Çadır Nasıl Kurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hepimiz o yollardan geçtik: Hava kararıyor, hava soğuk, rüzgar çıkıyor ve bu gece dışarıda uyumak zorundasınız. Çadır talimatlarını unutmak için oldukça kötü bir zaman. Ormanda yürüyüşe çıkmadan önce, kamp alanınızda garip ve zaman alıcı çabalardan kaçınmak için çadırı nasıl kuracağınızı ezbere bilseniz iyi olur. Çadırınızı kuracağınız doğru noktayı bulmayı, nasıl bir araya getireceğinizi ve çadırınızın bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmek, kamp yapmayı çok daha keyifli bir deneyim haline getirecektir. Çadırınızı nasıl kuracağınızı öğrenmeye başlamak için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Çadırı Kurmak

  1. adım 1 çadırınızı kurmadan önce bir muşamba serin.
    Çadırınızı kurmadan önce bir muşamba serin. Çadırınızı kurarken, zemin ile çadırınızın alt kısmı arasına bir bariyer koyarak çadırınızın nem almasını önlemek önemlidir. İyi kalitede bir plastik veya vinil muşamba her çadıra eşlik etmelidir.
    • Muşambayı çadırın göreceli şekline göre, ancak biraz daha küçük olacak şekilde katlayın. Muşambanın herhangi bir kısmının çadırın kenarından dışarı sarkmasını istemezsiniz, aksi takdirde yağmur yağması durumunda altında su toplar. Uzun kenarları katlayın ve çadırın altına sokun.
  2. Çadırınızın tüm bileşenlerini yerleştirin ve hesaba katın. Modern çadırların çoğu hafif naylondan, hepsi bir arada çadır direklerinden ve kazıklardan yapılırken, eski ordu tarzı çadırlar genellikle daha karmaşık direklere ve kumaş kaplamalara sahiptir. En azından çadırın kendisine ve direklere ihtiyacınız olacaktır ve bunları yerleştirme yöntemi genellikle aynıdır.
  3. Çadırınızı muşambanın üzerine serin. Çadırın alt tarafını bulun ve o tarafı muşambanın üzerine koyun. Çadırın pencerelerini ve kapısını bakmalarını istediğiniz yöne doğru yönlendirin. Düz bir şekilde yerleştirin ve dikkatinizi direklere verin.
  4. Çadır direklerinizi bağlayın. Çadırınıza bağlı olarak, bungee halatlarla bağlanmış olabilirler veya numaralandırılmış olabilirler ve bunları kendiniz bağlamanız gerekebilir. Çadır direklerini bir araya getirin ve düz çadırın üzerine yerleştirin.
  5. Çadır direklerini çadırdaki ilgili kanatlara yerleştirin. Çoğu temel çadırda, çadırın temel çerçevesini oluşturacak bir X oluşturmak için birbirini çaprazlayan iki çadır direği olacaktır. Bunları çadıra yerleştirmek için, genellikle direğin ucunu her köşedeki bir deliğe yerleştirir ve direği ya çadırın üstündeki küçük kanatlardan kaydırırsınız ya da çadırın üstündeki plastik klipsleri direğe takarsınız.
    • Çadırınızla ilgili talimatları okuyun veya direklerin nasıl oturduğunu belirlemek için yakından bakın. Tüm çadırlar farklı şekilde tasarlanmıştır.
  6. Çadırı kaldırın. Bu biraz koordinasyon gerektirecektir, bu nedenle genellikle bu kısım için bir ortağa sahip olmak yararlıdır. Her iki direği de bağlantı noktalarından geçirdikten sonra, muhtemelen kendi kendilerine bükülmeli, düzleşmeli ve çadırı temelde içinde uyuyabileceğiniz bir şeye benzeyecek şekilde yükseltmelidirler.
    • Bazı çadırlar biraz ikna edilmeye ihtiyaç duyacaktır. Köşeleri kare olacak şekilde birbirinden ayırın ve direklerin sağlam ve çözülmüş olduğundan emin olun.
    • Kullandığınız çadıra bağlı olarak, yapının bir parçası olan küçük kordonlara bağlı plastik kancalar olabilir. Çadırı biraz yükselttikten sonra bunları uygun bir yerden çadırın direk çerçevesine asın. Ayakta durması için gerekli diğer yapısal bileşenleri çadıra takın.
  7. Çadırı yere kazıklayın. Çadırı muşambanın üzerine kare şeklinde yerleştirdiğinizde, metal çadır kazıklarını kullanarak köşelerdeki yere yakın kanatlardan geçirin ve yere doğru itin. Kayalık veya özellikle sert bir zemindeyseniz, kazıkları biraz çekiçlemek için küçük bir çekiç veya başka bir kör nesne kullanmanız gerekebilir. Bazı çadır kazıklarının bükülmesi oldukça kolaydır, bu nedenle bunu yaparken dikkatli olun.
  8. Varsa yağmur sineğini ekleyin. Bazı çadırlar yağmur sineği adı verilen ekstra bir yağmur siperi ile birlikte gelir. Bu temelde çadırı kaplayan başka bir malzeme tabakasıdır. Bazılarının ilgili çadır direkleri vardır ve diğerlerinden daha ayrıntılıdır, bu nedenle karmaşık bir çadırınız varsa nasıl bir araya getireceğinizi öğrenmek için çadırınızla birlikte gelen talimatları okuyun.

