Futbol Maçında Nasıl Gol Atılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda gol atmak sabır, sıkı çalışma ve biraz da şansa bağlıdır. Gol atmak için genellikle doğru koşulların oluşması gerekir ve bu koşulların oluşması kontrol edilebilir. İşte bu basit adımlarla nasıl yapılacağı.

Adımlar

Uygulama Sırasında Skorlama Tekniklerinin Geliştirilmesi

  1. adım 1 her iki ayağınızla atış yapmayı öğrenin.
    Her iki ayağınızla şut atmayı öğrenin. Gol atma becerinizi geliştirmek için ustalaşmanız gereken en önemli becerilerden biri şut bacak esnekliğidir. Topa her iki ayağınızla da şut çekmeyi öğrenerek gol atma şansınızı artırırsınız. Topa baskın ayağınızla vurmak için şutu ayarlamak zorunda kalmayacaksınız - topa olduğu gibi vurabilirsiniz.
    • Baskın ayağınız yerine baskın olmayan ayağınızla antrenman yapın. Nasıl yapılacağını öğrenmenin tek yolu ateş et her iki ayakla da antrenman yapmaktır. İlk başta rahatsız edici olacak ve tekniğiniz berbat olacaktır. Bu beklenen bir şeydir. Kendinizi zorlamaya ve atış yapmak için baskın olmayan ayağınızı kullanmaya devam edin. salyave diğer her şeyi yapmak için.
    • Topun sekmesine izin vererek ve ardından zayıf ayağınızdaki bağcıklarla topa vurarak zayıf ayağınızla hokkabazlık yapın. Ritim ve hız kazanana kadar dönüşümlü olarak önce ayağınızın dışıyla, sonra içiyle topa dokunun. Topu zayıf ayağınızla tutma alıştırması yapın, geliştikçe yoğunluğu artırın. Zayıf ayağınızla pas atın, önce duvara karşı pas atın, sonra bir partner bularak ileri geri pas atın. Bunları yaptıktan ve zayıf ayağınızla biraz kontrol kazandıktan sonra, baskın olmayan ayağınızla şut çekmeyi deneyin.
    • Bu beceri pratik ve sabır gerektirir. Baskın olmayan ayağınızı bir gecede eğitemezsiniz. Haftalarca pratik yapmanız gerekecek. Pes etmeyin - saatlerce çalışmanızın karşılığını sonunda alacaksınız.
    • Baskın ayağınızla bir şut hazırlamanız için gereken süre boyunca, diğer takım içeri dalabilir ve topu çalabilir. Baskın olmayan ayağınızla vuruş yapabilmek karşı takıma topu çalmak için zaman kazandırmaz.
  2. adım 2 ayağınızın herhangi bir kısmıyla topu kaleye sokmayı öğrenin.
    Topu ayağınızın herhangi bir kısmıyla kaleye sokmayı öğrenin. Bir golcü olarak, topu her iki ayağınızla ve ayağınızın herhangi bir kısmıyla kaleye sokabilmelisiniz. Her iki ayağınızla da şut atabilmek size nasıl esneklik kazandırıyorsa, ayağınızın tüm bölümleriyle şut atmayı öğrenmek de aynı şeyi yapar. Her iki ayağınızın herhangi bir bölümünü nasıl kullanacağınızı öğrenmek, hemen hemen her kurulumda şut atabileceğiniz anlamına gelir.
