Sıçrayarak Şut Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster profesyonel bir NBA oyuncusu ister amatör olun, ağlardan başka hiçbir şeye çarpmayan bir smaç vuruşunun ipeksi pürüzsüz 'swish 'i gibisi yoktur. Wilt Chamberlain, Michael Jordan, Larry Bird, Hakeem Olajuwon ve diğerleri gibi ustalar tarafından uygulandığında, smaç atma eylemi bir sanat biçimidir. Tüm basketbol temelleri gibi, smaç atışınızı geliştirmek de temel esaslarla başlayıp bol bol pratik yaparak ileri tekniklere doğru ilerlemekten ibarettir.

Adımlar

Temel 'J' Atışı

  1. adım 1 i̇lk olarak, bir...
    Öncelikle rahat bir atış yeri seçin (çoğu kişi serbest atış çizgisinden, anahtarın her iki yanındaki dirseklerden veya çembere yakın bir yerden atış yapmayı en kolay yol olarak görür). Vücudunuzu çembere bakacak şekilde çevirin ve ayaklarınızı yere koyun. Kalçanızı, omzunuzu ve dirseğinizi potayla aynı hizaya getirmek için ayaklarınız karşı elinize doğru yaklaşık 10-45 derece dönmelidir.
    • Sıçrayarak atış yapmayı yeni öğrenmeye başlıyorsanız, kendi başınıza pratik yaparak başlayın - başka bir deyişle, kendi başınıza birkaç atış yapana kadar bir arkadaşınızın sizi 'korumasına' izin vermeyin, aksi takdirde ilerleme kaydetmeniz zor olacaktır.
  2. adım 2 güçlü bir atış duruşuna geçin.
    Güçlü bir atış duruşu edinin. İster inanın ister inanmayın, ayaklarınızı ve vücudunuzun alt kısmını konumlandırma şekliniz, topu vurmak için doğrudan kullanmasanız bile atış isabetiniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Sıçrayışınızı güçlendirmek için ihtiyaç duyacağınız esnekliği sağlamak için dizlerinizi hafifçe esnetin.
    • Omuz genişliğinde veya daha dar ayak pozisyonu atış hızınız ve dengeniz için önemlidir. Ayaklarınızı birbirine yakın tutarsanız sorun yaşamazsınız. Ayaklarınızı birbirinden çok uzak tutarsanız sıçrayışınıza yeterli gücü veremez veya sahadaki değişikliklere hızlı tepki veremezsiniz.
    • Sıçrayarak atış yaptığınızda bacaklarınızı dengeli ve sabit tutun.
  3. adım 3 topu atış pozisyonuna getirin.
    Topu şut pozisyonuna getirin. Topu atış tarafındaki belinize veya uyluğunuza doğru daldırın. Parmaklarınızı açın ve topu mümkün olduğunca fazla kontrol etmek için parmak uçlarınızla tutun. Şut atan elinizi (yazı yazdığınız el) topun arkasına yerleştirin, böylece bu elin arkası doğrudan potadan uzağa bakacaktır. Şut atmayan elinizi, bu elin başparmağı alnınızı gösterecek şekilde topun yan tarafına yerleştirin.
    • Şut atmayan eliniz şutunuz için en az şut atan eliniz kadar önemlidir, bu yüzden onu ihmal etmeyin. Atışınıza herhangi bir güç vermese de, atış kontrolü ve dengesinden büyük ölçüde sorumludur. Atış yapmayan elinizin ne kadar önemli olduğunu görmek için, sıçrayarak atışınızı öğrendikten sonra tek elle atış yapmayı deneyin!
  4. adım 4 dizlerinizi bükün, sonra zıplayın!
    Dizlerinizi bükün, sonra zıplayın! Kendinizi havaya fırlatmak için kalçalarınız ve bacaklarınızla itin.
    • En yüksek isabet oranı için, esnerken ön kolu (ulna) dikey olarak hizalayın, böylece menteşe hareketi her zaman çemberle aynı hizada olur. Atışı, dirseğinizin menteşe olduğu yumuşak bir menteşe hareketi olarak düşünün. İdeal olarak, ön kol çemberi gösterecek şekilde hizalanmalıdır. Şut atarken dirseğiniz hizadan çıkarsa topun yönünü değiştirecektir, bu nedenle dirseğinizi içeride tutmayı alışkanlık haline getirin. Bunu yapmak için ayaklarınızı karşı elinize doğru çevirin.
  5. adım 5 topu fırlatın.
    Topu fırlatın. Zıplarken, topu (hala doğru el yerleşimi ile tutuyor olmanız gereken) vücudunuzun önüne getirin. Topu sadece şut kolunuzla bir yay çizerek yukarı ve potaya doğru fırlatmaya başlayın. Atış yaparken atış kolunuzun dirseğini düzleştirin, ancak vücudunuzla aynı hizada tutun. Atış yapmayan eliniz sadece topu kontrol altında tutmak için kullanılmalı ve bu nedenle topun atış yolunu etkilemeyeceği tarafında kalmalıdır.
    • Birçok antrenör, atışınızı yaparken çemberin belirli bir kısmına bakmanızı önerir. Bazı koçlar çemberin arkasını (özellikle az şut atma eğiliminde olan oyuncular için), bazıları çemberin önünü (özellikle fazla şut atma eğiliminde olan oyuncular için), bazıları ise topun 'vuruş' için gitmesi gereken noktayı görselleştirmeyi önerir. Son seçenek en fazla konsantrasyonu gerektirir, ancak bazı kişiler en iyi sonuçları elde ettiğini iddia etmektedir.
  6. adım 6 serbest bırakın ve takip edin.
    Bırakın ve takip edin. Sıçramanızın en üst noktasında bileğinizi aşağı doğru çevirerek topu bırakın. Top en son işaret parmağınıza değecek şekilde atış elinizden yuvarlanmalıdır. Bu noktada, atış eliniz ve kolunuz kabaca işaret parmağınızı ve başparmağınızı birbirine sıkıştırmış gibi görünmeli, diğer parmaklarınız daha yukarıda olmalıdır. Topu bıraktıktan sonra, atış kolunuzun doğal bir şekilde aşağı inmesine izin verin, kalçanızı karşı elinize doğru döndürdüğünüzden emin olun, ayaklarınız karşı elinize doğru 20 ila 90 derece arasında dönük olacak şekilde inin.
    • Topu sıçrayışınızın en üst noktasında bırakma alışkanlığı edinmeye çalışın. Daha erken veya daha geç atış yaparsanız atış yapabilirsiniz, ancak bunu yapmak atışlarınızı sarsıntılı ve hatalı hale getirme eğilimindedir. Ayrıca, sıçramanızın en üst noktasında topu bırakmak size avantajlı bir atış pozisyonu sağlar - havadayken savunmacıların sizi engellemesi daha zordur.

