Bir Recurve Yay Nasıl Kurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir recurve yay satın aldınız, ancak onu nasıl kuracağınız hakkında hiçbir fikriniz yok. Yayınıza takabileceğiniz, bazıları gerekli bazıları gerekli olmayan birçok karmaşık aksesuar var. Bunlar atışlarınızın giderek daha isabetli olmasına yardımcı olacaktır, ancak nasıl başlayacağınızı bilmek genellikle zordur.

Adımlar

Yayınızı Bir Araya Getirmek

  1. adım 1 geri çekilen bir recurve için kol cıvatalarını vidalayın.
    Sökülmüş bir recurve için uzuv cıvatalarını vidalayın. Uzuvları yükselticideki yuvalara kaydırın. Uzuvları vidalamak için verilen cıvataları kullanın. Bazı yayların kolları elle yapılabilir, ancak diğerleri altıgen anahtar gerektirecektir. Çoğu yayda cıvataları vidalamak oldukça uzun zaman alacaktır, bu nedenle sabırlı olun.
    • Sorun yaşıyorsanız, cıvatayı uzvun içine sonuna kadar vidalamayı ve daha sonra uzvu yükseltici yuvasına oturtmayı deneyin.
  2. adım 2 nasıl yapılacağını bilin...
    Nasıl yapılacağını bilin yayını ger. Bunu güvenli bir şekilde yapmak ve uzuvlarınıza zarar vermekten kaçınmak için bir tel çekme aleti satın alın. Yayınızı step-through veya push-pull yöntemleriyle germek, kolları bükebilir ve sahip olduğunuz garantiyi geçersiz kılabilir. Büyük ip halkası üst uzva, küçük halka ise alt uzva takılır. İpinizi alt uzva yerleştirin ve üst uzva kadar çekebildiğiniz kadar yukarı çekin. İpinizin bir cebini alt uzuv ucuna yerleştirin ve diğer lastik bloğu/torbayı üst ip halkasının hemen altına yerleştirin. Kirişin (ipin değil) üzerine basın ve yayı yukarı çekin, bunu yaparken üst halkayı yerine kaydırın.
    • İşiniz bittiğinde, telin kol uçlarına düzgün bir şekilde oturduğundan emin olmak için bir koparma yapın.
    • Yayı geriye doğru çekmediğinizden emin olun. Bir recurve yayın kolları okçudan uzağa doğru bükülür. Birçok kişi tüm yayların uzun yay gibi göründüğüne inanır ve bu nedenle onları geriye doğru dizer.
    • Eğer sorun yaşıyorsanız, kirişin uzunluğunu kısaltmak için iki ayağınızla kirişin üzerine basmayı veya kirişe düğüm atmayı deneyin.
    • Uzuv uçları çok keskinse ve ipin ucundaki koruyucu kaplamayı kesiyorsa, zımpara kağıdı ile düzeltin.
    • Ayrıca işiniz bittikten sonra yayınızın tellerini çözmek de en iyisidir. Çoğu yay, uzvun yerleşmesini önleyen modern malzemelerden yapıldığı için bu gerekli değildir, ancak kimsenin yayınızı alıp kuru atış yapamayacağını bilmenin rahatlığına sahip olmak iyidir.
  3. adım 3 doğru yaya sahip olduğunuzdan emin olun.
    Doğru yaya sahip olduğunuzdan emin olun Göz hakimiyetinizi test edin. Sağ gözünüz baskınsa, yayı sol elinizle tutun ve ipi sağ elinizle çekin (ok rafı yükselticinin solunda olmalıdır). Sol gözünüz baskınsa, yayı sağ elinizle tutun ve ipi sol elinizle çekin (ok rafı yükselticinin sağında olmalıdır).
    • Ancak, çapraz baskınsanız (zıt el ve göz baskınlığı) hangisini kullanacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Bazı insanlar baskın gözlerinin üzerine bir göz bandı takar ve baskın ellerini kullanır. Diğerleri ise yayı tutmak için baskın gözlerini ve baskın olmayan ellerini kullanırlar.
  4. adım 4 bir ok desteği veya raf pedi takın.
