Tenis Topuna Nasıl Servis Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tenis oyunundaki her sayı bir servisle başlar, bu nedenle kortta kendi başınıza kalabilmek istiyorsanız, tenis servisinde olabildiğince çabuk ustalaşmalısınız. Temel servis düz servis olarak adlandırılır, ancak becerilerinizi geliştirdikten sonra rakibinizi tekme veya kesme servisle de şaşırtabilirsiniz. Yeni başlayanlar ve çocuklar genellikle geleneksel servise göre biraz daha kolay olan el altı servisle başlar. Tenis topuna nasıl servis atacağınızı öğrenmek ve rakiplerinizi kısa sürede şaşırtmaya başlamak istiyorsanız, başlamak için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Düz Serviste Ustalaşmak

  1. adım 1 pozisyon alın.
    Pozisyonunuzu alın. Topa servis atmaya başlamadan önce, servis atacağınız servis kutusunun karşısındaki tarafta, dip çizginin arkasında durmanız gerekir. Sağ ayağınız sahaya paralel olacak şekilde sol ayağınızı filenin karşı direğine doğrultarak yan durmalısınız. Tekler için orta işarete yakın durun. Çiftler için, ne tür bir servis atmayı planladığınıza ve partnerinizle planladığınız stratejiye bağlı olarak bir tarafa doğru daha uzak durun.
    • Rakibinizin sağ servis kutusuna doğru servis atacaksanız, kortunuzun sağ tarafında (deuce tarafı) durmalısınız.
    • Rakibinizin sol servis kutusuna doğru servis atıyorsanız, kortunuzun sol tarafında (ekleme tarafı) durmalısınız.
    • Sağ omzunuz her zaman servis attığınız servis kutusunun yönünü göstermelidir.
    • Topu karşı servis kutusuna atmak için iki şansınız vardır. Her iki seferde de ıskalarsanız, bu çifte hata olarak kabul edilir ve diğer servis kutusuna servis atmak için hareket etmelisiniz. Topunuz fileye çarpar ve servis kutusuna düşerse, bu bir izin olarak kabul edilir ve servisi tekrar oynayabilirsiniz; bu çok sık gerçekleşmese de sınırsız sayıda izniniz olabilir.
    • Bu servis atma talimatları sağ elini kullanan oyuncular içindir. Eğer solaksanız - ki bu tenis oyununda büyük bir avantajdır - sadece ters el ve ayaklarınızı kullanın.
  2. Topu ve raketi doğru şekilde kavrayın. Topu avuç içi yerine parmak uçlarına doğru hafifçe kavrayın. Servisin hizalanmasına yardımcı olmak için top elinizi raketinize doğru getirin ve ağırlığınızı hafifçe öne doğru kaydırın. Topu fırlatmadan önce, servis atma ritmine alışmak ve sahayı hissetmek için en az 2-4 kez sektirmeniz gerektiğini unutmayın.
    • Düz bir servis için tenis raketini Continental tutuş kullanarak tutmalısınız. Bu tutuş için raketi, işaret parmağınız raketin ilk eğimi boyunca olacak şekilde yere dik tutmalısınız, böylece başparmağınız ve işaret parmağınız elinize baktığınızda bir 'V' şekli oluşturur.
    • Birçok yeni oyuncu raketi olabildiğince sıkı ve sert kavramaya çalışır. Özellikle servis atarken durum böyle olmamalıdır. Tutuşunuzu daha rahat tutmak - 1 ile 10 arasında yaklaşık 4, 1 en gevşek olanıdır - servisinize daha fazla güç ve akışkanlık kazandıracaktır.
  3. Topu fırlatın ve raketinizi arkanıza alın. Topu havaya, biraz önünüze doğru atmalısınız, böylece servis atarken momentumunuz olur; topla temas ettikten sonra sahaya 'düşebileceğinizi' unutmayın, bu nedenle topu önünüze doğru atmanızda bir sakınca yoktur. Ayrıca en uygun servis noktasını bulmak için birkaç kez atış alıştırması yapabilirsiniz; harika bir atış harika bir servisin anahtarı olabilir ve kötü bir atış çoğu zaman bir servisi mahveder.
