Volleybvall'da Nasıl Sayı Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol, tüm dünyada sevilen hızlı tempolu, heyecan verici bir takım sporudur. Bir voleybol maçını kazanmak için sayı atmanız, sayı atmak için de temel hücum ve savunma becerilerinde ustalaşmanız ve takımınızla birlikte çalışmanız gerekir. Size standart bir oyunda sayı atmanın nasıl işlediğini anlatacak ve takımınızla birlikte sayı kurmanın ve elde etmenin bazı temel tekniklerini göstereceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Topu filenin diğer takım tarafında yere değdirerek 1 puan kazanın.
  • Diğer takıma puan kazandıran hatalardan kaçınırken 25 puan toplayan ilk takım olarak oyunu kazanın.
  • Topu yere doğru roketleyen güçlü smaçları ayarlamak için takımınızla birlikte çalışın.

Adımlar

Puanlama Nasıl Çalışır?

  1. Top rakibin tarafında yere her değdiğinde 1 puan kazanın. Takımlar sırayla topu file üzerinden diğer tarafa gönderir. Her takım diğer tarafa vurmadan önce topa arka arkaya sadece 3 kez dokunabilir. Eğer top bir takımın tarafında yere değerse, diğer takım 1 puan kazanır.
    • Voleybolda her tura veya puana 'ralli' denir.
    • Ralliler bir takımın topu diğer takıma servis etmesiyle başlar.
  2. adım 2 ralli puanlamasına aşina olun.
    Ralli puanlamasına aşina olun. Başlangıçta, voleybol kuralları sadece servis atan takımın sayı alabileceğini belirtiyordu. Bu hüküm o zamandan beri güncellenmiştir - artık topu hangi takımın servis ettiğine bakılmaksızın her iki takım da sayı alabilir. Voleybolda skor tutmanın modern şekli 'ralli skoru' olarak bilinir.
    • Takımınız ister servis atıyor ister karşılıyor olsun, her zaman sayı yapma fırsatı kollayın.
    • Ralli skorlaması oyunların hızlı, rekabetçi ve adil olmasını sağlar.
  3. adım 3 oyun sırasında kimin yasal olarak sayı yapabileceğini bilin.
    Oyun sırasında kimin yasal olarak sayı yapabileceğini bilin. Bir voleybol maçı sırasında hangi oyuncuların ne zaman topla temas edebileceğine dair kurallar vardır. Ön sıra oyuncuları atak kurmak ve atak yapmaktan sorumluyken, arka sıra oyuncularının topa vurması genellikle yasaktır. Ancak bir arka sıra oyuncusunun hücum çizgisinin arkasından atladığı durumlarda, vuruş yasal kabul edilebilir.
    • Arka sıradaki oyuncular hücum çizgisinin önünden atak yapamazlar.
    • Ön sıra oyuncularının blok yapmak için filenin üzerinden uzanması yasaldır, ancak rakip takım topa 3 kez temas ettikten sonra.
  4. adım 4 25 sayı yapan ilk takım olun.
    İlk 25 sayı atan takım olun. Bugünlerde lig voleybol maçları neredeyse her zaman 25 sayıya kadar oynanmaktadır. Ancak, kazanan takımın oyun sonunda en az 2 sayı önde olması gerekir. Eğer iki takım da 25 sayıya ulaştığında 2 sayı önde değilse, oyun takımlardan biri kesin bir galibiyet elde edene kadar devam eder.
    • Profesyonel voleybolda sayı sınırı yoktur, bu da iki takım da 2 sayılık avantaj elde edemezse teorik olarak süresiz devam edebileceği anlamına gelir.
    • 25 sayı çok gibi görünebilir, ancak hızlı sayılar ve hatalar arasında rekabetçi bir oyun bir anda bitebilir.
  5. adım 5 maçı almak için 5 oyunun en iyisini kazanın.
    Maçı almak için en iyi 5 oyunu kazanın. Voleybol maçları, tenis gibi sporlara benzer şekilde çoklu oyun sistemi kullanılarak oynanır. Üç oyun kazanan ilk takım galip ilan edilir. Bu, oyunu heyecanlı ve öngörülemez kılar, çünkü rakip takımlar sonuna kadar galibiyetleri değiş tokuş edebilir.
    • Serinin son maçı bazen geleneksel 25 sayı yerine 15 sayı üzerinden oynanır.
    • Odaklanmaya devam edin. İlk 2 oyunu kazanmış olsanız bile, dikkatsiz oynamaya başlarsanız rakip takımın toparlanması ve avantajınızı etkisiz hale getirmesi hala mümkündür.
  6. adım 6 bir hata yüzünden puan vermekten kaçının.
    Bir hata yüzünden puan kaybetmekten kaçının. Voleybolda sayı almanın tek yolu temiz bir vuruş yapmak değildir. Siz veya rakip takım teknik faul yaptığında da bir puan verilir veya düşülür. Voleybolda ceza faulleri şunları içerir:
    • Serviste faul yapmak.
    • Topu file üzerinden başarılı bir şekilde geçirmeden önce topa 3 kereden fazla temas etmek.
    • Rakip takımdan bir oyuncu dokunmadan topa saha dışından vurmak.
    • Filenin karşı tarafından gelen bir vuruşu engellemeye çalışmak.
    • Top oyundayken fileye dokunmak.
  7. adım 7 puanları takip etmek için bir skor kağıdı kullanın.
    Puanların kaydını tutmak için bir skor kağıdı kullanın. Rekabetçi oyun sırasında, normalde bir hakem veya hakem puanlamadan sorumlu olacaktır. Eğlenmek için oynuyorsanız, internetten resmi bir skor sayfası yazdırabilir veya işleri basit tutmak için kendi basit versiyonunuzu tasarlayabilirsiniz. En üste iki takımın isimlerini yazın ve takımlardan biri sayı yaptığında bir çentik atın.
    • Kullandığınız skor kağıdında oyuncuların isimleri, numaraları, servis sıraları ve oyuncu değişiklikleri gibi diğer önemli ayrıntıları listelemek için boşluklar bulunduğundan emin olun.
    • Lig maçları için, maçın saatini, tarihini ve yerini de yazmak isteyebilirsiniz.