    Bir ok desteği veya raf pedi takın. Çok ucuz olmalarına rağmen (1 ila 6 dolar arası) plastik yapışkanlı dayanaklar genellikle en iyi kalitedir. Hem olimpik hem de barebow okçuları, okun tutarlı bir şekilde yerleştirilmesi için bunları kullanır. Geleneksel bir görünüm istiyorsanız, ok rafınızın altına yapıştırmak için bir kürk raf pedi kullanın. Her ikisi de okun rafı sıyırarak isabetinizi etkilemesini önler ve genellikle yapışkan bir pedle yapıştırılır.
    • Plastik bir dayanaktan hem kanatları hem de tüyleri atabilirsiniz, ancak bir kürk raftan sadece tüyleri atmalısınız. Kanatlar, okun uçuşunu biraz değiştiren yüzeylerden sapma eğilimindedir.
    • Daha pahalı olduğu ve hareket edeceği için manyetik bir dayanak almayın.
    • Dayanağı/pedi takmadan önce yükselticiyi alkollü bir bezle silin. Bu, düzgün yapışmasını engelleyebilecek önceki yapıştırıcıdan kaynaklanan kir/kir/kalıntılardan kurtulmanızı sağlar.
  5. adım 5 takma noktalarını ekleyin veya bağlayın.
    Takma noktalarını ekleyin veya bağlayın. Bunlar genellikle okun ip üzerinde yukarı doğru kaymasını önleyen ve nereye takılacağını bildiren küçük metal parçalardır. Bunları takmak için yaklaşık olarak pense kullanın 1⁄2 inç (1,3 cm) yukarıda olmalıdır, ancak yayınızı ayarlarken bunu değiştirebilirsiniz. Yerleştirme noktalarını nereye yerleştireceğinizi bilmek için bir ok kullanabilir veya bir yay karesi satın alabilirsiniz.
    • Pek çok okçu ayrıca iplik veya ip kullanarak kendi uçlarını da bağlar. Bağlamadan önce ipliği/ipliği bir tür yapıştırıcıdan geçirin. Yeterince büyük olduğunu hissedene kadar ipin her iki tarafına dönüşümlü olarak birer düğüm atın. Yapıştırıcıyı eritmek ve düğüm noktasının daha uzun süre dayanmasını sağlamak için uçları bir çakmak / kibrit kullanarak yakın.
    • Yalnızca bir yerleştirme noktası kullanabilir ve oklarınızı her zaman onun altına yerleştirebilirsiniz ya da iki tane kullanabilir ve okunuzu aralarına yerleştirebilirsiniz. İki tane kullanmaya karar verirseniz aralarında yeterince boşluk olduğundan emin olun, böylece ok ipten çıkarken sorun yaşamaz.
  6. adım 6 tel susturucuları veya sönümleyicileri takın.
    Tel susturucuları veya sönümleyicileri takın. Bazı yaylar, her atış sırasında üst uzuvları tokatladığında diğerlerinden daha yüksek ses çıkarma eğilimindedir. Avlanmayı planlıyorsanız, avınızı korkutmaktan kaçınmak için bunları takmalısınız. Susturucular yayınızdaki titreşimi azaltır ve kollara takılır.
    • İpe iplik geçirerek ya da ipin çarpacağı uzuvların etrafına bağlayarak kendi ip susturucularınızı yapabilirsiniz. Ancak bunlar o kadar iyi görünmeyebilir.
  7. adım 7 bir nişangah takın.
    Bir nişangah takın. Bunlar sadece bir referans noktası görevi görür ve çoğu büyütme özelliği sunmaz. Recurve nişangahları genellikle üzerinde işaretler bulunan iki metal çubuktan veya farklı mesafelere atış yapmak için birden fazla pim bulunan bir delikten oluşur. Yayınızı yan tarafına yerleştirin ve nişangahınızı yükselticideki delikle hizalayın. Size verilene bağlı olarak bir tornavida ya da alyan anahtarı kullanarak vidaları takın.
    • Nişangahların yüksekliklerini değiştirmek için farklı yöntemleri vardır. Bazıları mikro ayarlanabilir tekerlekler kullanırken, diğerleri elle vidaları gevşetmeyi gerektirir.
    • Başlangıç için kaliteli bir tane alın. Ucuz nişangahlar (10-30 dolardan başlar) gevşer ve ayarlanması zordur, ancak bir Shibuya nişangahı (yaklaşık 200-300 dolar) daha ince ve daha kolay ayarlara sahip olacaktır.
