Badminton Nasıl Puanlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir oyunu nasıl skorlayacağınız konusunda kafanız karıştıysa badmintonEndişelenmeyin! Bir ralliyi her kazandığınızda bir puan aldığınızı ve kazanmak için 21 puan almanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, her sayı aldığınızda servis kortlarını değiştirin. Puanlama sistemi ister tekler ister çiftler oyunu oynuyor olun aynıdır. Her servisten önce her oyuncunun kaç puanı olduğunu duyurmak gibi birkaç temel kurala uyarak skoru kolayca takip edebilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Her iki takım da 0 puanla başlar ve her servisten önce her iki takımın skorunu söylersiniz.
  • Ralliyi her kazandığınızda, yani raket rakibinizin sınırları içinde yere değdiğinde takımınız 1 puan kazanır.
  • Ayrıca rakibiniz raketle saha dışına vurarak, fileye vücuduyla veya raketiyle vurarak ya da raketle birden fazla kez vurarak faul yaparsa bir sayı kazanırsınız.

Adımlar

Raketle Servis Atma ve Puanları Takip Etme

  1. adım 1 toplam puanınızdan başlayarak her servisten önce skoru söyleyin.
    Her servisten önce toplam puanınızdan başlayarak skoru söyleyin. Badminton oynarken, her iki takım da 0'ar puanla başlar. Raketle servis atmadan önce oyunun skorunu söyleyin. Skoru ifade etmek için, toplam puan sayınızı ve ardından rakibinizin toplam puan sayısını söyleyin. Örneğin, oyuna başlarken 'sıfıra sıfır' deyin.
    • Rakibiniz servis sırası kendisine geldiğinde önce kendi skorunu, ardından da sizin skorunuzu söyleyecektir.
  2. adım 2 çift sayıda sayınız varsa sağ taraftaki servis kortundan servis atın.
    Çift sayıda sayınız varsa sağ taraftaki servis kortundan servis atın. Bu kural nedeniyle bazen kortun sağ tarafı 'çift servis kortu' olarak adlandırılır. Örneğin toplam puanınız 0, 2, 4, 6, 8 veya 10 ise, raketle servis atmak için kortun sağ tarafına geçin.
  3. adım 3 puanınız tek sayı olduğunda servis atmak için sol servis kortuna gidin.
    Skorunuz tek sayı olduğunda servis atmak için sol servis kortuna gidin. Hangi servis kortundan servis atacağınızı bilmek için puanlarınızı takip etmeniz önemlidir. Eğer 1, 3, 5, 7 ve 9 gibi tek sayılı bir skorunuz varsa, servis atarken kortun sol tarafında durun.
  4. adım 4 her ralli kazandığınızda 1 puan alın.
    Her ralli kazandığınızda 1 puan alın. Ralli, siz ve rakibinizin, biri ıskalayıp yere düşene kadar raketle file üzerinde ileri geri vurmanızdır. Siz raketle servis attıktan sonra rakibiniz raketle file üzerinden size geri vurmaya çalışır. Eğer ıskalar ve raket sahaya düşerse, ralliyi kazanır ve 1 puan alırsınız.
  5. adım 5 bir sayı kazandıktan sonra diğer servis kortuna geçin.
    Bir sayı kazandıktan sonra diğer servis kortuna geçin. Hem tekler hem de çiftler oyunlarında, bir ralliyi kazandığınızda servis kortlarını değiştirmelisiniz. Eğer bir partneriniz varsa, yer değiştirin.
    • Örneğin, 3 puanla başladığınızı ve sol servis kortundan servis attığınızı varsayalım. Eğer ralliyi kazanırsanız, artık 4 puanınız var ve sağ servis kortundan servis atacaksınız.
  6. adım 6 bir ralliyi kazandıktan sonra raketle servis atın.
    Ralliyi kazandıktan sonra raketle servis atın. İlk servis atıldıktan sonra, bir sonraki servis atacak oyuncu ralliyi kazanan tarafından belirlenir. İlk servisi siz attıysanız ve ilk ralliyi kazandıysanız, diğer oyuncu bir tur kazanana kadar servis atmaya devam edin.
    • Çiftler halinde oynuyorsanız ve ralliyi partneriniz kazandıysa, servisi o atar.
    • Eğer rakibiniz ralliyi kazandıysa, o servis atar.

Puan Kazanma ve Oyunu Kazanma

  1. adım 1 rakibiniz bir badminton faulü yaparsa bir puan kazanın.
    Rakibiniz bir badminton faulü yaparsa bir sayı kazanın. Rakibiniz her faul yaptığında 1 puan kazanırsınız ve servis atma hakkı kazanırsınız. Fauller arasında raketle kortun dışına servis atmak, vücudunuzla veya raketinizle fileye temas etmek, raketinizi filenin ötesine uzatmak veya raketle birden fazla kez vurmak yer alır.
  2. adım 2 1 oyuncu veya takım 21 sayıya ulaşana kadar badminton oynayın.
    1 oyuncu veya takım 21 sayıya ulaşana kadar badminton oynayın. Puan kazanmak için servis atmaya ve raket almaya devam edin. Oyun ilerledikçe, kazanmak için 21 puana ulaşmanız gerekir.
  3. adım 3 en azından...
    Rakibinizden en az 2 sayı önde olmak için oyunu kazan. 21 puana ulaştığınızda, rakibinizin skorunu not edin. Eğer 19 ya da daha az puanları varsa, oyunu kazanırsınız. Eğer rakibinizin 20 puanı varsa, ondan 2 puan fazla olana kadar oynamaya devam edin.
    • Örneğin, 22-20, 25-23 gibi kazanan bir skordur.
  4. adım 4 1 oyuncu 30 puana ulaştığında oyunu durdurun.
    1 oyuncu 30 puana ulaştığında oyunu durdurun. Badminton oyunu toplam 30 puanla sınırlandırılmıştır, böylece oyun çok uzun sürmez. 30 sayıya ulaşan oyuncu, 2 sayı önde olsa bile oyunu kazanır.
  5. adım 5 bir badminton maçını kazanmak için rakibinizi 2-3 kez yenin.
    Bir badminton maçını kazanmak için rakibinizi 2-3 kez yenin. Eğlenceli bir meydan okuma için, 3 oyundan en iyi 2'sini kimin kazandığını görmek için rakibinize karşı oynamaya devam edin. Bu badmintonda 'maç' olarak adlandırılır.
    • Eğer ilk 2 oyunu kazanırsanız, bir maç sadece 2 oyun sürer. Ancak, siz 1 ve rakibiniz 1 oyun kazanırsa, bir maç 3 oyundan oluşur.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Oynamayı öğrenirken skoru takip etmekte zorlanıyorsanız, bir skor kartı kullanın. En üste adınızı ve rakibinizin adını yazın ve bir oyuncu her puan aldığında bir çetele yapın. Bu zorunlu olmamakla birlikte, puanları doğru saymanızı sağlar.