Geyik Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geyik eti mükemmel bir yağsız hayvansal protein kaynağı ve işlenmiş gıdalara sağlıklı bir alternatiftir. Bitki temelli beslenen yabani hayvanların etleri son derece besleyici ve hormonsuzdur ve bir geyik bütün bir insan ailesine aylarca yetecek kadar et sağlayabilir.

İyi bir avcının sadece bir atışa ihtiyacı vardır ve tüm avcılar her avı mümkün olduğunca hızlı ve insancıl bir şekilde yapmaya çalışmalıdır. İster geyik avına başlamak isteyen deneyimli bir avcı olun, ister tamamen acemi, bir geyiği bulmayı ve mümkün olan en doğru ve güvenli atışı yapmayı öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Geyik Bulmak

  1. adım 1 avlanma izni ve iş için doğru ekipmanı edinin.
    Avlanma izni ve bu iş için doğru ekipmanı edinin. Bölgenizdeki geyik avı sezonu, sezon için nasıl izin alacağınız ve avlanabileceğiniz alanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ulusal Kaynaklar Departmanı web sitesini ziyaret edin. İzinsiz ve uygun ekipman olmadan geyik avlamak veya sezon dışında geyik avlamak her zaman yasa dışıdır. Genel olarak, geyik için sezonluk izin 40 ila 100 dolar arasındadır.
    • Güvenlik amacıyla, bölgede olabilecek diğer avcılar için kendinizi yeşilliklerden ayırt etmeye yardımcı olmak için turuncu renkli kıyafetler giymeniz önemlidir. Sanılanın aksine, geyikler kamuflajı özellikle etkili kılacak kadar iyi göremezler, ancak hareketlerinizi daha az görünür hale getirmenize yardımcı olur, bu da geyikleri varlığınıza karşı uyarır.
    • Geyik avlamak için birçok farklı tüfek kullanılır, .243'ten 30-.06 ya da 30-30 kalibreye kadar olan tüfekler karşılaşabileceğiniz her geyik için mükemmel iş görecektir. Av tüfekleri ile avlanmak biraz daha az yaygındır, ancak geyik avlamak için geyik kurşunları mevcuttur.
    • Yay ile avcılık da geyik avlamak için son derece yaygındır. Çoğu bölgede, 45 pound çekme ağırlığı yasal sınırdır, bu da 20-60 yarda arasında tipik bir hedef mesafesine sahip olacağınız anlamına gelir.
  2. adım 2 avlanmak için güvenli, yoğun ağaçlık bir alan seçin.
    Avlanmak için güvenli, yoğun ağaçlık bir alan seçin. Yerel avcılarla konuşun ve avlanmaya izin verilen kamu alanları hakkında bilgi edinmek için yerel Yaban Hayatı Dairesi veya Doğal Kaynaklar Dairesi'nin web sitesini ziyaret edin. Eyalet ve Ulusal park arazileri bazen geyik avı için belirli zamanlarda kullanılabilir hale getirilir.
    • Yerel arazi sahiplerinin izniyle özel mülklerde avlanmak da yaygındır. Kırsal kesimde geyik avlamak için iyi bir arazisi olan birini tanıyorsanız, iletişime geçin ve gelecek sezon gelip gelemeyeceğinizi sorun.
    • Emin değilseniz asla bir bölgenin avlanmak için güvenli olduğunu varsaymayın. Arazi sahiplerinin izni olmadan asla özel araziye izinsiz girmeyin.
  3. adım 3 kokunuzu maskeleyin.