Çadırların Paketlenmesi ve Bakımı

  1. adım 1 çadırı paketlemeden önce güneşte kurumaya bırakın.
    Çadırı paketlemeden önce güneşte kurumaya bırakın. Kamp yaparken yağmur yağarsa, çadırı paketlemeden önce içinin ve dışının iyice kurumasını sağlamak önemlidir, aksi takdirde bir dahaki sefere kamp yapmak istediğinizde küflü bir sürprizle karşılaşırsınız. İyice kuruması için eve döndüğünüzde alçak dallara ya da çamaşır ipine asın ve bir sonraki sefer için güvenli bir şekilde paketleyin.
  2. Her bir eşyayı ayrı ayrı sarın ve ayrı ayrı paketleyin. Çadırınızı paketlemek için bir malzeme torbanız varsa, her şeyi oraya geri koymak ilk başta zor görünebilir. Bir çadırı katlamanın gizli bir yolu yoktur ve zaten genellikle katlamak yerine rulo yapmak daha iyidir. Her bir parçayı -çadırın kendisi ve yağmur sineği- yatırın ve uzunlamasına katlayın, ardından mümkün olduğunca sıkı bir şekilde sarın ve her birini çuvala yerleştirin.
  3. adım 3 don't fold tents the same way each time.
    Çadırları her seferinde aynı şekilde katlamayın. Çadırınızda kırışıklıklar oluşturmamak önemlidir, bu da kumaşta genişleyerek deliklere dönüşecek zayıf noktalar oluşturabilir. Çadırınızı yuvarlayın, doldurun ve sıkıştırın, ancak katlamaktan ve keskin kırışıklıkları bastırmaktan kaçının.
    • Bir dahaki sefere kurmaya gittiğinizde doldurulmuş ve buruşuk bir çadıra sahip olmak, delikler oluşturacak gerçekten keskin kırışıklıklara sahip olmaktan daha iyidir. Unutmayın, çadır bir moda gösterisi değil, doğa koşullarına karşı bir sığınaktır.
  4. Kazıkları ve direkleri en son ekleyin. Sinekliği ve çadırı çantaya koyduğunuzda, direkleri ve kazıkları dikkatlice yan tarafa yerleştirin. İçerisi muhtemelen oldukça sıkı olacaktır, bu nedenle nazik olun ve direkleri çadırın kenarına takıp yırtmayın.
  5. adım 5 çadırları düzenli olarak açın ve havalandırın.
    Çadırları düzenli olarak açın ve havalandırın. Bazen kamp gezileri arasında bir süre olabilir. Çadırınızı yarı düzenli olarak açıp bahçede havalandırmak, kumaşı bozan herhangi bir nem veya meskeninize yerleşen fareler olmadığından emin olmak için iyi bir fikirdir. Çadırı kurmak zorunda değilsiniz, sadece dışarı çıkarın, sallayın ve farklı bir şekilde geri koyun.

