Masa Tenisinde Servis Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Servis atmak masa tenisi oynamanın en önemli parçalarından biridir. İyi bir servis atmadan maç kazanamazsınız! Servis atarken kurallara uymanız önemlidir, çünkü hakem tarafından oyun dışı bırakılmak istemezsiniz. Ayrıca temel ve gelişmiş servisleri çalışarak servislerinizin geri dönmesini daha zor hale getirebilirsiniz.

Adımlar

Doğru Pozisyona Geçme

  1. adım 1 topu avucunuzun içinde düz tutun.1Topu avucunuzun içinde düz tutun. Yasal bir servise başlamak için, topu aldıktan sonra elinizi tamamen açık ve düz tutun. Topu havaya atmadan önce elinizin sabit veya hareketsiz olması gerektiğinden, topun bir veya iki saniye orada durmasına izin verin.
    • Kurallara aykırı herhangi bir servis, hakemin 'hatalı' olarak nitelendirmesine neden olabilir. Maç sırasında bir kez uyarılabilirsiniz veya hakem servisin yasal olup olmadığından emin değilse, açıkça hatalı servisler rakibinizin puan almasına neden olacaktır!
  2. adım 2 topu masanın üzerinde ve servis çizginizin gerisinde tutun.2Topu masanın üzerinde ve servis çizginizin gerisinde tutun. Servis atmaya hazırlanırken topu tutan eliniz (ki bu sizin 'serbest eliniz' olacaktır) masanın üzerinde olmalıdır. Topun kendisi masanın ucunun (servis çizginizin) arkasında kalmalıdır.
    • Topun kendisi geçmediği sürece başparmağınız servis çizgisini geçebilir.
  3. adım 3 saklamak için raket elinizi masanın altında tutun.3Raketinizi saklamak için elinizi masanın altında tutun. Topun aksine, raketiniz masanın altına gizlenebilir. Bunu yapmak, ne tür bir servis atacağınızı gizlemenize yardımcı olabilir. Topu havaya attıktan sonra servis atmaya hazırlanmak için raketinizi hızla yukarı kaldırmanız gerekecektir.
    • Servis atma pratiği yapana kadar raket elinizi masanın üzerinde bırakın. Bu zor teknik yasaldır, ancak en iyisi daha ileri düzey oyuncular için ayrılmıştır.
  4. adım 4 topu en az 6,3 inç (16 cm) havaya atın.4Topu en az 6,3 inç (16 cm) havaya atın. Bu, hakemler tarafından istenen minimum yüksekliktir. Daha alçak olursa yasal bir servis olarak sayılmayacaktır. Topun yanlara veya çaprazlara değil, dikey olarak yukarı atılması gerekir.
    • Atışınızın topu neredeyse düz bir şekilde havaya kaldırdığından emin olun. Örneğin, topu sadece 6,3 inç (16 cm) yükseklikten bırakamazsınız. Bu dikey bir atış olarak kabul edilmeyecektir.
  5. adım 5 topa vurduğunuzda's falling.5Topa düşerken vurun. Top hala havadayken veya atışınızın en üst noktasındayken topa vurmayın. Hakem tarafından oyun dışı bırakılmamak için topun masaya doğru geri gelmesini bekleyin.
  6. adım 6 top filenin üzerinden geçmeden önce kendi tarafınızda zıplatın.6Filenin üzerinden geçmeden önce topu kendi tarafınızda zıplatın. Topa ilk önce kendi tarafınıza düşecek şekilde vurun. Eğer top sekmeden filenin üzerinden geçerse, bu kural dışı bir servistir.
    • Bu kurala uymak için gereken uygun kuvvet miktarını elde edene kadar pratik yapın. Rakibinizi kandıracak kadar hızlı ama masanın sizin tarafını ıskalayacak kadar güçlü olmayan bir servis atmalısınız.
    • Topu masanın rakibinizin tarafına geri getirecek kadar kavislendirebildiğiniz sürece filenin etrafından da geçebilir. Bu oldukça zor bir beceridir, bu nedenle kavisli bir servis atabileceğinizden emin olana kadar doğrudan filenin üzerine nişan alın.
  7. adım 7 aşağıdaki durumlarda masanın herhangi bir yerine vurun're playing singles.7Tekli oynuyorsanız masanın herhangi bir yerine vurun. Sadece ikiniz oynuyorsanız rakibinizin tüm tarafı adil bir oyundur. Bu, masayı gerçekten kullanmanızı sağlar. Rakibiniz için maçı daha zor hale getirmek için kısa ve uzun servisler atabilirsiniz.
  8. adım 8 aşağıdaki durumlarda karşı köşeye vurun're playing doubles.8Çiftler halinde oynuyorsanız karşı köşegene vurun. Ortaklarla oynuyorsanız, sizden çapraz olan kare ile sınırlısınız. Bu karenin dışına yapılan her vuruş kural dışıdır.
  9. adım 9 serbest kolunuzu toptan uzaklaştırdıktan sonra've served.9Servis attıktan sonra serbest kolunuzu toptan uzaklaştırın. Servis attıktan sonra elinizle topu hakemden veya rakibinizden 'saklamak' yasa dışıdır. Bunu yapmakla suçlanmamak için serbest elinizi tamamen geri çekin.

