Voleybol Topuna El Üstü Servis Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğumuz zahmetsiz görünen bir el üstü voleybol servisi atan birini görmüşüzdür. El üstü voleybol servisi daha çok yönlü bir servis olsa da, aynı zamanda daha zordur. Daha fazla koordinasyon, zamanlama ve güç gerektirir. Bu daha zor bir servis olduğu için, el altı serviste ustalaştıktan sonra pratik yapmalısınız. El üstü servisiniz zahmetsiz görünmese de servislerinizin doğruluğunu, hızını ve gücünü artırabilir.

Adımlar

Temel El Üstü Servis Nasıl Atılır

  1. adım 1 ayaklarınızı kademelendirin.
    Ayaklarınızı kademelendirin. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Vuruş yapan elinizin karşısındaki ayağınızı diğer ayağınızın önüne yerleştirin. Omuzlarınız ve kalçalarınız file ile aynı hizada olmalıdır. Dizlerinizin bükülü olduğundan emin olun. Ağırlığınızın arka ayağınızda olması son derece önemlidir.
    • Bir servisçinin duruşu, servisinin en önemli parçalarından biridir. Servisin gücü üst vücut gücünden değil, bacaklardan gelir. Güçlü bir servis, ağırlığı arka ayaktan ön ayağa doğru şekilde aktarabilmekle elde edilir. Güçlü bir başlangıç duruşu elde etmek, güçlü bir servis için çok önemlidir.
  2. adım 2 topu önünüzde tutun.
    Topu önünüzde tutun. Baskın olmayan elinizi düz ancak esnek bir dirsekle doğrudan önünüze yerleştirin. Avuç içi, içinde topla birlikte yukarı bakmalıdır.
    • Hazırlanmanın bir başka yolu da topu vuruş yapan elinizle örtmektir.
  3. Vuruş elinizi hazırlayın. Servis kolunuzu başınızın yanında geriye doğru sallayın. Dirseğinizin yukarıyı gösterdiğinden ve elinizin kulağınızın hizasında veya biraz üzerinde olduğundan emin olun. Bu duruş vücudunuzu açar.
  4. Topu havaya fırlatın. Topu avucunuzla yaklaşık 18-36 inç (46-91 cm) havaya kaldırın. Topu vuruş omzunuzla aynı hizada ve yaklaşık 1 ayak (0,3 m) önünüzde tutun, böylece servise adım atabilirsiniz. Sağ eliniz vücudunuzun arkasında 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Baskın elinizin top yön değiştirip aşağı inmeye başladıktan hemen sonra topla temas etmesini istediğinizi unutmayın.
    • Topu çok yükseğe, çok alçağa veya herhangi bir tarafa çok uzağa fırlatmayın. Bu, topu kovalamak zorunda kalacağınız ve kötü bir servis atacağınız anlamına gelir.
    • Bazı varyasyonlarda, vuruş kolu siz topu yukarı fırlatırken hazırlanır, öncesinde değil.
  5. Servis atışınızı vücudunuzla hedefleyin. Ağırlığınızı arka bacağınızdan ön bacağınıza aktarırken servisinizin gücünün büyük bir kısmını bacaklarınızdan alırsınız. Ağırlığınızı düzgün bir şekilde aktarmak için başlangıç pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun. Servis atarken baskın ayağınızla öne doğru adım atarak momentum ekleyin ve güçlü bir servis için ağırlığı öne doğru aktarın.
    • Top, elinizin ve ayak parmaklarınızın baktığı yere gidecektir, bu nedenle doğru atış için avuç içinizi ve ayak parmaklarınızı hedefleyin.
  6. Topa baskın elinizin topuğu ile vurun. Baskın elinizi öne getirmek için dirseğinizle yönlendirin. Topa elinizin topuğuyla veya avucunuzun altıyla vurun. Topa parmaklarınızla veya yumruğunuzla vurmayın. Servis elinizin hafifçe yukarı doğru eğimli olduğundan emin olun. Bu, topu filenin üzerinden geçirmeye yardımcı olacaktır. Topun en düz yörüngesini elde etmek için topun ortasını hedefleyin. Topla temas ettiğinizde elinizin hareketini durdurun.
    • Topun dönüşünü izleyin. Bu size topa doğru temas edip etmediğinizi gösterecektir. Topun yandan veya arkadan döndüğünü görürseniz, temasınızın merkezin dışında olduğunu bilirsiniz.
    • Topa omuzdan hızlı bir şekilde vurun.
  7. adım 7 pozisyon alın.
    Pozisyonunuzu alın. Topa vurduktan sonra, savunma pozisyonunuza koşmak için momentumunuzu kullanın.

