Tabanca ile Nasıl Ateş Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hollywood'un sizi inandırmak istediğinin aksine, bir tabancayla isabetli atış yapmak denge, teknik ve pratik gerektirir. Uzun namlulu silahlarda deneyimli bir atıcı olsanız bile, tabancayla isabetli atış yapmak farklı beceriler gerektirir. Tabanca güvenliği ve isabetliliği hakkında temel bilgiler için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kendinizi kulak tıkaçları ve koruyucu gözlüklerle koruyun. Silahla ateş ederken her zaman çevrenizden haberdar olmayı unutmayın.
  • Silahı baskın elinizde tutun ve serbest elinizle silahı sabitleyin.
  • Yüzünüzü hedefinize dönün ve ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Duruşunuzu kademelendirmek için baskın olmayan ayağınızla öne doğru bir adım atın.
  • Nişan almak için, hedef odak noktasına gelene kadar arpacığı gez ile hizalayın. Tetiği tek bir yumuşak, kontrollü hareketle yavaşça çekin.
  • Silahınız için doğru kalibreyi bilin

Adımlar

Temel Tabanca Becerilerini Öğrenme

  1. 1. adım tabanca ile yarı otomatik tabanca arasındaki farkı öğrenin.
    Revolver ve yarı otomatik tabanca arasındaki farkı öğrenin. Bunlar iki temel tabanca türüdür. Bir kovboy filminde göreceğiniz tabancalar revolverdir. Bir revolverdeki fişekler silahın gövdesinin ortasındaki bir silindire doldurulur. Altı kapasite en yaygın olanıdır ancak bazıları beş kapasitelidir ve daha küçük ellere uyacak şekilde tasarlanmıştır. Yarı otomatik tabancalarda tabancanın üst kısmında kayar bir mekanizma ve kabzada önceden yüklenmiş mühimmat içeren bir şarjör bulunur. Her tabanca türünün kullanımı biraz farklıdır, bu nedenle bir silahı kullanmadan önce terimleri açıkça tanımlamak önemlidir.
    • Revolverlerin mühimmatı tutmak için döner bir silindiri vardır. Mühimmat silindire yüklenir, ardından silindir tabancanın içine doğru döner ve tabanca ateşlenmeye hazır hale gelir. Bir mermi ateşlendikten sonra, silindir döner ve ateşleme pimi ile sıradaki fişeği hizalar. Çoğu revolver çift hareketli modda ateşlenebilir; bu modda tetik çekilir ve horoz düşüp fişeği ateşleyene kadar döner. Ayrıca, tetik çekilmeden önce horoz yerine geri çekilebilir, bu da çok daha hafif bir tetik çekişi sağlar ve isabet oranını artırır. Kullanılmış fişekleri geri almak için, silindir dışarı doğru döndürülerek boş mühimmatın çıkarılması sağlanır.
    • Yarı otomatik bir tabanca her bir fişeği şarjörden fişek yatağına ilerletir. Ateşlendikten sonra boş fişeği dışarı atar. Silahın üstündeki sürgü, ilk fişeği atım yatağına ilerletmek için kullanılır ve yan taraftaki bir düğme veya pim ile arka konumda kilitlenebilir. Çıkarılabilir şarjör ayrı olarak çıkarılır ve doldurulur.
  2. adım 2 doğru tabancayı seçin...
    Doğru tabancayı seçin ve ihtiyaçlarınız için mühimmat. Tabancaların birçok çeşidi ve sonsuz gibi görünen mühimmat seçenekleri vardır. Ayrıca, vücudunuzu, el ölçünüzü ve tabancanızın kullanım amacını göz önünde bulundurarak rahatça ateş edebileceğiniz bir tabanca bulun.
    • Poligonda hedef atıcılığını denemek için muhtemelen bir .357 Magnum'a ihtiyacınız yoktur. Yeni başlamak istiyorsanız aşırı büyük ve yüksek kalibreli bir silah almaktan kaçının ve bunun yerine .22 gibi küçük kalibreli güvenilir bir silah alın. Tavsiyeler için satıcılarla ve ateşli silahlar konusunda deneyimli diğer kişilerle konuşun.
  3. adım 3 kulaklarınızı ve gözlerinizi uygun güvenlik ekipmanlarıyla koruyun.
    Kulaklarınızı ve gözlerinizi uygun güvenlik ekipmanlarıyla koruyun. Kulaklık tarzı kulak koruması ve kulak tıkaçları silah seslerinin gürültüsüne karşı koruma sağlayacaktır. Koruyucu gözlükler gözlerinizi yarı otomatik bir tabancadan fırlayan mermilerden, sıcak gazlardan ve kurşun parçacıklarından koruyacaktır.
    • Zaten gözlük takıyor olsanız bile koruyucu gözlük kullanın. Koruyucu gözlükler sizi gözlüklerinizin koruyamayacağı şekilde korumak için tasarlanmıştır.
  4. adım 4 her zaman bir tabancayı...
    Bir tabancayı her zaman güvenli bir şekilde kullanın. Bir tabancayı kullanırken, her zaman menzile doğru tutun. Uygun bir zemin ve güvenlik ekipmanı olmadığı sürece poligon kullanmayın.
    • Poligondayken tüm güvenlik hususlarına dikkat edin. Sadece iyi bir silah güvenliği uygulaması yapmak önemli değildir, etrafınızdakilerin ne yaptığının da farkında olmalısınız. Yeni başlayanların çoğu, özellikle tabanca güçlü bir yaya sahipse veya elleriniz terliyse, sadece baş ve işaret parmaklarıyla yarı otomatik bir silahın sürgüsünü geri çekmekte zorlanır. Sürgüyü geri çekmek için avuç içinizi (veya tüm elinizi) kullanmanız gerekiyorsa, vücudunuzu silaha doğru yan çevirin ve menzile doğru tutmaya devam edin.