    • Eğer barebow/geleneksel recurve atmayı planlıyorsanız nişangah kullanmayacaksınız.
  8. adım 8 bir dengeleyiciyi vidalayın.
    Bir dengeleyici vidalayın. Bu aslında yayınızı dengede tutmaya ve titreşimi azaltmaya yardımcı olan bir ağırlıktır. Çoğu yayda yükselticinizin ön tarafındaki bir deliğe bir tane vidalayabilirsiniz. Satın alacağınız ağırlığın uzunluğu değişir; eğer avlanacaksanız 6 inçlik kısa bir dengeleyici tercih edebilirsiniz. Eğer 70 metrelik mesafelere atış yapan bir olimpik okçuysanız, daha sabit 30 inçlik bir sabitleyici isteyeceksiniz.
    • Eğer isterseniz bu deliğe bir okçuluk makarası da takabilirsiniz.
    • Arka bahçede atış yapmak veya avlanmak için bir dengeleyiciye ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, rekabetçi okçular daha iyi gruplamalar yapmak ve yay torkunu azaltmak için bunları kullanırlar.
  9. adım 9 bir piston takın.
    Bir piston takın. Piston, bir şok emici görevi görerek okun içeri doğru hareket etmesini engeller ve onu yükselticiden biraz uzağa iter. Yükselticinizin yan tarafındaki bir deliğe vidalayın. Pistonun geçebilmesi için ok dayanağınızdaki delikle eşleştiğinden emin olun. Atış yaparken takırdamayacak şekilde sıkın.
    • Birçok ok dayanağı, sözde piston görevi gören küçük bir kapakla birlikte gelir. Bununla birlikte bir piston kullanmayı planlıyorsanız bunu kesebilirsiniz.
    • Pistonun okun sapmasına veya temizleme sorunlarına neden olmaması için uygun şekilde ayarlamanız gerekecektir.
    • Pistonlar pahalı olabilir ve başlangıç için ucuz bir tane almakta sakınca yoktur. Bir tane olması hiç olmamasından iyidir.
  10. adım 10 bir klikleyici edinin.
    Bir tıkaç alın. Bu, yükselticiden çıkan ve okun üzerinden geçen bir metal şerittir (alüminyum veya karbon). Çekişinizin sonuna geldiğinizde tıklayarak bırakmanız gerektiğini size bildirir. Yükseltici üzerindeki bir deliğe vidalanır veya yapışkan bir ped ile yapıştırılır ve çekiş uzunluğunuza / ok uzunluğunuza göre ayarlanabilir. Tıklayıcının size zarar vermek yerine yardımcı olması için doğru bir çekişe ve çapaya ihtiyacınız olacaktır.
    • Bir tıkırtı genellikle çekiş uzunluklarını sabitleyen (hafifçe başlarken değişme eğilimindedir) daha gelişmiş Olimpik okçular tarafından kullanılır.
    • Tıklatıcı kullanırken, doğru uzunlukta oklar kullanmak ve hepsinin aynı uzunlukta olması gerekir.
    • Pratik yaptıkça, klik sesi zihinsel tetikleyicidir ve onu duyar duymaz içgüdüsel olarak bırakacaksınız.
  11. adım 11 doğru ip uzunluğuna ve malzemesine sahip olduğunuzdan emin olun.
    Doğru tel uzunluğuna ve malzemeye sahip olduğunuzdan emin olun. Çoğunlukla ahşaptan yapılmış eski recurve'lerde sadece Dacron teller kullanılmalıdır. Oklarınızda yaklaşık %5 daha fazla FPS (feet per second) elde etmek için yeni recurve'lerde hızlı uçuş (modern malzemeli herhangi bir yay teli), Flaman bükümlü teller veya sonsuz ilmek kullanılabilir. Farklı tellerin birçok farklı bileşeni vardır ve hangi teli kullanmak istediğiniz size bağlıdır.
    • Hızlı uçuş ve Flaman telleri veya sonsuz döngü, oklarınızda yaklaşık %5 daha fazla FPS (feet per second) elde etmek için yeni recurve'lerde kullanılabilir. Flaman bükümlü teller de Dacron olanlardan daha sessizdir.
    • Bir tel yapma aleti satın alarak ve tercihen kulübünüzdeki birinden nasıl yapılacağını öğrenerek kendi tellerinizi yapabilirsiniz.
