Buz Balıkçılığı Nasıl Kurulur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Paçalı oltalar yayın balığı için nehir kıyısı balıkçılığında ne ise buzda balıkçılık için de odur; oltaya tutunmadan balıklara canlı yem sunmanın bir yoludur. Tip-up'lar buz balıkçılarının aynı anda birden fazla deliği avlamasına, aynı anda çeşitli derinlikleri avlamasına veya inişlerde veya diğer dip yapılarında çeşitli pozisyonlarda çalışmasına olanak tanır. Tip-up'lar, bir balık yemi aldığında açılan küçük bir bayrakla donatılır, dolayısıyla isimleri de buradan gelir. Aşağıda bir buz balıkçılığı tip-up'ının nasıl seçileceği ve kurulacağı ile ilgili adımlar yer almaktadır.

Adımlar

Tip-Up Seçimi

  1. adım 1 dayanıklı bir uç seçin.
    Dayanıklı bir tip-up seçin. Bazı tip-up'lar süslü görünüm ve özellikler sunarken, tip-up'ın yapıldığı malzemelere bakmak istersiniz. Plastikler daha hafif olmalarına rağmen, genellikle güneş ışığına ve soğuk havaya ahşap veya metal kadar dayanıklı değildir.
    • Çoğu tip-up, tip-up kurulduğunda misina makarası suyun altında olacak şekilde tasarlanmıştır. Su, makarayı ve misinayı soğuk havada donmaktan korur. Ancak bazı tip-up'lar, misina makarasını ve tip-up'ın büyük kısmını suyun üzerinde tutan bir ırgat tasarımı kullanır.
      adım 1 dayanıklı bir tip-up seçin.
  2. adım 2 uzaktan görebileceğiniz bir tip-up seçin.
    Uzaktan görebileceğiniz bir tip-up seçin. Tip-up'ınız, çoğu hava koşulunda 100 yarda (91,4 m) (90 m) mesafeden görebileceğiniz kadar uzun bir direk üzerinde yeterince büyük bir bayrağa sahip olmalıdır. Sarı bir bayraktan uzaklaştıkça beyaz görüneceğinden, sarı bayrak yerine turuncu bir bayrak seçin.
    • Teçhizatın geri kalanının da parlak renkli olması, tüm teçhizatınızı kontrol ederken yanlışlıkla üzerine basmanızı önlemek için de yararlı olabilir. Eğer tip-up'ınız parlak renkli değilse ancak ahşap veya metalden yapılmışsa, daha iyi görebilmek için boyayabilirsiniz.
      adım 2 uzaktan görebileceğiniz bir tip-up seçin.
  3. Yardımcı özelliklere bakın. Çapraz parçaları, misina makarası ve bayrağına ek olarak, bazı tip-up'lar buz balıkçılarının oltaya bir balık takıldığını fark etmelerine ve avlanılan deliği açık tutmalarına yardımcı olmak için özel özellikler sunar.
    • Bazı tip-up'lar bayrağı, bir balık yemi aldığında ve onunla birlikte yüzerken olta hareketini gösteren bir 'hareket göstergesi' ile tamamlar.
      adım 3 yardımcı özellikler arayın.
    • Bazı tip-up'lar, havaya maruz kalmasını ve dolayısıyla donmasını önlemek için avlanan deliğin üzerine oturan yuvarlak bir kapağa sahiptir.
      adım 3 yardımcı özellikleri arayın.

