Polar Kayak Maskesi Nasıl Dikilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kayak maskesi veya yün, yüzü ve başı sert hava koşullarından, soğuktan veya rüzgardan korumak için kullanılan bir bez baş örtüsüdür. Çeşitli şekillerde takılabilmesine rağmen, genellikle başın büyük kısmını kaplar ve sadece gözleri açıkta bırakır. Balaklavalar spor mağazalarında, kayak mağazalarında ve internet üzerinden temin edilebilir. Bununla birlikte, kendiniz de bir maske dikebilirsiniz. Bir dikiş makinesi, biraz yün ve birkaç ölçü ile kış boyunca sizi koruyacak rahat ve sıcak bir kayak maskesi oluşturabilirsiniz.

Adımlar

Kayak Maskesi Kalıbı Yapımı

  1. adım 1 kayak maskesi kullanıcısının uzunluğunu ve genişliğini ölçmek için bir mezura kullanın's head.
    Kayak maskesi kullanıcısının başının uzunluğunu ve genişliğini ölçmek için bir mezura kullanın. Başın taç kısmının etrafındaki genişliği ölçün (w1). Kullanıcının başının üstünden boynunun önüne kadar olan uzunluğu ölçün (h).
    • Kayak maskeleri farklı uzunluklarda olabilir. Çenenin alt kısmında durmasını mı yoksa boynun alt kısmında toplanmasını mı istediğinize karar verin. Buna göre ölçüm yapın.
  2. adım 2 kişi arasındaki mesafeyi ölçün's eyes (e).
    Kişinin gözleri arasındaki mesafeyi ölçün (e). Ölçümü kaşların dışına kadar uzatın. Gözler arasındaki boşluğun kullanıcının görebileceği kadar geniş olması önemlidir.
  3. adım 3 başın tepesinden gözlerin üstüne kadar ölçün (w2).
    Başın tepesinden gözlerin üstüne kadar ölçün (w2). Bu, gözler için delik açarken önemli olacaktır.
  4. adım 4 dikişlere izin vermek için yükseklik ve genişlik ölçümlerine 1 inç (2,5 cm) ekleyin.
    Dikişlere izin vermek için yükseklik ve genişlik ölçümlerine 1 inç (2,5 cm) ekleyin.
  5. adım 5 ölçümlerinizi not edin.
    Ölçülerinizi not edin. Sürecin ilerleyen aşamalarında bunlara ihtiyacınız olacak.
  6. adım 6 1⁄2 yarda (0,5 m) polar satın alın.
    Satın Alın 1⁄2 yarda (0,5 m) yün. Bu miktar 1 ev yapımı yünden daha fazlasını yapsa da, hata ihtimaline karşı fazladan kumaş bulundurmanızı sağlayacaktır. Polar yapağının kalınlığını iklime göre seçin; iklim ne kadar soğuksa kumaş da o kadar kalın olacaktır.
  7. adım 7 bir parça kağıda yün kalıbı çizin.
    Bir parça kağıda yün kalıbı çizin. Bunu yapmak için yün şeklini aklınızda tutun ve kaydettiğiniz ölçüleri kullanın. İzlenmiş bir yün kalıbı örneği görmek için bikewinter.org/balaclava adresine gidin.
    • Bu desen katlanmış kumaş üzerine çizilecektir, bu nedenle desen yüzün sadece sol tarafı için olmalıdır. Doğru bir desen elde etmek için genişlik ölçümünü ve göz ölçümünü ikiye bölün.
    • Yükseklik ölçümünü belirtmek için kağıdınızın üst kısmında bir çizgi ölçün ve işaretleyin. Genişlik ölçümünü ikiye bölün ve yün kalıbınızın yatay genişliğini işaretleyin.
    • Başın üst kısmı ile göz çukurlarının üst kısmı arasındaki uzunluğu ölçün ve kağıdınızın sol tarafına işaretleyin. Göz genişliği ölçümünü ikiye bölün ve kağıdınızın sol tarafından ölçümü işaretleyin. Bu ölçümleri kullanarak gözler için bir boşluk keseceksiniz.
    • İşaretlerinize ve örnek desendeki şekle göre deseni çizin. İşaretlerinizi baş için kubbeli bir üst kısım, kafatasının arkası etrafında bir kavis, boyun için bir girinti ve desenin sol tarafına doğru girintili bir boşluk (gözler için) ile birleştirin. Nefes alabilmeniz için ağzınızın ve burnunuzun gireceği alanı girintili bırakmadığınızdan emin olun.
  8. adım 8 deseninizi keskin bir makasla kesin.
    Deseninizi keskin bir makasla kesin.

