Bovlingde Skor Nasıl Tutulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu bowling salonu oyununuzu otomatik olarak puanlar, ancak bowlingin nasıl puanlanacağını anlamak size oyun hakkında değerli bilgiler verir ve elektronik puanlama mevcut değilse kullanışlı olur. Sizi skor kartının düzenine alıştırarak başlayacağız. Ardından, vuruşlar, yedekler ve açık çerçeveler de dahil olmak üzere her turda nasıl puanlama yapacağınızı ve diğer oyunculara karşı durumunuzu görmek için son puanınızı nasıl hesaplayacağınızı göstereceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Bir sonraki zarınızda devirdiğiniz lobut sayısına 10 puan ekleyerek yedek skor elde edin.
  • Sonraki 2 atışınızda devirdiğiniz lobut sayısına 10 puan ekleyerek bir strike puanı kazanın.
  • Eğer turunuzda tüm lobutları deviremezseniz ('açık çerçeve' olarak da adlandırılır), o tur için puanınız sadece devirdiğiniz toplam lobut sayısıdır.
  • Eğer 12 vuruşun tamamını yaptıysanız, 300 puan kazanırsınız ('mükemmel oyun' olarak da adlandırılır)

Adımlar

Puan Kartının Doldurulması

  1. adım 1 puan kartı düzenine aşina olun.
    Skor kartı düzenine aşina olun. Oyuncuların isimlerini skor kartının en solundaki boş sütuna yazın. 1-10 arasında etiketlenmiş diğer sütunların her biri tek bir turu veya bir 'kareyi' temsil eder. Her oyuncu tipik olarak kaseler her karede iki kez. Bu kaseler her karenin sağ üst köşesindeki 2 küçük kutu ile temsil edilir. En sağdaki sütun, oyunun sonundaki nihai skorunuz içindir.

    Not: Bazı skor kartlarında her karenin sağ üst köşesinde sadece ikinci kaseyi temsil eden tek bir kutu bulunur ve bu durumda kutunun solundaki boş alan ilk kaseyi temsil eder.

  2. adım 2 her turda düşürdüğünüz lobut sayısını küçük kutulara yazın.
    Her atışta düşürdüğünüz lobut sayısını küçük kutulara yazın. Her oyuncu, ilk atışında tüm lobutları devirmediği sürece (bu durumda o turda sadece bir kez atış yapar), son (onuncu) kare hariç her turda iki kez atış yapar. İlk atışınızda devirdiğiniz lobut sayısını o turun çerçevesinin üstündeki küçük, sol taraftaki kutuya yazın. Ardından, ikinci turunuzda devirdiğiniz lobut sayısını sağ taraftaki kutuya kaydedin.
    • Örneğin, ilk çanağınızda 2 lobut devirirseniz, sol üstteki kutuya '2' rakamını yazın. İkinci atışınızda 4 lobut daha devirirseniz, sağ taraftaki kutuya '4' yazın.
    • Sağ taraftaki kutuya sadece ikinci atışınızda kaç lobut devirdiğinizi yazdığınızdan emin olun, o turda devirdiğiniz toplam lobut sayısını değil.
    • Her oyuncu oyun başına en fazla 21 kez atış yapacaktır.
  3. 3. adım yazın
    Sağ taraftaki küçük kutuya 'X' yazarak isabet ettiğinizi belirtin. Iska atmak, sıranızın ilk atışında 10 lobutun tamamını devirdiğiniz anlamına gelir. Skor kartı çerçevesinin sağ üst köşesindeki küçük kutu genellikle sıranızın ikinci atışı için ayrılmış olsa da, genel düzen için genellikle bu sağ taraftaki kutuya ıskaları işaretleriz.
    • Eğer bir strike atarsanız, sıranız sona erer ve o karede ikinci kez atamazsınız.
  4. adım 4 bir yedeği belirtmek için sağ taraftaki küçük kutuya bir ileri eğik çizgi yazın.
    Bir yedeği belirtmek için sağ taraftaki küçük kutuya bir ileri eğik çizgi yazın. Yedek atış yapmak, ilk atışınızda tüm lobutları devirmediğiniz, ancak ikinci atışınızda kalan lobutları devirdiğiniz anlamına gelir. Bir yedeği kaydetmek için, önce çerçevenin sol tarafındaki kutuya ilk atışınızda kaç lobut devirdiğinizi yazın. Ardından, sağ taraftaki kutuya bir ileri eğik çizgi (kutunun sol alt ve sağ üst köşelerini birleştiren) çizin.
    • Örneğin, ilk atışınızda 3 pin, ikinci atışınızda 7 pin düşürdüyseniz, sol taraftaki kutuya '3' yazın ve sağ taraftaki kutuya ileri eğik çizgi çizin.
  5. adım 5 faulü işaretlemek için
    Bir faulü 'F' yazarak işaretleyin. Eğer o turdaki ilk atışınızda faul çizgisini (kulvarın başlangıcında bulunan ve bir bowling oyuncusunun ötesine geçemeyeceği çizgi) geçerseniz, sol taraftaki kutuya bir 'F' koyun. Eğer o turdaki ikinci atışınızda faul çizgisini geçerseniz, skor kartı çerçevesinin sağ tarafındaki küçük kutunun içine bir 'F' işareti koyun. Bir faul, o çanak için puan alamamanıza neden olur.
    • Turun ilk atışında faul yaparsanız yine de ikinci bir atış yapmanıza izin verilir.
  6. adım 6 pinleri ıskalarsanız küçük kutuya bir çizgi yazın.
    Pinleri kaçırırsanız küçük kutuya bir çizgi yazın. Topunuz oluğa girerse veya başka bir şekilde lobutları ıskalarsanız, ıskaladığınızı yatay bir çizgi (-) ile belirtin. Örneğin, ilk atışınızda topunuz çukura girdiyse, çerçevenin sol tarafındaki küçük kutuya bir tire işareti koyarsınız. Eğer topunuz ikinci çanağınızda lobutları ıskaladıysa, sağ taraftaki küçük kutuya bir tire işareti koyarsınız.
    • Eğer bir çanakta lobutları ıskalayıp diğerinde bazılarını devirirseniz, lobutları devirdiğiniz çanağın skorunu kaydettiğinizden emin olun.