    • Tüm ayağınızla iyi bir teknik geliştirmek için, ayağınızın altı bölümüyle de top sürme, pas verme ve şut atma alıştırmaları yapın - iç, dış, topuklar, ayak parmakları, ayak tabanı (bağcıklar) ve ayak tabanı. Her antrenman seansında ayağınızın sadece belirli bölümleriyle pratik yapmaya zaman ayırın.
  3. adım 3 atış tekniğinizi mükemmelleştirin.
    Şut tekniğinizi mükemmelleştirin. Futbol sürekli değişen akıcı bir oyun olduğundan, antrenman yaparken kendinizi içinde bulduğunuz durumun aynısını umamazsınız. Oyunun size sunduğu her şeye hazır olmanız gerekir. Bunu şut kontrolü, top tekniği, isabet ve yön pratiği yaparak yapın. Hedef alıştırmaları ve teknik uygulama alıştırmalarını tamamlayın.
  4. adım 4 baskıya karşı pratik yapın.
    Baskıya karşı pratik yapın. Antrenman seanslarınızın sizi bir maçta karşılaşacağınız durumlara hazırlayacak kadar yoğun ve agresif olduğundan emin olun. Tekniğinizi, öngörü yeteneğinizi ve uyum yeteneğinizi geliştirmek için her türlü durumda pratik yapmak istersiniz.
  5. adım 5 bir kaleci ve savunma oyuncularıyla pratik yapın.
    Bir kaleci ve savunma oyuncularıyla pratik yapın. Savunmasız bir ağa gol atmak kolaydır. Şutunuzu engellemeye çalışan biri varken şut çekmeye ve nişan almaya alışmanız gerekir. Kalecilerle pratik yapmanın yanı sıra defans oyuncularıyla da pratik yapın. Antrenman seanslarınız, diğer oyuncular topu çalmaya ve sizi engellemeye çalışırken tekniğinizi, isabetinizi ve kontrolünüzü nasıl mükemmelleştireceğinizi öğretmelidir.
    • Atış partnerlerini deneyin. Tekniğinizi geliştirmek için başka biriyle atış egzersizleri yapın. Birbirinizi eleştirin ve zayıf yönlerinizi düzeltmeye çalışın. Tüm atış tekniklerini uygulamayı unutmayın - en iyi oyuncu olabilmek için mümkün olan her beceriye sahip olmak istersiniz.
  6. adım 6 bu becerileri yavaşça geliştirin.
    Bu becerileri yavaşça geliştirin. Tekniği mükemmelleştirerek başlayın. Bu, bir duvara karşı tek başınıza veya bir partnerle pratik yapmanız anlamına gelebilir. Alışmak için kaleci olmadan bir kaleye şut atma alıştırması yapmalısınız. Kendinizi geliştirdikçe daha zor engeller ekleyin.
  7. adım 7 en iyi atış duruşunu edinin.
    En iyi şut duruşunu alın. Topa vurmadan hemen önce kalecinin nerede olduğunu görmek için ona bakın. Vuruş yapmayan ayağınızı topun yanında tutun. Kalçanızı topun gitmesini istediğiniz yere doğru çevirin. Vuruş yaparken gözleriniz aşağıda kalmalı ve topa odaklanmalıdır. Dizinizi ve başınızı topun üzerinde tutun. Topun orta veya üst yarısına temas ettiğinizden emin olun.