    • Topu fırlatmadan önce, topu önünüzdeki düz raket yüzüne getirin.
    • Ağırlığınızı geriye doğru kaydırırken raket başınızı aşağıya doğru indirin ve raketinizi yay benzeri bir hareketle arkanıza getirin.
    • Aynı zamanda topu hafifçe önünüze, sahaya doğru fırlatmaya başlayın. Bu yavaş ve bilinçli bir şekilde yapılabilir. Topu fırlatırken, topu fırlatmadığınızı unutmayın; sadece top en üst noktaya geldiğinde bırakmalısınız. Topu bir rafa yerleştirdiğinizi hayal edin.
    • Top, raketinizle ulaşabileceğinizden biraz daha yüksekte olmalıdır. Topa en yüksek vuruş şansına sahip olmak için topu düz yukarı ya da hafifçe fileye doğru spin vermeden atmanız gerekir.
    • Topu elinizle bıraktıktan sonra, rehberlik ve denge için topu yukarıda veya üstünüzde tutabilirsiniz.
  4. Raketinizle 'sırtınızı kaşıyın'. Yeni başlayanların çoğu raketlerini arkalarından hafifçe havaya kaldırır ve sonra topun peşinden gider. Siz öyle yapmayın! Optimum başarı için raket başını arkanızda yukarı kaldırmalı ve dirseğinizi bükerek sanki raketinizin yan tarafıyla sırtınızı kaşıyormuşsunuz gibi başınızın arkasına düşürmelisiniz. Dizlerinizi bükerek raket başını yukarı doğru kaldırın; bu topa daha fazla güç verecektir.
    • Bir kez ustalaştığınızda, bunu tek bir akıcı hareket haline getireceksiniz - bir elinizle topu yukarı fırlatırken diğer elinizle raketinizle 'sırtınızı kaşıyacaksınız'. Topa gerçekten vurmadan önce istediğiniz kadar bu hareketle birlikte atış alıştırması yapın (sadece oyun sırasında değil, yoksa rakibinizin sabrını zorlarsınız).
    • Bazı yeni başlayanların topu fırlatmadan önce raketi arkalarına doğru kaldırmayı sevdiklerini göreceksiniz. Bu topa vurmayı kolaylaştıracak olsa da, bazı açılardan bu şekilde çok daha az güç ve momentum üreteceksiniz.
    • Fırlattığınız topu bırakırken, ağırlığınızın çoğunu arka bacağınıza vererek arka dizinize yüklenin. Her iki dizinizi de bükebilirsiniz ancak ağırlığınızın çoğunun arka bacağınızda olmasına odaklanın, böylece temas kurduğunuzda öne doğru yaylanmak için bunu kullanabilirsiniz.
  5. Topa raketin 'tatlı noktası' ile vurun. Kontrolü elinizde tutarken topa olabildiğince hızlı vurmak için raket başını yukarı kaldırın. Omuzlarınız bir topu fırlatıyormuş gibi dönecektir. Olabildiğince sert vurmaya çalışmayın; bunun yerine akıcı olmaya çalışın. Bileğinizi pronasyona getirdiğinizden emin olun, böylece topa raket yüzüyle, raketin tam ortasından vurulur. Pronasyon, düz, slice, topspin, twist ve topspin-slice dahil olmak üzere her servis türünde gereklidir.
    • Topa merkezin dışından vurursanız, nereye düşeceği üzerinde fazla kontrolünüz olmaz. Topa raketin çerçevesi ile vurursanız, 10 üzerinden 9 kez servis kutusuna düşmeyecektir.
  6. Topa en yüksek noktasından vurun. Atışlarınızı optimize etmek için, topu fırlattıktan sonra makul bir şekilde vurabileceğiniz en yüksek noktaya vurmalısınız. Top ne kadar yüksekse, o kadar kolay hız üretebilir ve fileyi aşma olasılığı o kadar yüksek olur. Şöyle düşünün: Birisi topu tam önünüzdeki çitin üzerinden yukarıya doğru fırlatıyor ve siz de topa sadece çitin üzerinden değil, çitin üzerinden de mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yere sekecek şekilde vurmalısınız; bu şaklatma hareketi topa düz bir çizgi yerine bir yay çizerek vurmanızı ve mümkün olduğunca fazla güç vermenizi sağlayacaktır.
