Patenler Nasıl Bileylenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Genel olarak, hokey oyuncuları ve artistik patenciler 'oyuk taşlanmış' buz patenleri kullanır ve bunları bir makine kullanarak keskinleştirir. Bu, her bir bıçağın buzla iki noktada, taşlanmış veya 'oyulmuş' bir merkez çizgisiyle birleştiği anlamına gelir. Bunun aksine, sürat patencileri elle bilenmesi gereken oyuksuz, 'düz zeminli' patenler kullanır. Oyuk zeminli bıçaklar patenciye daha fazla kavrama ve manevra kabiliyeti sağlarken, düz zeminli bıçaklar direnci azaltarak daha fazla hıza olanak tanır. Her iki paten türünü de bilemek için gereken ekipman başlangıçta pahalı olsa da, bu beceriyi kendi başınıza yapmayı öğrenmek sonunda size zaman ve para kazandıracaktır.

Adımlar

İçi Boş Patenler için Bileme Makinesi Kullanımı

  1. adım 1 uygun koruma kullanın.
    Uygun koruma kullanın. Patenleri makinede bileylerken en azından kırılmaz gözlük veya gözlük takmalısınız. Kulak ve solunum koruması da tavsiye edilir. Taşlama çarkına takılabilecek bol giysiler veya aksesuarlar giymeyin. Uzun saçları arkadan bağlayın ve koruyucu bir saç örtüsü kullanın.
  2. adım 2 makineyi açın.
    Makineyi çalıştırın. Çalışma alanınızda dağınıklık olmadığından emin olun. Makineye güç vermeden önce, elmas giydirici de dahil olmak üzere taşlama çarkıyla hiçbir şeyin temas etmediğini iki kez kontrol edin. Başlamadan önce taşlama taşının dengeli olduğundan emin olun.
    • Bazı makineler, makine açılmadan önce elmas yontucunun çarka değecek şekilde yerinde olmasını gerektirir. Bunun geçerli olup olmadığını belirlemek için makinenizin kullanım kılavuzunu okuyun.
  3. adım 3 i̇htiyacınız olan yarıçap boyutunu belirleyin.
    İhtiyacınız olan yarıçap boyutunu belirleyin. Çoğu paten mağazasının kullandığı varsayılan yarıçap 1/2 inçtir ve genç patenciler için standarttır. Daha küçük bir yarıçap, daha derin bir oyuk oluşturarak daha iyi kavrama ve daha fazla sürtünme yaratacaktır. Öte yandan, daha büyük bir yarıçap, daha kötü kavrama ve daha az sürtünme ile sığ bir oyuk üretecektir. Kavrama manevra kabiliyetini belirlerken, daha az sürtünme daha fazla hız sağlar.
    • 'Yarıçap', taşlama çarkının kendisine sürtülen patenden aldığı şekli ifade eder. Geometri dersinden bir dairenin yarıçapının genişliğinin yarısı olduğunu hatırlayabilirsiniz. Küçük yarıçaplı bir daireyi ve bunun bir dikdörtgenin ucunu nasıl kesebileceğini düşünün. Daha büyük yarıçaplı bir daireden çok daha fazla üst üste gelebilir. Bu nedenle, daha küçük yarıçaplar, daha büyük yarıçapların daha küt kenarlarına (sığ bir oyuk) kıyasla çok daha dramatik kenarlar (daha derin bir oyuk) oluşturur.
