Silahla Nasıl Doğru Ateş Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir silahı doğru bir şekilde ateşlemeyi öğrenmek, uygun ateşli silah kullanma temellerini uygulamanın bir uzantısıdır. Silah bir araçtır ve her araç gibi onu iyi kullanmak için gereken becerilerde sağlam bir ustalık geliştirmek pratik gerektirir. İster avcı ister rekabetçi bir atıcı olun ya da kendinizi savunmak için silah taşıyor olun, silahınızı doğru bir şekilde ateşlemeniz şarttır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli silah sistemleri olmasına rağmen, silahınızı ateşlerken mümkün olduğunca doğru olmanızı sağlamaya yardımcı olmak için geliştirebileceğiniz bazı ortak beceriler vardır.

Adımlar

Tabanca ile Doğru Ateş Etme

  1. adım 1 rahat bir tabanca atış duruşu seçin.
    Rahat bir tabanca atış duruşu seçin. Bir tabancayı doğru bir şekilde ateşlemek ayaklarınızda başlar. Bir tabancayı doğru bir şekilde ateşlerken seçebileceğiniz üç yaygın duruş vardır. Sizin için doğru duruş, konfor seviyenize, doğal atış pozisyonunuza ve tercihinize bağlı olacaktır. İkizkenar duruş, ayaklarınızı omuz genişliği kadar açarak eşit şekilde konumlandırmayı içerir. Dokumacı duruşu, baskın tarafınızdaki ayağınız geride olacak ve öndeki ayağınız hedefi gösterecek şekilde kademeli bir duruş kullanır. Dövüş duruşu, ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ve baskın taraftaki ayağınız öndeki ayağınızın sadece biraz gerisinde olacak şekilde ikisi arasındaki boşluğu doldurur.
    • Her üç pozisyonda da atıcı silahını doğrudan önüne doğru uzatır.
    • Her pozisyonun avantajları ve dezavantajları vardır ve yeni başlayan atıcıların hangisinin kendileri için en dengeli hissettirdiğini görmek için üçünü de denemeleri önerilir.
  2. adım 2 i̇yi bir tutuş sağlayın.
    İyi bir tutuş sağlayın. Bir tabancayı ateşlerken daima iki elinizi kullanın. Baskın eliniz tabancanın kabzasında yüksekte durmalı ve tetik parmağınızı silahın yan tarafı boyunca uzatmalısınız. Baskın olmayan eliniz biraz daha aşağıda olmalı ve kabzanın etrafını sarmalıdır. Baskın olmayan elinizi tabancanın altına koymayın, çünkü bu hızlı bir şekilde yeniden doldururken kullanılmış bir şarjörü çıkarmanızı engelleyecektir.
    • Baskın elinizin ağı (başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki deri açıklığı) geri tepmeyi düzgün bir şekilde emmek için bilekle aynı hizada olmalıdır.
    • Tabancayı elinizde sıkıca tutun, ancak çok sıkı değil. Parmak eklemleriniz beyazlaşırsa, tabancayı çok sert sıkıyorsunuz demektir.
  3. adım 3 i̇yi bir nişangah görüntüsü bulun.