    • Telinizin AMO uzunluğu yayınızın uzunluğu kadar olmalıdır. Telin gerçek uzunluğu yaydan yaklaşık 4 inç (10 cm) daha kısa olmalıdır. Satıcının teli AMO uzunluğuna göre mi yoksa gerçek tel uzunluğuna göre mi ölçtüğüne dikkat edin.
    • Dacron teller, Fast Flight veya Flemish çeşitlerinden daha fazla kullandıkça esneme eğilimindedir.
  12. adım 12 gerektiğinde kirişi cilalayın.
    Gerektiğinde kirişi cilalayın. Kirişinizi daha uzun süre işlevsel tutmak için kiriş cilası satın alın. Cilalamadan önce, kirişi ısıtmak ve mumu eritmek için parmaklarınızla ovalayın. Kirişi kalın bir balmumu tabakasıyla kaplayın ve tüm telleri kaplamak için ovalayın. Daha sonra ipi telden aşağı doğru geçirerek fazlalıkları temizleyin.
    • Telin bazı kısımları üzerindeki ekstra koruma katmanları olan porsiyonlarınızı cilalamayın.
    • Bazı insanlar bunu her alıştırmadan sonra yapar, ancak yalnızca teliniz kurumaya başladığında cila uygulamanız gerekir (tamamen kurumasını beklemeyin).

Yayınızı Akort Etmek

  1. adım 1 destek yüksekliğinizi belirleyin.
    Destek yüksekliğinizi belirleyin. Çoğu üretici 7 inç (18 cm) ila 9,5 inç (24 cm) aralığında bir destek yüksekliği önerir. Destek yüksekliğinizi, ipinize büklümler ekleyerek (destek yüksekliğini artırarak) veya çıkararak (destek yüksekliğini azaltarak) değiştirebilirsiniz. Sizin için mükemmel destek yüksekliği, yayın en sessiz olduğu ve en az titreşime neden olduğu yerdir.
    • Yayınızı herhangi bir bükülme olmadan gerin, destek yüksekliğini not edin ve birkaç ok atın. Atış yaparken yayın ne kadar ses çıkardığını duymak için mümkünse sizi gözlemleyen biri olsun.
    • Destek yüksekliğini 3 burgu ekleyerek ayarlayın. Her seferinde, destek yüksekliğini ölçün ve en sessiz noktaya ulaşana kadar birkaç ok atın. Referans için bu büküm miktarını işaretleyin; bazı insanlar bunu yaylarının kollarına yazacaktır.
    • İdeal destek yüksekliği çekiş ağırlığına, yaya, tel malzemesine ve oklarınıza göre değişir. Başka bir kişinin tavsiyesini dikkate almayın; mükemmel ayar aynı yaydan iki tanesinde bile değişebilir.
  2. adım 2 yayınızı kontrol edin's tiller.
    Yayınızın yekesini kontrol edin. Bu, tel ile üst uzuv arasındaki boşluğun, tel ile alt uzuv arasındaki boşlukla karşılaştırılmasıdır. Recurve'ler pozitif yeke ile atılmak içindir, bu da alt uzuv ile tel arasındaki boşluğun daha küçük olduğu anlamına gelir 1⁄4-1⁄8 inç (0,64-0,32 cm) daha ağırdır. Bu, alt uzvun üst uzuvdan daha ağır olduğu anlamına gelir
    • Tek parçalı bir recurve üzerinde, kolların kıvrılmaya başladığı yere bakın ve tele kadar ölçün. 3 parçalı bir takedown'da, kolların riser ile buluştuğu yerden ölçün.
    • Pozitif bir yekenin nedeni, bir oku yerleştirdiğinizde yayın tam ortasında olmamasıdır (aslında kabza ortadadır). Bu, uzuvlar üzerinde eşit olmayan bir baskı yaratır, ancak pozitif bir yeke ile, uzuvların her ikisi de atıştan sonra aynı anda yerlerine geri dönecektir.
    • Doğru yeke olmadan, yayınız aşırı titreşime sahip olacak, hafifçe dengesiz atış yapacak ve bir uzuv çok fazla gerilim altında olduğu için çekilecektir.
      • Uygun olmayan bir yekenin etkileri bir dengeleyici kullanılarak azaltılabilir.