Tabancayı Tutmak

  1. adım 1 dai̇ma önce tabancanın dolu olup olmadığını kontrol edin.
    DAİMA önce tabancanın dolu olup olmadığını kontrol edin. Bir tabancayı her elinize aldığınızda dolu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Dükkandan eve ilk getirdiğinizde bile dolu olup olmadığını kontrol edin. On yıl sonra ilk kez dolaptan çıkardıysanız, dolu olup olmadığını kontrol edin. Eğer yeni boşalttıysanız, dolu olup olmadığını kontrol edin. Ve herhangi biri tarafından size verilen herhangi bir silahı her zaman kontrol edin. Bunun yapılmaması ciddi maddi hasara, insanların yaralanmasına ve ölüme yol açabilir!
    • Bir tabanca ile silindiri serbest bırakın ve yana doğru döndürün. Tüm hazneler boş olmalıdır. Yarı otomatik bir tabancada, şarjörü tabancadan çıkarın ve ateşleme odasında bir fişek olmadığından emin olmak için sürgüyü geri çekerek fişek yatağına bakın. Eğer varsa, sürgüyü geri çekmek fişeği dışarı atacaktır.
    • Silahın boş olduğundan emin olmak ve başparmağınızı sürgünün hareketinden uzak tutmaya alışmak için silahı tutma alıştırması yaparken sürgüyü arka konumda tutun.
  2. adım 2 dikkatlice alın...
    Silahınızı dikkatlice kaldırınParmağınızı tetik korkuluğunun dışında tutarak, düz ve düz bir şekilde korkuluğun yan tarafına doğru uzatın. Tabancayı her elinize aldığınızda, namlunun aşağıya dönük olduğundan ve insanlardan uzak olduğundan emin olun. Açık havada, tabancanızı daima aşağıya doğru tutun, asla yukarıya değil. Kazara yukarı doğru ateşlenen bir mermi aşağı inecek ve birini yaralayabilecektir.
    • Boş olsa bile ve hatta şaka olarak bile ASLA kimseye silah doğrultmayın. Birine silah doğrultmak bazı eyaletlerde suçtur ve yapabileceğiniz en aptalca şeydir. Silahın boş olduğuna inandığınız zamanlar olacaktır. Poligonda silahı boş olarak tutma alıştırması yapın.
  3. adım 3 silahınızı atışa hazır konumda tutun.
    Silahınızı atışa hazır pozisyonda tutun. Baskın elinizi (yazı yazdığınız el) açarak işaret parmağınız ve başparmağınız arasındaki dokuyu ortaya çıkarın. Tabancayı diğer elinize alarak, tabancanın kabzasını (sapını) baskın elinizin ağına yerleştirin. Başparmağınız kabzanın bir tarafındayken, orta, yüzük ve serçe parmaklarınızı tetik korkuluğunun hemen altında diğer tarafın etrafında sıkıca kıvrılmış halde tutun.
    • Silahı gerçekten sadece orta ve yüzük parmaklarınızla kavrıyorsunuz, 'serçe parmak' silahın üzerinde duruyor ama kavramak için kullanılmıyor; başparmak da silahı kavramak için kullanılmıyor. Kavrama sağlam olmalı ama sıkı olmamalıdır. Eğer silahı titretecek kadar sıkı tutuyorsanız, silahı doğru bir şekilde kontrol edemezsiniz.
  4. adım 4 silahı diğer elinizle sabitleyin.
    Silahı diğer elinizle sabitleyin. Baskın olmayan eliniz, tabancanın ağırlığını desteklemek için tabancanın altında tutulmalıdır. İşaret parmağınızı tetik korkuluğunun alt kısmına veya önüne, en rahat neresi ise oraya yerleştirin.
  5. adım 5 tüm parmakların sürgü veya horozdan uzak olduğundan emin olun.
