Sualtı Nasıl Görülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İnsanların suyun altında neler olup bittiğine dair doğal bir merakı vardır; kaşifler dünyanın haritasını çıkarmak için tüm yüzeyini kat ettikten sonra gözlerini aşağıya, derinlere, yani derin uca çevirirler. Havuzda gözlerini açmak, beraberinde gelen o çok tanıdık klor iğnesi olsa bile, caziptir. Bu rahatsızlığa alışmanıza yardımcı olacak yöntemler mevcuttur, ancak gözlerinizi suyun altında açmanın sağlık açısından meşru endişeleri de vardır. Bu nedenle, ister havuzda, ister plajda veya gölün dibinde olun, bu doğal merakınızı gidermek istediğinizde gözlük veya dalış maskesi kullanmanız önerilir.

Adımlar

Sualtında Gözlerinizi Açmak

  1. adım 1 yüzme havuzunuzun içini görün.
    Yüzme havuzunuzun içini görün. Kulağa basit geliyor, ancak bunu deneyen herkes, yoğun klorlu bir havuzda gözlerinizi açmanın verdiği acıyı bilir. Neyse ki, mevcut teknikler vardır Karada yüzenlerin gözlerini suya alıştırmak için. Ancak bu teknikler tatmin edici olmazsa, havuzda güvenli bir şekilde görmek için gözlük veya dalış maskelerine başvurmanız önerilir.
    • Evde lavabonuzu veya küvetinizi suyla doldurarak, burnunuzu tıkayarak, yüzünüzü suya daldırarak ve ardından gözlerinizi açarak pratik yapın. Klor veya kalıntı içermeyen su kaynaklarıyla başlamak, ek rahatsızlık vermeden gözünüzde su hissine alışmanıza yardımcı olacaktır.
    • Klorlu havuzlar genellikle yüzmek için güvenli pH seviyesi olan 7.0 ila 7.6 arasında tutulur. Bu, bakterileri etkili bir şekilde öldürür, ancak havuza getirdiğimiz çeşitli katı ve sıvı yağları öldürmez; bu birikmiş vücut yan ürünleri yaygın göz tahriş edicilerdir.
    • Normal miktarda klora maruz kalmak tahriş edici olsa da kalıcı hasara neden olmaz. Bununla birlikte, koruyucu gözyaşı tabakasını korneanızdan uzaklaştıracak ve aslında gözü klorlu havuzdan kurtulan herhangi bir bakteriye karşı daha savunmasız hale getirecektir.
    • Gözleriniz tahriş olursa, soğuk ve tatlı suyla yıkayın ya da acıyı hafifletmek için tuzlu damla kullanın.
  2. adım 2 açık okyanusta gözlerinizi açın.
    Açık okyanusta gözlerinizi açın. Doğal bir su kaynağında yüzmek, göz tahrişi için klorun olmadığı anlamına gelir, ancak gözlerini açacak olanlar şunu bilmelidir: klor yok, bakteri ve döküntülere 'evet' demektir. Kıyıya yakın yerlerde dalgalar sürekli olarak sahile doğru kum ve küçük kayalar fırlatır, bu da enkazdan kaynaklanan kornea çiziklerini bir olasılık haline getirir. Kıyıdan uzakta, su altında etrafa bakarken daha keyifli bir deneyim yaşayacaksınız.
    • Ağzınızı açarken de dikkatli olun - hepsi kulağa geldiği kadar zararlı olmasa da, bir yudum deniz suyu milyonlarca bakteri hücresi, on binlerce zooplankton ve yüz binlerce fitoplankton içerebilir.
  3. adım 3 bir gölün altına bakın.
    Bir gölün altına bakın. Bir tatlı su gölünde gözlerinizi açarken en büyük endişeniz bakterilerdir. Gölün tek hücreli vatandaşlarıyla sorun yaşayacağınız kesin olmasa da, su altını görmek istediğinizde göz koruması (gözlük veya dalış maskesi) kullanmanız önerilir. Daha sığ sularda, göl yatağından gelen kir ve diğer tehlikeli parçacıklar yüzerken yukarı fırlayabilir ve gözünüze girebilir.
    • Acanthamoeba, tatlı suda (nadiren musluk suyu da dahil olmak üzere) bulunabilen özel bir kötü amiptir. Enfeksiyon kornea nakli gerektirebilir.
    • Yine de göller, gözlerinizi açmak için klorlu bir havuzdan veya çalkantılı bir sahil şeridinden daha rahat bir deneyim sağlar. Eğer riske girmeye istekliyseniz, muhtemelen burada gözlerinizi diğer su kütlelerinden daha uzun süre açık tutabilirsiniz! Ancak bir göldeki kasvetli görüş mesafesi, görecek çok fazla şey sağlamayabilir.
  4. adım 4 lenslerinizi çıkarın.
    Lenslerinizi çıkarın. Yukarıda bahsedilen ortamların herhangi birinde, su altında gözlerinizi açmadan önce kontakt lenslerinizi çıkarmak isteyeceksiniz. Lenslerin yüzüp gitmesi biraz riskli olsa da (su basıncının onları muhtemelen yerinde tutacağı düşünülürse), daha büyük tehlike bakteriyel enfeksiyondur.
    • Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız, reçetenizi bir dalış maskesine yazdırabilirsiniz. Dalış maskesi takmak, su altında ne olduğunu görmek için gözleri açmaktan çok daha güvenli bir alternatiftir ve gözlükleri olmadan çok iyi göremeyen herkes için idealdir.

