Penaltı Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazen oyun tek bir oyuna indirgenir. Eğer bir penaltı vuruşunda topu ağlara gönderme şansınız varsa, çok şanslısınız demektir. Ne yazık ki, başarısız olan penaltı vuruşlarının çoğu kalecinin muhteşem bir kurtarışı sonucu değil, kötü bir şutun auta gitmesiyle gerçekleşiyor. Bunun olmasına izin vermeyin. Yüksek isabetli penaltı vuruşları yapmayı öğrenin ve doğru şekilde pratik yapın, böylece takımınız en önemli anlarda size güvenebilecektir.

Adımlar

Penaltı Atışı

  1. adım 1 topu kendiniz yerleştirin.
    Topu kendiniz yerleştirin. Hakemin, kalecinin veya başka bir oyuncunun topu sizin için yerleştirmesine izin vermeyin. Vuruşu yapan sizsiniz, bu nedenle topu penaltı noktasına yerleştiren de siz olmalısınız. Elinizi çimlerin üzerinde gezdirerek herhangi bir topak, taş veya sopayı yoldan kaldırın, ardından topu mümkün olduğunca yükseğe yerleştirin.
    • İdeal olarak, topa temiz vuruş yapma şansını en iyi şekilde elde etmek için top çimin üzerinde hafifçe kabartılmalıdır. Eğer nokta aşınmışsa, çok fazla endişelenmeyin. Topa zemin boyunca vurmak zaten yüksek olasılıklı bir vuruştur. Sadece yaklaşırken topun yüksekliğini hesaba kattığınızdan emin olun.
  2. adım 2 üç ya da dört adım geri atın.
    Üç veya dört adım geri atın. Topu yerleştirin, ardından üç adım geri gidin ve vuruş yapmayan ayağınızın yanına bir adım atın. Topa vurmak için çok uzağa gitmenize gerek yoktur ve çoğu oyuncunun penaltı atmak için topun arkasında yeterli gücü elde etmek üzere yalnızca bir yaklaşma ve bir dikme adımına ihtiyacı vardır. Bundan daha fazlası genellikle gereksizdir, ancak kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle yapın. Farklı yaklaşımlar uygulayın ve sizin için en iyi olanı bulun.
    • Bazı oyuncular orta sahadan koşarak başlamanın şutunuzda daha fazla güç sağlayacağını düşünür. Bu korkutucu görünse de işin aslı, topa yaklaşırken yavaşlamanız ve yanlış ayağınıza basmadığınızdan emin olmanız gerekeceğidir. Penaltı atışı için elli adım atmak sizi yormaktan başka bir işe yaramaz.
  3. adım 3 önce psikoloji oyununu kazanın.
    Önce psikoloji oyununu kazanın. Kaleciye bakmayın, rakiplerinizin konuşmalarını dinlemeyin ya da herhangi birinin ne söylediğine dikkat etmeyin. Sahayı susturun, topa bakın ve ne yaptığınızı düşünün. Şu anda topu ağlara göndermekten başka hiçbir şeyin önemi yok. Kaleci muhtemelen etrafta zıplayacak, kollarını sallayacak ve kendinden emin davranacaktır. Bunun nedeni kalecinin gol atmak üzere olduğunuzu bilmesidir. Odaklanın ve sakin olun, gole çok daha yakın olacaksınız.
    • Alternatif olarak, eğer kendinizi alfa hissediyorsanız, kaleciye tüm gücünüzle bakın. Gözlerinizle kalenin arkasında bir delik açın. Rakibinizin gözünü korkutun.
    • İstatistiksel olarak, kurtarılandan daha fazla penaltı kaçırılır. Penaltı vuruşundaki en büyük rakibiniz kaleci değil, kendinizsiniz. Bunu unutmayın.
  4. adım 4 nişan almak için bir nokta seçin ve ona sadık kalın.
    Nişan almak için bir nokta seçin ve ona sadık kalın. Penaltı vuruşu yapmak için en iyi yer neresidir? Sizin için en rahat hissettiğiniz yer. Penaltı vuruşları kalenin herhangi bir yerinden atılma olasılığı yüksek bir vuruştur, ancak çok fazla düşünmek birçok oyuncunun kendi yoluna girmesine ve son dakikada kararını değiştirmesine neden olur. Vuruştan önceki saniyede fikrinizi değiştirmenize yardımcı olacak hiçbir şey görmeyeceksiniz. Bir nokta seçin ve bunun doğru olduğundan emin olun. Şu altın kuralı unutmayın: 'Vuruş için bir kez seçilen nokta asla değiştirilmemelidir. İkinci kez düşünmek yok.'