    Kokunuzu maskeleyin. Ormanda kokunuz önemsiz gibi görünse de, geyik avlarken koku kontrolü büyük bir sorundur. İdeal olarak, avdan önceki 24-48 saat boyunca kokulu sabun, deodorant kullanmaktan ve güçlü parfüm benzeri kokuların etrafında bulunmaktan kaçınmak istersiniz. Ava çıkmadan önce bir veya iki gün boyunca duş almaktan kaçınmak yaygındır.
    • Ceketlerinizi ve giysilerinizi, orman gibi kokmanızı sağlamak için ladin fiyonklu Rubbermaid kaplarında saklayın.
    • Avlanmadan önceki gece alkol almayın veya yağlı yiyecekler yemeyin, böylece geyikleri varlığınız konusunda uyaracak güçlü kokular yaymazsınız.
    • Bazı avcılar kokularını daha da maskelemek için av kıyafetlerinin arasına karbonat koyarlar.
  4. adım 4 geyik izlerini arayın.
    Geyik izlerine bakın. Ava çıktığınızda, genellikle bir süre dolaşıp ideal bir geyik noktası aramak ve beklemek için kamp kurmak yaygındır. Silahların öldürücü mesafesine bağlı olarak, tercihen açık bir alana veya çayıra giden, yoğun bir şekilde seyahat edilen bir patikanın kanıtını bulmak istersiniz.
    • Elma veya mısır gibi geyik dostu besin kaynaklarının yanı sıra geyiklerin toplanma olasılığının yüksek olduğu su kaynaklarına da dikkat edin.
    • İdeal olarak, yaklaşık 60 yarda (55 m) çapında bir alan geyik avlamak için mükemmel olacaktır. Daha uzun menzilli bir tüfeğiniz ve isabetli bir dürbününüz varsa, daha geniş bir çayırlık alan (300 yarda kadar) tercih edilebilir.
    • Geyiklerin varlığına dair en belirgin işaretlerden biri, geyiklerin bölgeyi işaretlemek ve kokuyu paylaşmak için yaptıkları ağaçlardaki boynuz sürtünmesidir.
  5. adım 5 kamufle edilmiş bir pozisyon bulun.
    Kamufle edilmiş bir pozisyon bulun. Avlanmak için ideal bir yer bulduğunuzda, kamp kurun ve geyiklerin size gelmesini sağlamak için çalışmaya başlayın. Kendinizi nasıl kamufle edeceğiniz konusunda pek çok farklı fikir vardır. Av hayvanlarının geçebileceği alanlarda ağaç standlar ve perdeler kullanılabilir, ancak bir geyiği etkili bir şekilde takip etmenin ve gizlice yaklaşmanın heyecanı, vahşi doğada siper bulmayı tercih eden bazı avcılar arasında değerlidir. Seçim size kalmış.
    • Geyiklerin size gelmesini sağlayın. Geyik sesleri, kızgınlık spreyi, idrar ve çıngıraklı boynuzlar, özellikle sezonun başlarında geyikleri bulunduğunuz yere çekmenin yaygın yollarıdır.
  6. adım 6 bir ya da iki ortakla gidin.
    Bir ya da iki ortakla gidin. Yalnız avlanmak tehlikeli ve zor olabilir ve her zaman en az bir kişiyle ava çıkmanız önerilir. Bütün bir geyiği tek başınıza paketlemek en güçlü avcılar için bile zorlu bir iştir ve sürece yardımcı olacak diğer deneyimli avcılarla tüm iş daha kolay ve daha eğlenceli hale gelir.
    • Nereye ava gittiğinizi ve güvenlik amacıyla ne zaman döneceğinizi her zaman bir başkasına bildirin, özellikle de cep telefonu kapsama alanı dışında olacaksanız.
    • Geyik avlarken köpek getirmeyin. Kümes hayvanları ve diğer kuşları avlarken etrafta bulunmaları iyi olsa da, köpekler çok gürültücüdür ve sadece geyikleri korkutmaya yarar.