Turlarınızı Puanlama

  1. adım 1 sıranız geldikten sonra toplam puanınızı geçerli kareye yazın.
    Sıranız geldikten sonra toplam skorunuzu mevcut kareye yazın. Sıranızın ikinci atışından sonra hala duran lobutlar varsa, bu 'açık çerçeve' olarak bilinir. Birinci ve ikinci atışlarınızda devirdiğiniz lobutların sayısını toplayın (çerçevenin 2 küçük kutusuna yazdığınız sayılar), ardından bu toplamı toplam puanınıza ekleyerek mevcut puanınızı bulun. Mevcut skorunuzu o karenin büyük kutusuna yazın.
    • Örneğin, ilk atışınızda 5 ve ikinci atışınızda 4 lobut devirmişseniz, o karede 9 puan kazandınız demektir. Daha önce 30 puanınız varsa, toplam 39 puan için 9 puanınızı 30'a ekleyin.
  2. adım 2 bir sonraki atışınıza 10 ekleyerek bir yedek puan kazanın.
    Bir sonraki atışınıza 10 ekleyerek bir yedek puan kazanın. Bir yedek attığınızda (veya sıranızın ikinci atışında kalan tüm lobutları devirdiğinizde), bunu bir eğik çizgi ile işaretleyin. Ardından, bir sonraki sıranızı aldıktan sonra, yedeğinizin ne kadar değerli olduğunu bulmak için o sıranın ilk atışına 10 puan ekleyin ve bu puanı bir önceki kareye (yedeği aldığınız kare) yazın. Bir yedek, bir sonraki zarda ne kadar puan kazandığınıza bağlı olarak 10 ila 20 puan arasında bir değere sahip olabilir.
    • Örneğin, diyelim ki 1. turda 6 puan kazandınız. 2. turda 3 lobut devirirsiniz, ardından 7 lobut devirirsiniz ve bir yedek kazanırsınız. Puanınızı hesaplamak için 3. turun ilk zarını atana kadar bekleyin. Sonra 7 atarsanız, 6 (1. turdan) +10 (yedeğiniz)+7 (3. turdaki ilk atışınız) toplayın ve 23 elde edin!
    • Yedeklerinizi attıktan sonra, 3. tur için zarlarınızı toplayın. Eğer bir 7 ve ardından bir 2 attıysanız, 23 (2. turdaki skorunuz) +9 ekleyerek 3. tur için 32 elde edersiniz.
  3. adım 3 sonraki 2 zarınıza 10 ekleyerek bir isabet kaydedin.
    Sonraki 2 zarınıza 10 ekleyerek bir isabet kaydedin. Yedekte olduğu gibi, bir sonraki turunuzu tamamlayana kadar bir strike (ilk zarınızda tüm pinleri devirdiğinizde) puanlamayı bekleyin. Ardından, sonraki 2 zarınızın toplamına 10 puan ekleyin.
    • Örneğin, diyelim ki 1. turda bir strike aldınız. 2. turda, toplam 8 puan için 2 ve 6 atarsınız. 2. turu bitirdiğinizde, 1. tur için puanınız 18 olur; 10 (vuruş için) +8 (2. turda). Sonra 18+8'i ekleyerek toplam 26 puan elde edersiniz.
    • Eğer sen bir vuruş yuvarla İlk 3 turunuzun her birinde, ilk vuruş 30 değerindedir (vuruş için 10, sonraki 2 vuruşun her biri için + 10). İkinci vuruş 20 (vuruş için 10, + 3. turdaki vuruş için 10) + dördüncü turunuzun ilk zarının puanı değerindedir.