    Tüm parmaklarınızın sürgü veya horozdan uzak olduğundan emin olun. Bazı eski yarı otomatik silahların işaret parmağınız ve başparmağınız arasındaki ağı 'ısırma' alışkanlığı vardır. Sürgü tarafından 'ısırılmak' çok acı verici ve tehlikeli olabilir, çünkü acıya tepki vermek istemezsiniz ve emniyet kapalıyken dolu ve kurulu bir silahı düşürme riskini almak istemezsiniz.
  6. adım 6 uygun ateşleme duruşunda durun.
    Uygun atış duruşunda durun. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı, baskın elinizin karşısındaki ayak diğer ayağın yaklaşık bir adım ötesinde olmalıdır. Dizlerinizi bükerek hafifçe öne doğru eğilin ve dengede olduğunuzdan emin olun. Baskın kolunuzun dirseği neredeyse düz olmalı ve baskın olmayan dirseğiniz hafif geniş bir açıyla bükülmelidir. Baskın kolunuz tabanca ile aynı hizada ve hedefe dönük olmalıdır.
    • Bazı atış müsabakaları tek elle (off hand) yapılır. Bu tür müsabakalarda duruş daha 'açık' olup, silah kolu ve vücut neredeyse 90 dereceye kadar düz bir çizgide, baskın ayak hedefe doğru olmalıdır. Diğer elinizi destek için kullanmadığınızdan silahı sıkı bir şekilde kavramak daha önemlidir.
    • Silahı asla yanlara doğru veya filmlerdeki gibi bükülmüş bir bilekle doğrultmayın. Bu son derece tehlikeli ve dengesizdir!

Silahı Nişan Almak

  1. adım 1 arpacığı gez ile hizalayın.
    Arpacığı gez ile hizalayın. Arpacık direğinin üst kısmının arpacığın üst kısmıyla aynı seviyede olduğundan ve arpacığın arpacığın çentiği içinde eşit şekilde ortalandığından emin olun. Bu, silahın düz olmasını ve hedefe nişan alırken iyi bir 'nişan resmi' elde etmenizi sağlayacaktır.
    • Baskın gözünüzü kullanıp diğerini kapatarak nişan almak en yaygın yöntemdir. Derinlik algısının önemli olduğu diğer etkinlikler için her iki gözünüz açıkken nişan alma alıştırması yapın. Derinliği görmeye devam ederken baskın olmayan gözünüzden gelen görüntüyü görmezden gelmeyi öğrenmeniz gerekecektir.
  2. adım 2 görüş resminizi geliştirin.
    Nişan resminizi geliştirin. Atış yaparken sık karşılaşılan bir karışıklık nereye odaklanılacağıdır: Hedefe mi? Nişangaha mı? Hedefe mi? Tabancayı düzleştirdikten ve silahınızın doğru şekilde nişan aldığından emin olduktan sonra hedefe odaklanmanız gerekir, aksi takdirde atışınızı doğru bir şekilde yapmak imkansızdır.
  3. adım 3 silahı hedefe sabitleyin.
    Silahı hedefe sabitleyin. Keskin bir şekilde odaklanmış arpacığın bulanık, odaklanmamış hedef gözünün alt kısmına değdiğini görmelisiniz. Şimdi tetik parmağınızı tetiğin üzerine yerleştirin.
  4. adım 4 silahı doldurun.
    Silahı doldurun. Ateş etmeye hazır olduğunuzda ve silahı nişan alma, sabitleme ve iyi bir nişangah resmi geliştirme alıştırması yaptığınızda, silahı doldurun. Silahı doldururken emniyeti açık tutun (silahınızda varsa) ve silahınız hedefe doğrultulmuş halde atış pozisyonundayken emniyeti kaldırın. Silahı doldurduğunuz süre boyunca silahın namlusunu menzile doğrultun! Atış kazalarının çoğu bir tabancanın doldurulması ve boşaltılması sırasında meydana gelir.
    • Eğer tabanca yarı otomatik ise, sürgüyü geri çekip bırakarak fişek yatağına bir mermi yerleştirmeniz gerekir.