Atış Yapmak

  1. adım 1 atış pratiği yapın...
    Atış pozisyonlarınızı önceden çalışın. İsabetli bir atış yapmanın mümkün olduğu çeşitli pozisyonlar vardır ve iyi bir avcının bunların hepsinde rahat olması gerekir. Ava çıkmadan önce güvenli bir yerde boş bir silahla pozisyon alma alıştırması yapın.
    • Yüzüstü pozisyon en istikrarlı pozisyondur, ancak sahada girilmesi en zor ve pratik olmayan pozisyondur, ayakta durmak ise en basit, en hızlı ve ne yazık ki en istikrarsız pozisyondur. Çömelme veya oturma pozisyonları, doğru şekilde yapılırsa, geyikleri doğru şekilde vurmak için en rahat ve istikrarlı pozisyonlardır.
    • Dirseğinizi dizinizle veya uyluğunuzla destekleyerek hızlı bir şekilde çömelebilir, böylece nişanınızı daha doğru ve istikrarlı hale getirebilirsiniz. Oturma pozisyonunda, atış yapmayan elinizin dizi hedefi gösterecek şekilde, hedefinize dik olacak şekilde bağdaş kurarak oturursunuz.
  2. adım 2 sabırlı olun.
    Sabırlı olun. Geyik avı genellikle tüm gün süren bir faaliyettir, aceleniz olduğunda veya sabırsızlandığınızda yapılacak bir şey değildir. Ava çıktığınızda oturup beklemek için iyi bir yer bulun ve biraz zaman tanıyın. Geyiklerin bir süredir sessiz ve hareketsiz olan bir alana gelme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle bunu yaparken son derece sessiz olun.
    • Bazı avcılar bir noktaya birkaç saat zaman ayırdıktan sonra biraz dolaşmayı severken, diğerleri aşağı yukarı sürekli dolaşmayı sever. Nasıl avlanmak istediğiniz sizin seçiminizdir, ancak başarılı avcıların çoğu beklemek ve farklı alanları denemek için bazı kombinasyonlar yapar.
    • Beklemek, avın heyecanının ve dramının bir parçasıdır. Zorlayıcı olmasaydı, kimse uğraşmazdı.
  3. 3. adım geyik ters dönene kadar bekleyin.
    Geyik tam karşınıza gelene kadar bekleyin. Bir geyik tespit ettiyseniz, henüz tetiği çekmeye başlamayın. Dürbün kullanarak bölgeye gelen geyiklerin işaretlerini arayın ve bir geyik size temiz bir atış imkanı sunacak şekilde pozisyonunuza yönelene kadar bekleyin. Bu, avın en kritik anıdır ve acele etmek isteyeceğiniz son şeydir.
    • Bölgenizdeki yasalara ve aldığınız izin türüne bağlı olarak, gördüğünüz geyiğin yasal olup olmadığını doğrulamak için bir dakikanızı ayırın. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, genellikle yalnızca belirli bir miktarda boynuz büyümesi (genellikle altı puan) gösteren geyikler hasat için yasaldır.
    • Gördüğünüz ilk geyik yasal değilse, onu kovmayın. Bekleyin. Geyikler genellikle çiftler veya sürüler halinde seyahat ederler ve yakında daha fazla geyik gelmesi muhtemeldir.
  4. adım 4 nişan alın.
    Nişan alın. Geyiğin size doğru yönelmesini beklerken, tüfeğinizi pozisyona getirin ve gözünüzü tüfeğin nişangahı ile hizalayarak iyi bir nişan resmi elde edin. Geyiği anında öldüren bir atış yapmak (hem acıyı en aza indirmek hem de etin kalitesini en üst düzeye çıkarmak için) en ideali olsa da, bunun otomatik olarak böyle olmasını beklememek gerekir. Geyiğin kalbine veya omzunun hemen arkasına nişan almak en yaygın yöntem olsa da, bir geyiğin özellikle neresine nişan almanız gerektiğine dair çeşitli felsefeler vardır, bu nedenle her noktanın artıları ve eksileri aşağıdaki gibidir:
    • Ön bacağın arkasında, göğsün 5-7 inç yukarısı muhtemelen nişan almak için en popüler noktadır. Bu atış kalbi ve akciğerleri delip geçecektir, ancak geyikler bu atışla her zaman hemen yere düşmezler ve bazen iyileşirler, bu da genellikle biraz takip yapmanız gerektiği anlamına gelir.
    • Kafadan, beyinden yapılan atışlar anında öldürme sağlar ve kafadan yapılan atışlarda çok az et kaybı olur. Genellikle bu atışı yapmak için gözün hemen arkasına nişan alırsınız, oldukça ileri ve zor bir atış olup tamamen ıskalama potansiyeli vardır. Ayrıca, boynuzları veya kafanın tamamını kurtarmak istiyorsanız, geyiğin bir kupa için tahnit edilmesini imkansız hale getirir.
    • Boyun, omurga boyunca, bir başka popüler ve ölümcül noktadır, size geniş tarafını gösteren bir geyiğin çene çizgisinin hemen arkasına nişan alarak vurulur. Bu atış genellikle bir geyiği felç eder, işi bitirmek için ikinci bir atış veya boğaz yarığı gerektirir, bu da onu biraz daha az arzu edilir hale getirir.
  5. adım 5 atışta kas kuralını hatırlayın.
    BRASS atış kuralını hatırlayın. Nişan aldıktan sonra nefes almanız, rahatlamanız ve mümkün olan en isabetli atışı yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Tüfeğinizin emniyetini kapatın ve atışa hazır olun. Tetiği çekmek için en doğru ve kontrollü an, nefes verdikten hemen sonraki andır, bu nedenle tüfeği çok uzun süre yerinde tutmayın, yoksa sallanmaya başlarsınız. Bunu hızlı, dikkatli ve verimli bir şekilde yapın. BRASS, prosedürü hatırlamanıza yardımcı olacak bir kısaltmadır:
    • Nefes almak
    • Rahatla
    • Amaç
    • Nefes almayı kes.
    • Tetiği sıkın
  6. adım 6 asla ateş edebileceğiniz hiçbir şeye ateş etmeyin't see.
    Göremediğiniz bir şeye asla ateş etmeyin. Ateş ettiğiniz şeyin bir geyik olduğundan %100 emin olduğunuzdan emin olun. Birçok av kazası, insanların ateş edecekleri şeyin net bir görüntüsünü alamamaları nedeniyle meydana gelir. Tetiği çektiğinizde artık çok geçtir.
    • Çevrenizin farkında olmanız da önemlidir, böylece geyiğin arkasında ne olduğunu da bilirsiniz. Başka bir kişiye, özel bir konuta, kamuya açık bir yola veya ateş etmeyeceğiniz diğer yerlere doğru ateş etmek istemezsiniz.