Bir Yer Bulma

  1. adım 1 uygun bir kamp alanı bulun.
    Uygun bir kamp alanı bulun. Çadırınızı kurabileceğiniz yeterince geniş bir açık alan seçin. Eğer bir eyalet veya milli parktaysanız, belirlenmiş bir kamp alanında kamp yaptığınızdan emin olun. Özel mülkte olmadığınızdan emin olun ve bölgede kamp yapmayı düzenleyen tüm yasalara uyun.
  2. Kamp alanınızda çadırınızı kurabileceğiniz düz bir yer bulun. Çadır kuracağınız yerdeki taşları, dalları ve diğer kalıntıları temizleyin. Çam ağaçlarının bulunduğu bir bölgedeyseniz, ince bir tabaka çam iğnesi yaymak zemini biraz daha yumuşak ve uyumak için daha iyi hale getirebilir.
    • Çadırınızı zemindeki girintilere, çukurlara veya oyuklara kurmaktan kaçının. Çevredeki alandan daha alçak olan herhangi bir yer, yağmur yağması durumunda suyla dolacaktır. Su geçirmez bir çadırınız olsa bile, su almaya başladığında zor bir durum olacaktır. İdeal zemin düz ve çevredeki alana kıyasla daha yüksektir.
  3. adım 3 rüzgarın yönüne dikkat edin.
    Rüzgarın yönüne dikkat edin. Çadırın kapılı tarafını hakim rüzgardan uzağa yerleştirin, böylece çadırın balon yapma ve kazıklar üzerinde ekstra gerilim yaratma olasılığı azalır.
    • Hava özellikle rüzgarlıysa rüzgar siperi oluşturmak için doğal ağaç hattını kullanmaya çalışın. Ağaçlara yaklaşın ki esintiyi biraz olsun engellesinler.
    • Ani sel oluşması ihtimaline karşı kuru nehir/dere yataklarında kamp yapmaktan kaçının ve fırtınalarda tehlikeli olabilen ve dalları uyarı vermeden çadırınızın üzerine düşebilen ağaçların altında kamp yapmaktan kaçının.
  4. adım 4 güneşin nereden doğacağını belirleyin.
    Güneşin nereden doğacağını belirleyin. Sabah saatlerinde güneşin yolunu tahmin etmek iyi bir fikir olabilir, böylece kabaca uyandırılmamış olursunuz. Yaz aylarında çadırlar fırın gibi çalışabilir, bu da çadırınızı doğrudan güneşin doğduğu yere kurarsanız terli ve sinirli uyanacağınız anlamına gelir. İdeal çadır yerleşiminde, sabah boyunca gölgede kalırsınız, böylece istediğiniz bir saatte rahatça uyanabilirsiniz.
  5. adım 5 kamp alanınızı uygun şekilde düzenleyin.
    Kamp alanınızı uygun şekilde düzenleyin. Uyku alanını yemek pişirme ve tuvalet alanlarından oldukça uzakta, tercihen bunların rüzgar yönünde tutun. Kamp alanınızda ateş yakıyorsanız, çadıra kıvılcım sıçratacak kadar yakın olmadığından emin olun ve gece yatmadan önce ateşinizi tamamen söndürdüğünüzden emin olun.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Çadırımı nasıl daha konforlu hale getirebilirim?
    Her şeyi daha rahat hale getirmek için çadırın tüm tabanına havlu veya bir tür paspas koyun. Daha sonra uyku tulumunuzu bunun üzerine koyabilirsiniz.
  • Soru
    Orta kısımda desteğe ihtiyacım var mı?
    Hayır, ortada herhangi bir ek desteğe ihtiyacınız yoktur. Kazıklar yeterince destek olacaktır.
  • Soru
    Kanvas çadırı nasıl su geçirmez hale getirebilirim?
    Çadır kurulduktan sonra üzerini streç filmle örtün. Suya daha dayanıklı hale getirmek için çadır kumaşına püskürtmek üzere satın alabileceğiniz ürünler de vardır.

Video

İpuçları

  • Yağmur varsa, çadırın üstünden atabileceğiniz bir çadır yağmur geçirmez koruyucu almanızı şiddetle tavsiye ederim.