    İyi bir nişangah görüntüsü bulun. Çoğu tabanca bir arpacık ucu ve gez açıklığı ile donatılmıştır. Arpacık ucu, tabancanın namlusunun ucundan yukarı doğru çıkan küçük direktir. Tabancayı kaldırdığınızda, arpacık ucuna odaklanın ve hedefinizin üzerinde ortalandığından emin olun. Arpacık ucunun hedef üzerinde ortalanması, doğru 'nişan resmi' elde etmek olarak adlandırılır.
    • Yakın mesafeli durumlarda, nişangah görüntüsünü elde etmek genellikle bir hedefi doğru bir şekilde vurmak için yeterlidir.
    • Görüş açısı isabetlilik için zorunludur. Askeri eğitimde yaygın bir deyiş şöyledir: 'Bir silahlı çatışmada, iyi bir görüş açısı elde etmek için hayatınızın geri kalanına sahipsiniz.'
  4. adım 4 nişangah hizalamasını oluşturun.
    Nişan hizasını belirleyin. Hedefiniz birkaç metreden daha uzaktaysa, nişan resmini doğru nişan hizalamasıyla birleştirmeniz gerekecektir. Arpacık hizalaması, silahı, arpacık ucu silahın arkasına yakın arpacık açıklığını oluşturan iki direk arasında ortalanacak şekilde konumlandırdığınızda gerçekleşir. Arpacık ucu ve gez açıklığı hizalandığında, bu nişan hizalamasını oluşturur, yani silah düzdür ve herhangi bir şekilde açılı değildir.
    • Arpacık ucu ve gez açıklığı eşit yükseklikte olmalıdır, yani perspektifinizde hiçbiri diğerinden daha yüksek görünmemelidir.
    • İyi bir nişan hizalaması ve nişan resmi ile hedef, görüşünüzde arpacık açıklığının iki direği arasında ortalanmış olan arpacık ucunun arkasında bulanık olmalıdır.
  5. adım 5 tabancayı yönetin's recoil.
    Tabancanın geri tepmesini yönetin. Tetiği çektiğinizde, ateşleme pimi merminin arkasına çarparak barutu ateşler ve mermiyi menzile gönderir. Bu patlama namludan dışarı doğru yönlendirilir ve bu da silahı geriye doğru itmeye çalışır. Bir silahı ateşlerken oluşan bu karşı kuvvete geri tepme denir. Uygun bir ateşleme duruşunu iyi bir kavrama ile birleştirerek geri tepmeyi yönetin. Silahı ateşlediğiniz anda, görüş açısını ve hizalamayı hızla yeniden kazanmak geri tepmenin neden olduğu sorunları ortadan kaldıracaktır.
    • Silahın tasarımı, mühimmatın türü ve silahın kalibresi, tabancanızın ürettiği geri tepme miktarını etkileyebilir.
  6. adım 6 atışlarınızı takip edin.
    Atışlarınızı takip edin. Bir mermiyi ateşledikten sonra, silahınızı hemen yeniden kılıfına koymayın veya yeni bir hedef almak için hareket etmeyin. Bunun yerine, mermiyi bıraktıktan sonra bile hedefe odaklanın. Bu, mermi namluyu terk etmeden önce hareket ederek yanlışlıkla bir mermiyi rota dışına göndermenizi önleyecektir.
    • Çok küçük bir hareket bile uzak mesafeden bir mermiyi hedefin dışına gönderebilir.
    • Yeni bir hedefe geçmeden veya silahınızı indirmeden önce bir saniye bekleyin.