Silahı Ateşlemek

  1. adım 1 nefesinizi kontrol edin.
    Nefesinizi kontrol edin. Tabancayı ateşlemeden kısa bir süre önce, dikkatlice nişan aldıktan sonra, derin bir nefes almanız ve tutmanız gerekecektir. Vücudunuzu sakinleştirin. Nişangahın nasıl hareket ettiğine baktığınızda, küçük bir sekiz rakamı izlediğini fark edeceksiniz. Bunun nedeni kalbinizin atmasıdır. Nişan noktanızı görebildiğinizden emin olmak için, nişangahlar sekiz rakamının altına geldiğinde tetiği çekin. Tetiği çekmeyi bitirdiğinizde, nişangahlar hedef noktasında olmalıdır. Nefesinizi tuttuğunuz andan tetiği çektiğiniz ana kadar geçen süre kısa olmalı ancak hızlı veya aceleci olmamalıdır.
  2. Tetiği çekin. Her ateşli silahın farklı bir tetik çekişi vardır - ateş etmesi için gereken basınç miktarı. Tabancayı doldurmadan önce, tabancayı 'kuru sıkı' yapmak iyi bir fikirdir (silahı menzile doğrultun ve silah boşken tetiği çekin). Bu, silahın tetiği çekerken hangi noktada ateş edeceğini öğrenmenize yardımcı olacaktır. Ateş etmeye hazır olduğunuzda, tetiği tek bir yumuşak, kontrollü hareketle yavaşça çekin. Hatalı atışların yaygın bir nedeni geri tepmeyi tahmin etmeye çalışmaktır (tam ateş edeceğini düşündüğünüz anda silahı sarsmak). Sezgiye aykırı görünebilir, ancak en isabetli atışlar için geri tepmenin ne zaman olacağını tahmin etmek yerine 'sizi şaşırtmasına' izin vermeye çalışın.
  3. adım 3 takip edin.
    Devam edin. Her sporda 'takip' vardır ve hedef atıcılığı da istisna değildir. Tetiği çektiğinizde silah ateş alacaktır, ancak tetiği aniden bırakmayın veya duruşunuzu, duruşunuzu veya kollarınızı gevşetmeyin. Hareketsiz olun. Nefes aldıktan sonra tetiği bırakın ve bir sonraki atışa hazırlanın.
    • Takip hareketi isabet oranını artırır ve atış varyasyonunu azaltır, tıpkı takip hareketinin bir golfçü veya tenisçi için yaptığı gibi.
  4. adım 4 birkaç atış alıştırması yapın.
    Birkaç atış alıştırması yapın. Atışlar arasında zaman ayırın. Aceleye gerek yok, birkaç isabetli atış yapmak birçok kötü atış yapmaktan daha iyidir. Poligonda daha iyi olmak için bulunuyorsunuz, parayı gürültüye dönüştürmek için değil.
  5. adım 5 silahınızı boşaltın ve boş olduğundan emin olmak için tekrar kontrol edin.
    Silahınızı boşaltın ve boş olduğundan emin olmak için tekrar kontrol edin. Silah hala ateşleme pozisyonundayken, emniyeti tekrar yerine takın (tabancanızda varsa) ve silahı boşaltırken menzile doğru tutmayı unutmayın. Revolverlerde, içinde mermi olmadığından emin olmak için silindiri kontrol edin veya varsa çıkarın. Yarı otomatik bir tabancanın şarjörünü çıkarın ve fişek yatağında olabilecek fişekleri çıkarmak için sürgüyü çekin.
    • Atış becerilerinizi geliştirmek ve pratik yapmaya devam etmek için mümkün olduğunca sık poligona gidin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Havaya ateş etmek yasadışı mı?
    Evet ve aynı zamanda çok pervasızca. Bu son derece tehlikelidir, çünkü yukarı çıkan aşağı inmelidir ve silahınızdan çıkan her mermiden her zaman sorumlu olmalısınız.
  • Soru
    Örneğin, bir revolveri ilk kez ateşlerken yaralanmamın bir yolu var mı?
    Parmaklarınızı silindirin önünden uzak tutun, tabanca ateşlendiğinde sıcak gazlar zorlama konisinin etrafından kaçar. Silahı kendinize veya yok etmek istemediğiniz başka bir şeye doğrultmayın. Büyük bir hayvan gibi size kızabilecek herhangi bir şeye ateş etmeyin.
  • Soru
    Hangi gözümün baskın olduğunu nasıl anlarım?
    Ellerinizi uzağa bakacak şekilde önünüzde tutun ve bir başparmağınızı diğerinin üzerine, bir çift parmağınızı da diğerinin üzerine koyarak küçük bir üçgen oluşturun. Şimdi bu üçgenin içinden uzaktaki bir nesneye bakın. Bir gözünüzü kapatın. Eğer nesneyi hala görebiliyorsanız, açık kalan gözünüz baskın gözünüzdür.