    • Tipik başlangıç yarıçapları şunları içerir: Çok hafif patenciler için 3/8', ortalama patenciler için 5/8', ağır patenciler için 3/4' ve hokey kalecileri için 7/8' - 1 1/4'. Bu yönergelerle başlayın, ancak yarıçapınızı sizin için en uygun olana göre uyarlayın.
    • Daha fazla kayma için 1 inç veya daha yüksek bir yarıçap seçin. Daha iyi kavrama ve kontrol için 3/8' veya daha küçük bir yarıçap seçin.
  4. adım 4 elmas giydiriciyi ayarlayın.
    Elmas giydiriciyi ayarlayın. Uygun yarıçap boyutunu elde etmek için şifoniyerin şifoniyer kolu içindeki konumunu değiştirin. Genel olarak, elmasın kol tutamağını bir başparmak vidası ile gevşetecek ve giydiriciyi geriye veya ileriye doğru hareket ettireceksiniz. Elmas sarıcı, yarıçap boyutuna göre çizgilerle işaretlenecektir.
  5. adım 5 taşlama taşını giydirin.
    Taşlama taşını giydirin. Elmas giydiriciyi birkaç saniye boyunca hareketli taşlama taşına bastırın. Genel olarak, pansuman aleti, çark üzerinde yukarı ve aşağı hareket ettireceğiniz bir alete takılacaktır.
    • Çarkınızı ve genel olarak makineyi bilemek için tam yöntem, kullandığınız modele bağlı olarak değişecektir. Ayrıntılar için her zaman makinenizin kullanım kılavuzuna ve belgelerine başvurun.
  6. adım 6 tek bir pateni takın ve karalayın.
    Tek bir pateni monte edin ve karalayın. Bileyiciniz büyük olasılıkla özel bir paten tutucusu veya bileme aparatı ile birlikte gelecektir. Bıçağın bileme çarkının merkeziyle aynı hizada olduğundan emin olun. Kılavuz olarak kullanmak üzere bıçağın kenarını renklendirmek için siyah bir işaretleyici kullanın.
  7. adım 7 pateninizi keskinleştirin.
    Pateninizi keskinleştirin. Parmak ucundan başlayarak, bıçağın kenarını dönen taşlama çarkına hafifçe dokundurun. Paten tutucusunu, patenin tüm uzunluğu taşlama makinesinden geçecek şekilde hareket ettirin. Düzensiz bir bilemeyi önlemek için bunu mümkün olduğunca düzgün ve tutarlı bir şekilde yapmaya çalışın. Bunu iki veya üç kez yapın.
  8. adım 8 bıçağınızı kontrol edin.
    Bıçağınızı kontrol edin. Patenin tüm uzunluğunu başarılı bir şekilde bilediyseniz, artık görünür bir siyah işaret olmamalıdır. Eğer varsa, kaybolana kadar bir veya daha fazla geçiş yapın. Oyuğun ortada olduğundan emin olmak için bıçağınızın ortasına bakın. Eğer değilse, pateni tekerlekle daha iyi hizalamak için tutucuyu ayarlayın ve tekrar deneyin.