Denizaltı Keşfi için Hazırlanmak

  1. adım 1 gözlüklerinizi takın.
    Gözlüklerinizi takın. Gözlükler su altında tahriş olmadan net bir şekilde görmenizi sağlar ve kayışları yüzerken başınıza sabit kalmalarını sağlar. Kolayca sabitlenirler: lensleri gözlerinizin üzerine yerleştirirsiniz ve ardından silikon kayışı başınızın arkasına doğru uzatırsınız. Kayış, gözlük gibi şakaklarınıza sıkıca bastırmalı, ancak acıtmamalıdır.
    • Bir çift gözlük sadece sızdırmazlığı kadar iyidir, bu nedenle lenslerinize su giriyorsa farklı bir çift denemek isteyebilirsiniz. Kayış ve lens şekli iyi bir sızdırmazlık için gerekli tüm işi yapmalıdır; göz çukurlarınıza bastırarak emişi tekrar tekrar düzeltmek zorunda kalmamalısınız.
    • Gözlükler, gözlüksüz kalarak görüşlerinden ya da daha az aerodinamik dalış maskesi kullanarak hızlarından ödün veremeyecek olan rekabetçi yüzücüler tarafından tek tip olarak kullanılmaktadır.
    • İlk olarak on dördüncü yüzyılda Perslerin inci avlamak için dalarken gözlerini korumak amacıyla kullandıkları cilalı kaplumbağa kabuğundan yapılan gözlükler, o zamandan bu yana önemli gelişmeler kaydetmiştir. Modern yüzücü gözlükleri mükemmel görüş sağlar ve plastik, silikon ve polikarbonat karışımları kullanır.
  2. adım 2 dalış maskesi takın.
    Bir dalış maskesi takın. Dalış maskesi, gözlüklerin bir adım ötesine geçerek burnunuzu da kapatır. Eğer burnunuzdan hava üflemekten rahatsız oluyorsanız, bu su altındayken burnunuzu tutmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir! Gözlükler gibi, dalış maskeleri de çoğu gözlükten daha kalın olan tek bir kayışla başa tutturulur ve yüzerken herhangi bir manuel basınç uygulaması gerektirmeden yüzünüzde kalmalıdır.
    • Dalış maskeleri, düz yüzeyleri ve pencereleri ile gözleriniz arasındaki boşluğun gözlerinizin su altında odaklanmasına izin vermesi nedeniyle çalışır. Işık su altında havadakinden farklı şekilde bükülür ve maskenin tasarımı bunu sizin için düzeltir.
    • Şnorkeller dalış maskelerinin kayışlarına takılabilir ve eski moda havaya sınırsız erişim sağlayarak su yüzeyinde yüzmenize olanak tanır.
    • Eğer gözlük kullanıyorsanız, reçetenizi maskenize taktırabilirsiniz! Kontakt lenslerle dalış yapmak da mümkündür, ancak açık okyanusa girecekseniz yumuşak lenslere bağlı kalmalısınız. Sert lensler daha derinlerde gözlerinizi acı verici bir şekilde emebilir.
  3. adım 3 tüplü dalış.
    Tüplü dalış. Bir oksijen tankı (veya başka bir uygun, sıkıştırılmış gaz karışımı ile dolu bir tank) yardımıyla dalış yapmak tüplü dalış olarak bilinir. Dalgıçlar deniz tabanını, gemi enkazlarını, resifleri ve mağara sistemlerini keşfederken su altı hareketlerine yardımcı olmak için dalış maskeleri, dalış kıyafetleri, paletler ve yüzdürme dengeleyicileri ile kendilerini donatırlar. İlgileniyorsanız dalış sertifika programları için yakınınızda arama yapın! İnsanların yaşamak için tasarlanmadığı su altı ortamlarında gezinirken riski en aza indirmek için öğrenilmesi gereken incelikli, özel güvenlik bilgileri vardır.
    • Dalış kıyafetleri vücudunuzun ısıtacağı bir su tabakasını emer ve tutar, böylece sizi daha sıcak tutar. Aşağıda hava soğuk olur!
    • Paletler dalgıçlara daha hızlı itiş gücü sağlar, bu da üzerlerindeki diğer ekipmanlar düşünüldüğünde oldukça gereklidir.
    • Yüzdürme dengelemesi, suda yüzdüğünüz derinliği kontrol etmek için özel bir yeleği havayla şişirip söndürerek çalışır. Ağırlıklar da inişe yardımcı olmak için kullanılır.
    • Resifler, büyük mercan ağları gibi doğal olabileceği gibi, insan eliyle oluşturulmuş ya da kasıtlı olarak batırılmış yapılar gibi yapay da olabilir.

