    • Eğer bacaklarınızdan biri baskınsa, serbest vuruş için her zaman onu kullanın. Kaleye hangi açıdan saldırdığınız, vuruşunuzun isabeti kadar önemli değildir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruGüçle nasıl atış yaparsınız? Topa tam merkezinin altından temas edin. Topa ayağınızın üst kısmıyla bağcıkların ortasından vurun. Bacağınızı bir sarkaç gibi sallayın ve takip edin. Bacağınızın tam bir salınım yapabilmesi için koşma alıştırması da yapabilirsiniz.
  • SoruGüçlü bir şekilde nasıl tekme atabilirim? Sert tekme atmak istiyorsanız, devamını getirmelisiniz. Ayrıca ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olacağınızı unutmayın.
  • SoruFutbolda yüksek ve uzak bir vuruşu nasıl yapabilirim? Topa vurmadan önce, ayak parmağınızın ön kısmını topun altına getirin, ardından tüm gücünüzle vurun.

İpuçları

  • Başarınızı gözünüzde canlandırın. Vuruş yapmadan önce topun ağlara gittiğini görün.
  • Koşmaya başlamadan önce ne tür bir vuruş kullanacağınızı planlayın ve kararınıza sadık kalın. Eğer vuruşunuzu yarıda değiştirmeye çalışırsanız, vuruşunuz boşa gidebilir.
  • Onunla kalın. Vuruşunuzu yaptıktan hemen sonra top oyuna girecektir. Direkt vuruşunuzda gol atamazsanız, topu oyuna sokmak için bir şansınız daha olabilir.

Uyarı

  • Vuruş yapmadan önce yanlışlıkla topa temas ederseniz, tekrar vurmaya çalışmayın yoksa çift dokunuş cezası alırsınız. Tekrar dokunabilmeniz için topa başka bir oyuncu tarafından dokunulmalıdır.
  • Rüzgar gibi dış etkenlerin vuruşunuzun yörüngesini etkileyebileceğini unutmayın.