    • Yeni başlayanların çoğu topu çok alçaktan, başlarının hemen üzerinden atar ve ardından topu diğer servis kutusuna düşürmek için tüm vücutlarını zorlarlar. Bu yapılabilir olsa da, hantal bir vuruştur ve size en iyi sonuçları vermeyecektir.
  7. Raketinizi karşı ayağınızın alt kısmına yakın bir yere indirerek devam edin. Topla temasın sonunda, topu en iyi pozisyona getirmek için bileğinizi aşağı doğru çekin. Topu ileri itmek için ağırlığı arka bacağınızdan ön bacağınıza aktarın. Hatta servisi sağ (veya baskın) bacağınızı yerden kaldırarak da bitirebilirsiniz.
  8. Servis atışınızdan sonra 'sahanın içine düşmek'. Servis atışını bitirirken yaptığınız hareket doğal olarak kortun içine doğru adım atmanıza neden olmalıdır. Topun geri gelmesine hazırlıklı olun. Her zaman topa bakın. Asla rakibe bakmayın. Bu şekilde topun nereye düşeceğini tahmin edebilir ve daha hızlı tepki verebilirsiniz. Topa vereceğiniz tepkilerde ayak hareketlerinin kesinlikle kilit rol oynadığını unutmayın; top size geri döndüğünde topa vurmak için bulunmanız gereken en uygun pozisyona gelmek için yüzlerce küçük bebek adımı atın. Ve eğer rakibiniz servisi geri çeviremezse, o zaman aferin!
  9. adım 9 topla temas etmeden önce servis çizgisini geçmeyin.
    Topla temas etmeden önce servis çizgisini geçmeyin. Yasal bir servis atışı olması için topla temas ettikten sonra ayaklarınız servis çizgisini geçemez. Amacınız, topu durduğunuz yerden orta çizginin çaprazındaki servis kutusu çizgilerine sokmak veya değdirmektir.
    • Hakemler veya rakip oyuncular oyun sırasında nadiren 'ayak hatası' dese de bu alışkanlığı edinmek iyidir. Serena Williams'ın 2011 Amerika Açık kadınlar yarı finalinde ayak hatası nedeniyle ceza alması ve bu nedenle maçı kaybetmesi gibi bir istisna vardı!
  10. Pratik yapın. Raketin kafa hızını artırarak ve topa saldırmak için bacak gücünüzü kullanarak servise güç katmaya başlayın. Servis genellikle teniste ustalaşması en zor vuruştur, bu yüzden pes etmeyin; sabırlı olun ve pratik yapmaya devam edin! İster bir antrenörle ister kendi başınıza pratik yapıyor olun, kortun bir tarafına bir kova dolusu top götürün ve servis atarken koruya girme alıştırması yapın. Öldürücü bir servis geliştirirseniz, yenilmesi zor bir rakip olursunuz; madalyonun diğer yüzünde ise, zayıf bir servisiniz varsa, bir oyunu domine etmek zor olacaktır.
  11. Rakibinizi diken üstünde tutun. Düz serviste ustalaştıktan sonra, servisinizi rakibinizin sahasında nereye atacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Servisi her zaman servis kutusunun ortasına, kortun merkezine yakın ('çizginin aşağısına') veya kutunun uzak tarafına atarsanız, rakibiniz servisinizin nereye düşeceğini bilecek ve oraya gitmeye ve önceden karşılık vermeye hazır olacaktır. Bu nedenle topa sahanın farklı yerlerine vurarak rakibinizin tahmin yürütmesini sağlamalısınız; topu servis kutusunun farklı yerlerine indirmek için ayaklarınızı ve omuzlarınızı kullanın.
    • Ayrıca rakibinizin daha zayıf bir forehand ya da backhand'e sahip olup olmadığına da bakabilirsiniz. Tipik olarak, yeni başlayanların çoğu backhand ile gerçekten mücadele eder. Eğer bir zayıflık bulursanız, servislerinizi servis kutusunun rakibinizi daha zayıf vuruşunu kullanmaya zorlayacak kısmına atmaya çalışın.

