Basketbol Serbest Atışı Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbolda en zor atışlardan biri serbest atışlardır. Topla birlikte çizgide tek başınıza durmanıza ve savunmanın müdahalesi olmamasına rağmen, herkesin gözü serbest atışı yapabilmeniz için sizin üzerinizdedir. Doğru tekniğe sahip olmak ve bunu takip etmek başarılı bir serbest atış için çok önemli bir unsurdur. Ancak sadece size, topa ve potaya odaklanacak zihinsel oyuna sahip olmak, atışınızın sonunda bir 'swish' sesi duymak kadar önemlidir.

Adımlar

Doğru Hizalama ve El Yerleşimini Kullanma

  1. adım 1 vücudunuzu değil topu çemberle aynı hizaya getirin.
    Vücudunuzu değil topu çemberle aynı hizaya getirin. Kendinizi konumlandırmak için serbest atış çizgisinin ortasını kullanmak, çembere garip bir 30 ila 45 açı yapmanıza ve muhtemelen kötü bir serbest atış atışı yapmanıza neden olabilir.
    • Bunun yerine, topu atış yapan elinizde tutun. Ardından, potanın önünde durun ve elinizdeki toptan potanın kenarına doğru görünmez bir çizgi çizin.
    • Sağ ayak parmaklarınız ortanın hemen solunda olmalı ve sağ kolunuz sepetle aynı hizada olmalıdır.
    • Kendinizi bu şekilde konumlandırmak soldan sağa veya sağdan sola hareketinizi en aza indirecek ve size daha tutarlı bir serbest atış atışı sağlayacaktır.
    • Eğer solak bir atıcıysanız, iki elle serbest atış alıştırması yapmak isteyebilirsiniz. İki elle isabetli bir atıcı olmak zordur, bu nedenle rahat hissediyorsanız sol elinizi atış eliniz olarak kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 bacaklarınızı kalça genişliğinde açın ve omuzlarınızı potaya doğru dik tutun.
    Bacaklarınızı kalça genişliğinde açın ve omuzlarınızı potaya doğru dik tutun. Bazı şutörler ayak parmaklarını serbest atış çizgisinin gerisinde tutar. Bazı şutörler ayaklarını hafifçe sallar. Kendinizi dengeli hissettiğiniz bir duruş bulmaya çalışın. Orantısız bir duruş istemezsiniz çünkü bu kötü bir atışa neden olur.
    • Eğer sağ elini kullanan bir atıcıysanız, sol ayağınız sağ ayağınızdan biraz daha geride olabilir. Sol elini kullanan bir atıcıysanız, sağ ayağınız sol ayağınızdan biraz daha geride olabilir.
  3. adım 3 ağırlığınızı ayak parmaklarınıza doğru verin, ancak sırtınızı düz tutun.
    Ağırlığınızı ayak parmaklarınıza doğru verin, ancak sırtınızı düz tutun. Öne doğru eğilmeyin. Sadece ağırlığınızı ayak parmaklarınıza doğru aktarın.
    • Sırtınızı düz tutmanız, serbest atış çizgisinin üzerine basmanızı ve oyunda faul almanızı engelleyecektir.
  4. adım 4 bacaklarınızı dizlerinizden biraz bükün.
    Bacaklarınızı dizlerinizden biraz bükün. Bacaklarınız atışınız için yukarı doğru güç sağlayacaktır. Bu yüzden ağırlığınızı ayak parmaklarınıza vermek ve bu güce ya da 'yukarı' hareketine erişmek için bacaklarınızı bükmek istersiniz.
    • Bazı oyuncular dizleri düz bir şekilde durmayı daha doğal bulur ve ardından aşağı eğilip dizlerini bükerek atış hareketini başlatır. Ardından, atış için yukarı çıkarken dizlerini düzeltirler veya 'önce aşağı sonra yukarı' hareketi yaparlar. Size hangi teknik rahat ve doğal geliyorsa onu yapın.
  5. adım 5 topu atış elinizin parmaklarının üst kısımlarında, özellikle baş, işaret ve orta parmaklarınızda tutun.
    Topu atış elinizin parmaklarının üst kısımlarında, özellikle baş, işaret ve orta parmaklarınızda tutun. Topu atış elinizin avuç içinde tutmayın, çünkü topu düzgün bir şekilde atmak için avuç içinizden yeterli güç üretemezsiniz.
    • Topu, basketbol topunun üzerindeki siyah çizgiler topun üzerinden geçecek şekilde tutun. Bu atışınıza yardımcı olacaktır.
    • Avucunuz ile top arasında küçük bir boşluk olmalıdır.
    • Doğru el yerleşimini anlamak için baş, işaret ve orta parmaklarınızı topa doğru bastırın. Topu bıraktığınızda, bu üç parmak topa en son temas eden parmaklar olmalıdır. Bu size güzel bir backspin kazandıracak ve başarılı bir atış için daha iyi bir şans verecektir.