Bir Oyunda Gol Atmak

  1. adım 1 hedefe hızlıca gidin.
    Hızlı bir şekilde gole gidin. Gol atma şansı yakaladığınızda, gole gidin; orada durup aşırı analiz yapmayın. Siz tereddüt ederken ve en iyi oyunun ne olduğunu anlamaya çalışırken, rakip takım gelip topu çalabilir. Oyun sırasında, daha iyi bir şut için topu hazırlamaya çalışmayın. Bir şutunuz varsa, topa sadece bir veya iki kez dokunarak kullanın. Her zaman hızlı bitirmek istersiniz.
    • Bu pratik ve güven gerektirir. Antrenman yaparken veya eğlence amaçlı oynarken, her zaman hızlı, tek dokunuşla bitirmeye çalışın. Acele etmeyeceğiniz, mükemmel atışlar yapabileceğiniz ve agresif rakipler konusunda endişelenmek zorunda kalmayacağınız bir ortamda antrenman yaparsanız, iyi bir takımla veya hızlı tempolu bir oyunla oynadığınızda hazır olmayacaksınız. Zor maçlar için antrenman yapın.
    • İşte bu noktada ayak esnekliğiniz ve saatler süren teknik antrenmanlarınız size yardımcı olacaktır. Esnek olmak ve güçlü bir beceri setine sahip olmak sizi hızlı bitirmeye hazır hale getirir.
  2. adım 2 kendinize güvenin ve agresif olun.
    Kendinize güvenin ve agresif olun. Eğer boş bir şutunuz varsa, kullanın. Defans oyuncunuzu geçebileceğinizi düşünüyorsanız, deneyin. Cesur bir pas atma fırsatınız varsa, bunu deneyin. Kaçırılan gollerin çoğu, bir sonraki hamlenizi aşırı analiz ederken tereddüt etmenizden kaynaklanır. Kendinize güvenin ve devam edin.
    • Hızlı bitirmeyi öğrenirken başlangıçta birçok gol kaçırabilirsiniz. Unutmayın, hızlı bitirişler isabet ve top tekniği gerektirir. Fileyi her zaman ıskalarsanız, geri dönün ve isabet oranınız ve top tekniğiniz üzerinde çalışın ve tekrar deneyin.
    • Takımınız, oyuncu pozisyondaysa şut atmayı - ve gol kaçırmayı - teşvik etmelidir. Ancak takım aynı zamanda boştaki takım arkadaşlarına pas vermeyi ve gol atmak için birlikte çalışmayı da teşvik etmelidir. Gol atan kişi olmak önemlidir, ancak savunma yapmak, şutların hazırlanmasına yardımcı olmak ve bir maçta yer alan diğer tüm şeyleri yapmak da aynı derecede önemlidir.
  3. adım 3 geniş ve alçaktan şut atın.
    Geniş ve alçaktan şut atın. Eğer yüksekten vurursanız, kalecinin topa müdahale etme ihtimali daha yüksektir. Geniş şut atmak topu kaleci yerine köşelere yönlendirir ve topu yere yakın tutmak kalecinin çömelip topu yakalamasını zorlaştırır.
    • Geniş ve alçaktan şut atma tekniği pas atmaya benzer. Her iki beceriyi de aynı anda uygulayabilirsiniz. En önemlisi, şut tekniğinizi uygularken, tam ortadan yüksek şutlar yerine geniş, alçak şutları tercih edin. Bu, kalecinin engelleme şansını azaltacaktır.
    • Kalçanızı topun gitmesini istediğiniz yönde konumlandırmaya çalışın.
    • Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, başarılı gol vuruşlarının %60'ından fazlası filenin alt kısmına yapılırken, %20'sinden azı filenin üst kısmına yapılmaktadır. Gollerin %65'inden fazlası doğrudan orta yerine geniş şutlarla kornerden atılmıştır.
  4. adım 4 bazen daha az gücün daha fazla olduğunu unutmayın.
    Bazen daha az gücün daha fazla olduğunu unutmayın. Topu ağlara göndermek her zaman topa tüm gücünüzle vurarak elde edilemez. Bu genellikle ıskalamayla sonuçlanır, çünkü ya doğru yere nişan alınmamıştır ya da top kalenin üzerinden uçup gitmiştir. Golün anahtarı güç değil, isabettir.
    • 18 yard (16,5 m) ceza sahasına yaklaştığınızda, tüm gücünüzle vurmayın. Bunun yerine, kalecinin erişebileceği alanın dışına nişan alın ve daha isabetli ve biraz güçlü vuruş yapın. Güçlü vuruşlarınızı ceza sahasının beş metreden fazla dışında olduğunuzda kullanın. Yan ayak tekniği isabet için daha iyiyken, ayak içi/bağcıklar güç için daha iyidir.