Kayak Maskenizi Dikmek

  1. adım 1 yapağı, kat yeri sol tarafta, dikey tarafta olacak şekilde katlayın.
    Yapağı, kat yeri sol tarafta, dikey tarafta olacak şekilde katlayın. Kumaş, kıvrıma dik olacak şekilde yatay olarak esnemelidir. Yapağıyı deseninizin tam genişliğinde olacak şekilde katlamaya çalışın.
  2. adım 2 2 tarafı kesmek yerine yapağı katlamak, yüzün ön tarafındaki dikişi ortadan kaldırır.
    Yapağı 2 kenarını kesmek yerine katlamak, yüzün ön tarafındaki dikişi ortadan kaldırır.
  3. adım 3 deseninizi katlanmış yapağının üzerine yerleştirin.
    Deseninizi katlanmış yapağının üzerine yerleştirin. Desenin etrafını bir kumaş kalemiyle çizin ya da deseni doğrudan yapağı üzerine iğneleyin ve kumaş makasıyla kesin. Sol taraftaki katlamanın keseceğiniz tek kısmı gözler için olan boşluktur.
  4. adım 4 yapağı ters çevirin ve ön taraf boyunca tekrar katlayın.
    Yapağı ters çevirin ve önden tekrar katlayın. Kumaşın iç tarafını dikin ve sonra ters çevirin.
  5. adım 5 arka dikişi birlikte dikmeden önce katlanmış kumaşı, alt kısmı ve gözleri birlikte iğneleyin.
    Arka dikişi birlikte dikmeden önce katlanmış kumaşı, alt kısmı ve gözleri birbirine tutturun. Her iki alanda da 3/4 inçlik katlanmış bir etek ucu oluşturun.
    • Gözleri iğnelediğinizde, köşelerde çapraz bir kesim yapın ve her iki tarafı aşağı katlayın. Yerine iğneleyin.
  6. adım 6 dikiş makinenizi kullanmayı planladığınız iplik türüyle hazırlayın.
    Dikiş makinenizi kullanmayı planladığınız iplik türüyle hazırlayın. Küçük bir zikzak dikişe ayarlayın. Bu, polar yapağıya düz bir dikişten daha fazla esneme sağlayacaktır.
  7. adım 7 alt kenarı zikzak dikişle dikin.
    Alt kenarı zikzak dikişle dikin. Gözleri zikzak dikişle dikin. Özellikle gözlerin etrafında eşleşen renkte bir iplik kullanmayı tercih edebilirsiniz.
  8. adım 8 uçları arkadan birbirine tutturun.
    Uçları arkadan birbirine tutturun. 1/2 inç dikiş payı bırakmaya çalışın. Polar yıpranmaz, bu nedenle dikişler sadece şapkanın şeklini oluşturmak için önemlidir.
  9. adım 9 boynun arkasındaki kayak maskesinin altından başın tepesine kadar zikzak dikişle dikin.
    Boynun arkasındaki kayak maskesinin altından başın tepesine kadar zikzak dikişle dikin.
  10. adım 10 ev yapımı yün maskeyi ters çevirin.
    Ev yapımı yün maskeyi ters çevirin. Oturduğundan emin olmak için deneyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    (w2) ölçümü nedir?
    (w2) Adım 3'te, gözlerin üst kısmındaki başın tacıdır; (w1) taçtır ve göz açıklığının üst kısmını temsil eder ve (w2) göz açıklığının alt kısmıdır.
  • Soru
    Toplum içinde kar maskesi takmak yasalara aykırı mı?
    Yaşadığınız yere göre değişir ama genel olarak yasaldır. Bazı insanlar bunun tuhaf olduğunu düşünebilir ve yaşadığım yerde bankalarda ve benzeri yerlerde bunları (veya yüzünüzü örten başka herhangi bir şeyi) takamazsınız. Bu nedenle yerel yasalarınızı kontrol edin ve takarken bağlamı/ortamı göz önünde bulundurun.

Video

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Polar yapağı
  • Konu
  • Dikiş makinesi
  • İğneler
  • Kumaş makası
  • Kumaş şerit metre
  • Makas
  • Kağıt
  • Kurşun Kalem
  • Kumaş kalem
  • Düz kenar