Sinek ve Balon Balıkçılığı için Olta Kamışı Nasıl Kurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yapay sinekler, alabalıkların yanı sıra levrek ve tava balıkları için de etkili yemler olmalarına rağmen, bunlarla balık avlamak ortalama bir balıkçının deneyemeyeceği kadar karmaşık görünebilir. Normalde kuru ve ıslak sinekleri atmak için kullanılan özel kamışlar ve ağırlıklı misinalar, diğer kamış ve makaralardan farklı atış teknikleri gerektirir ve bu da balıkçıları genellikle sineklerle balık tutmaktan uzaklaştırır. Bununla birlikte, normal sinek balıkçılığı ekipmanı kullanmadan kuru sinekleri, ıslak sinekleri, nimfleri, flamalar ve böcekleri avlamanın başka bir yolu daha vardır. Bu yöntem, sinekleri diğer yapay yemleri avlamak için kullandığınız ekipmanla avlamak için yeterli döküm ağırlığı sağlamak için su ağırlıklı plastik bir baloncuk kullanmayı içerir, ancak yine de onları bir sinek oltasıyla yaptığınız gibi sunmak için yeterli kaldırma kuvveti sağlar. Aşağıda bir olta ve makara seçme ve bunları sinek ve balon balıkçılığı için donatma talimatları yer almaktadır.