Okyanusa Yukarıdan ve Aşağıdan Bakmak

  1. adım 1 cam tabanlı bir tekneye binin.
    Cam tabanlı bir tekneye binin. Yolcuların altlarındaki suyu görmelerini sağlayacak şekilde tasarlanan tekneler genellikle resifleri, gemi enkazlarını veya diğer su aktivitesi yuvalarını gezer. Bu teknelerle yapılan turlar, diğer sualtı keşif yöntemlerine kıyasla nispeten uygun fiyatlı olabilir ve birçok kıyı kentinde ve doğal kaynaklarda faaliyet gösterir.
  2. adım 2 bir denizaltıya binin.
    Bir denizaltıya binin. Kişisel lüks denizaltılar yaklaşık 600.000 dolardan başladığı için bu çoğu kişi için tekrarlanabilir bir seçenek olmasa da (The Hunt for Red October filminin DVD'sini satın almak dışında), hem askeri hem de sivil dalgıç araçlar rutin olarak devriye gezer ve tuzlu derinlikleri araştırır. Bununla birlikte, sualtı dünyasına bir pencere açmak için operasyonel olmayan askeri denizaltı turları mümkündür ve tatil yerlerindeki şirketler genellikle turistlere denizaltı gezileri sunmaktadır.
    • Dalgıç platformları tartışılırken, HOV'lar insan tarafından işletilen araçlar, ROV'lar ise uzaktan işletilen araçlardır. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin web sitesi 1964'ten beri kullanılmakta olan 'Alvin' adlı model de dahil olmak üzere, araştırmacıların günümüzde kullandığı birçok dalgıçla (hem HOV hem de ROV) ilgili ayrıntılı bilgiler içermektedir!
  3. adım 3 sahilde yürüyün.
    Sahilde yürüyün. Kıyı şeridini deniz kabukları, kum dolarları ve köpekbalığı dişleri için taramak, bize denizin altına eşsiz bir yüzey sakini bakışı sağlar. Kıyıya vuranların çoğunun ölü ya da ölmek üzere olduğu düşünüldüğünde bu biraz ürkütücüdür, ancak insanlık denizle ilgili pek çok şeyi kıyıya vuranlardan öğrenmiştir. Gerçekten de geçen yüzyıla kadar okyanus hakkındaki bilgilerimizin çoğunu bu yolla edinmiştik.
    • Yaşayan, yetişkin bir dev kalamar 2012 yılına kadar fotoğraflanamamıştı bile. Varlığından sadece sahile vuran kalamar parçalarından ya da kıyıya vuran ispermeçet balinalarının karınlarında bulduğumuz kalamarlardan haberdardık. (Her ne kadar heyecan verici olsa da, eski denizciler tarafından sunulan anekdotsal kanıtlar ne yazık ki kanıt olarak kabul edilmemektedir).
    • Herhangi bir yerde sahil boyunca yapılan gezintiler, tanıdık olmayan şeylerle hayatta bir kez karşılaşılmasını sağlayabilir. Oxnard, Kaliforniya ve Kuzey Amerika'nın Pasifik kıyısındaki diğer şehirlerin sakinleri, sahillerine çok miktarda rüzgâr denizcisi (bilimsel adı: Velella velella) bırakıldığında, kendileri (ve çoğu insan) için tamamen bilinmeyen bir deniz canlısıyla tanıştılar.

Topluluk Soruları ve Cevapları

  • Soru
    Miyop olduğum için gözlük takıyorum. Havuza gitmek istersem ne yapabilirim?
    Reçeteli gözlük alabilir veya gözlüksüz gidebilirsiniz.
  • Soru
    Lensler bana yardımcı olur mu?
    Hayır, lensler size yardımcı olmaz. Gözlük takmadığınız sürece gözlerinizi açtığınızda muhtemelen düşeceklerdir.
  • Soru
    Suyun altında gözlerimi açamıyorum çünkü batıyor ve gözlük alacak vaktim yok. Ne yapmalıyım?
    Buna alışmanız gerekiyor. Suya girmeyi deneyin ve sonra yüzünüzdeki suyu çırpmadan yukarı çıkın. Gözlerinizi açın ve suyun yüzünüzden aşağı akmasına izin verin. Buna alıştığınızda, suyun altına girmeyi ve gözlerinizi yavaş yavaş açmayı deneyin.

Video

İpuçları