Geyiği Takip Etmek

  1. adım 1 birkaç dakika bekleyin.
    Birkaç dakika bekleyin. Geyiği nereden vurursanız vurun, genellikle kaçarak uzaklaşacaktır. Birkaç dakika beklemek ve geyiğin peşinden hemen koşmamak önemlidir, bu geyiğe adrenalin verebilir ve izleme işini çok daha zor hale getirebilir. İyi bir atış yaptıysanız, fazla uzaklaşmayacak ve hızla ölmek için yere yatacaktır, bu nedenle birkaç dakika beklemek bir fark yaratmayacaktır.
    • Vuruşu yaptığınız genel noktayı ve geyiğin kaçtığı genel yönü hatırlamaya özen gösterin. Gerekirse GPS'inizde noktayı işaretleyin.
  2. adım 2 orijinal noktadaki kanı bulun.
    Orijinal noktadaki kanı bulun. Geyiği vurduğunuzda durduğu noktaya gidin ve zeminde kan izleri olup olmadığını inceleyin, ardından izleri takip edin. Atışınızın ne kadar isabetli olduğuna dair işaretler için kanın kalitesini de kontrol edebilirsiniz.
    • Yerde ince kan veya safra görürseniz, atışınızı ıskaladınız demektir ve muhtemelen daha insancıl bir öldürme yapmak için geyiği hızla takip etmeniz gerekecektir. Karnından vurulmuş bir geyiğin ölmesi uzun zaman alacaktır, bu nedenle onu bulma ve süreci hızlandırma sorumluluğunuz vardır.
  3. adım 3 yeşilliklerin arasından kanı takip edin.
    Yeşilliklerin arasından kanı takip edin. Geyikler yaralandıklarında bile hızlı hareket ederler ve ölümcül bir şekilde vurulduktan sonra epeyce yol kat etmeleri mümkündür. Biraz yoldan çıkmanız gerekebilir, ancak isabetli bir atış yaptıysanız, en fazla birkaç yüz metreden fazla takip etmeniz gerekmeyecektir. Yerde ve yerden yüksekteki yeşilliklerde kan olup olmadığını incelemek ve geyiğin izini takip etmek önemlidir.
    • Bazı avcılar, herhangi bir noktada kanı tespit etmek zorlaşırsa, yeşilliklerin etrafına püskürtmek için biraz hidrojen peroksit kullanmayı sever. Köpürmeli ve kanı çok daha görünür hale getirmelidir.
  4. adım 4 geyiğin öldüğünden emin olun.
    Geyiğin öldüğünden emin olun. İzini sürdüğünüz geyiğin yanına geldiğinizde, yaklaşmadan önce uzaktan yakından inceleyin. Nefes alıp almadığına ya da hareket edip etmediğine bakın. Eğer geyiği göğsünden vurduysanız, köpüklü kan iyiye işarettir. Bu, muhtemelen ciğerlerine girdiğiniz anlamına gelir ve geyik zaten ölmediyse çok hızlı bir şekilde ölür.
    • Geyik hala hayattaysa ve ölmek üzere görünmüyorsa, beynine veya göğsüne daha isabetli bir atış yapmadan ve onu yere sermeden önce güvenli bir mesafeyi koruyarak ona dikkatlice yaklaşın.
    • Yaralı bir geyiğe yaklaşırken son derece dikkatli olun. Bazı avcılar geyiğin boğazını kesmek için bıçak kullanmayı ve kan kaybından ölmesini beklemeyi sever, ancak büyük boynuzları olan kızgın, yaralı bir geyik son derece tehlikeli olabilir.
  5. adım 5 geyiği tarlada giydirin...
    Geyiği uygun şekilde tarlada giydirin. Geyik ölür ölmez, karkası güvenli bir şekilde tüketmek ve paketlemek ya da kampa geri dönmek için yönetilebilir bir boyuta getirmek için sahada çalışmaya başlamalısınız. Nerede olduğunuza ve gideceğiniz yerden ne kadar uzakta olduğunuza bağlı olarak, bu göreve yaklaşmanın çeşitli yolları vardır.
    • İyi kalitede ve iyi bilenmiş bir av bıçağı, ava çıktığınızda paha biçilmez bir araçtır. Yeni bir av yapmışken aletsiz olduğunuzu fark etmek istemezsiniz.
    • Evinize veya kampınıza yakınsanız ya da bir ATV veya başka bir araca erişiminiz varsa, geyiğin derisini yüzmeden ve bağırsaklarını çıkarmadan önce bütün geyiği geri getirebilir ve kaldırabilirsiniz.
    • Yürüyerek uzun bir yürüyüş yapacaksanız, bağırsakları çıkarın ve mide veya bağırsakları delmemeye dikkat ederek ana organları göğüs kafesinden çekin. Organları omurgaya bağlayan birkaç zar olacaktır ve bunları da kesmeniz gerekecektir. Genellikle çoğu avcı, karkasın paketlenmesini kolaylaştırmak için arka ve ön kısımları 'kırar' ve daha sonra keser.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir geyiği kaç kez vurmalıyım? Bir geyiği vurmak için en iyi yer neresidir?
    Eğer yaptığınız atış iyiyse, sadece bir atışa ihtiyacınız olacaktır. Kalp, göğsün alt kısmında, ön omuzun hemen arkasında yer alır.
  • Soru
    Silahın tekmelemesinden ve çok gürültülü olmasından endişelendiğimde nasıl sakin kalabilirim?
    Bir av rehberi bulmanızı tavsiye ederim, ancak muhtemelen av bölgenize girerken silahınızı doldurmanıza izin vereceklerdir. Sonra sessizce bir noktada dururken silahınızı yere bırakabilirsiniz. Bir geyiğin yaklaştığını görmeye başladığınızda silahınızı sessizce kaldırabilirsiniz. Güvenli bir atış yapabileceğinize karar verdikten sonra, sadece emniyeti kapatmanız ve tetiği çekmeniz gerekecektir.