Çok Yönlülüğünüzü Artırmak

  1. adım 1 pota çevresinden şut atmaya başlayın.
    Pota çevresinden şut atmaya başlayın. Gerçek bir basketbol oyununda, serbest atış çizgisinden veya kanatlardan her zaman kolay ve doğrudan şutlar atamayacağınız açıktır - bunu önlemek savunmanın işidir. Bir şutör olarak çok yönlülüğünüzü artırmaya başlamak için sahanın her yerinden şut atmaya başlayın. Yakında bazı şut pozisyonlarının diğerlerinden çok daha kolay olduğunu göreceksiniz, ancak sadece çemberin her yerinden şut atmaya başlayabilirseniz etkili bir şutör olacaksınız, bu yüzden bu zor şutları çalışın!
    • Genel olarak, eninde sonunda üç sayı çizgisinin içinde ve ideal olarak hemen ötesinde herhangi bir yerden şut atabilmeyi isteyeceksiniz. Bir oyun sırasında neredeyse hiçbir zaman üç sayı çizgisinin birkaç metreden daha gerisinden şut atmanız beklenmeyecektir, bu nedenle bu uzun bombalı şutları atma konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Daha uzun şutlar atmak için daha fazla ileri zıplayın ve daha fazla dönün. Bu size daha fazla güç verecektir.
    • Piyasada çok sayıda farklı sıçrayarak şut vardır. Kendi oyun stilinizi anlamaya çalışın, böylece oyunda atma olasılığınızın en yüksek olduğu sıçrayarak şutları çalışabilirsiniz.
  2. adım 2 açılı şutlar için arka tahtayı kullanın.
    Açılı şutlar için pota arkalığını kullanın. Savunma çoğu zaman potaya doğrudan ve kolay bir şekilde gitmenizi engellemeye çalışacaktır. Bu nedenle, genellikle potaya kafadan değil, açılı bir şekilde şut atacaksınız. Açılı pozisyonlarda 'smaç' vurmak, kafadan şut atmaya göre daha zordur, bu nedenle çoğu oyuncu şutlarını arkalıktan sektirmeye çalışır. Bu, topu yavaşlatır ve potaya doğru açı yaparak açılı bir şutun girme olasılığını artırır.
    • İster inanın ister inanmayın, smaç vuruşunun bu yönü üzerine gerçek bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar, en iyi açılı atışların potanın arkasındaki karenin üst orta bölümündeki bir noktada arka tahtaya çarpma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Atışın açısı daha belirgin hale geldikçe (yani, oyuncu bir tarafa doğru atış yaptıkça), 'ideal' pota arkası noktası bu merkezi noktadan çapraz bir yönde yukarı ve uzağa doğru hareket eder (başka bir deyişle, çemberin sağ tarafından atış yapan biri, pota arkasını karenin üst orta kısmının yukarısından ve sağından vurmaya çalışmalıdır).
  3. adım 3 kafa üstü atışlar için çemberi hedefleyin.
    Kafa vuruşları için çemberi hedefleyin. Potanın hemen önünden bir atış yapma şansınız olduğunda, araştırmalar pota arkalığını kullanmanın faydalarının daha az belirgin olduğunu göstermektedir. Bu durumlarda 'swish' (çembere veya arkalığa değmeden çemberden geçen şut) denemek isteyebilirsiniz. Bunları yapmak ilk başta zor olabilir, ancak sık sık pratik yaparak neredeyse sezgisel hale gelebilir.
    • Bolca pratik yapmak isteyeceğiniz bir kafa vuruşu da serbest atış çizgisinden yapacağınız atışlardır. Serbest atışlar, bir savunma oyuncusu tarafından korunmadan atabileceğiniz tek şutlardan bazılarıdır, bu nedenle bunların çoğunu yapabilecek kadar pratik yapmak önemlidir. Ortalama olarak, NBA oyuncuları serbest atışlarının yaklaşık dörtte üçünü atma eğilimindedir; lise oyuncuları için bu istatistik yarıya yakındır.