Düz Zeminli Patenleri Elle Bileme

  1. adım 1 malzemelerinizi toplayın.
    Malzemelerinizi toplayın. Bir bileme aparatı, büyük bir 2 taraflı bileme taşı, küçük bir çapak taşı ve her şeyi silmek için bir beze ihtiyacınız olacak. Özellikle paten bilemek için tasarlanmış bir bileme aparatı ve taşları arayın. Bunlar genellikle bileme seti olarak birlikte satılır.
    • Ayrıca, kullandığınız türe bağlı olarak taşınızı yağlamak için de bir şeye ihtiyacınız olacaktır. Bu genellikle su, bir tür yağ veya bunların bir karışımı olacaktır.
    • Eğer bir sürat patencisiyseniz, muhtemelen tamamen düz olan ve buzla mükemmel bir 90 derecelik açı oluşturan patenler istersiniz.
  2. adım 2 taşlarınızı yağlayın.
    Taşlarınızı yağlayın. Taşlarınızı birkaç damla doğru yağlayıcı ile ıslatın. Yağlayıcı, siz bileme yaparken döküntüleri uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.
    • Geleneksel yağla yağlanmış bir taş setini ilk kez kullanıyorsanız, ilk kullanımlarından önce yağla doyurmanız gerekecektir. Plastik bir kapta taşın bir tarafına biraz yağ dökün veya fırçalayın. Biraz daha eklemeden önce taşın yağı emmesini bekleyin. Yağ emilimi yavaşladığında, taşı ters çevirin ve işlemi diğer tarafta tekrarlayın. Bileme işlemleri arasında taşları plastiğe sarın. Bu, taşlarınızın kirli yağ ile tıkanmasını önleyecektir.
  3. adım 3 pateninizi bileme aparatına monte edin.
    Pateninizi bileme aparatına monte edin. Sürat pateni bileme aparatları genellikle iki pateni kelepçelerle birbirine paralel tutar. Her patenin topuk ve parmak uçlarında toplam dört adet olmak üzere kendi kelepçeleri bulunur. Farklı aparatların farklı özel talimatları olacaktır. Patenlerinizi doğru şekilde nasıl sabitleyeceğinizden emin değilseniz, sizinkiyle birlikte gelen kullanım kılavuzuna bakın.
    • Patenlerinizi, sanki baş aşağı kayıyormuşsunuz gibi, kanatlar havada olacak şekilde paralel olarak yönlendirin.
    • Jigin parmak ucunda genellikle bir kılavuz plaka bulunur. Kelepçeleri sıkmayı bitirmeden önce her bir bıçağın ucunun bu plakaya dayandığından emin olun.
    • Bıçaklarınızın tam yönü, sağ ve sol taraflar arasında ve birden fazla bileme işleminde tutarlılığı korumak kadar önemli değildir. Örneğin, bazı kişiler bıçaklarının topuk uçlarını parmak uçları yerine kılavuz plakaya yerleştirir. Bıçaklar her bilendiğinde bu yapıldığı sürece, bu bir pateni monte etmenin tamamen geçerli bir yoludur.
  4. adım 4 mevcut çapakları kontrol edin ve giderin.
    Mevcut çapakları kontrol edin ve giderin. Paten bileme söz konusu olduğunda, 'çapaklar' bıçağın kenarlarına itilmiş, yer değiştirmiş ekstra metal parçalarıdır. Bazen bilemeye başlamadan önce çapaklarla karşılaşırsınız. Bu durumda çapak taşınızla çapakları temizleyin.
    • Çapak taşınızı, taşın üst kısmı bıçağın üst kısmını biraz geçecek şekilde bıçağın yan tarafına düz bir şekilde yerleştirin.
    • Çapak taşınızı bıçağın tüm uzunluğu boyunca tek bir hareketle itmek için sabit ve eşit bir basınç uygulayın.
    • Çapak giderilene kadar bu darbeleri tekrarlayın.
  5. adım 5 bileme taşınızı patenlerinizin üzerine yerleştirin.
    Bileme taşınızı patenlerinizin üzerine yerleştirin. Taşın kaba tarafı aşağı bakacak ve bıçaklarla temas edecek şekilde başlayın. Taşı, iki patenin bir ucuna ve bir tarafına uzak olacak şekilde bir 'L' oluşturacak şekilde patenlerinize dik olarak yerleştirin.
    • Bileme işlemleri arasında tutarlı kaldığınız sürece hangi taraftan ve hangi uçtan başladığınız önemli değildir.
  6. adım 6 bıçakları bileyin.
    Bıçakları bileyin. Bileme taşını patenlerinizin karşı ucuna ve yan tarafına doğru itin. Ardından taşı bıçaklar boyunca geri çekerek başlangıç konumuna getirin. Taşı tüm süre boyunca patenlerinize dik tutun. Bunu toplam 20 vuruş için tekrarlayın.
  7. adım 7 başlangıç tarafınızı değiştirin.
    Başlangıç tarafınızı değiştirin. Patenlerinizin karşı uçları şimdi size bakacak şekilde jig'i çevirin. Hala iterek ve çekerek, ancak ters yönde 20 vuruşluk bir set daha yapın. Örneğin, başlangıçta ileri ve sola doğru gittiyseniz, bu sefer ileri ve sağa doğru hareket edin.