Skor Oluşturma

  1. adım 1 topu rakibin üzerine atarak puan kazanın's side of the net.
    Topu filenin rakip tarafında yere indirerek puan kazanın. Topu yere vurmayı başardığınız ya da rakip takımın topu havada tutamadığı ya da geri gönderemediği her seferde takımınız bir puan kazanacaktır. Topun yasal sınırlar içinde kalması çok önemlidir. Aksi takdirde, sınırların dışında olduğu düşünülecek ve sayı reddedilecek, hatta bir hata olarak değerlendirilecektir.
    • Kazanmanın anahtarı, takımınızı konumlandırmak ve koordine etmektir, böylece kendinize gol atılacak boşluklar bırakmadan en iyi skor şansına sahip olursunuz.
    • İyi bir göze sahip deneyimli bir hakem, tartışmalı oyunlarda hakemlik yapmada etkili olabilir.
  2. adım 2 servisinizi mükemmelleştirin.
    Servisinizi mükemmelleştirin. Maçın açılış oyunu sırasında, servis atan oyuncu topu filenin üzerinden göndererek rakip takımı geri dönmeye davet eder. Güç ve hassasiyetle kullanıldığında, iyi yerleştirilmiş bir servis hücum eden takıma anında sayı kazandırabilir. Başarılı bir şekilde savunulduğunda bile, servis atan takıma rallide bir sonraki oyuna hazırlanmak için daha fazla zaman kazandırır.
    • Bir servisle kazanılan sayı (ister temiz bir vuruş ister karşılayan takımın topu oyunda tutamaması sonucu olsun) 'ace' olarak adlandırılır.
    • El üstü servisleri atmak daha zordur, ancak savunmaları da el altı servislere göre daha zordur.
    • Servis atarken kortun bitiş çizgisini geçmemeye dikkat edin, aksi takdirde hata olarak değerlendirilebilir.
  3. adım 3 pas becerilerinizi geliştirin.
    Pas becerilerinizi geliştirin. Stratejik paslaşma, takımınızın topu geri dönmek veya vuruş yapmak için daha iyi bir konuma getirmesini sağlar. Genel olarak, skor potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmak ve rakip takımı topuklarında tutmak için topun son hakimiyetini en güçlü hücum becerilerine sahip oyuncuya vermek iyi bir fikirdir.
    • Topa pas verirken her zaman elleriniz veya bilekleriniz yerine ön kollarınızın etli kısmıyla temas edin. Zamanla, çok fazla kuvvet bu bölgelerdeki küçük kemiklerde strese neden olabilir.
    • Filenin sizin tarafınıza düşen bir topun hata olarak değerlendirilmeden önce takımınızın topu geri göndermek için sadece 3 şansı olduğunu unutmayın.
  4. adım 4 ayarlama alıştırması yapın.
    Ayar alıştırması yapın. Yerleşmenin amacı vuruşa hazırlanırken topu kontrol etmektir. Ustaca ayarlama, takımınızın vurucularına daha net bir hücum açısı sağlar ve topun geri dönmesini neredeyse imkansız kılacak kadar yüksek bir hızla vurmalarını sağlar.
    • Set topu file üzerindeki en yüksek noktasına ulaşır ulaşmaz vurucunun pozisyonunu alması ve vuruşa hazır olması için takımınızla koordineli çalışın.
    • Set bazen 'baş üstü pas' olarak da adlandırılır.
  5. adım 5 vuruş tekniğinizi geliştirin.
    Vuruş tekniğinizi geliştirin. Setçi topu kaldırdıktan sonra, forvet topu doğrudan rakip takımın savunmasına atmaya çalışacaktır. Top yaklaşırken alçalın ve topu karşılamak için zıplayın. Topa, el üstü servis atarken yaptığınız gibi avuç içinizin düz kısmıyla vurun. Eğer vuruşunuza karşılık veremezlerse takımınız bir sayı kazanacaktır.
    • Topu rakip takımın savunma oyuncularından mümkün olduğunca uzağa atmaya çalışın.
    • Çoğu oyunda, takımınızın kazandığı sayıların büyük çoğunluğu engellenmemiş vuruşlardan kaynaklanacaktır.
  6. adım 6 sayı alan takım olarak sayı yapmak için sağlam bir blok yapın.
    Konuk takım olarak skor elde etmek için sağlam bir blok oluşturun. Güçlü bir hücum tek başına voleybol maçı kazandırmaz. Takım arkadaşlarınızla birlikte sağlam bir savunma yapmak, rakip takımın sayı yapmasını engellemek için çok önemlidir. Ayrıca, topun filenin kendi tarafına düşmesi durumunda onları saliselik geri dönüşler yapmaya zorlar, bu da hücum saldırısını yavaşlatmaya yardımcı olabilir ve hatta takımınızın lehine faullere yol açabilir.
    • Çoğu müsabaka kuralına göre, filenin ön tarafına en yakın üçlü oyuncu blok yapmaktan sorumludur.
    • Engellenen bir top filenin sizin tarafınıza düşerse, takımınızın topu geri göndermek için hala 3 şansı olacaktır.