    • İstatistiksel olarak, penaltı vuruşlarının çoğunun kalenin sol alt köşesinden yapıldığı doğrudur. Sol üst köşe ikinci en yüksek yüzdeye sahiptir ve onu sağ alt köşe takip eder. Bunun nedeni çoğu oyuncunun sağ ayaklı olması ve topu doğal olarak sola atmasıdır.
    • Şüpheye düştüğünüzde topu alçakta tutun. Üst köşeleri hedef alan şutlar en nadir kurtarılan ancak en sık kaçırılan şutlardır. Eğer çok isabetli bir atıcıysanız, üst direğe nişan alarak kendinize en iyi şansı verirsiniz, ancak istatistiksel olarak ıskalama şansınız çok daha yüksektir.
  5. adım 5 rahatlayın ve nefes alın.
    Rahatlayın ve nefes alın. Topu yerleştirdiğinizde ve nereye atış yapacağınıza karar verdiğinizde, sadece rahatlayın. Kendinize güvenin. Penaltı atışlarının %70'inden fazlası golle sonuçlanır. Elinizdeki göreve, atış mekaniğine odaklanın ve hakemin düdüğünü bekleyin. Kendinize gol atacağınızı söyleyin.
    • Atış yapacağınız noktaya bakmadan, şutun kaleciyi geçip ağlara gittiğini gözünüzde canlandırın. Kendinizi takip ederken, topa temiz ve sert bir şekilde vururken ve takımınız için gol atarken hayal edin.
    • Hakemin düdüğünü duyduğunuzda, mümkün olduğunca çabuk gitmek ve kendinize düşünmek ve kötü bir karar vermek için çok fazla zaman vermemek en iyisidir. Artık kalecinin psikolojisini bozmanıza gerek yok. Şimdi tam zamanı.
  6. adım 6 topa vurun...
    Ayağınızla topa vurun. Vuruş yapmayan ayağınızı topun birkaç santim yanına yerleştirin ve vuruş ayağınızın iç ayağıyla topa doğru sürün. Bu size top üzerinde en iyi kontrolü sağlar ve topu istediğiniz noktaya ve filenin arkasına doğru sürmenize olanak tanır. Vuruş hareketinizi takip edin, bacağınızı yukarı kaldırın ve ayak parmağınızı topun gitmesini istediğiniz yere doğrultun.
    • Falsolu toplar tamamen takip etmekle ilgilidir. Bu tekniği ne kadar çok uygularsanız, topu farklı şekillerde o kadar iyi manipüle edebilirsiniz.
    • Bazı oyuncular bağcıkları kullanmayı sever, topun üzerinden geçerek arkasına daha fazla güç koyar ki bu da mükemmel bir vuruş yöntemidir. Bu genellikle daha az isabet, ancak daha fazla güç sağlar.
    • Topun yükseğe gitmesini istiyorsanız, dikme ayağınızı topun hemen arkasına yerleştirin ve çubuğun altında kalacak kadar alçakta tutmak için üzerine eğilin. Üst köşeyi hedeflemek istiyorsanız bunu yapmanız gerekir.
    • Topun yerde kalmasını istiyorsanız, ayak tarağınızı kullanın ve topa sertçe vurun. Hedefinizle çok süslü olmaya çalışmayın. Direği sıyırıp geçmesine gerek yok, sadece fileyi bulması gerekiyor.
  7. adım 7 eğer varsa, takım arkadaşlarınızın ribaund almasına izin verin.
    Eğer varsa, takım arkadaşlarınızın ribaund almasına izin verin. Eğer kaçırırsanız, hücum etmeden ve başka bir atış yapmadan önce dikkatli olun. İster rakip ister takım arkadaşı olsun, başka bir oyuncunun sizden önce topa dokunması gerekir. Eğer kaleci kurtarış yapar ama top serbest kalırsa, olabildiğince hızlı koşun ve topu ağlara göndermeye çalışın. Topu direkten dışarı atarsanız, önce başka bir oyuncunun topa dokunması gerekir, aksi takdirde faul yapmış olursunuz.