  5. adım 5 hareket etmeye devam edin.
    Hareket etmeye devam edin. Topun size gelmesini beklerken asla hareketsiz durmayın. Geri, ileri, sola ve sağa hareket edin.
    • Rakiplerinizi işaretleyin. Topa vurmaya hazırlanırken önlerinde değil tam arkalarında durun. Topla ne yaptıklarını izleyin ve topu çalmak için kolayca rakibin önüne geçin veya rakip döndüğünde topu çalın.
    • Top size yaklaştığında, en iyi oyununuz için nerede olmanız gerektiğini planlayarak pozisyon almaya başlayın.
  6. adım 6 bir sonraki hamlenizi tahmin edin.
    Bir sonraki hamlenizi tahmin edin. Topu almadan önce hareket planınızı bilin. Bu, tereddüt etmediğiniz ve avantajınıza kullanabileceğiniz değerli zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Top her zaman beklediğiniz veya olmasını istediğiniz yerde olmayabilir, ancak topu aldığınızda zihinsel olarak hazırlıklı olmak sayı yapma şansınızı artırır.
    • Şut atmanız gerekip gerekmediğini, nereye şut atmanız gerektiğini, pas vermeniz gerekip gerekmediğini veya kime pas vermeniz gerektiğini bilmek zor olabilir. Bu, içgüdüleriniz keskinleştikçe deneyim ve pratikle gelir. Eğer sayı yapma şansınız varsa, bunu değerlendirin. Ancak unutmayın, açık bir takım arkadaşını bulmak ve pas vermek de aynı derecede önemlidir. Her zaman önceden plan yapın.
    • Rakiplerinizden her zaman bir adım önde olun. Topun nereye atılacağını anlamaya çalışın ve oraya gidin. Bu, topa sahip olmak için çok iyi bir yoldur ve özellikle rakip kaleye yakınken faydalıdır. Çoğu zaman, rakip takım topu almanızı beklemez ve hazırlıksızdır, bu da onlara neyin çarptığını anlamadan gol atmanıza izin verir.
  7. adım 7 kaleciyi izleyin.
    Kaleciyi izleyin. Gözlerinizi kaleciden ayırmayın ve avantajınıza kullanabileceğiniz açıkları kollayın. Kalecinin nerede olduğunu fark etmezseniz gol atmanızın hiçbir yolu yoktur. Kaleye yaklaşırken onu izlemeye başlayın.[[Image:Score Goals in a Soccer Game Step 14.jpg|center]]
    • Topu almadan önce kalecinin nerede olduğunu kontrol edin.
    • Kornerlere nişan almayı deneyin çünkü çoğu kaleci kalenin o bölümünü korumaz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topu kimseye pas vermeden tek başıma sürersem ve kendi tarafımdaki oyuncuları geçip diğer taraftaki kaleciye doğru gidersem ofsayt mı olur?
    Hayır. Sadece bir pas alırsanız ve savunma oyuncularının arkasındaysanız ofsayt olur, kaleci sayılmaz.
  • Soru
    Topa hiç ayak parmağımla dokunamaz mıyım?
    Ayak parmağı futbolda kullanmak için en iyisi değildir, çünkü topa ayak parmağınızla vurduğunuzda nereye gittiğini bilemezsiniz. Bu yüzden çoğunlukla ayağınızın yan tarafını veya bağcıklarını kullanmaya çalışın.
  • Soru
    Baskı altında kaleye doğru koşuyorsam, şutu geniş mi yoksa kornere mi atmalıyım, yoksa topa vurmalı mıyım? Kalenin sol/sağ tarafındayken nasıl şut çekmeliyim?
    Kaleci muhtemelen sizi takip ediyor olacaktır. Uzak direğe doğru şut atmalısınız çünkü kalecinin hareketi diğer yöne doğru olacaktır. Genel olarak alçaktan ve köşelere şut atmak daha iyidir, ancak bu durumda kalçanızı topun etrafında olabildiğince hızlı tutmaya çalışın ve uzak direğe şut atın.

İpuçları

  • Sabırlı olun! Futbol maçları doksan dakika sürer ve bazen sadece bir gol atılır.
  • Her zaman tetikte ve hazır olun. Futbolda gol, oyuncular birlikte çalışıp rakiplerini gafil avladıklarında ya da onlardan daha iyi oynadıklarında gerçekleşir.
  • Çok çalışın. Hakem ilk yarının ve maçın bitiş düdüğünü çalana kadar canınızı dişinize takarak oynayın. Hayattaki her şey gibi, bu da ille de yetenekle değil, çok çalışmakla ilgilidir.