Top-Spin Jump Serve ile Nasıl Servis Atılır

  1. adım 1 duruşunuzu ayarlayın.
    Duruşunuzu ayarlayın. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak fileye bakacak şekilde başlayın. Baskın kolunuz doğrudan önünüzde, avuç içi yukarı bakacak ve top avucunuzun içinde olacak şekilde olmalıdır.
    • 3-4 adımlık bir yaklaşım için yeterli alana sahip olmak için çizginin en az 5-8 fit (1,5-2,4 m) gerisinde olmalısınız.
  2. Topu havaya fırlatın. Baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve taç atışını vuruş omzunuzla aynı hizada tutun. Öne doğru adım atarken topu havaya ve baskın elinizle hafifçe öne doğru atın. Topu fırlatırken bileğinizi oynatarak top üzerinde bir spin oluşturun.
    • Tutarlı bir atış, tutarlı bir servisle sonuçlanır. Taç atışı servisin her yönünü etkiler; kötü bir taç atışı iyi bir servisi mahvedebilir. Güçlü elinizle atın, topu önünüzde tutun ve çok yükseğe ya da alçağa atmayın. Bunlar kötü servislere neden olur.
  3. İleri doğru üç ya da dört hızlı adım atın. Bu adımlar yavaştan hızlıya doğru gitmeli, böylece son iki adımınız çok daha hızlı olmalı ve aynı anda gerçekleşiyormuş gibi görünmelidir. İleriye doğru attığınız son adımda kendinizi bir sıçramaya bırakın. Havada yükselmek için yukarıdaki adımlardan gelen momentumu kullanın.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, adımlarınız sol-sağ-sol şeklinde olacaktır. Solaksanız, adımlarınız sağ-sol-sağ şeklinde olacaktır. Bu son iki adıma 'yakın adım' denir ve yaklaşımınızın en patlayıcı kısmıdır.
  4. Vuruş kolunuzu hazırlayın. Sıçrama için güç oluşturmak üzere her iki kol da geriye doğru sallanmalıdır. Sıçrarken baskın/vurucu kolunuzu 90 derecelik bir açıyla vücudunuzun arkasında geriye doğru sallayın. Temel el üstü serviste olduğu gibi, dirseğiniz yukarı bakmalı, bileğiniz sabit ve kulağınızın hizasında veya biraz üzerinde olmalıdır. Vuruş yapmayan kolunuz topu takip etmek için topu göstermelidir.
    • Vuruş yapmayan kolunuz topu genellikle ok ve yay hareketi olarak adlandırılan bir şekilde takip eder.
  5. adım 5 topa elinizle nasıl vuracağınızı öğrenin.
    Topa elinizle nasıl vuracağınızı öğrenin. Topa, topun merkezinin hemen üzerinden vurmayı hedefleyin. Basit bir el üstü servisin aksine, topa vurduğunuzda kolunuzu durdurmayın. Sonuna kadar sallayın ve bileğinizi kırın.
    • Çıtlatma hareketini yapamıyorsanız pratik yapın. Bu bilek çırpma hareketi, üstten spinli bir servisi güçlü ve benzersiz kılan şeydir. Topu filenin üzerinden göndermek için topa doğru şekilde vurmanın yanı sıra bilek çıtlatmayı da mükemmelleştirmek için pratik yapın.
  6. Topa vurun. Servis atışı sırasında kalçanızı ve vücudunuzu döndürerek çok fazla ilerleme momentumu yaratın. Sıçrayarak servis atarken ve sıçrayarak süzülürken kortun içine doğru geniş bir sıçrama yapmalısınız. Sıçramanızın en yüksek noktasında, elinizi topun biraz altına doğru bir çırpma hareketiyle indirin. Bu şekilde yukarı doğru nişan alabilir, ancak bileğinizi üstten sarabilirsiniz, bu da servisle birlikte yukarı-aşağı bir kavis oluşturur. Bu bir topspin yaratmalıdır.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol kalçanız sol omzunuzla birlikte önde olmalıdır. Ardından sağ kalçanız güçlenmeli ve onu sağ kolunuz takip etmelidir.