  4. adım 4 sıçrayarak atışlarınıza sağlıklı bir kavis verin.
    Sıçrayarak atışlarınıza sağlıklı bir kavis verin. Top çembere yaklaştığında, hangi açıyla hareket ettiği, içeri girme olasılığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Dik açılı şutların (yüksek kavisli olanlar) teoride sayı yapma olasılığı daha yüksektir. Ancak gerçekte, oyuncuların yüksek kavisli atışları kontrol etmesi genellikle oldukça zordur. Bu nedenle, sıçrayarak şutlarını mükemmelleştirmek isteyen oyuncular, orta-yüksek kavisli ama yine de kontrol etmesi kolay olan mükemmel dengeli bir şutu hedeflemelidir.
    • Çeşitli atış yaylarının etkinliği üzerine bazı temel araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaya göre, bir şutun 'çalım' atabilmesi için gereken minimum yay yaklaşık 32o - Normal boyutta bir çember ve bir erkek topu ile bu yay ile 'smaç' yapmak temelde mükemmel bir atış gerektirir. Öte yandan, yüksek kavisli atışlar (örneğin, 55o) kontrol edilmesi çok zordur - küçük bir hata bile topu sahanın dışına gönderebilir. Bu araştırmaya göre, yaklaşık %45'lik mutlu bir ortao çoğu atıcı için tercih edilebilir görünmektedir.
  5. adım 5 üç sayılık atışınızı çalışın.
    Üç sayılık atışınızı çalışın. Harika bir üç sayılık atış takım için büyük bir değerdir - eğer çizginin gerisinden sürekli olarak şut atabiliyorsanız, savunmanın sizi sürekli olarak korumaktan başka çaresi kalmayacak ve takım üyelerinden en az birinin diğer oyuncuları korumasını engelleyecektir. Bu da üç sayılık atışınızı mükemmelleştirmek için bolca zaman harcamanız gerektiği anlamına geliyor. Üç sayılık atışlar ekstra zor olabilir - topu çembere ulaştırmak için gereken ek güç, atışı kontrol etmeyi zorlaştırır - ancak çalışmaya değer.
    • Üç sayılık atışınızı çalışırken sahada hareket etmeyi unutmayın. Basketbolda en zor atışlardan bazıları çemberin yanından yapılan üç sayılık atışlardır. Bu atışlar sizi bir 'swish' yapmaya zorlar, çünkü bu açıdan potaya vuramazsınız. Bu atışlarda ustalaşabilirseniz, sahada büyük bir şut tehdidi olacaksınız.
  6. adım 6 size baskı yapması için bir partnerle pratik yapın.
    Size baskı yapması için bir partnerle pratik yapın. Tek başınıza ne kadar pratik yaparsanız yapın, şutunuzu engellemeye çalışan bir savunmacının deneyimini taklit edemezsiniz. Temel sıçrayarak atışlarda kendinize oldukça güvendiğinizde, sahada hareket ederken ve atışlarınızı yaparken bir arkadaşınızın sizi korumasını deneyin. Unutmayın, gerçek bir oyunda savunmanın görevi asla kolay bir atış yapmamanızı sağlamaktır, bu nedenle gerçek oyunculara karşı ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olur.
    • İnatçı bir savunmacının etrafından şut atmak ciddi şekilde zorlayıcı olabilir - iyi top sürme ve top tutma becerilerini kullanarak savunmacınızın şut atmanıza yetecek kadar uzun süre kaymasını sağlayabilirsiniz, bu nedenle bu becerileri ayrı ayrı çalışmak isteyebilirsiniz.