      • Ayrıca yerleştirme noktanızı yukarı veya aşağı hareket ettirebilirsiniz
    • Ayarlanabilir yeke cıvataları olan modern bir recurve atıyorsanız, ayarlama yaparken her birini aynı mesafede çevirdiğinizden emin olun; örneğin, üsttekini 1 tam tur ve alttakini 1 tam tur çevirin.
  3. adım 3 oklarınızdaki gözeneklenmeyi düzeltin.
    Oklarınızdaki porpoising'i düzeltin. Bu, okun uçuşunun hedefe doğru yukarı ve aşağı dalgalanmasıdır ve yerleştirme noktanızın en uygun konumda olmadığı anlamına gelir. Bu sorunu teşhis etmek için çıplak şaft testi yapın. 20 yarda (18 m) uzağa bir hedef yerleştirin ve belirli bir noktaya 2-3 adet çıplak ok atın. Henüz yeterince isabetli değilseniz daha yakına taşıyabilirsiniz. Aynı pozisyonda durarak ve aynı yere nişan alarak 2-3 adet yivsiz ok (çıplak şaft) atın.
    • Çıplak şaftlar yivli şaftlardan daha yükseğe inmişse, yerleştirme noktanız ipin çok altına yerleştirilmiş demektir. Yukarı doğru hareket ettirmeyi deneyin 1⁄8 inç (0,32 cm) olacak şekilde ayarlayın ve her seferinde çıplak şaft testi yapın.
    • Çıplak şaftlar yivli şaftlardan daha aşağıya inmişse, yerleştirme noktanız ip üzerinde çok yükseğe yerleştirilmiş demektir. Aşağı kaydırın 1⁄8 inç (0,32 cm) bir seferde.
    • Her iki ok seti de hedef üzerinde aynı dikey yüksekliğe indiğinde, yerleştirme noktanız en iyi noktadadır.
  4. adım 4 oklarınızda balık kuyruğu olup olmadığını kontrol edin.
    Oklarınızda balık kuyruğu olup olmadığını kontrol edin. Bu porpoising'e benzer, ancak ok sağa sola döner ve oklarınızdaki uygun olmayan bir omurgadan kaynaklanır. Daha önce olduğu gibi, 20 yarda (18 m) uzağa bir hedef yerleştirin ve 2-3 yivli ok ve ardından 2-3 yivsiz (çıplak şaftlı) ok atın. Aynı noktada durduğunuzdan ve hedef üzerinde aynı yere nişan aldığınızdan emin olun.
    • Çıplak şaftlar, yivli oklarınızın belirgin bir şekilde soluna iniyorsa, oklarınızın omurgası çok sert demektir. Bu sorunu çözmenin birkaç yolu vardır.
      • Eğer varsa pistonunuzdaki gerilimi azaltın.
      • Kullandığınızdan daha ağır ok uçları kullanın. Eğer 125 taneli uçlarınız varsa, bunları 150 taneli uçlarla değiştirin.
      • Yayınızı dizerken birkaç büklüm ekleyerek destek yüksekliğini artırın.
      • Yukarıdaki seçenekler işe yaramazsa, daha düşük bir omurgadan yeni ok şaftları satın almanız gerekecektir.
    • Çıplak şaftlar, yivli oklarınızın belirgin bir şekilde sağına iniyorsa, oklarınızın omurgası çok zayıf demektir. Yukarıdaki çözümlerin tersini yapmayı deneyin.
      • Pistonunuzdaki gerilimi artırın.
      • Daha hafif ok uçları kullanın; örneğin 125 grain uçlardan 100 grain uçlara geçin.
      • Yayı dizerken bükülmeleri kaldırarak destek yüksekliğinizi (her seferinde 1/8 inç) azaltın.
      • Bunlar işe yaramazsa, şu anda sahip olduklarınızdan daha fazla omurgaya sahip yeni ok şaftları almanız gerekecektir. Daha önce yapmadıysanız, üreticinin çizelgesine başvurmayı deneyin.
  5. adım 5 oklarınızda uygun boşluk bırakın.
    Oklarınızda uygun boşluk bırakın. Okçunun paradoksu denen bir şey nedeniyle, bir ok üzerindeki fletchings / kanatlar, atış yaptığınızda yay ile doğrudan temas etmez. Bununla birlikte, şaftlar düzgün bir şekilde temizlenmezse, isabet oranınızı azaltacak ve gruplama boyutunuzu artıracaktır. Okunuz tarafından rahatsız edilecek, ancak aynı zamanda yükselticiye yapışacak tozlu bir madde bulun.