İpuçları

  • Geyik avlamak için en iyi zaman sabahın erken saatleridir. Bu, en aktif oldukları zamandır.
  • Eğer geyik vurulduktan sonra kaçarsa, yaralanmış olabilir. Bulana kadar kan izini takip edin. Onu kovalamayın. Kovalandığını düşünürse kilometrelerce kaçabilir. Eğer kaçtığını düşünürse, yere yatıp ölmeyi bekleyecektir. Yürürken dikkatli olun çünkü zıplayıp saldırabilir. Üzerine yürüdüğünüz anda zıplayacaktır. Çabucak vurun ama bu sefer öldürdüğünüzden emin olun. Kalbinden vuramadığınız için acı çekmeyi hak etmiyorlar.
  • Yabani geyik etinin besinsel faydalarının tadını çıkarın. Eğer sağlıklı bir geyik vurduysanız ve onu uygun şekilde giydirdiyseniz, eti mükemmel durumda olmalıdır. Hayvanın hayatı pahasına elde edilen gıdanın kalitesine ve değerine saygı gösterin. Deri yüzme, kasaplık ve pişirme hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışın, böylece mevcut en yağsız, en sağlıklı ve en doğal etlerden bazılarını elde etmeye daha fazla yardımcı olabilirsiniz.

Uyarılar

  • Bölgenizdeki av yönetmeliklerini ve sezonlarını okuduğunuzdan emin olun.
  • Ok ve yay ile avlanıyorsanız, genellikle daha uzun bir sezon ve avlanma yeri konusunda daha az sınırlama vardır, ancak aynı güvenlik kuralları geçerlidir.
  • Avlanmıyorsanız veya hedef atışı yapmıyorsanız tüfeğinizi asla dolu tutmayın, ancak ateşli silahınızı her zaman doluymuş gibi kullanın. Silahın her zaman güvenli bir yöne doğrultulduğundan emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır - asla kendinize, başka bir kişiye veya ateşlenmesi halinde potansiyel olarak güvensiz olacağı herhangi bir yöne doğrultmayın. Ateş etmeye hazır olana kadar elinizi daima tetikten uzak tutun. Daha deneyimli biriyle avlanıyorsanız, size izin verilene kadar silahınızı ateşlemeyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tüfek, av tüfeği veya yay. Bazı silahlarla geyik avlamak yasa dışıdır, bu yüzden okuyun.
  • Geyik giydirmek için bıçak.
  • Dürbün veya dürbün.
  • Turuncu giysiler.