Topu Doğru Şekilde Bırakmak

  1. adım 1 topu dengelemek için serbest elinizi kullanın.
    Topu dengelemek için serbest elinizi kullanın. Topu atış yapan elinizin parmaklarının üst kısmında tutun ve diğer elinizi topun diğer tarafına yerleştirin.
    • Atış eliniz topun altında ve serbest eliniz topun yanında olmalıdır. Kılavuz eliniz olarak hareket edecek ve siz serbest atışı atarken topun dengede kalmasını sağlayacaktır.
  2. adım 2 dirseğinizin düz ve vücudunuza yakın olduğundan emin olun.
    Dirseğinizin düz ve vücudunuza yakın olduğundan emin olun. Dirseğinizin bir tarafa doğru açılmasına izin vermeyin. Vücudunuza yakın ve jantla aynı hizada olacak şekilde aşağı ve yukarı doğru itin. Bir 'L' şekli oluşturmalıdır.
  3. adım 3 gözlerinizi jantın üzerinde tutun.
    Gözlerinizi çemberden ayırmayın. Atış yaparken gözlerinizi hedeften ayırmayın! Gözlerinizi çembere kilitleyin, topa değil. Başınızı çemberden topa doğru ani bir şekilde çevirmeniz atışınızı bozacaktır.
  4. adım 4 derin bir nefes alın, dizlerinizi hafifçe bükün ve atış yapın.
    Derin bir nefes alın, dizlerinizi hafifçe bükün ve atış yapın. Başparmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınız topa en son temas eden parmaklar olmalıdır. Bu size top üzerinde güzel bir backspin veya rotasyon sağlayacaktır.
    • Topu bırakırken ayak parmaklarınızın üzerine çıktığınızdan emin olun. Parmak uçlarınızda yükselmek, bacaklarınızdan atışa mümkün olduğunca fazla güç aktarmanızı sağlayacaktır.
    • Sırtınızın düz olduğundan ve vücudunuzun üst kısmıyla öne doğru hamle yapmadığınızdan emin olun.
    • Potayı birkaç metre ile kaçırırsanız, bu daha fazla güce ihtiyacınız olabileceği anlamına gelir. Atışınıza daha fazla güç vermek için serbest bırakırken biraz zıplayarak bunu ayarlayın.
    • Eğer potayı ıskalarsanız, atışınızda daha az güce ihtiyacınız olabilir. Bunu daha az güçle ve serbest atış çizgisinden daha geriye atarak ayarlayın.
  5. adım 5 parmak uçlarınızla takip edin.
    Parmak uçlarınızla takip edin. Topu bıraktıktan sonra fileye girene kadar şut elinizi 'kaz boynu' şeklinde yukarıda tutun. Ayak parmaklarınızın üzerinde durmalı ve çembere bakmalısınız, top havadayken veya çembere inerken değil.