Adımlar

Doğru Ekipman Seçimi

  1. adım 1 tekniğe ve size uygun kamışı seçin.
    Teknik ve sizin için doğru kamışı seçin. Çoğu olta balıkçısı sinek ve kabarcık tekniğini ultra hafif bir eğirme kamışı ile kullanır, çünkü eğirme takımı sinek ve kabarcık balıkçılığı için kullanılan hafif misinalara en uygunudur. Bazı olta balıkçıları, kıyıları yabani otlar ve çalılarla kaplı akarsularda avlanırken 5 fit (1,5 m) kadar kısa, daha geniş nehirlerde ve göllerde 8 fit (2,4 m) kadar uzun kamışları tercih ederken, diğer olta balıkçıları 6 ila 7 fit (1,8 ila 2,1 m) uzunlukları tercih eder. Kamış hızlı hareket eden bir uca sahip olmalıdır.
    • Daha uzun kamışlar, döküm yaparken daha fazla mesafeye izin verir ve bir sinek çubuğunun hareketini daha iyi simüle edebilir; ancak, daha kısa kamışlar uzak alanlarda balık tutarken daha kolay paketlenebilir ve taşınabilir.
  2. adım 2 kaliteli bir makara seçin.
    Kaliteli bir makara seçin. Yukarıda belirtildiği gibi, sinek ve balon balıkçılığı için tercih edilen makara eğirme makarasıdır. Makaranın düzgün çalışan bir kefaleti ve geri alma hareketi ve sinek ve kabarcık tekniğinin gerektirdiği hafif misinaları idare etmek için kaliteli bir sürüklemesi olmalıdır.
  3. adım 3 doğru ağırlıkta misina seçin.
    Doğru ağırlıkta misina seçin. Sinek ve balon balıkçılığı 4 ila 6 pound test (2 ila 3 kg sınıfı) arasında hafif misinalar gerektirir. Birçok olta balıkçısı, sineğin bağlı olduğu liderle daha da hafif olmayı sever ve 2 ila 4 pound test (1 ila 2 kg sınıfı) misina seçer.
    • Sinek oltanızı kurarken misinanın tüm kılavuzlardan geçtiğinden emin olun. Birini kaçırırsanız, atışınız berbat olur.
  4. adım 4 misinaya geçirmek için plastik bir baloncuk seçin.
    Misinaya geçirmek için plastik bir baloncuk seçin. Sinek ve balon balıkçılığında kullanılan plastik baloncuklar için en yaygın şekil, daha kalın ucu oltaya ve daha dar ucu yemlere bakan gözyaşı damlası şeklindedir. Bazı olta balıkçıları merkezde en kalın ve her iki uçta da eşit derecede dar olan daha konik bir baloncuğu tercih ederken, diğerleri küresel baloncukları tercih eder. Baloncuklar yerleşik klipslerle yerinde tutulabilir, ancak bazı olta balıkçıları onları yerinde tutmak için kauçuk veya plastik boru kullanan baloncukları tercih eder.
    • Çoğu baloncukta, sineklerin hareketini engellemeden döküm ağırlığı sağlamak için baloncuğu gerektiği kadar suyla doldurmak üzere itebileceğiniz bir tıpa bulunur. Genel olarak, yüzeyde avlanmak üzere tasarlanmış kuru sinekleri avlamak için baloncuğu yaklaşık yarıya kadar doldurmalısınız, böylece atıldıktan sonra su üzerinde yüzmeye devam eder, su altında avlanmak üzere tasarlanmış ıslak sinekler için ise baloncuğu tamamen doldurmalısınız. (Bazı olta balıkçıları, sineklerin çalışma derinliğini artırmak için misinaya birkaç küçük bilye bile ekler).
  5. adım 5 doğru lider uzunluğunu seçin.
    Doğru lider uzunluğunu seçin. Bazı olta balıkçıları ıslak sinekler için 6 fit (1,8 m) ve kuru sinekler için 9 fit (2,7 m) (2,7 m) uzunluğunu tercih ederken, diğerleri avlanan sinek türünden bağımsız olarak 5 ila 7 fit (1,5 ila 2,1 m) (1,5 ila 2,1 m) uzunluğunu tercih eder. Hava ve su koşullarına ve kendi tercihlerinize göre değişen uzunlukları denemek isteyebilirsiniz. Plastik baloncuğu misinanıza geçirdikten sonra, baloncuğun sineğe doğru kaymasını önlemek için lideri misinanıza bağladığınız küçük bir fırdöndüye takarsınız.
    • Bazı olta balıkçıları sinek balıkçılarının kullandığı türden konik lider kullanmayı tercih ederken, diğerleri sıradan monofilament kullanmayı tercih eder.
  6. adım 6 balıkçılık ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayacak bir sinek seçimi yapın.
    Balıkçılık ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayacak bir sinek seçimi yapın. Sinek ve balon balıkçılığı çoğu sinek türüyle çalışır, ancak yalnızca mütevazı bir seçime ihtiyacınız vardır. Alabalık avlamak genellikle alabalığın beslendiği sinek türüyle 'yumurtayı eşleştirmenizi' gerektirirken, tava balığı ve levrek vuracakları sinek türü konusunda çok daha az titizdir. Önerilen sinek seçimi aşağıda verilmiştir:
    • Kuru sinekler: Adams Irresistible, Black Gnat, California Mosquito, El Capitan, Ginger Quill, Gray Wulff, Red Ant, Renegade, Royal Coachman. Bazı kuru sinekler, boğulan bir böceği simüle etmek için ıslak olarak avlanabilir.
    • Islak sinekler: Adams Wet, Muddler Minnow, Wooly Bugger (siyah, kahverengi, zeytin veya siyah ve zeytin kombinasyonunda), Wooly Worm (kahverengi veya zeytin).
  7. adım 7 nimfler:
    Nimfler: Beadhead Prince, Beadhead Flashback Pheasant Tail, Beadhead Hare's Ear, Beadhead Zug Bug ve Copper John (kırmızı ve bakır). (Beadhead streamer'lar batmalarına yardımcı olmak için hafif ağırlıklı kafalara sahiptir.) Alabalık avlarken, alabalıkların beslendiği sinek türlerine uyan nimfleri dahil etmek isteyebilirsiniz.