Diğer Servislerde Ustalaşmak

  1. Dilim servis kullanın. Slice servis, topu durdurmak veya rakibinizin servis kutusuna çarptığında yön değiştirmesini sağlamak için mükemmel olan ölümcül (ve daha gelişmiş) bir servistir. Dilim servisin rakibinizi şaşırtması ve rakibinizin servise karşılık vermesini zorlaştırması garantidir. İşte yapmanız gerekenler:
    • Daha iyi bir açı elde etmek için dip çizginin ortasından uzaklaşın. Kortun ortası ile kenar çizgisi arasında durun.
    • Continental tutuşunu kullanmaya devam edin.
    • Topu önünüze ve biraz sağa doğru atın.
    • Kendinizi topa soldan sağa doğru vururken hayal edin. Bu, topun üzerinde bir saat çizilmiş olsaydı, topa 9'dan 3'e vurmak gibi olurdu.
    • Raketin kenarı ileriye doğru gidecek şekilde ilerleyin.
    • Omuzlarınızı döndürerek vücudunuzu hedefe doğru çevirin.
    • Topun arkasını baskın tarafınıza doğru fırçalayarak topa temas edin. Topa baskın tarafınızdan yanal olarak vurun. Bir sağcı için, yandan spinli bir slice vuruş yapmak topun sola doğru kıvrılmasını sağlayacaktır.
  2. Tekme servis kullanın. Kick servis, topu başınızın üzerinden atarak ve ardından topa baskın olmayan tarafınızdan yanal olarak vurarak elde edilir. Bu hareket topu yukarıya, baskın tarafınıza doğru fırçalar ve topun ağır bir topspinle yüksek bir kavis çizerek fileden çıkmasını sağlayarak topun servis kutusuna dalmasını ve ardından yükseğe sıçramasını sağlayarak geri dönüşünü oldukça zorlaştırır. Bu tür servisler daha çok bir yenilik olarak kullanılır ve rakiplerinizi şaşırtmak için harika bir numara olabilir. İşte yapacağınız şey:
    • Topu başınızın önü yerine arkasına atın.
    • Dizlerinizi bükerek kalçanızı öne doğru getirin.
    • Vuruş dirseğinizi ve başınızı yukarıda tutarken topa doğru yaylanın.
    • Hızlı raket başı hızıyla topun arkasını fırçalayın.
    • Vuruşunuzun en üst kısmında gevşeyin.
    • Devam edin.
  3. Twist servisi kullanın. Bu servis, topu saat 7-8 pozisyonundan saat 1-2 pozisyonuna fırçalamanızı gerektiren tekme servisin daha da uç bir versiyonudur. Ayrıca raketi kick servis sırasında yaptığınızdan daha hızlı sallamalısınız. Bunu doğru yaparsanız, çok fazla beceri ve esneklik gerektirse de topun yönünü tamamen değiştirebilirsiniz.
  4. El altı servisi kullanın (çocuklar veya yeni başlayanlar için). El altından servis profesyonel tenis oyunlarında veya herhangi bir rekabetçi tenis oyununda kullanılmasa da (rakibinizin yorgun olduğu veya sinsi davrandığı çok nadir durumlar hariç), yeni başlayanlar ve çocuklar için bu harika bir servistir çünkü topu fileden çıkarmak, servis kutusuna yerleştirmek ve oyuna başlamak daha kolaydır. El altı servis atışını şu şekilde yapabilirsiniz:
    • Ayaklarınızı dip çizgiye paralel olarak konumlandırın.
    • Topu baskın olmayan elinizle tutun.
    • Top raket yüzüne paralel olacak şekilde baskın elinizle raketinizi uzatın.
    • Sanki forehand vuruş yapacakmışsınız gibi raketinizi arkanıza doğru hareket ettirin.
    • Topu bırakın ve tam düşerken topa temas edin, normal bir forehand vuruşu yapıyormuş gibi file üzerinden servis atın.
  5. Karıştırmaya devam edin. Sadece düz ya da kesik servis atmak zorunda değilsiniz. Rakibinizin tahmin yürütmesini istiyorsanız, o zaman karıştırın. Bütün bir oyun boyunca düz servis atın ve sonraki birkaç sayıda aniden kesik servis atın. Ya da sadece slice servis atın ve aniden bir kick servisle rakibinizi şok edin. Rakibiniz bir rutine çok fazla alıştıysa veya servislerinizin amaçlanan etkiyi yaratmadığını hissediyorsanız, çok fazla tahmin edilebilir olmadığınızdan emin olun. Ve unutmayın ki servis atma konusunda ne kadar yetenekli olursanız, tenis oyununu domine etme olasılığınız da o kadar artar!