Penaltı Vuruşları Çalışması

  1. adım 1 bir atış repertuarı geliştirin.
    Bir şut repertuarı geliştirin. Futbolda penaltı atmak için ceza sahasına girdiğinizde en fazla üç şut seçeneğiniz olmalıdır. İşinizi olması gerekenden daha fazla zorlaştırmayın. Üç farklı şekilde yerleştirilmiş penaltı vuruşu alıştırması yapın ve buna şut repertuarınız deyin. Her birini mükemmelleştirin, böylece zamanı geldiğinde ve o kararı verdiğinizde üç yerden herhangi birinde gol atabileceğinizi bilirsiniz. En rahat, en yüksek olasılıklı şutlarınız neredeyse, onları çalışın ve diğer seçenekler hakkında endişelenmeyin.
    • Çoğu kaleci rastgele sağa ya da sola dalar, bu da şut çektiğinizde kalecinin nerede olacağını tahmin etmeyi çok zorlaştırır. Her şey çok hızlı gerçekleştiğinden, her zaman bir şans oyunu oynarsınız. Ancak kaleci sizin oyun tarzınıza aşinaysa, çantanızda her zaman kullanabileceğiniz birkaç seçenek olması iyi olur. Yine, kurtarılandan daha fazla şut kaçırılır, bu yüzden çoğunlukla size bağlıdır.
    • Çoğu kurtarış kalenin sağ alt köşesinde gerçekleşir. Bazı kaleciler sağ ayaklı şutörlerin doğal olmayan köşeye giderek kendilerini alt etmeye çalışacağını tahmin eder. En iyisi kolaydan gitmek ve süreci karmaşıklaştırmamaktır. Kendinizi en iyi hissettiğiniz köşeye vurun.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda penaltı vuruşu yapın're tired.
    Yorgun olduğunuzda penaltı vuruşu yapın. Herkes topu birkaç kez kalenin arkasına gönderebilir ama ya yarım saat boyunca sahada çok çalıştığınızda, toplar için mücadele ettiğinizde, köşe vuruşları kullandığınızda ne olacak? Bacaklarınız yorulacak, terli ve bitkin olacaksınız ve bir anda tüm gözler üzerinizde olacak. Bacaklarınız kurşun gibi gelebilir ama takımınızı öne geçirecek muhteşem bir gol atmalısınız. Doğru şekilde antrenman yapın. Yorgunken penaltı atışı yapın ve yavaşlamayı ve sakinleşmeyi öğrenin, gol atmanıza yardımcı olacak mekaniklere ve hareketlere odaklanın.
  3. adım 3 yaklaşımlarınızı ölçün ve farklı adımlar uygulayın.
    Yaklaşımlarınızı ölçün ve farklı adımlar uygulayın. Bazı oyuncular için iki adımlı bir yaklaşım, aradıkları gücü elde etmek için yeterli olacaktır. Diğerleri farklı adımlara ihtiyaç duyabilir veya farklı yaklaşımlar ve süslü ayak hareketleriyle kaleciyi korkutarak oynamak isteyebilir. Bu iyi bir şey. Vuruşlarınıza farklı adımlarla yaklaşma alıştırması yapın ve size en rahat gelenin ne olduğunu görün.
    • Bazı oyuncular topa vurmadan önce birkaç küçük hızlı adım atarak kekeme bir adım atmaya zorlamak için birkaç adım daha geri atmayı sever. Bu, kalecinin zamanlamasını bozmaya yardımcı olur ve kaleciyi erken sıçramaya zorlayabilir, bu da açık bir ağa şut atabileceğiniz anlamına gelir.
  4. adım 4 dikkatinizi dağıtacak şeylerle pratik yapın.
    Dikkatinizi dağıtacak şeylerle çalışın. Yine, açık bir ağa topları fırlatmak kolaydır. Boş konuşan bir kaleciyle çalışın. Küçük kardeşiniz arkanızdan sizinle dalga geçip kaçıracağınızı söylerken çalışın. Yüksek sesli müzik çalarken, böcekler ulurken ve yağmur yağarken antrenman yapın. En kötü koşullarda pratik yaparsanız her şeye hazırlıklı olursunuz.
  5. adım 5 görmeden pratik yapın.
    Görmeden pratik yapın. PK oyununda zen yapma zamanı. Penaltı vuruşlarınızı gerçekten bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, gözleriniz kapalı olarak çalışın. Gerçek anlamda. Penaltı noktasından kaleye olan mesafe ve kalenin boyutları her penaltı vuruşu yapmak istediğinizde aynı olacaktır. Bu da yaklaşımınızın, mekaniğinizin ve atış yerinizin otomatik olması gerektiği anlamına gelir. Bunu gözleriniz kapalıyken bile yapabilmelisiniz. Neden denemiyorsunuz?

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Atış gücümü nasıl artırabilirim?
    Ayak parmağınızın üst kemiğiyle vurun, böylece güçlü vuruşlar yapabileceksiniz. Tekmelerinizin arkasında daha fazla güç elde etmek için ağırlık kaldırarak bacak kaslarınızı da çalıştırabilirsiniz.
  • Soru
    Şut çekmek için kaç adım atmalıyım?
    Normalde penaltı kullanırken toptan 5 - 6 adım uzaklaşmak yeterli olacaktır.
  • Soru
    Bir penaltı kaçırırsam ve takım arkadaşlarım beni yuhalamaya başlarsa ne yapmalıyım?
    Unutun ve yolunuza devam edin. Takım arkadaşlarınızın kabul edilemez tepkisi hakkında daha sonra koçunuzla konuşun.

İpuçları

  • Ayağınızla veya bağcıklarınızla vurmak arasında seçim yapın - her ikisiyle de uğraşmayın.
  • Rahatlamayı unutmayın, derin nefes alın. Sizi sakinleştirecek yardımcı stratejiler düşünün, örneğin kalecinin kafasında bir tuğla ile donunun içindeymiş gibi davranın - tüm baskı onun üzerinde!
  • Pratik yapmak mükemmelleştirir - iyi şanslar.