Fadeaway Nasıl Çekilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Fadeaway, basketbol sporunda bir oyuncunun potadan geriye doğru zıplayarak topu fileye doğru attığı bir sıçrayış atışıdır. Bu tür bir şutu engellemek zordur çünkü savunma oyuncusu ile şutör arasında boşluk yaratır. Daha fazla güç ve isabet gerektirdiği için bu atışı gerçekleştirmek normal bir sıçrayarak atıştan daha zordur. Fadeaway şut atmayı öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Adımlar

  1. adım 1 her iki omzunuz sepetle aynı hizada olacak şekilde vücudunuzu döndürün.1Vücudunuzu her iki omzunuz pota ile aynı hizada olacak şekilde çevirin. Hangi omzunuzun potaya en yakın olduğu önemli değildir. Potaya yan durarak savunmacıların topu çalmasını önleyebilirsiniz.
  2. adım 2 potaya en yakın omzunuzu yere bırakın.2Pota en yakın omzunuzu yere bırakın. Bu taktik, savunma oyuncunuzu potaya doğru bir drive yapacağınızı düşünmesi için yanıltacaktır.
  3. 3. adım geriye doğru bir adım atın ve omuzlarınızı potaya yaklaştırın.3 Geriye doğru bir adım atın ve omuzlarınızı potaya doğru yaklaştırın. Potaya en yakın olan ayağınızla geriye doğru tam bir adım atın. Geriye doğru bir adım atarken omuzlarınızı sepete doğru çevirin. Tek bir akıcı hareketle dönmeli ve geriye doğru adım atmalısınız.
  4. adım 4 havaya sıçrayın ve potadan uzaklaşın.4Havaya zıplayın ve potadan uzaklaşın. Her iki ayağınızla hızlıca havaya zıplayın, zıplama açınızı potadan uzağa zıplayacak şekilde ayarlayın.
  5. adım 5 basketbol topunu başınızın üzerine kaldırın.5Basketbol topunu başınızın üzerine kaldırın. Bunu, basketbol topunu fileye doğru atmaya hazırlanırken havada zıplayarak yapın.
  6. adım 6 basketbol topunu atın.6Basketbol topunu atın. Havada zıplayarak ve basketbol topunu kaldırarak kazandığınız ivme ile basketbol topunu basketbol kalesine doğru atın.
    • Topu itmeye yardımcı olmak için basketbol topunu atarken bileğinizi potaya doğru çekin.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruÇok kısaysam ve uzun bir pivot tarafından korunuyorsam ne yapmalıyım? Kısa boyluysanız ve uzun boylu bir oyuncu tarafından korunuyorsanız, önce uzaklaşmaya çalışın ve oyuncunun şutunuzu deneyip denemeyeceğine bakın, ardından pompa taklidi yapın ve etrafından dolaşın (pivot ayağınızı her zaman aşağıda tutun, hakem seyahat diyebilir).

İpuçları

  • Fadeaway atışında potadan daha uzağa sıçradığınız için atış gücünüzü normal bir sıçrayarak atışta olduğundan daha fazla artırmanız gerekecektir.
  • Fadeaway şutunuzu denemeden önce topu savunmacılardan korurken, topu göğüs hizasında tutun. Topu yere daha yakın tutmak savunmacının topu sizden çalmasını kolaylaştıracaktır.
  • Normal sıçrayarak şut atmak daha kolay olduğundan, fadeaway şutu yalnızca ağır savunma baskısı altındayken kullanın.

Uyarılar

  • Bir fadeaway şutu atmak için geriye doğru adım atarken, bir adımdan fazla atmadığınızdan emin olun, aksi takdirde seyahat ihlali yapmış olursunuz.
  • Fadeaway bir şut attığınızda, kendi şutunuzun ribaundunu alamazsınız. Fadeaway şut atarken potadan uzağa zıplamak, momentumunuzu potadan uzaklaştıracak ve ribaunt için rekabet etme şansınızı ortadan kaldıracaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Basketbol
  • Basketbol kalesi