Bir Olta Kamışı Nasıl Kurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balıkçılık, kişiye bağlı olarak karmaşık bir spor veya basit bir hobi olabilir. Nasıl balık tutmayı sevdiğinizden bağımsız olarak, bir olta kurarken hatırlamanız gereken bazı temel unsurlar vardır. Yakalamayı umduğunuz balık türü ne olursa olsun, oltanızın sağlam ve yeminizin etkili olmasını sağlamak için temel teknikleri izleyin.

Adımlar

Kamış ve Makaranızın Montajı

  1. adım 1 oltanızın parçalarını belirleyin.
    Oltanızın parçalarını tanımlayın. Bir olta karmaşık bir ekipman parçası olabilir, bu nedenle kendi oltanızı monte etmeden önce terminolojiyi öğrenmek akıllıca olacaktır. Oltanız 2 veya daha fazla parçaya ayrılıyorsa, bölümlerin birbirine geçtiği bağlantıya yüksük denir. Erkek yüksük dişi yüksüğe takılır.
    • Sap aynı zamanda kabza olarak da adlandırılır ve kamışı tuttuğunuz yerdir.
    • Dip, kamışınızın sapa en yakın kalın kısmıdır. Uç, kamışın en esnek kısmıdır ve kamışın en üst kısmında yer alır.
    • Kılavuzlar, oltanıza kılavuzluk eden ve olta boyunca uzanan halkalardır.
  2. Kamışı önceden temizleyin. Çizebilecek kir veya kalıntıları gidermek için her iki parçayı da bir bezle silin. Gerekirse, dişi yüksüğü temizlemek için pamuklu bir çubuk kullanın. Çubuğu temiz tutarak ömrünü uzatmış olursunuz. Kir, çubuğu bir arada tutan parçaları çizebilir ve tahrip edebilir.
  3. Parçaları bir araya getirin. Dişi ve erkek parçaları düz bir servis üzerinde hizalayın. Dişi yüksüğü sıkıca tutarak erkek yüksüğü etrafına sabitleyin. Gerekirse, yüksükleri sabitlemeye yardımcı olacak kılavuzların düzgün şekilde hizalandığından daima emin olun.
    • Eğer çubuğunuz bir araya gelmiyorsa, derhal durun. Talimatlara bakın. Kaçırdığınız herhangi bir kilitleme mekanizması var mı? Çubuğu bir araya getirmeye zorlarsanız, kalıcı olarak zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Çoğu çubukta parçaları birlikte döndürmeniz gerekecektir. Bunu dişi yüksüğü tutarak ve bitişik durumdayken erkek parçayı döndürerek yapın. Bu, çubuğunuzu kilitleyecektir.
  4. Makarayı takın. Kamışınızın altına bakarken, makaranızı takmak için dişi bir açıklık görmelisiniz. Buna makara yuvası denir. Makaranızı yerleştirin. Şimdi yumuşak bir sap gibi davranan makara yuvasını makaranın kıç ucunun üzerine yerleştirin. Makaranın üzerine geçirilecektir. Tüm parçalar kendini güvende hissedene kadar döndürün.
    • Makarayı aşırı sıkmamaya dikkat edin. Diş açmayı yapılış amacının ötesine geçmeye zorlarsanız, çatlayabilir ve kamışı mahvedebilir.
    • Diş açarken sağın sıkı, solun gevşek olduğunu unutmayın. Kamışınıza arka uçtan baktığınızda, sağa diş açmak onu sıkılaştıracaktır. Başka bir deyişle, saat yönünde döndürmek ipliği sıkılaştırırken, saat yönünün tersine döndürmek gevşetecektir.

Olta Kamışınıza Diş Açma

  1. Balya kolunu kaldırın ve ipliği çekin. Balya kolu, makara üzerindeki gümüş renkli üst parçadır. Az miktarda basınç uyguladığınızda, makaranın diğer tarafına çevirebileceksiniz. Balya kolunu kaldırdıktan sonra ipliğin kenarını çekebileceksiniz ve makara ipliği çözecektir.
    • Burada dikkatli olun. Balya kolayca kalkmazsa, yanlış parçaya bakıyor olabilirsiniz. Balyanızı asla zorlayarak kaldırmak zorunda kalmamalısınız.
    • Misina makarasının makara döndükçe aynı yönde çözüldüğünü kontrol edin. Eşleşmiyorlarsa, gereksiz bükülmeler ve düğümler olacaktır. Aynı yönde değillerse, yönlerin eşleşmesi için makarayı çevirin.
  2. Misinayı kılavuzlardan geçirin. Çoğu kamışta kamışa bağlı dört ila beş kılavuz veya delik bulunur. Makaraya en yakın delikten başlayarak, misinayı alttan başlayıp üstten çıkacak şekilde geçirin. Çubuğun tepesine doğru ilerleyin.
  3. Balya kolunu kapatın. Kolu kapatmak için, daha önce hareket ettirdiğiniz yönün tersine çevirmeniz yeterlidir. Kapalı olduğunu test etmek için misinayı hafifçe çekin. Artık misina çıkmamalıdır.
    • Az miktarda misina sararak makaranın yönünü tekrar test edin. Makara, makara ile aynı yönde dönmüyorsa, makaranın yönünü sabitledikten sonra baştan başlamanız gerekecektir.