    • Ok şaftına, ok yuvası ile yivler arasına, yivlerin kendisine, yivlerin altındaki ok şaftının 2 inçlik (5,1 cm) kısmına ve ok dayanağınıza bir kat toz uygulayın.
    • Uyguladığınız madde tabakasını bozmamaya dikkat ederek yivli bir ok atın. Oku, yivler içeri girmeden önce durduracak bir hedefe doğru bırakın.
    • Tozun bozulduğu tüm noktaları inceleyin. En sık karşılaşılan sorun, yivlerin yuvayı düzgün bir şekilde temizlememesi olacaktır.
      • Yivlerinizi çok hafifçe döndürün ve her ayarlamadan sonra yivler artık iz bırakmayana kadar teste devam edin.
      • Parabolik (kavisli) olanlar gibi daha küçük fletchingler takmayı deneyin.
    • Ok açıklığı testlerini yapmadan önce çıplak şaft testini yaptığınızdan ve oklarınızdaki herhangi bir porpoising'i düzelttiğinizden emin olun.
  • Uygun olmayan bir yekenin etkileri bir dengeleyici kullanılarak azaltılabilir.
  • Ayrıca yerleştirme noktanızı yukarı veya aşağı hareket ettirebilirsiniz
  • Eğer varsa pistonunuzun gerginliğini azaltın.
  • Kullandığınızdan daha ağır ok uçları kullanın. Eğer 125 taneli uçlarınız varsa, bunları 150 taneli uçlarla değiştirin.
  • Yayınızı dizerken birkaç büklüm ekleyerek destek yüksekliğini artırın.
  • Yukarıdaki seçenekler işe yaramazsa, daha düşük bir omurgadan yeni ok şaftları satın almanız gerekecektir.
  • Pistonunuzdaki gerilimi artırın.
  • Daha hafif ok uçları kullanın; örneğin 125 taneli uçlardan 100 taneli uçlara geçin.
  • Yayı gererken bükülmeleri kaldırarak destek yüksekliğinizi (her seferinde 1/8 inç kadar) azaltın.
  • Bunlar işe yaramazsa, şu anda sahip olduklarınızdan daha fazla omurgaya sahip yeni ok şaftları almanız gerekecektir. Daha önce yapmadıysanız üreticinin tablosuna bakmayı deneyin.
  • Uçlarınızı çok hafifçe döndürün ve her ayarlamadan sonra uçlar artık iz bırakmayana kadar teste devam edin.
  • Parabolik (kavisli) olanlar gibi daha küçük fletchingler takmayı deneyin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Parmak ve kol koruması ile atış yapın. İpi geri çeken elinize bir parmak tırnağı veya atış eldiveni takın. Yayı tutan ön kola bir kolluk takın.
  • Bir poligona veya kulübe gitmek, hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey okçular için en iyi seçenektir. Ekipman alışverişi yapabilir ve diğer atıcılardan tavsiye alabilirsiniz. Kulüpler ayrıca bakımı yapılan ve dağılmaya başladıklarında değiştirilen iyi hedefler sağlar.
  • Korkak kanat yapmayın veya atış kolunuzu eğri tutmayın. Düz ve okla aynı hizada veya biraz daha yukarıda tutmalısınız.

Uyarılar

  • Ok ve yay bir oyuncak değildir, bu yüzden onu bir oyuncak gibi kullanmayın. Bunlara bir silaha davrandığınız gibi dikkatle davranın.
  • Atış ortamınızın güvenli olduğundan emin olun. Iskalama ihtimalinize karşı hedefinize bir dayanak noktası bulundurun. Asılı bir çarşaf veya ağ (yere/zemine temas etmeyen) iyidir.
  • Yayınızı kuru ateşlemeyin veya oksuz bırakmayın. Bu, bastırılmış enerjiyi uzuvlarınıza salar ve çatlamalarına veya delaminasyonlarına neden olabilir.
  • Atış yapmayı planlamadığınız sürece yayınızı geri çekmeyin. Dikkatli olsanız bile, ne zaman yanlışlıkla kuru ateş yapabileceğinizi veya insanlara, hayvanlara veya mülke zarar verebilecek bir ok fırlatabileceğinizi asla bilemezsiniz.