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Teniste mükemmel bir servis vuruşunu nasıl yaparsınız?
    Tellerin 'ping' sesi çıkarması için topa raketin ortasıyla vurun. Sesi duymuyorsanız, muhtemelen ortaya vurmamışsınızdır ve vuruşunuz bunu yansıtacaktır. Topa doğru vurmak tamamen pratik, pratik, pratik ile ilgilidir - başarıya giden kestirme bir yol yoktur.
  • Soru
    Teniste nasıl sayarım?
    Her oyun için skor 15-30-40-oyun olarak gider. Ancak, her iki oyuncu da 40-40'a ulaşırsa, o zaman deuce olarak adlandırılır. Deuce'de, servis atan oyuncu puanı kazanırsa buna ad in denir, ancak kaybettiği puan ad out olur. Aynı oyuncunun oyunu kazanması için reklamı aldıktan sonra ek bir puan kazanması gerekir.
  • Soru
    Mükemmel servise ne denir?
    'Mükemmel' servis diye bir şey yoktur. Ancak, düzgün bir servis atarsanız ve rakibiniz topa temas edemezse, buna ace denir.

Video

İpuçları

  • İkinci servisinizi birinci servisiniz kadar veya daha fazla çalıştığınızdan emin olun. Bu, sayıyı başlatmak için son şansınızdır. İkinci servis genellikle servis kutusunda kalmasını sağlamak için daha yumuşak veya spinli vurulur.
  • Topu önünüze ve biraz sağa doğru atın. Eğer top arkanızdaysa büyük olasılıkla dışarıda kalacaktır (dip çizgiye daha yakın)
  • Atışınızı izlediğinizden emin olun. Eğer kötü bir atış yaparsanız yakalayıp tekrar deneyebilirsiniz.

Uyarılar

  • Servis atmaya başlamadan önce daima gerinin ve sert vurmaya çalışmadan önce yavaş ve kolay başlayın. Eğilme, bükülme ve uzanma nedeniyle sırt problemleriniz varsa özellikle dikkatli olun. Yavaş başlamanın ritim geliştirmenize yardımcı olma gibi bir faydası da vardır.
  • Topu fırlatırken dizlerinizi bükmeyin. Bu, kötü atışlara yol açan kötü bir alışkanlıktır.
  • Raketinizi iyi kavradığınızdan emin olun, aksi takdirde servis sırasında elinizden kayabilir.
  • Yeni başlayanlar ya da uzun süredir oynamayanlar için ellerinizde su toplaması yaygındır. Üzerlerine bant yapıştırılmış yara bantları veya benler geçici olarak yardımcı olabilir ancak genellikle silinmeye başlayacaktır. Elleriniz biraz sertleştiğinde sorun olmaktan çıkacaktır.
  • Aşırı pronasyon yapmayın. Eğer yaparsanız, ciddi bilek yaralanmalarına ve muhtemelen kemik sorunlarına yol açabilir. Yeterince pronasyon yaptığınızdan emin olun, ama sadece yeterince.
  • Buradaki talimatlar çok basittir, ancak yeni başlayanlar için kesinlikle yeterli olacaktır. Daha ileri seviyedeki oyuncular için Düz Servisler, Dilim Servisler, Topspin Servisler ve Tekme Servisler hakkındaki eğitimlere bakın. Tenis Tutacaklarına hızlıca bir göz atmak da faydalı olacaktır.
  • Ayaklarınızı korumak için rahat spor ayakkabılar giyin. Saçınızı geriye doğru bağlamak da yüzünüzden uzak durmasını sağlayacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tenis raketi
  • Tenis Topları
  • İz bırakmayan tenis ayakkabıları
  • Tenis kortu veya arkalık