İpuçları

  • Silahınızı temizleyin ateş etmeyi bitirdikten sonra. İçini ve dışını tamamen temizlemeden asla saklamayın.
  • Silahı kavrarken (yukarıya bakın), parmaklarınızın açılı değil düz bir şekilde geriye doğru çekildiğinden emin olun.
  • Silahın türüne bağlı olarak geri tepmesine her zaman hazır olun, ancak bunu tahmin etmemeye çalışın, aksi takdirde atışlarınız yüksek olacaktır.

Uyarılar

  • Tüm silahlara HER ZAMAN doluymuş gibi davranın.
  • Arabada ya da üzerinizde bir tabanca taşımak için ruhsata ihtiyacınız olabilir.
  • Bu makaledeki talimatlar hedef atıcılığı ile ilgilidir. Avcılık ve spor atıcılığı gibi diğer atış türleri farklı teknikler gerektirir. Bilmiyorsanız en iyisi bir eğitmenle görüşmektir. Belirli bir durum için uygun teknikleri bilmemek tatmin edici olmayacak ve potansiyel olarak tehlikeli olacaktır.
  • Tabancalar tasarımları gereği doğaları gereği tehlikelidir. Bir tabanca, kontrol edeceğiniz ve güvenli bir şekilde boşaltacağınız 'içerilmiş şiddettir'. Bir tabancanın yanlış ve dikkatsiz kullanımı maddi hasara, insanların yaralanmasına ve ölüme yol açabilir. Bir tabancanın yanlış kullanımı, birçok kişiyi ihmal nedeniyle hapse göndermiştir. Tabanca kullanırken dikkatli olun, güvende olun.
  • Çoğu Avrupa ülkesinde ve Kanada'da, ateşli silah ve mühimmat bulundurmak için bir veya birkaç ruhsata ihtiyacınız vardır.
  • Çocuklarınız varsa, tabancayı her zaman saklı ve ulaşılamayacak bir yerde tutun.
  • Birçok ülkede tabanca bulundurmak çoğu sivil için yasa dışıdır. Yukarıda özetlenen adımları izlemeden önce gittiğiniz yerdeki yasaları dikkatlice inceleyin.
  • Çoğu mühimmat zehirli bir ağır metal olan kurşun çekirdek içerir. Atış yaparken havadaki kurşunu ortadan kaldırmak için bakır kaplı mermiler kullandığınızdan emin olun. Güvende olmak için tabancanızı söktükten sonra daima ellerinizi yıkayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Atış poligonu
  • Güvenlik bilincine sahip tutum
  • Güvenlik gözlükleri
  • Tabanca
  • Kulak tıkaçları veya kulaklıklar
  • Mühimmat