Voleybol Topu Nasıl Ayarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol oyununda set, bir oyuncunun başka bir oyuncu için smaç hazırlamak amacıyla topla hızlı bir şekilde temas kurduğu bir manevradır. En iyi smaçlar iyi bir setin sonucudur, yani voleybolun topu yakalamaya karşı kurallarına uygun olan ve hücum oyuncusunun (smaç yapan kişi) tahmin edip kolayca smaç yapabileceği bir set. Bu da iyi bir smaç vuruşunun her şeyden önce genel stil açısından tutarlı olması gerektiği anlamına gelir. Manevranın kendisi basittir, ancak gerçekten ustalaşması zor bir manevra olabilir.

Adımlar

Topa Ulaşmak

  1. 1Savunmayı okuyun. Top daha servis edilmeden önce, topun nereye gitmesini istediğinize dair strateji oluşturun. Blokçularından biri diğerinden daha mı az etkili? İyi korumadıkları bariz bir alan var mı? Eğer öyleyse, topu takımınızda bu zayıflıktan en iyi şekilde yararlanabilecek pozisyondaki bir hücum oyuncusuna ulaştırmak istersiniz.
    • Oyun boyunca savunmayı sürekli olarak değerlendirmeye çalışın, böylece fırsat bulduğunuzda topu nereye göndermek istediğinizi her zaman bilirsiniz.
  2. 2Harekete geçmeye hazır olun. Topun size geçmesini beklerken, ağırlığınız sağ ayağınızda olacak şekilde durun ve sol ayağınızla topun geldiği yöne doğru bir adım atmaya hazır olun.
    • Çoğu setçi, sahanın sağ arka köşesinde konumlanmayı ve her sete oradan yaklaşmayı en kolay yol olarak görür. En rahat olduğunuz yerden sete başlayabilirsiniz ancak bu pozisyon, topu takımınızın hücum oyuncularına göndermek için en uygun yöne bakmanızı sağlar.
  3. 3Topa çabuk ulaşın. Top nadiren doğrudan size gelecektir. Topa ne kadar hızlı ulaşırsanız, seti uygulamak için o kadar fazla zamanınız olur.
    • Topa çabuk ulaşmak tamamen verimlilikle ilgilidir. Bu, topa doğru düz bir çizgide hareket etmeye çalışmanız ve gereğinden fazla adım atmamanız gerektiği anlamına gelir.
    • Ayrıca mümkün olduğunca verimli koşmanız gerekecektir. Birçok setçi kollarını kaldırarak koşma hatasını yapar, ancak bu sizi yavaşlatacaktır. Pozisyonunuzu alana kadar kollarınızı kaldırmayı bekleyin.
  4. 4Vücudunuzu hedefle aynı hizaya getirin. Pozisyonunuza ulaştığınızda kalçalarınızın, ayaklarınızın ve omuzlarınızın topun geldiği yöne değil, doğrudan ineceği noktaya baktığından emin olun.
    • Pozisyon alırken her zaman sol antene doğru yönelmek iyi bir kuraldır, bu şekilde diğer takım sizin hangi yöne baktığınıza bakarak topu nereye koyacağınızı anlayamaz.

Pozisyon Alma

  1. 1Kollarınızı başınızın üzerinde yukarı doğru uzatın. Elleriniz doğrudan alnınızın üzerinde olmalı ve dirsekleriniz yanlara dönük olmalıdır.
  2. 2Ellerinizi konumlandırın. Elleriniz alnınızın dört ila altı inç üzerinde, parmaklarınız top şeklinde açılmış olmalı, sanki biri topu ellerinize koyacakmış gibi.
    • Başparmaklarınız ve işaret parmaklarınız topu görebileceğiniz üçgen bir pencere oluşturmalı, ancak elleriniz aslında birbirine değmemelidir.
    • Topla temas etmeden hemen önce parmaklarınızı gevşetmeye çalışın.
    • Topu arkaya doğru ayarlamak istiyorsanız, kollarınızı önünüze veya doğrudan üstünüze değil, yukarıya ve arkaya doğru uzatın.
  3. 3Ayaklarınızı konumlandırın. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, fileye en yakın ayağınız diğerinin biraz önünde olsun. Bu pozisyon kalçalarınızı ve omuzlarınızı hafifçe sahanın içine doğru döndürür ve setin yanlışlıkla filenin üzerinden geçmesini önlemeye yardımcı olur.
  4. 4Dizlerinizi bükün. Sete başlamadan önce dizleriniz hafifçe bükülmeli ve ağırlığınız ayak toplarınızdan kemerlere doğru eşit olarak dağıtılmalıdır.
    • Ağırlığın eşit dağılımı, gerektiğinde baktığınız yönü hızla değiştirmenizi sağlayacaktır.
    • Sırt ayarı yapıyorsanız dizlerinizi bükmeniz daha az önemlidir. Bunun yerine kalçanızı biraz öne doğru itin ve sırtınızı hafifçe kavislendirin.