Uzun Namlulu Silahla Doğru Ateş Etmek

  1. adım 1 demir nişangahlarla nişan resmini ve hizalamayı alın.
    Demir nişangahlarla nişan görüntüsü ve hizalama elde edin. Bir tüfekteki demir nişangahlar, arpacık ucu ve gez açıklığının bir tabancada çalıştığı şekilde çalışır. Arpacık ucunun hedef üzerinde ortalandığından ve görüşünüzde arpacık açıklığının iki ucu arasında ortalandığından emin olun. Bu, silahınızın eşit ve düz olmasını sağlar.
    • Tüfek nişangah uçları ve arpacık açıklığı, tabancalarda nadiren olduğu gibi genellikle ayarlanabilir. Bu, isabetliliğinizi artırmak için nişangahlarınızı ayarlamanıza olanak tanır.
    • Yapmanız gerekenler tüfeğinizi nişan alın Tam olarak istediğiniz yere nişan aldığınızdan emin olmak için.
    • Görüş açısı ve hizalama aynı zamanda av tüfeklerinin ateşlenmesi ile de ilgilidir.
  2. adım 2 hedefinizi bir dürbün kullanarak belirleyin.
    Hedefinizi bir dürbün kullanarak tespit edin. Tüfek dürbünleri, belirli bir noktaya nişan almayı kolaylaştırmak için hedefinizi büyütür. Tüfek dürbünü kullanma silah doğru şekilde nişan alındığı ve sağlam atış temelleri uyguladığınız sürece uzun mesafelerde isabet oranınızı önemli ölçüde artırabilir. Bir tüfek dürbününde, dürbünün retikülünü hedefiniz üzerinde ortalayarak ve dürbünün ucundan baktığınız dairenin dürbünün içinden görüşünüzde ortalandığından emin olarak nişan resmini oluşturun.
    • Atış yapmayı düşündüğünüz mesafeye bağlı olarak farklı büyütme seviyelerine sahip dürbünler satın alabilirsiniz.
    • Dürbünün büyütme oranı ne kadar yüksekse, doğru nişan resmini oluşturmak o kadar zor olabilir.
  3. adım 3 doğruluk için yüksekliği ayarlayın.
    Doğruluk için yüksekliği ayarlayın. Bir tüfek dürbünündeki yüksekliği, yükseklik düğmesini çevirerek ayarlayabilirsiniz. Birçok farklı dürbün markası olsa da, yükseklik düğmesi genellikle dürbünün üst kısmında bulunur. Düğmeyi sağa çevirmek, merminizin hedefi etkilediği noktayı yükseltecektir. Düğmeyi sola çevirmek ise alçaltır.
    • Silahın sıfırlandığından daha uzak bir mesafeye ateş ediyorsanız, merminin silahınız ile hedef arasında ilerlerken yükseklikten düşmesini telafi etmek için dürbündeki yüksekliği artırmanız gerekecektir.
    • Yükseklik düğmesi, mermilerinizin dikey eksende (yukarı ve aşağı) nereye çarpacağını ayarlar.
  4. adım 4 ortamınıza göre menzili değiştirin.
    Bulunduğunuz ortama göre menzili değiştirin. Manevra düğmesi genellikle tüfek dürbününün sağ tarafında bulunur ve yatay eksende (soldan sağa) merminin çarpma noktasını ayarlar. Güçlü bir rüzgara doğru ateş ediyorsanız, rüzgarın mermiyi hedefe doğru ilerlerken nasıl iteceğini telafi etmek için rüzgar yönünü rüzgara doğru ayarlamalısınız. Düğmeyi sağa çevirmek, mermileri daha sağa getirecek veya tam tersi olacaktır.
    • Tüfeğe, mühimmata, dürbüne ve hedefe olan mesafeye bağlı olarak, rüzgar yönündeki ayarlamalar, düğmenin her bir tıklaması için mermiyi farklı miktarlarda hareket ettirecektir.
    • Güçlü rüzgar belirtileri için hedefinizle aranızdaki alana bakın, ardından rüzgar yönünüzü uygun şekilde ayarlayın.
  5. adım 5 silahı düzgün bir şekilde destekleyin.
    Silahı düzgün bir şekilde destekleyin. Her zaman tüfeğin dipçiğinin omzunuza sıkıca oturduğundan emin olun. Baskın elinizi tüfeğin kabzasına veya tetiğe rahatça ulaşabileceğiniz dipçiğe yerleştirin. Silahı desteklemek için diğer elinizi kullanın. Mümkün olduğunda, hareket etmesini önlemek için tüfeği dayamak için bir bipod, kum torbası veya başka bir sabit nesne kullanın. Ayakta ateş ediyorsanız, tüfeği omzunuzda sabit tutmaya yardımcı olacak sıkı bir askı takın.
    • Silahın namlusunu hafifçe hareket ettirmek bile hedefinizi uzak bir mesafeden bir metre kadar ıskalamanıza neden olabilir.
    • Silahı desteklemek için kaslarınız yerine kemiklerinizi kullanmaya çalışın. Yorulan kasların yarattığı yalpalamayı ortadan kaldırmak için dirseklerinizi dizlerinize veya yere dayayarak mümkün olduğunca oturur veya yüzüstü pozisyonda ateş edin.
    • Tüfeği nasıl omuzluyorsanız av tüfeğini de aynı şekilde omuzlayın.

