Basketbol Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir basketbol topunu doğru şekilde nasıl vuracağınızı bilmek, oyunu oynamak için ustalaşmanız gereken en önemli beceridir. Basketbol özünde basit bir oyundur. Sayı yapmak için topu potaya sokabilmeniz gerekir. Basketbol en üst seviyelerde ilerledikçe, topu uzak mesafeden atabilmek giderek daha önemli hale geldi. Doğuştan inanılmaz bir boya sahip olmayabilirsiniz, ancak şut atma yeteneğiniz kontrol. Doğru form ve alışkanlıklarla oyunun çok ilerisinde olacaksınız!

Adımlar

Doğru Duruşa Sahip Olmak

  1. adım 1 ayaklarınızı omuz genişliğinden fazla açmayın, tercihen birbirine daha yakın ve hafif aralıklı tutun.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinden daha fazla açık tutmayın, tercihen birbirine daha yakın ve hafifçe kademeli tutun. Atış ayağınızı atış yapmayan ayağınızın çok az önüne koymalısınız. Atış ayağınız, atış kolunuzla aynı taraftaki ayaktır - eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, bu sağ ayağınız olacaktır. Ayaklarınız atış yapmadığınız tarafa doğru 10 ila 45 derece dönmeli ve omzunuz, kalçanız ve dirseğiniz pota ile aynı hizada olmalıdır.
  2. Dizlerinizi hafifçe bükün. Dizlerinizi kilitlemek dengenizin bozulmasını kolaylaştırır. Dizlerinizi rahatça bükün, böylece topa sahip olduğunuz anda zıplayacak pozisyonda olursunuz.
    • Atış sanatını öğrenirken ve pratik yapmaya başlarken duruşunuzu aklınızda tutun. Size en uygun duruşu bulduğunuzda, her seferinde onu kullanın. Amaç, duruşa o kadar alışmaktır ki, ayaklarınız harika bir atış yapmak için doğru pozisyonu almadan önce düşünmek zorunda kalmazsınız.
  3. Daha uzun bir atış yapmanız gerekiyorsa havada daha fazla dönün ve omuzlarınızı geride tutarak öne doğru zıplayın. Gücünüz çoğunlukla dönüşünüzden ve omuzlarınızın rahat olmasından gelir. Göğsünüzdeki ve kollarınızdaki gücü kullanarak topu ileri doğru fırlatmaya çalışırsanız atışınız çok daha az isabetli ve akıcı olacaktır. Dönüş pratiği yapmak için top olmadan 0 ila 90 derece arasında zıplama pratiği yapın. Öne doğru zıpladığınızdan ve omuzlarınızın geride ve rahat olduğundan emin olun.

Topu Doğru Şekilde Tutmak

  1. Topu belinize veya uyluğunuza doğru indirin. Top ve şut gözünüz potaya doğru düz bir çizgi oluşturmalıdır.
  2. Dirseğinizi omzunuzla aynı hizada olacak şekilde konumlandırın, doğrudan topun altında değil. Şut atmaya hazırlandığınız her seferinde topu aynı yere koymayı öğrenin. Biri size pas verdiğinde, topu belinize veya kalçanıza doğru daldırın. Eğer seken bir pas veya başka bir alçak pas yakalarsanız ya da top sürmeden şut atıyorsanız, zaten dalma hareketinde olduğunuz için dalmanıza gerek yoktur.
    • Ayrıca, eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi çizginin üzerindeki tarafta tutun ve sağ elinizle topun arkasını sıkıca tutun. Atış yapmak için yazı yazdığınız elinizi kullanın. Diğer eliniz sadece kılavuz içindir. Eğer solaksanız, tam tersini yapın.
  3. adım 3 topu doğru şekilde kavrayın.
    Topu doğru şekilde kavrayın. Atış elinizi, parmak uçlarınız topun dikiş yerlerine dik olacak şekilde konumlandırın. Bu el topu fırlatmaktan sorumludur. Atış yapmayan elinizi, atış için bir kılavuz görevi görmesi amacıyla topun yan tarafına yerleştirin. Atışa hazırlanırken avuç içiniz topa değebilir ya da değmeyebilir - topu parmaklarınız ve başparmağınızla kontrol edebilirsiniz.
    • Avucunuzla top arasında biraz boşluk bırakın, böylece top parmak uçlarınızdan kolaylıkla yuvarlanabilecektir. Top parmak pedlerinizin üzerine oturmalıdır. Parmaklarınızı genişçe açın, böylece top üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