Dönüşleri Öğrenmek

  1. adım 1 topspin için kapalı bir raket kullanın.1Topspin için kapalı bir raket kullanın. Topspin, topa 'kapalı raket' adı verilen bir raketle vurarak oluşturulur; bu, raketi yere doğru alçak tuttuğunuz anlamına gelir. Bu servisler hızlı olduklarında ve rakibinizin masanın arka tarafına vurduklarında en iyi sonucu verir.
  2. adım 2 topspin için topu üstten kavrayın.2Topspin için topu üstten kavrayın. Kapalı bir raket kullanarak, raketinizle hızlı bir ileri hareketle topun üst kısmını fırçalayın. Top sizden uzaklaşırken yükselecek ve ardından aşağı doğru kıvrılacaktır.
  3. adım 3 backspin için açık bir raket kullanın.3Backspin için açık bir raket kullanın. Backspin için 'açık raket' kullanılır; bu da raketi tavana doğru tuttuğunuz anlamına gelir. Backspin servisler 'under-spin' servisler olarak da bilinir. Bu alçak, kısa servisler, dönüş sırasında topa saldırmayı seven oyunculara karşı çok faydalı olabilir.
  4. adım 4 backspin için topu alttan kavrayın.4Topu backspin için alttan kavrayın. Açık bir raket kullanarak, raketinizle hızlı bir ileri hareketle topun altını fırçalayın. Topu file üzerinde ilerlerken alçakta ve düz tutun.
  5. adım 5 yan falso almak için topu yanlardan sıyırın.5Yan falso almak için topu yanlardan kavrayın. Topun sağa dönmesini sağlamak için sola, sola dönmesini sağlamak için sağa vurun. Bu, topun bu yönlerde sekmesine neden olacaktır. Rakibiniz topu almak için hangi yöne doğru koşması gerektiğini bilemeyeceğinden, bu zor servislere karşılık vermek çok zor olabilir.
  6. adım 6 dönüşlerinizi geliştirmek için hızlı bilek hareketleri kullanın.6Dönüşlerinizi geliştirmek için hızlı bilek hareketlerini kullanın. Bileğinizi kırmak topa çok hızlı temas etmenizi sağlayarak hız kazandırır. Bu hız servislerinize daha fazla spin katarak servislerinizin geri dönmesini çok daha zor hale getirecektir. Her servis atışınızda bu hareketi geliştirmeye çalışın.