Atış Temellerinin Uygulanması

  1. adım 1 uygun tetik kontrolünü kullanın.
    Uygun tetik kontrolünü kullanın. Yaygın olarak kullanılan 'tetiği çek' ifadesine rağmen, bir tüfek veya tabancanın tetiğini asla çekmemelisiniz. Tetiği her zaman yavaş ve sabit bir basınçla sıkın. Tetiği çekmek silahın doğrultulduğu yönü hafifçe değiştirebilir ve ateş ederken bu değişimi fark etmek zor olsa da, merminiz hedeflediğiniz yere isabet etmediğinde bu durum açıkça görülecektir. Tetiği yavaşça çekerken kafanızdan üçe veya beşe kadar saymayı deneyin, ardından tetiği bırakmadan önce bir sayım boyunca çekili bırakın.
    • Tetiği çekmek silahın hafifçe sarsılmasına neden olabilirken, kontrollü bir şekilde sıkmak silahı hedefte tutmanızı sağlar.
    • Tetiği çekmek yerine sıkmak için yumruğunuzu silahın kabzasına doğru kapatmaya çalışıyormuş gibi davranın.
  2. adım 2 nefes kontrolü alıştırması yapın.
    Nefes kontrolü alıştırması yapın. Nefes alırken ciğerleriniz hava ile dolar ve sonra onu dışarı atar, bu da silahı hedefte tutma yeteneğinizi etkileyebilir. Bununla mücadele etmek için, her zaman nefes verme ve nefes alma arasındaki doğal duraklama sırasında ateş etmelisiniz. Atışınızı zamanlayın, böylece nefes verdikten sonra tetiği çekin, ardından mermi ateşlenene kadar tekrar nefes almayın.
    • Nefes alırken silahı hafifçe hareket ettirirsiniz ve fark edilmesi zor olsa da, menzildeki isabet oranınız üzerinde dramatik bir etkisi olabilir.
    • Sakin ve sabit nefes alıp vermeyi sürdürmek isabetli atış yapmanızı sağlamak için önemlidir, bu nedenle ateş ederken nefesinizi tutmak yerine nefesler arasındaki doğal duraklama sırasında ateş etme alıştırması yapın.
  3. adım 3 doğal nişan noktanızla başlayın.
    Doğal nişan noktanızla başlayın. Silahınızı ilk kaldırdığınızda ve nişangahtan baktığınızda, genellikle tam olarak hedefte olmaz. Bu sizin doğal nişan noktanızdır ve vücudunuzun doğal olarak silahı doğrultmak istediği yerdir. Bu doğal nişan noktasıyla savaşmayın ve bunun yerine, vücudunuzun silahı doğrudan hedefe doğrultmak istemesi için tüm vücudunuzu kaydırın. Doğal nişan noktasına karşı savaşmak kaslarınızı yorabilir ve isabetli ateş etmeyi zorlaştırabilir.
    • Doğal nişan noktanızın hedefin solunda olduğunu fark ederseniz, silahı indirin ve tüm vücudunuzu biraz sağa çevirmek için ayaklarınızı hareket ettirin, ardından silahı tekrar kaldırın.
    • Doğal nişan noktanızı bulmak ve ardından hedef üzerinde ortalamak, isabetli atış yapmayı çok daha kolay hale getirecektir.
  4. adım 4 ateşli silah güvenliği kurallarını anlayın.
    Ateşli silah güvenliği kurallarını anlayın. Ateşli silahların etrafında olduğunuz her zaman uygulamanız gereken dört genel ateşli silah güvenliği kuralı vardır. Bu kurallar sizi ve etrafınızdakileri güvende tutmak için oluşturulmuştur. Bu kurallar ateşli silah poligonlarında, kolluk kuvvetlerinde ve orduda öğretilir ve uygulanır ve tüm silah uygulamaları için geçerlidir. Ateşli silah güvenliğinin dört kuralı şunlardır:
    • Her silaha doluymuş gibi davranın.
    • Ateş etmek istemediğiniz bir şeye asla silah doğrultmayın.
    • Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı düz ve tetikten uzak tutun.
    • Ateş etmeye hazır olana kadar silahı emniyette tutun.
  5. adım 5 her zaman uygun güvenlik donanımını kullanın.
    Her zaman uygun güvenlik donanımını kullanın. Bir silahı ateşlediğinizde, uygun göz ve kulak koruması takmanız önemlidir. Göz koruması, fırlayan mermilerin gözlerinize isabet etmesini önleyecek ve silahın arızalanması durumunda sizi koruyacaktır. Kulak koruması, silahtan çıkan yüksek sesler nedeniyle işitme kaybı yaşamanızı veya kulak zarınızın yırtılmasını önleyecektir.
    • Balistik dereceli veya kırılmaz göz koruması arayın.
    • Kulağın üzerinden veya içinden geçen kulak koruması satın alabilirsiniz; her ikisi de kabul edilebilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl daha iyi bir atıcı olabilirim?
    Temel bilgilere odaklanın. Poligona olabildiğince çok gidin. Poligona her ziyaretinizi daima öğrenmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Ayrıca evde ayrı bir alanda boş bir silahla kuru sıkı talimi de yapabilirsiniz.
  • Soru
    Hangisi daha iyi kulak koruması sağlar: kulak içi mi kulak üstü mü?
    Bu tercihe bağlıdır.
  • Soru
    Silahım tüfek gibi eski bir silahsa ne olacak?
    Bu kadar eski bir silah muhtemelen en iyi duvara monte edilir ve düzenli olarak ateş edilmez.

İpuçları