Atışı Yapmak

  1. adım 1 hedefi bulun.
    Hedefin yerini belirleyin. Eğer topun fileye gitmesini istiyorsanız, fileye bakmanız gerekir. Eğer topu potadan içeri sokmayı planlıyorsanız, o zaman potanın üzerinde vurmak istediğiniz noktaya bakın. Gözleriniz basketbolda iyi bir şutun inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır. Topu bıraktıktan sonra, topun uçuşunu takip edebilir (ki bu büyük NBA şutörleri arasında yaygındır) ya da çembere bakmaya devam edebilirsiniz.
  2. Dizlerinizi düzleştirin ve Zıpla. Atış eliniz topu fırlatırken ve omuzlarınız geriye yaslanırken yukarı doğru zıplayarak topu itmeye yardımcı olması için bacaklarınızı kullanın. Atışı yapmak için bacaklarınızı, gövdenizi ve kollarınızı koordineli bir şekilde birlikte hareket ettirin.
  3. Atış yaparken hafifçe öne doğru zıplayın, omuzlarınızın geriye yaslandığından ve rahat olduğundan emin olun. Ayaklarınız başladıkları pozisyona inmemelidir çünkü bu boynunuzda ve omuzlarınızda çok fazla gerginliğe neden olacaktır. Öne doğru zıplamak da topunuza daha fazla kavis kazandıracaktır.
    • Zıplarken öne doğru eğilmeyin. Vücudunuz dengeli ise doğal bir hareketle zıplamalısınız, bu atışınızın dengeli olmasını sağlayacak ve gerginliği azaltacaktır.
  4. Atış elinizle topu yukarı doğru itin. Kalçanız yükselip sıçrama hareketine başladığınızda topu yumuşak bir hareketle dipten göz hizasına doğru hareket ettirin. Hepsi tek bir yumuşak hareket olmalıdır. Dirseğiniz topla birlikte yükselirken kalçanız da yükselir ve atış elinize doğru 20-90 derece arasında dönmelisiniz.
    • Topun başınızın arkasına veya yan tarafa gitmesine izin vermeyin. Akıcı, ileri doğru bir hareketle vurun. Atış yapmayan eliniz sadece topu yönlendirmeye ve atış yapan eliniz güç uygularken sabit tutmaya yarar.
  5. Topu serbest bırakın. Sıçrama yüksekliğinize ulaşmadan hemen önce, atış eliniz potaya dönük olacak şekilde topu bırakın. Dirseğinizi düzeltin ve bileğinizi itin, böylece top düz bir çizgide sepete doğru hareket etmek yerine kavis yapar. Topu bırakırken, yönlendirici eliniz bileğinizin hemen altında şut kolunuza hafifçe dokunacak şekilde hareket etmelidir.
    • Topu parmak uçlarınızdan sepete doğru yuvarlayın. Doğru atış yapıp yapmadığınızı backspin'e bakarak anlayabilirsiniz; basketbol topunun çizgileri simetrik olarak dönüyorsa topu doğru konumlandırmışsınız demektir.
  6. Takip edin. Bu, basketbol topu atmanın son derece önemli bir parçasıdır. Eğer takip etmeden bileğinizden atış yaparsanız, atışınız o kadar isabetli olmayacaktır. Atış tamamlandığında, atış yapan eliniz bir kuğu şeklini andıracaktır; kolunuz potaya doğru zarif bir şekilde kavisli, eliniz gevşek bir şekilde aşağı doğru eğik ve parmaklarınız potaya doğru dönük olacaktır. Buna takip denir.