Bir Tip-Up Donanımı

  1. adım 1 misina makarasını örgülü veya dacron misina ile doldurun.
    Misina makarasını örgülü veya Dacron misina ile doldurun. Monofilament misina bir buz oltasındaki makara için uygun olsa da, 30 ila 40 pound test (15 ila 20 kg sınıfı) örgülü veya Dacron misina, karda (genellikle) şeffaf bir monofilament misinadan daha kolay görebileceğiniz için bir tip-up için daha iyi bir seçimdir. Lider için en az 6 inç (15 cm) ila 3 ila 4 feet (0,91 ila 1,2 m) (0,9 ila 1,2 m) arasında 8 ila 10 pound test (4 ila 5 kg sınıfı) kısa bir monofilament uzunluğuna ihtiyacınız olacaktır, ancak sadece bu amaç için.
    • Turna balığı için buzda avlanıyorsanız, monofilament yerine örgülü çelik bir lider kullanın.
  2. adım 2 misinanın ucuna bir fırdöndü takın.
    Misinanın ucuna bir fırdöndü takın. Monofilament lideriniz fırdöndünün diğer ucuna takılır.
  3. adım 3 liderin diğer ucuna bir kanca takın.
    Liderin diğer ucuna bir kanca takın. Kancanın boyutu ve türü, peşinde olduğunuz balık türüne bağlıdır.
    • Bluegill, crappie, levrek veya diğer panfish için 6 veya 8 numara tek kanca kullanın.
    • Walleye için 4 numara veya 6 numara tekli kanca kullanın.
    • Turna balığı için 2/0 ila 6/0 numara tekli kanca veya tiz kanca kullanın. Turna balığı için bazı kanca donanımlarında bir çift tiz kanca bulunur.
  4. adım 4 kancanızı avladığınız tür için doğru canlı yemle yemleyin.'re after.
    Kancanızı, peşinde olduğunuz tür için doğru canlı yemle yemleyin. Çoğu durumda, minnows, shad veya suckers kullanacaksınız; ancak, kurtçuklar, un kurtları veya balmumu kurtları panfish için etkili olabilir. Gece sürüngenlerinin parçaları bluegill, crappie ve levrek için iyi sonuç verirken, bütün gece sürüngenleri yayın balığı veya büyük ağızlı levrek için iyi bir yemdir.
  5. adım 5 yeminizi aşağıda tutmaya yetecek kadar saçma kullanın, ancak daha fazla değil.
    Yemi aşağıda tutmaya yetecek kadar saçma kullanın ama daha fazla değil. Bölünmüş saçmanızı, yemi batıracak kadar uzakta, ancak yüzme yeteneğini bozacak kadar değil; yaklaşık 4 ila 5 inç (10 ila 12,5 cm) doğru mesafedir.
    • Ayrık saçmanın ağzının karşısındaki uçta küçük çıkıntılar olan ayrık saçma kullanmak, saçmayı değiştirmek için lideri kesmek zorunda kalmadan gerektiğinde ayrık saçma ağırlıklarını değiştirmenize izin verecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Balıkları nasıl temizlerim?
    Anal yüzgeçten başın arkasına kadar kesersiniz. Sonra bağırsakları ve omurgadaki kan torbasını temizleyin. Bu en çok alabalık ve tava balığı gibi küçük balıklarda işe yarar ve dağınık olabilir.
  • Soru
    Kullanılacak en iyi misinanın ne olduğunu düşünüyorsunuz?
    Alabalık ve küçük levrek gibi küçük balıklar için avlanıyorsanız, 2 - 4 lb mono kullanın. Ancak turna, levrek, alabalık, walleye gibi herhangi bir türü yakalamak için 10 lb'lik bir örgü kullanılabilir.

İpuçları

  • Herhangi bir zamanda kaç tane buzda balık avlama oltası ve uç-up kullanabileceğinize ilişkin eyaletinizin veya ilinizin yasalarını kontrol edin.
  • Tip-up'ınızın bakımını yapmak için misina makarasının hareketli parçalarına ve bayrak açma mekanizmasına periyodik olarak su deplasmanlı veya silikon bazlı bir yağlayıcı püskürtün. Özellikle içeri veya dışarı katlanan metal parçalardaki vidalara, somunlara ve cıvatalara da yağlayıcı veya korozyon önleyici bir kimyasal püskürtülmelidir.
  • Buz balıkçılığına ilk başladığınızda, ihtiyacınız olan delikleri açmak için elle çalışan iyi bir buz burgusu yeterlidir. Daha fazla deneyim kazandıkça, elektrikli bir burgu satın almak isteyebilirsiniz. Bazı balıkçılar buzda birden fazla delik açmayı tercih ederken, diğerleri bir seferde yalnızca tek bir delik açar. Aynı anda birkaç delik açmayı tercih ederseniz, balık tutarken delikleri çamurdan uzak tutmak için bir kepçe isteyeceksiniz.

Uyarılar

  • Buza düşmeniz durumunda boğulma belirgin bir olasılık olsa da, daha büyük tehlike hipotermidir. Suda hayatta kalma süreniz, bedeninize ve giydiğiniz kıyafet miktarına bağlı olarak 20 ila 90 dakika arasında değişir, ancak kollarınız yalnızca birkaç dakika sonra kendinizi kurtarmanıza yardımcı olamayacak kadar uyuşacaktır. Kendinizi çıkarmak için kaldıraç sağlamak üzere deliğin yakınındaki buzu mızraklamak için bir buz kazması, gaff veya uzun bir bıçak taşıyarak veya bunu yapamazsanız kollarınızı ve bacaklarınızı göğsünüze doğru çekerek hayatta kalma şansınızı artırabilirsiniz. Düşen başka birini kurtarmak için buz burgunuzu, çubuğunuzu veya buz kızağınızdaki çekme halatını kullanarak kazazedeye ulaşın ve onu güvenli bir yere çekin.
  • Buzda balık avlarken yeni oluşmuş buza dikkat edin. Buz, üzerine çıkmadan önce en az 3 inç (7,5 cm) derinliğe kadar sert bir şekilde donmuş olmalı ve bir su veya kar tabakasıyla kaplı olmamalı veya basınç çatlakları olmamalıdır. Buz, kıyı şeridinde, kaya yığınlarının veya ot yataklarının etrafında, gelen bir akarsuyun ağzının yakınında veya bir yüzey altı kaynağının üzerinde daha ince olma eğilimindedir.