Zihinsel Oyununuzu Sürdürmek

  1. adım 1 alıştırma, alıştırma, alıştırma.
    Pratik, pratik, pratik. Başarılı bir serbest atış atışının büyük bir kısmı, her serbest atışta odaklanmanızı ve tekniğinizi korumaktır. Bunu yapmanın tek yolu, serbest atış tekniğinizi her gün, her antrenmanda doğal hale gelene ve neredeyse ikinci doğanız gibi olana kadar çalışmaktır. Bu şekilde, maç sırasında serbest atış çizgisindeyken, bitime beş saniye kala, etrafınız taraftarların gürültüsüyle çevriliyken, sadece çembere odaklanabilir ve tıpkı çalıştığınız gibi serbest atışı yapabilirsiniz.
    • Her haftanın 5 günü boyunca her gün 25 atış yapmaya çalışın. Kaç serbest atış yaptığınızı ve kaçını kaçırdığınızı takip edin. Eğer kaçırdığınızdan daha fazlasını yapamıyorsanız, tekniğinizde bir kusur olabilir. Bu yüzden başarı seviyenizi değerlendirin ve duruşunuzu veya kol yerleşiminizi buna göre ayarlayın.
    • Pratik yaparken şunu düşünün: Sığır. Topu dengeleyin, Gözünüzü çemberde tutun, Dirseğinizi düz tutun ve Takip edin.
  2. adım 2 serbest atış ritüelinizi bulun.
    Serbest atış ritüelinizi bulun. Serbest atış savunma içermediği için, atışınızı yapmadan önce küçük bir ritüel veya rutin oluşturabilirsiniz. Örneğin, Michael Jordan her serbest atış atışında aynı ritüeli uygulardı: topu döndür, üç kez top sür, topu tekrar döndür ve sonra atışını yap. Birçok kez uyguladığınız bir ritüele güvenmek, atışınızı yapmadan önce sizi rahatlatacak ve odaklanmanızı sağlayacaktır.
    • Serbest atış antrenmanınız sırasında kendi küçük ritüelinizi oluşturun. Doğal ve rahat hissetmek için her serbest atışa bu ritüelle başlayın.
  3. adım 3 bir atış alıştırması yapın.
    Bir atış alıştırması yapın. Bu size mesafe kontrolünüz konusunda yardımcı olabilir, yani atış yaparken topun ne kadar uzağa ya da ne kadar kısaya gideceğini kontrol edebilirsiniz.
    • Serbest atış çizgisinin 9 inç önünde durun. Serbest atış tekniğinizi koruyarak, çemberin arkasını hedefleyerek topa atış yapın. Bunu birkaç kez yapın, atışı kaçırın ama çemberin arkasını hedefleyin.
    • Çizginin 9 inç gerisine gidin ve her atışta çemberin önüne isabet ettirin. Bunu birkaç kez yapın, atışı kaçırın ama çemberin ön tarafına isabet ettirin.
    • Son olarak, serbest atış çizgisine geri dönün ve serbest atış pozisyonunuzu alın. Sahanın önceki noktalarında kullandığınız mesafe kontrolünü kullanarak her atışı savurmaya çalışın.
  4. adım 4 gözleriniz kapalı bir şekilde serbest atış yapmaya çalışın.
    Gözleriniz kapalı bir şekilde serbest atış yapmaya çalışın. Bu, özellikle serbest atış tekniğinize yeni alışmaya başladığınızda imkansız gibi gelebilir. Ancak iyi bir teknik geliştirdiğinizde ve tekniğiniz pratik yaparak rahat hissettiğinizde, gözlerinizi kapatıp atış yapabilmeli ve topu savurabilmelisiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Her zaman gergin olursam serbest atışlarda nasıl daha iyi olabilirim?
    Serbest atış antrenmanı yaparken uygulayacağınız bir serbest atış rutini oluşturmanızı öneririm. Bu, atış yapmadan önce rahatlamanıza ve kendinizden emin bir zihniyete girmenize yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Serbest atışta ayaklarımı sabit tutmak mı yoksa zıplamak mı daha iyidir?
    Kurallara uygun bir oyunda, serbest atış için zıplamanıza izin verilmez. Ancak zıplamaya izin verilen bir hazırlık maçı oynuyorsanız, bacaklarınızda oluşan güç atışı daha kolay yapmanıza yardımcı olacağından bunu yapmalısınız.

İpuçları