İleri Teknikleri Öğrenme

  1. adım 1 bir pull-up jumper deneyin.
    Barfiks çekmeyi deneyin. Basketbol yıldırım hızında bir oyun olabilir. Örneğin hızlı hücum sırasında, hücum oyuncularının genellikle hareket etmeyi bırakıp sakin bir şekilde şutlarını sıraya koyacak ve hazır olduklarında atacak zamanları yoktur - bunun yerine ya doğrudan çembere gidip turnike atmaları ya da hemen bir jump shot yapmaları gerekir. Bir oyuncu hiç duraksamadan tek bir akıcı hareketle koşudan doğrudan sıçrayarak şut atmaya geçerse buna 'pull-up jumper' denir. Bir kez ustalaşıldığında, bu beceri değerli bir beceridir, çünkü savunmanın tepki vermesine zaman bırakmadan potanın hemen hemen her yerinden şut atmanıza olanak tanır.
    • Barfiks çekmek için, hızlı bir koşu ile top sürerek veya sahanın ortasından aşağı doğru koşarak başlayın. Serbest atış çizgisine yaklaştığınızda, birkaç metre yana doğru açılın. Topu iki elinize alırken adımlarınızla ritim tutarak dengeli bir şekilde durun. Tereddüt etmeden hemen alçalın, zıplayın ve şut atın. Bu hareketi herhangi bir noktada durmadan hızlı bir şekilde yapabilene kadar pratik yapın.
  2. adım 2 dönüşlü bir sıçrayış atışı deneyin.
    Dönüşlü bir sıçrayış atışı deneyin. Bir pasla topu aldığınızda ve hemen arkanızda bir savunma oyuncusu çembere giden yolunuzu engellediğinde ne yaparsınız? Bu durumdan kurtulmanın bir yolu, geri dönüş şutu adı verilen bir teknik kullanmaktır. Geri dönüş şutunda, topa sahip olan oyuncu bir yöne gidiyormuş gibi yapar, ardından ters yöne döner ve çembere bakar bakmaz şutunu atar. Çoğu zaman, bu ona savunma oyuncusu onu engellemeden şut atabileceği küçük bir pencere açacaktır.
    • Dönerek şut atmak için, sırtınız çembere dönük ve bir savunma oyuncusu sizi arkadan yakın bir şekilde korurken başlayın. Top sürerken çembere doğru geri gidin ve çemberden rahat bir şut mesafesine gelene kadar alçakta kalın. Atış yapmayan ayağınızı hafifçe geriye atarken atış yapan elinizin yönünde bir adım atın. Atış yapmayan ayağınızın üzerinde hızla dönün ve hemen smaç atışınızı yapın.
  3. adım 3 fadeaway şutu deneyin.
    Fadeaway şutu deneyin. NBA'in tüm zamanların en iyi oyuncularının birçoğu fadeaway şutlarda ustadır. Adından da anlaşılacağı gibi, fadeaway şutlar bir oyuncunun zıplayıp geriye doğru eğilerek attığı şutlardır. Bu teknik topu savunmacıdan uzaklaştırır, şutçuya şut atması için ekstra alan sağlar ve şutu savunması çok zor hale getirir. Bununla birlikte, fadeaway atışları yapmak çok zor olabilir, bu nedenle genellikle mükemmel (veya bencil) bir oyuncunun işareti olarak görülür.
    • Fadeaway şut atmak için normalde yaptığınız gibi sıradan bir sıçrayarak şut ya da turnike atışı atın. Sıçrarken kendinizi yukarı ve geriye doğru iterek arkanızdaki oyuncu ile aranızda boşluk bırakın. Ekstra boşluk için omurganızla geriye doğru eğilin. Havadaki çemberle aynı hizaya gelin ve topu başınızın hemen üzerinde tutun. Sıçrayışınızın en yüksek noktasına ulaştığınızda, topu bileğinizin bir hareketiyle şutlayın.
    • Fadeaway'lerin normal atışlardan çok daha fazla bilek gücü gerektirdiğini unutmayın çünkü normalde atış için kullanılacak bacak gücünün çoğu atıcıyı geriye doğru itmek için harcanır.
  4. adım 4 pompa fake'i deneyin.
    Pompa fake'i deneyin. Harika bir sıçrayarak şut atmanın önemli bir parçası da ne zaman şut atılmayacağını bilmektir. Atışlarınızı ara sıra fakeout ile dikkatlice serpiştirerek savunmacıları diken üstünde tutabilirsiniz. Ancak daha da önemlisi, sizi rahat bırakmayan bir savunma oyuncusu tarafından korunduğunuzda, ikna edici bir fake'in şut fırsatları yaratabileceği gerçeğidir.
    • Pump fake yapmak için, şut atmadan hemen önce normalde yaptığınız gibi alçalın. Topu önünüze getirin ve zıplamaya hazırlanın. Yükselmeye başlayın, ancak gerçekten zıplamadan hemen önce kendinizi durdurun. Eğer savunma oyuncunuz fake'inize kanar ve zıplarsa, ya hızlıca etrafından dolaşın ya da kendi zıplamanızın zamanlamasını yaparak tam yere vururken şutunuzu atın ve kendinize boş bir atış hakkı verin.
    • Pompa fake'iniz sırasında zeminle temas halinde kalmanız önemlidir. Şut atmadan küçük bir sıçrama bile basketbolda 'yukarı-aşağı' cezası anlamına gelir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Sıçrayarak atışta nasıl ustalaşırsınız?
    Tekrar en iyi arkadaşınızdır. İyi alışkanlıklar yaratmaya çalışmalı ve bacaklarınızla denge sağlamalısınız çünkü sıçrayarak atışın büyük bir kısmı bacaklarınızdan gelir. Bacaklarınızın sabit ve dengeli olduğundan emin olun.
  • Soru
    Sıçrayarak atışlarımı geliştirmek için en iyi uygulamalar nelerdir?
    Farklı sıçrayarak atış türleri olduğu için herkesin odaklandığı farklı şeyler vardır. Oyununuzu anlamak ve takıma ne kattığınızı anlamak için elinizden geleni yapın. Sonra da bunu oyuna yansıtmak için antrenmanlarda tekrar etmeye çalışın.
  • Soru
    Atış menzilimi nasıl genişletebilirim?
    Bunu yapmak için daha fazla güç kazanmalısınız. Sağlıklı beslenin, egzersiz yapın ve her gün daha uzağa atış pratiği yapın.