Nihai Puanınızı Hesaplama

  1. adım 1 o turda bir strike veya spare atarsanız 10. karede üçüncü bir zar atın.
    O turda bir strike veya spare atarsanız 10. karede üçüncü bir zar atın. 10'uncu frame'deki üçüncü kutu 'doldurma kutusu' olarak bilinir ve 10'uncu frame'de bir yedek ya da strike atarsanız değerinin ne olacağına karar vermenize yardımcı olur. Eğer 10. frame'de bir strike ya da spare atarsanız, o turda üçüncü bir zar atın ve diğer zarlarda yaptığınız gibi puanlayın. Eğer ilk 2 zarda açık kare atarsanız, üçüncü bir zar alamazsınız.
    • Örneğin, ilk atışınızda 1 pin ve ikinci atışınızda 9 pin düşürdüyseniz, soldaki kutuya '1' ve ortadaki kutuya '/' yazın. Ardından, bir kez daha bowling oynayın ve yedeğinizi hesaplamak için attığınız sayıyı 10'a ekleyin.
    • Alternatif olarak, 10. frame'in ilk atışında bir strike atarsanız, iki kez daha atış yapın. Eğer 8 ve ardından 1 atarsanız (toplamda 9), o tur için puanınız 19 olur.
  2. adım 2 10. karenin son skorunu karşılaştırarak kazananı belirleyin.
    Kazananı 10. karenin son skorunu karşılaştırarak belirleyin. 10'uncu karenizde kaç puan aldığınızı bulun, ardından bunları 9'uncu karenizdeki toplam puanınıza ekleyerek nihai puanınızı bulun. Örneğin, 10. kare skorunuz 110 ve arkadaşınızınki 100 ise, oyunu siz kazandınız demektir. Tebrikler!
    • 300'lük bir skora ulaşmak 'mükemmel' bir oyun olarak kabul edilir ve her turda bir strike atmayı gerektirir. En iyi atışınızı yapın 300 puana ne kadar yaklaşabileceğinizi görmek için!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer bir pim askıya dokunur ve yere düşerse, bu bir vuruş mudur?
    Bir vuruş sadece lobutlar top tarafından, diğer lobutlar tarafından veya dururken süpürme çubuğu veya diğer ekipmanlar tarafından düşürüldüyse 'yasal' olarak kabul edilir (örneğin, bir lobut süpürme çubuğuna doğru devrilir, geri teper ve düşerse). Bir insan lobutçu veya hareketli mekanik ekipman tarafından düşürülen bir lobut puanınıza dahil edilmez.
  • Soru
    Bir takım karşılaşmasını nasıl skorlarsınız?
    Bir takım oyununu puanlamanın çeşitli yolları vardır. Yöntemlerden biri, takım için toplam bir skor oluşturmak üzere her oyuncunun 10 frame'inin toplamını saymaktır. Bir diğeri ('Baker Yöntemi' olarak adlandırılır) ise her takım üyesinin 5 frame atmasını sağlamak ve ardından bu frame'leri toplayarak toplam 10 frame skoru elde etmektir. Ayrıca 3 veya 5 üyeli takımlar da kurabilirsiniz, ancak oyuncuların belirli bir sıraya göre dönmeleri ve sıralarını almaları gerekir.
  • Soru
    10. kare nasıl çalışır?
    Bir strike atarsanız, sonraki iki atış bu işaretten alacağınız bonusu belirlemek içindir. Yedek atarsanız, aynı şey bir sonraki atışta da olur. Açık atarsanız, pin düşüşüne eklenecek bir bonus olmadığı için üçüncü atışı yapamazsınız. Onuncu karedeki ilk topun ötesindeki vuruşların veya yedeklerin herhangi bir bonusu olmayacaktır, skor 10. karede sona erecektir.

İpuçları

  • Arka arkaya iki vuruş 'double' olarak adlandırılırken, arka arkaya 3 vuruş 'turkey' olarak adlandırılır.
  • Bir zar aynı zamanda 'çanak' veya 'teslimat' olarak da adlandırılır.
  • Bir strike ve ardından bir spare (ya da tam tersi) atarsanız, o frame'de 20 puan kazanırsınız.