Yem Seçimi

  1. adım 1 hava durumuna göre doğru rengi seçin.
    Hava durumuna göre doğru rengi seçin. Güneş ve bulut örtüsüne bağlı olarak farklı bir yem seçmek isteyebilirsiniz. Güneşli günlerde gümüş rengi bir yem kullanmayı deneyin. Gümüş ışığı yansıtmaya yardımcı olacak ve dikkat çekecektir. Bunun aksine, bulutlu bir günde altın bir yem kullanın. Altın yüksek yansıtıcı özelliklere sahiptir ve bulutlu veya fırtınalı bir günde ışık yaymaya yardımcı olur.
  2. adım 2 bir yem türü seçin.
    Bir yem türü seçin. Yem stilinizi ne tür bir balık yakalamayı hedeflediğinize ve nereye göre seçin. Tatlı suda balık avlıyorsanız, bir jig deneyin. Bir jig, balıkları çekmek için tüyler ve metal bir kafa kullanarak tatlı suda iyi çalışacaktır. Bir kaşık yem, küçük balıkları avlayan balıklar için iyi çalışacaktır. Kaşık, kaçan bir balığın hareketini taklit etmek için ileri geri sallanacak ve daha büyük yırtıcıları çekecektir.
    • Eğer çok amaçlı bir yem arıyorsanız, bir spinner deneyin. Spinner, hareket ettikçe suda dönen metal bir parçadır. Bu çok dikkat çeker ve özellikle yakalanması zor bir yerde kullanılmalıdır.
  3. Suyun berraklığına bakın. Eğer suyunuz çamurlu ya da kirliyse, spinner ya da kaşık gibi çok ses çıkaran bir yeme ihtiyacınız olacaktır. Bu yemler titreşim yaratır, bu nedenle balıklar yemi göremese bile hissedebilir. Buna karşılık, su berraksa, aşırı miktarda titreşim ve hareket bir balığı korkutabilir.

Bir Yemi Takmak

  1. Misinanızı yeminizin içinden geçirin. Yemi misinanıza geçirdikten sonra, yemin diğer tarafında yaklaşık on inç veya yirmi santimetre misina bırakın.
    • Misinanın görülmesi çok zor olduğundan, genellikle ip veya ayakkabı bağcığı ile düğüm atma alıştırması yapmanız önerilir.
  2. Misinayı kendi etrafında geri sarın. Misinanız ve yeminiz yerde dururken, misinanın serbest ucunu misinanın geri kalanına doğru çekin. Misinanın ucunu yeminizin diğer tarafındaki misinanın etrafına gevşekçe sarın, tıpkı bir şeker kamışının iki renginin diğerinin etrafına sarılmasına benzer şekilde. Misinaları yaklaşık beş kez birbirine sardıktan sonra durun.
  3. Misinanın serbest ucunu geri sokun. Misinanın ucunu alarak yeminize doğru geri çekin. Ardından, misinayı içeren ilk büyük ilmeğin içinden geçirin. Döndürdükten sonra bir kez daha kendi içine sokun, böylece misinanın altına gelecektir.
  4. Düğümü sabitleyin. Misinayı ve misinanın ucunu tutun. Yavaşça birlikte çekin. Bu, misinanın sarıldığı yerde sıkıca sarılmasını ve yemde sıkı bir düğüm oluşturmasını sağlamalıdır. Tırnaklarınızı kullanarak kıvrımları yemlere doğru karıştırarak sürece yardımcı olmanız gerekebilir. Düğüm sıkıca sarıldıktan sonra, uçtaki fazlalığı kesin.
    • Düğümü doğru şekilde sarmak için misinayı nemlendirmeniz gerekebilir. Bu, parmak uçlarınızı tükürükle nemlendirerek ve misinayı parmağınızın üzerinde gezdirerek yapılabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yemimde plastik şey yok, ne yapmalıyım?
    Bütün yemlerde yoktur. Bunlara 'sığ dalgıçlar' denir. Poppers ve jig head de alabilirsiniz. Dışarı çıkın ve sizin için en uygun olanı bulun.
  • Soru
    Oltam tamamen çökmüyor, ne yapmalıyım?
    Teleskopik oltalar genellikle kullanımdan dolayı kir ve pislik biriktirir; temizlemeyi ve yağlayıcı uygulamayı deneyin. Bununla birlikte, eğer olta yeniyse, garantisini kontrol edin ve ya üreticiye gönderin ya da ürünü satın aldığınız yerden para iadesi/değişim alın.
  • Soru
    Makaramın üzerinde ip yok mu?
    Bir misina satın alın ve makaraya ekleyin. İnternette misinanın nasıl ekleneceğini gösteren videolar bulabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Ne tür balık yakalamayı umduğunuzu araştırın çünkü bazı yemler türe bağlı olarak diğerlerinden daha etkilidir.
  • Takım kutunuzda bir çift tırnak makası bulundurun. Bıçakların yardımcı olamadığı durumlarda yardımcı olurlar.
  • Uygun güçte olta ve misina seçin. Balığın boyutu ve ağırlığı, oltanızın yapımında neye ihtiyacınız olacağını belirlemenize yardımcı olabilir.

Uyarılar

  • Oltanıza iplik geçirirken bir deliği atlamayın. Yanlışlıkla bir deliği atlarsanız ve bunun yerine sırık ile delik arasından iplik geçirirseniz, kamışınızı riske atmış olursunuz.
  • Kamışınızdaki dağınıklıkları toplarken dikkatli olun. Eğer bir düğüm varsa, düğümü kesip yeniden iplik geçirmek daha akıllıca olabilir. Oltanızı yanlış çekmediğinizden emin olmak için misinayı çözmeye çalışırken dikkatli olun.