Temel Servisleri Yapmak

  1. adım 1 vücudunuzu masadan yaklaşık 45° uzağa doğru açın.1Vücudunuzu masadan yaklaşık 45° uzağa doğru açın. Öndeki ayağınız (sağ elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınız) masadan diğer ayağınıza göre biraz daha uzakta olmalıdır. Bu, vücudunuzu masadan uzağa doğru açmanızı sağlayacaktır. Bu pozisyonu, vücudunuzu servise doğru çevirdiğinizde daha fazla güç elde etmek için kullanacaksınız.
  2. adım 2 dizlerinizi bükün ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun.2Dizlerinizi bükün ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Duruşunuz güçlü ve sabit olmalıdır. Bu sadece servis atmaya hazırlanırken dengede kalmanızı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda topu geri göndermeniz gerektiğinde hızlı hareket etmenizi de sağlayacaktır.
  3. adım 3 denge için vücudunuzu hafifçe öne doğru eğin.3Denge için vücudunuzu hafifçe öne doğru eğin. Göğsünüzden ziyade belinizden eğilin. Omuzlarınızı geride ve açık tutun. Eğilmenizin sizi daha sabit hissettirdiğinden emin olmak için dengenizi kontrol edin.
  4. adım 4 dirseğiniz 90° açıyla bükülmüş halde raketinizi hazır tutun.4Raketinizi dirseğiniz 90° açıyla bükülmüş şekilde hazır tutun. Bu pozisyon, servis atarken bileğinizi ve ön kolunuzu kullanmak üzere kolunuzu pozisyona getirmek için mükemmeldir. Kolunuzu gevşek tutun ve dirseğinizi kilitlemeyin.
  5. adım 5 forehand backspin servis için sopayı aşağı ve öne doğru hareket ettirin.5 Forehand backspin servis için sopayı aşağı ve öne doğru hareket ettirin. Topu attıktan sonra raketinizi geriye ve hafifçe yukarı hareket ettirin. Ardından kolunuzu öne doğru getirin, bunu yaparken vücudunuzu ve omzunuzu döndürün. Bu bir backspin servisidir, bu nedenle topa açık bir raketle alttan vurun.
    • Atış ve servis boyunca topa odaklanın.
  6. adım 6 forehand topspin servis için topa yukarı ve ileri doğru vurun.6 Forehand topspin servis için topa yukarı ve ileri doğru vurun. Topu attıktan sonra raketinizi geriye ve hafifçe yukarı hareket ettirin. Vücudunuzu ve omzunuzu döndürerek kolunuzu öne doğru getirin. Topla temas etmeden hemen önce raketinizi kapalı konuma getirin ve topun üst kısmına vurun.
    • Atış ve servis boyunca topa odaklanın.
  7. adım 7 backhand servisler için kolunuzu vücudunuz boyunca çevirin.7Backhand servisler için kolunuzu vücudunuza doğru çevirin. Backhand servisler farklı bir kol pozisyonu gerektirir. Kolunuzu gövdeniz boyunca çevirerek raketi vücudunuzun önünde konumlandırın. Bu servisler farklı türde falsolar da içerebilir.
    • Yandan spinli servisler genellikle backhand pozisyonundan atılır.
    • Atış ve servis boyunca topa odaklanın.