Zıplayarak Float Servis Nasıl Atılır

  1. adım 1 topu hazırlayın.
    Topu hazırlayın. Top iki elinizde, tam önünüzde olacak şekilde başlayın. Topu her iki avucunuzun arasında tutun. Dirseklerinizi düz ama biraz gevşek tutun.
    • Bazı insanlar jump servis atarken topu farklı şekilde fırlatır. Bazıları baskın ellerini, bazıları baskın olmayan ellerini, bazıları ise her iki ellerini kullanır. Sıçrayarak servis atarken önemli olan atış yöntemi değil, atışın etkinliğidir.
  2. Topu fırlatın. Baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve ardından üç hızlı adım atın. Yaklaşmanızın son adımında topu yukarı ve hafifçe öne doğru atın. Yüzer durumdayken topu sadece 12 ila 18 inç (30,5 ila 45,7 cm) arasında, basit bir el üstü serviste olduğu gibi atmak istersiniz.
    • Taç atışı tüm servis atışını ayarlar. Atışınızın çok yüksek veya çok alçak olmadığından emin olun. Top en güçlü elinizle atılmalı ve top vücudun önünde kalmalıdır.
    • Atışınızı mükemmelleştirene kadar pratik yapın. Tıpkı diğer spor alıştırmalarında olduğu gibi, doğru tekniği öğrenmek için saatlerce atış alıştırması yapın.
  3. Zıplayın. Topu fırlattıktan hemen sonra, yaklaşımınızdaki momentumu kullanarak bir sonraki adımınızda yukarı doğru zıplayın. Vuruş kolunuzu dirseğiniz yukarıda ve kulağınızın yanında olacak şekilde geri getirin.
  4. Topa vurun. Dirseğinizle yönlendirerek, temel el üstü serviste olduğu gibi baskın elinizin topuğuyla topa vurun. Bileğiniz sert kalmalıdır. Topa vurduktan sonra avuç içiniz hedefe doğru bakacak şekilde donun.
    • Her serviste, ama özellikle sıçrayarak atılan servislerde, topu rakibin ölü bölgelerine gönderin. Topa ulaşmak için hareket etmek zorunda kalmalıdırlar. El üstü servisi çalıştıkça ve öğrendikçe, rakibin bölgelerinden nasıl uzaklaştıracağınızı öğrenin, böylece topu doğrudan onlara göndermemiş olursunuz.
    • Çizgiyi geçmeden önce ayaklarınızın zemini terk ettiğinden emin olun. Çizgiyi geçtikten sonra.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hizmet ederken nerede durmalıyım?
    Nasıl servis attığınıza bağlı olarak, çizginin en az 5 ila 6 inç gerisinde durun. Bu şekilde, çizgi hatası almaktan korunursunuz.
  • Soru
    Voleybol topuna servis atabiliyorum ama filenin üzerinden atamıyorum. Tavsiyeniz var mı?
    Topa yandan/alttan vurabildiğiniz kadar sert vurun, bu topun yukarı çıkmasını ve filenin üzerinden geçmesini sağlayacaktır.
  • Soru
    Topa daha sert vurmak için elimin hangi kısmını kullanmam daha iyi olur?
    Açık avucunuzla vurun. Kapalı bir yumruk kullanmak daha sert bir vuruş sağlayacaktır ancak isabetlilikten ödün verecektir ki bu genellikle kötü bir şeydir.

İpuçları

  • Sunucunuzla sorun yaşıyorsanız, sadece fırlatma alıştırması yapmayı deneyin. Eğer topu yukarı fırlatır ve bırakırsanız, top doğrudan sağ ayağınızın önüne düşmeli ve adım atmadan önce sağ ayağınızın önündeki pozisyonda olmalıdır. İyi bir atış, iyi bir servis için çok önemlidir.
  • Eğer kötü bir atış yaparsanız, bırakın düşsün. Eğer yakalarsanız, yakaladığınız servis olarak sayılacaktır!
  • İyi bir servis atıyorsanız, topa vurduğunuzda sağlam bir gümbürtü duyabilmelisiniz.