Takım Olarak Çalışmak

  1. adım 1 rotasyonunuza çok dikkat edin.
    Rotasyonunuza çok dikkat edin. Çoğu sporda, bir oyuncunun pozisyonu sahadaki veya korttaki konumunu belirler. Ancak voleybolda her oyuncu her servisten önce saat yönünde hareket eder. Sizin ve takım arkadaşlarınızın devam eden rotasyonu takip etmeniz ve mümkün olan her pozisyonda oynayabileceğinizden emin olmanız önemlidir.
    • Rotasyondaki pozisyonunuz oyuncu pozisyonunuzla aynı değildir. Örneğin savunma oyuncuları, rotasyon onları sahanın ön tarafına kaydırana kadar savunmada kalacaktır.
    • Doğru rotasyonun dışında oynamak size bir hata kazandırabilir ya da bir sayı kaybetmenize neden olabilir.
  2. adım 2 alıştırma takımı sürekli oynar.
    Sürekli olarak takım oyunlarını çalışın. Kendi tekniğinizi keskinleştirmek sizi sadece bir yere kadar götürür. Rekabetçi oyun sırasında skor potansiyelinizi artırmak için tüm takımınızla birlikte bir birim olarak pratik yapmanız gerekecektir. Nihayetinde takım çalışması, tutarlı skor elde etmek söz konusu olduğunda en sert vuruşa veya en iyi bloğa sahip olmaktan daha önemlidir.
    • Filenin her iki tarafında da oynama deneyimi kazanmak için antrenmanlarınıza hem hücum hem de savunma antrenmanlarını dahil ettiğinizden emin olun.
    • Mümkünse, rekabetçi oyunu simüle etmek ve hızlı tempolu rallilerde zirveye çıkma yeteneğinizi geliştirmek için daha küçük takımlara ayrılın ve bir hücum maçında karşı karşıya gelin.
  3. adım 3 sık sık pratik yapın.
    Sık sık antrenman yapın. Düzenli antrenman, hem bireysel hem de takım olarak becerilerinizi korumanın ve geliştirmenin anahtarıdır. İyi bir antrenör sizi sıkı bir antrenman programına tabi tutacak ve her oyuncudan en iyi verimi almanın yollarını arayacaktır.
    • Sıkı antrenman yapan takımlar sıkı oynar. Antrenman seanslarınıza şampiyonluk seviyesindeki bir maça gösterdiğiniz ciddiyetle yaklaşın.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir voleybol oyununda kaç sayı vardır?
    Bu, ortama bağlı olarak biraz değişir. Tipik olarak, takımlar 25 sayıya kadar oynarlar, ancak skorun 25'ten daha yüksek olabilmesi için en az iki sayı farkla kazanmaları gerekir. Bazı durumlarda takımlar 21 sayıya, hatta 15 sayıya kadar oynayabilir. Her lig kendi puanlama kurallarını belirler.
  • Soru
    Neden bir takımın bir üyesi takımın geri kalanından farklı renkte bir forma giyer?
    Bu oyuncuya 'libero' denir. Savunma amaçlı olarak oyuna alınır ve rakiplere saldırmakla ilgilenmez. Sadece arka sırada oynar. Libero farklı bir forma giyer çünkü onun için farklı kurallar geçerlidir ve bu nedenle açıkça tanımlanması gerekir.
  • Soru
    Voleybolda nasıl hükmen mağlubiyet alırım?
    Diğer takım maça gelmezse veya oynayacak yeterli oyuncusu yoksa, takımınız hükmen galip sayılır.

İpuçları

  • Koçunuzdan bireysel olarak nasıl gelişebileceğiniz ve gelişen becerilerinizi takımınızın dinamiğine nasıl daha iyi dahil edebileceğiniz konusunda tavsiye isteyin.