Topun Yerleştirilmesi

  1. adım 1 topu nereye göndereceğinize karar verin.1Topu nereye göndereceğinize karar verin. Bu konuda zaten bazı fikirler geliştirmiş olmalısınız, ancak bu topu göndermek için doğru hücum oyuncusunu seçmek için son şansınız.
    • Topu nereye göndereceğiniz konusunda aldatıcı davranarak takımınız için avantajlı durumlar yaratabilir ve diğer takımı hangi hücum oyuncusunun smaç vuracağı konusunda hazırlıksız bırakabilirsiniz.
    • Örneğin, geri set yapacakmış gibi sırtınızı hafifçe kamburlaştırabilir ve ardından son saniyede topu ileri set yapabilirsiniz ya da tam tersini yapabilirsiniz.
    • Ayrıca, topu bir oyuncuya, özellikle de sahanın karşısındaki bir oyuncuya doğru atacakmış gibi hazırlanabilir ve bunun yerine farklı bir yöndeki, örneğin kendi tarafınızdaki bir hücum oyuncusuna kısa bir set uygulayabilirsiniz.
    • Setten sonra dönün ve kendi takım arkadaşlarınıza işaret vermek için topun son hedefine doğru bakın.
  2. 2Temas yapın. Topla temas alnınızın ortasının hemen üzerinde, kabaca saç çizginizde gerçekleşmelidir.
    • Tüm parmaklarınız topa değecek şekilde temas etmeye çalışın. Topun yüzey alanının ne kadar fazlasına temas ederseniz, top üzerinde o kadar fazla kontrol sahibi olursunuz.
    • Topun avuç içlerinize değmesine izin vermeyin. Avuç içlerinizle temas, voleybolda kurallara aykırı olan topu yakalamak olarak kabul edilebilir. Takımınız kural dışı bir manevradan sonra sayı alırsa, hakem ralliyi yeniden başlatmayı ve bu sayıyı iptal etmeyi tercih edebilir.
  3. 3Yukarı doğru itin. Top parmaklarınıza değdiği anda, topu smaçör yönünde yukarı doğru iterken kollarınızı ve bacaklarınızı düzeltin.
    • Bacaklarınızın düzleşmesi vücudunuzdan ellerinize doğru güç gönderir. Tüm vücudunuz itme hareketinin bir parçası olmalıdır.
    • Topla gerçek temas süresi minimum olmalıdır.
    • Bu hareket esasen geri set için de aynıdır, ancak dizlerden kaynaklanan kuvvet daha azdır.
  4. 4Takip edin. Setinizin sonunda kollarınız tamamen uzatılmış olmalı ve topu bıraktıktan sonra bileklerinizi düzelterek ellerinizle takip etmelisiniz. Bu, topun hedeflediğiniz yörüngede kalmasını sağlamaya yardımcı olur.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBileklerimi çok zorlamadan nasıl hızlı bir set yapabilirim? Bacaklarınızı daha fazla kullanmaya çalışın, bu bileklerinizi çok fazla kırmadan setinizde daha fazla güç elde etmenize yardımcı olacaktır.
  • SoruVoleybol topuna nasıl smaç vurabilirim? Voleybol topuna basitçe vurarak smaç vurursunuz. Smaç vururken elinizin topun etrafını sarmasını istersiniz, bu yüzden parmaklarınızı açın. Bunu yaparken topun yukarı fırlamaması için bileğinizi aşağı doğru hareket ettirmeniz gerekir. Özetle, topu ölçün, kolunuzu TAMAMEN YUKARI uzatın, parmaklarınız AÇIK olarak topa vurun ve bileğinizi aşağı doğru hareket ettirin.
  • SoruTopu hücum oyuncusunun vuruş omzunun önüne mi yoksa arkasına mı koymalıyım? Topu tam önlerine koymalısınız. Eğer topu vurucunun omzunun arkasına koyarsanız, atağın ortasında hareket etmek zorunda kalacak ve vuruşun gücünü azaltacaktır.

Video

İpuçları

  • Tutarlı bir set stili geliştirin. Hakem sizi birkaç kez yasal ve aynı şekilde set yaparken gördüğünde, ellerinizi nasıl kullandığınız konusunda sizi sorgulama olasılığı azalacaktır. Tutarsız bir set veya garip ya da belirsiz görünen bir setin hakemin olumsuz dikkatini çekme olasılığı daha yüksektir.
  • Bu teknik pratik gerektirir ve başladığınızda muhtemelen zor gelecektir. Pratik yapmak için kullanabileceğiniz çok sayıda alıştırma vardır, örneğin bir topu duvara karşı koymak veya bir partnerle ileri geri bir top koymak gibi.
  • Topu, smaçörün filenin üzerinden geçirebileceği kadar yükseğe koyduğunuzdan emin olun.

Uyarılar

  • Takip ettiğinizde bileğinizi kırmayın. Bu el/bilek sorunlarına yol açabilir.
  • Topa çok fazla kuvvetle vurmayın, aksi takdirde parmaklarınızı veya ellerinizi yaralayabilirsiniz.
  • Topa vururken elleriniz birbirine değmemelidir, ancak elleriniz birbirinden çok uzakta olursa top yüzünüze çarpabilir. Başparmaklarınız ve işaret parmaklarınız birbirine değmeden mümkün olduğunca yakın olmalıdır.