  8. adım 8 çalışırken dinleyin.
    Çalışırken dinleyin. Kör bir bıçak, uygun yağlama yapılsa bile yüksek bir kazıma sesi çıkaracaktır. Siz biledikçe, ses gittikçe azalacaktır. Her seferinde mastarı çevirip yön değiştirerek 20 vuruşluk setleri tekrarlamaya devam edin. Bıçak ne kadar körse, keskinleştirmek için o kadar fazla set yapmanız gerekecektir.
  9. adım 9 gerekirse taşınızı tekrar yağlayın.
    Gerekirse taşınızı tekrar yağlayın. Birkaç set yaptıktan sonra taşınız muhtemelen kuruyacaktır. Gıcırdama, 'kara tahta üzerindeki tırnaklar' sesi duymaya başlarsanız, taşınızın kaba tarafına birkaç damla daha yağlayıcı ekleyin. Kör bir bıçakla yeni başlıyorsanız, yağlamadan bağımsız olarak yüksek bir ses çıkaracağını unutmayın.
  10. adım 10 her birkaç sette bir çapak kontrolü yapın.
    Her birkaç sette bir çapak kontrolü yapın. Vuruşlarınız sakinleşmeye başladığında çapakları kontrol edin. Her bıçağın iki yanında birer tane olmak üzere dört farklı çapak oluştuğunda, bileme işlemini tamamlamışsınız demektir. Kısmen bilenmiş bir bıçağın iç kenarından önce dış kenarında çapak oluşacağını unutmayın.
    • Toplam kaç set yapmanız gerekeceği, bıçağın başladığınızda ne kadar körelmiş olduğuna bağlıdır. Yakın zamanda bilenmiş bir bıçak sadece birkaç 2x20 setine ihtiyaç duyarken, çok kör bir paten için birkaç düzine gerekebilir.
  11. adım 11 patenleri bileme taşınızın ince tarafı ile parlatın.
    Patenleri bileme taşınızın ince tarafıyla parlatın. Çapaklar düzgün bir şekilde oluştuktan sonra, bileme taşınızın diğer tarafını yağlayın ve ters çevirin. Taşınızı, pateninizi taşlamak için kullandığınız şekilde konumlandırın. Bir veya iki 20 geçiş yapın ve bıçağın parlak ve pürüzsüz olup olmadığını kontrol edin. Hala çizik izleri varsa, bir set daha yapın ve tekrar kontrol edin.
  12. adım 12 bıçakların çapaklarını alın.
    Bıçakların çapaklarını alın. Patenlerinizi bileme aparatından çıkarın. Çapak taşınızla bıçakların her iki tarafının tüm uzunluğuna sabit, eşit basınç uygulayın. Çapak tüm kenarlardan temizlenene kadar tekrarlayın.
  13. adım 13 bıçakları ve aletlerinizi temizleyin.
    Bıçakları ve aletlerinizi temizleyin. Bıçakları temiz bir bezle silerek metal talaşlarını veya yağlayıcıları temizleyin. Patenleriniz artık kullanıma hazır olmalıdır.
    • Taşlarınızı saklamadan önce temizlemek için bir bez ve biraz ek yağlayıcı kullanın. Doğru bakım onların uzun süre çalışmasını sağlayacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Paten ölçümü nasıl kontrol edebilirim?
    Paten ölçünüzü kontrol etmek için bir profesyonel paten mağazasına gidip ölçünüzü almalarını isteyebilirsiniz. Erkek patenleri genellikle ayakkabı numaranızdan 1 ila 1 1/2 numara aşağıdadır ve kadınlar için yaklaşık 3 numara aşağıdadır. Kadınlar erkek patenlerini ve erkekler kadın patenlerini kullanabilir, ancak doğru bedeni almaya dikkat edin.

Video

İpuçları

  • Paten yaptığınız saatlerin kaydını tutun. Bir buz pateninin yeniden bilenmesi için gereken süre, patencinin ağırlığı, bıçağın alaşımı ve hatta buzun sıcaklığı da dahil olmak üzere bir dizi faktöre göre belirlenir. Patenciler arasında benzersizdir. Bir kayıt tutarak, performansınızı etkileyecek kadar körelmeden önce patenlerinizin ne zaman bilenmesi gerektiğini tahmin edebilirsiniz.
  • İçi boş zeminli patenleri elle bilemek ve düz zeminli patenleri makineyle bilemek için cihazlar da mevcuttur.
  • Çoğu patenci patenlerini profesyonel olarak bileyletir. Bu hizmet birçok buz pistinde, spor malzemeleri mağazalarında ve paten dükkanlarında verilmektedir. Bunun genellikle içi boş zeminli patenlerin yarım inç yarıçapa kadar makinede bilenmesini içerdiğini unutmayın. Her zaman hangi yarıçapı istediğinizi belirttiğinizden emin olun. Tezgahtar yarıçaptan ne kastettiğinizi anlamamış gibi görünüyorsa, patenlerinizi başka bir yere götürmeniz akıllıca olabilir.