Bu Teknikle Sineklerin Atılması ve Sunulması

  1. adım 1 yan silah atın.
    Yandan döküm yapın. Liderinizin tepedeki dallara çarpmasını veya başka bir şekilde kopmasını önlemenin yanı sıra, yandan döküm, baloncuğun döküm sırasında sineği yönlendirmesine (sinek dökümünde ağırlıklı iplerin lideri yönlendirmesi gibi) ve sineğin doğal bir şekilde inmesine izin verecektir.
  2. adım 2 suyun altında avlanıyorsanız sineği geri sayın.
    Suyun altında avlanıyorsanız sineği geri sayın. Suya batırılmış sinekleri geri çekmeye başlamadan önce 5 ila 10 fit (1,5 ila 3 m) derinliğe kadar düşmesine izin verilmelidir.
    • Sineği ve baloncuğu suya bırakarak düşüş hızını test edebilir ve belirli bir derinliğe düşmesinin ne kadar sürdüğünü not edebilirsiniz. Sineği attığınızda, geri çekmeye başlamadan önce aynı derinliğe kadar sayabilirsiniz.
  3. adım 3 yavaşça geri çekin.
    Yavaşça geri çekin. Yüzeyde veya yüzeye yakın avlanan sinekler, akıntıyla birlikte kıyıya doğru sürükleniyormuş gibi sunulmalı, ara sıra çırpınmayı taklit etmek için seğirmeler yapılmalıdır. Batık sinekler dur-kalk hareketiyle veya yüzen bir minnow veya kabuklu hayvanı taklit etmek için yavaş çekişlerle avlanmalıdır. Baloncuğunuz, balığın sineğe çarpması ile sineğin başka bir şeye çarpması arasındaki farkı ayırt etmenize yardımcı olmak için misinaya yeterli direnç sağlamak üzere sakin suda hafif bir dalgalanmaya neden olmalıdır.
  4. adım 4 baloncuğu izleyin.
    Baloncuğu izleyin. Daha tanıdık, renkli, klipsli bobinlerde olduğu gibi, kabarcık aniden eğilir veya keskin bir şekilde sallanırsa, bir balık sineği almıştır.
  5. adım 5 kancayı kısa ve keskin bir hareketle takın.
    Kancayı kısa ve keskin bir hareketle takın. Bu, kancanın yerine oturmasına yardımcı olacaktır. Kancayı takmayı başaramazsanız, kullandığınız aynı yavaş geri dönüşe geri dönün. Balık sadece sineği yaraladığını düşünebilir ve öldürmek için harekete geçmek isteyebilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bir balığı oltaya taktığınızda, balığın sudan sıçrayıp kancayı atmasını önlemek için oltayı aşağıda tutun ve misinaya sürekli baskı uygulayın. Oltayı aşağıda tutmak, suyun yüzey geriliminin yanı sıra oltanın hareketini de sizin lehinize ve balığın aleyhine çalıştırır.

Uyarılar

  • Oltaya takılan bir balığı kendinize yaklaştırırken oltanın ipini tutma eğiliminden kaçının. Bunu yapmak oltanın balıkla mücadele etme gücünü elinden alır ve liderin hafif testi veya sınıfı göz önüne alındığında, balığın onu kırma olasılığını artıracaktır. Balık tamamen yorulana kadar oynayın ve ya ağa takın ya da kıyıya getirin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ultra hafif eğirme çubuğu, 5 ila 8 fit (1,5 ila 2,4 m)
  • Kaliteli sürüklemeye sahip ultra hafif eğirme makarası
  • 4 ila 6 pound test (2 ila 3 kg sınıfı) misina
  • 2 ila 6 pound test (1 ila 3 kg sınıfı), 5 ila 9 feet (1,5 ila 2,7 m) uzunluğunda lider
  • Su ile doldurulabilen plastik kabarcık bobber
  • Bölünmüş atış (isteğe bağlı)
  • Kuru sinekler, ıslak sinekler, nimfler veya flamalar
  • İniş ağı (isteğe bağlı)