Balıkçılık Makarasında Sürükleme Nasıl Ayarlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir süredir balık tutuyorsanız, büyük bir balığı kırık bir misinaya kaptırmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirsiniz. Bu genellikle bir balığın misinayı çektiğinde ne kadar direnç hissedeceğini ayarlayan cihaz olan drag düzgün ayarlanmadığında olur. Neyse ki, sürtünmeyi ayarlamak için kolay bir çözüm var. Makaranız ve sürükleme ayarlayıcınız hakkında bilgi edindikten sonra direnci kontrol edin ve gerekli düzeltmeleri yapın. Sonra dışarı çıkın ve kaçanı yakalayın!

Adımlar

Makaranızı ve Sürüklemenizi Anlama

  1. Ne tür bir makara kullandığınızı belirleyin. Misinanızı içeren üç temel makara türü vardır. Bu makale her birinin artılarını ve eksilerini ele almayacaktır; bunun yerine, ne tür bir makaraya sahip olduğunuzu ve sürükleme ayarının nerede olduğunu bilmeniz önemlidir.
    • Spincasting makaraları kapalı yüzlüdür. Misinanız koni benzeri bir kapakla kaplanır ve misina bu kapaktaki küçük bir delikten beslenir.
    • Spinning makaraları açık yüzlüdür. Misina makaranız açıkta olur ve dönmesini izleyebilirsiniz. Bu en açıkta görüneni.
    • Baitcasting makaraları, açık ve kapalı yüzlü makaraların karışımı gibi görünür. En belirgin özelliği, misinayı attığınızda tüm misina makarasının dönecek olmasıdır.
  2. Sürükleme ayarınızı bulun. Artık ne tür bir makara kullandığınızı bildiğinize göre, makaranızda sürükleme ayarının nerede olduğunu öğrenin.
    • Spincast'ın sürükleme ayarı genellikle makara kolunun yanındadır. Yıldız şeklinde bir düğmeye benzer ve sürükleme ile oynadıkça tıklayabilir. Bu, ne kadar ayarladığınızı duymanızı sağlar.
    • Dönen makaranın çekme ayarı, misina makaranızın ön tarafına bakan dairesel bir düğmedir.
    • Baitcaster'ın drag ayarı bir yıldıza benzer ve makara kolunun yanında bulunur. Saat yönünde çevirdiğinizde sıkılaşır, saat yönünün tersine çevirdiğinizde ise gevşer.
  3. Misinanızın kopma mukavemetini öğrenin. Misinanızın geldiği paketin üzerine bakın. Misinanızın kırılmadan ne kadar dirençle başa çıkabileceği pound cinsinden açıkça belirtilmelidir.
    • Bu size optimum çekiş gücünüzün ne olması gerektiğini söyleyecektir. Sürükleme her zaman kopma mukavemetinizin direncinin yüzde 25'inden fazla olmamalıdır. Sürtünmeyi hesaplamak için kopma gücünüzü 4'e bölün. Sonuç, sürtünmenizin ayarlanması gereken değerdir.
  4. Bir ölçek alın. Artık sürtünmenizin ne olması gerektiğini bildiğinize göre, sürtünmenizin şu anda nereye ayarlı olduğunu görmeniz gerekir.
    • Dijital bir terazi veya yaylı bir terazi (balık tartmak için kullanılan türden) kullanabilirsiniz. Her ikisinin de ucunda ipinizi bağladığınız bir kanca vardır.

Sürüklemenin Ayarlanması

  1. Kamışınızı monte edin. Kamışınızı kurun ve misinayı kamışı gerçekten kullanacakmışsınız gibi geçirin. Doğru bir okuma elde etmek için misinayı tüm kılavuzlardan geçirdiğinizden emin olun.
  2. Misinanızı teraziye bağlayın. Misinayı dijital veya yaylı terazinizin ucundaki kancaya sıkıca bağlamanız gerekir. Ölçek çekildiğinde misinanın kaymayacağından emin olun.
  3. Oltanızı konumlandırın. Oltayı 45 derecelik bir açıyla tutun. Bir arkadaşınızın oltanızı veya teraziyi tutması faydalı olacaktır. Kanca ve misina en üstte olacak şekilde teraziyi dikey tutun.
  4. Teraziyi aşağı doğru çekin. İlk başta misinanız ağırlıkla birlikte eğilmekten başka bir şey yapmayacaktır. Daha sonra, sürüklemenin kaymaya başladığını ve misinanın uzadığını fark etmelisiniz. Bu olur olmaz teraziye bakın ve bir ölçüm yapın.
  5. Sürüklemenizi ayarlayın. Sürüklemenizin nerede olduğuna ve neye ayarlanması gerektiğine bakın. Makaranızdaki sürükleme ayar düğmesini kullanın ve gerektiğinde sıkın veya gevşetin. Sürüklemeyi bir ölçek üzerinde kontrol edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Misinam kırışmışsa ne yapmalıyım?
    Misina kırışmış ya da ilmek ilmek olmuşsa, bunun nedeni misinanın uzun süredir makaranın üzerinde durması olabilir ve değiştirilmesi gerekir. Yeni misinayı ilk kullandığınızda ilmekli olabilir. Makaranızda ilmek oluşmasını önlemek için misinayı parmaklarınızın arasında sıkıca tutarken yavaşça geri çekin. Tüm gevşeklik alındıktan sonra misinayı bırakın ve yeminizi normal şekilde geri çekin.

Video

İpuçları

  • Bir lider kullanıyorsanız, hangisinin kopma mukavemeti daha düşükse onun için sürüklemeyi test edin: lideriniz veya ipiniz.