Tekniğinizi Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 kas hafızası geliştirin.
    Kas hafızanızı geliştirin. Basketbol hızlı tempolu bir oyundur ve zaman azalırken ve rakipleriniz topu sizden çalmaya çalışırken şut atmanın mekaniğini düşünecek vaktiniz olmayacaktır. Duruş ve tutuştan sıçrama ve bırakmaya kadar şut atmanın doğal hissettirmesi için olabildiğince çok şut pratiği yapmak önemlidir.
    • Birçok açıdan pratik yapın. Potanın her tarafından ve çeşitli mesafelerden şut atın, ister 3 sayı çizgisinden ister potaya daha yakın bir yerden şut atın, her seferinde aynı formu kullanın. Ancak, daha uzun bir şut için daha kısa bir şuta göre daha fazla dönmeli ve daha ileri zıplamalısınız.
  2. Pratik yapın serbest atışlar. Serbest atışlar veya faul atışları, potadan 15 feet (4,6 m) uzaklıkta bulunan serbest atış çizgisinden yapılır. Pratik yapmak için iyi bir mesafedir ve potanın arkasındaki arka tahtanın önünde yer aldığından, top genellikle size geri seker ve sık sık peşinden koşmanız gerekmez.
  3. Arkalık tahtasını kullanmaya başlayın. Arkalık, özellikle potaya yakın attığınız şutlar için faydalı bir araç olabilir. Sahanın neresinde olduğunuza bağlı olarak topu farklı şekillerde arkalıktan geçirmeniz gerekecektir. Genel olarak, sahanın sağ tarafındaysanız, arkalıktaki karenin sağ üst köşesini hedefleyeceksiniz. Sahanın sol tarafındaysanız, karenin sol üst köşesini hedefleyeceksiniz.
    • Arka tahtayı şu durumlarda kullanın turnike atmakAyakta durmak yerine top sürerek yapılan atışlar.
  4. adım 4 oyun ortamında pratik yapın.
    Bir oyun ortamında pratik yapın. Kendi başınıza rahatça şut attıktan sonra, birkaç arkadaşınızı bir araya getirerek bir basketbol müsabakası yapın veya bir lige katılarak birkaç maç oynayın. Bir oyunun baskısı altında şut atmak, arka bahçenizde kendi başınıza yapmaktan biraz daha zordur, çünkü geçer, top çalmalardan kaçın ve koçunuzun ve diğer oyuncuların sizden beklediği stratejinin farkında olun. Ancak, doğru formda pratik yapar ve iyi bir kas hafızası geliştirirseniz, kısa sürede sayıları toplayacaksınız.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Basketbol topunu nasıl düzgün tutabilirim?
    Parmaklarınız tutma yerindeki çizgilere dik olacak şekilde topu tutmanız gerekir.
  • Soru
    Atışlarım çok fazla sola ve sağa gidiyor, ama her zaman iyi bir mesafeye sahip. Ne yapabilirim?
    Dirseğinizi topun tam altına koyun. Ve ayrıca parmak uçlarınızla atış yapın. Avuç içinizden değil. Bunu yaparsanız, atışınız (umarım) düz gidecektir. Çok pratik yapın.
  • Soru
    Kısa boyluysam üçlük atarken nasıl mükemmel bir tekniğe sahip olabilirim?
    Daha fazla güç sağlamak için bacaklarınızı ve kalçalarınızı kullanın. Bu size mesafe kazandıracaktır.

Video

İpuçları

  • Topa tek elle defalarca vurarak pratik yapmayın. Bu, topu daldırmanıza izin vermeyerek atışınızı mahvedebilir.
  • Bacaklarınız topu ne kadar uzağa atabileceğinizde büyük rol oynar. Şut atmak için sadece kollarınızı değil, tüm vücudunuzu kullandığınızdan emin olun.
  • Topu sürerek yukarı çekmediğiniz ya da topu zaten alçakta tutmadığınız sürece, şut atmadan önce her zaman topu daldırın. Daldırma ritim yaratır ve şutu daha az gergin ve daha doğal hale getirir ve ayrıca uzun menzilli şutlarda sorun yaşıyorsanız yardımcı olur.