Gelişmiş Servisler Atmak

  1. adım 1 kısa bir backspin servis için topa kısa bir vuruşla vurun.1Kısa bir backspin servis için topa kısa bir vuruşla vurun. Backspin servisler en iyi rakibiniz masadan geride durduğunda kullanılır. Çok sayıda uzun, topspin servis içeren bir maça çeşitlilik katabilirler.
  2. adım 2 zorlu bir geri dönüş için backhand servise sidespin ekleyin.2Sert bir geri dönüş için backhand servise sidespin ekleyin. Rakibiniz topu hangi yöne çevireceğinizi bilmiyorsa, kendi tarafının ortasında durması gerekecektir. Bu, yandan atılan servislere karşılık vermelerini zorlaştıracaktır.
  3. adım 3 daha fazla spin elde etmek için yüksek bir atış kullanın.3Daha fazla spin elde etmek için yüksek bir atış kullanın. Top havada ne kadar uzun süre kalırsa, aşağıya o kadar hızlı inecektir. Bu yüksek hız, topa vurduktan sonra daha fazla spin vermenizi sağlayacaktır. Eğer daha fazla spin yaparsanız, rakibiniz topa karşılık vermekte daha zorlanabilir.
  4. adım 4 soldan sağa doğru vurarak forehand sarkaç servis atın.4Soldan sağa doğru vurarak forehand sarkaç servis atın. Bu servis topa biraz yan falso verir. Bu, topun backhand ile geri dönmesini zorlaştıracaktır, çünkü top rakibinizden uzaklaşacak ve file üzerinden geri dönemeyebilir. Bu servis için raketiniz kapalı konumda olmalıdır.
  5. adım 5 sağdan sola doğru vurarak ters sarkaç servis atın.5Sağdan sola doğru vurarak ters sarkaç servis atın. Bu servis de topa yan falso verir, ancak bu sefer ters yönden. Çoğu oyuncu standart forehand sarkacına daha alışıktır, bu nedenle bu servis onları hazırlıksız yakalayabilir.
  6. adım 6 tomahawk servis için raketin ucunu yukarı kaldırarak sağdan sola doğru vurun.6Tomahawk servis için raketin ucunu yukarı kaldırarak sağdan sola doğru vurun. Açık bir raket kullanarak topa sağdan sola doğru vurun. Bu servis aynı zamanda yan falso ekleyecek ve rakibinizin dönüşünü kontrol etmesini zorlaştıracaktır.
  7. adım 7 çeşitli uzunluklarda, dönüşlerde ve yerleşimlerde alıştırma yapın.7Çeşitli uzunluklarda, dönüşlerde ve yerleşimlerde pratik yapın. Harika bir servis oyununa sahip olmanın en iyi yolu çok sayıda seçenekle hazırlıklı olmaktır. Muhtemelen favori servisiniz haline gelen bir uzmanlık alanı geliştireceksiniz. Uzun ve kısa servisler, tüm farklı dönüşler ve farklı masa yerleşimleri üzerinde de çalıştığınızdan emin olun.
    • Bir maçtaki gibi servis atma hissini elde etmek için bir partnerle birlikte alıştırmalar yapın. Tüm farklı raket pozisyonlarını, vuruş hareketlerini ve spinleri uygulamak için birbirinizi kullanabilirsiniz.
    • Yalnızsanız duvara karşı servis atma alıştırması da yapabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHızlı bir servise nasıl vurabilirim? Kontrolü elinizde tutarken topa daha sert vurursunuz. Topu her zamanki gibi yukarı atın ve topa daha sert vurmayı deneyin. Backhand için biraz topspin kullanabilirsiniz.
  • SoruServis atmak için topu havaya mı atmalıyım yoksa sadece masaya bırakıp sonra vurabilir miyim? Top önce masanın benim tarafıma mı çarpmalı? Son olarak, servis normal bir tenis oyununda olduğu gibi karşı köşeye mi atılmalıdır yoksa herhangi bir köşeye doğru servis atılabilir mi? Servis atarken topu yukarı atmak zorunludur ve sektirmek faul olarak sayılacaktır. Evet, servis atarken top önce sizin masanızda, sonra da rakibin tarafında sekmelidir. Top sadece çiftler (2x2) maçında karşı köşeye servis edilmelidir.
  • SoruYan spin veya backspin servisi nasıl yapabilirim? Yandan spinli servis atmak için sopayla topun arkasını fırçalayın. Backspin servis atmak için sopayla topun alt kısmını fırçalayın.

Video

İpuçları

  • Topa uyguladığınız spin türlerini değiştirin. Bu rakibinizin kafasını karıştıracak ve servisinizi tahmin edilemez hale getirerek size maçı kazanma şansı verecektir.