Video

İpuçları

  • Geliştikçe ve kendinizi geliştirdikçe, kendinize aşırı güvenmeyin ve oyunlarda şutlarınızı asla zorlamayın. Dünyanın en iyi şutörleri bile gerçek maçlarda uzun menzilli şutlarının sadece %40'ını isabet ettirebiliyor. Bu da 10 üzerinden 4 eder. İyi (zorlama olmayan) açık şutlar seçin ve şüpheye düştüğünüzde pas verin.
  • Kendinize güvenene kadar birçok kez yakın mesafe atışları çalışın, ardından 3 sayılık atışlara geçin.
  • Topu bırakmadan önce çembere girdiğini hayal edin.

Uyarılar

  • Topu bırakmadan hemen önce ilk konumundan yukarı kaldırmaya başladığınızda, top asla başınıza doğru (veya başınızın arkasına) geri gitmez. Bu şekilde birkaç atış yapabilirsiniz, ancak sonuçta atış menzilinizi ve atış yapma düzeninizi sınırlar. Aradığımız yön yukarı, ardından son anda, takip ederken ileri.
  • Topu yumuşak bir şekilde çembere bırakmaktan başka bir şey düşünmeyin. Çok fazla düşündüğünüzde tereddüt edersiniz. Bu sizi dengeden çıkarır çünkü kollarınız ve bacaklarınız birlikte senkronize çalışmayı bırakır. Gerçek bir basketbol oyuncusu gibi şut atın.
  • Takip edin, ancak asla zorlamayın - boyunuz ne olursa olsun, topu çembere veya arka tahtaya vuruyormuş gibi hissediyorsanız: Durun! Doğru yapmıyorsunuz ve sadece kendinize zarar veriyorsunuz. İyi bir smaç atışının %70'i kas hafızası ve doğru formdur. Kendinizinkini kasıtlı olarak bozmayın.
  • Eğer ciddiyseniz, günde 400-500 çekim yapın. Toplam süreyi 2 - 2 1/2 saat arasında tutmaya çalışın, ancak başlangıçta kendinizi yormayın. Kendinizi rahat hissedeceğiniz şekilde geliştirin (aksi takdirde zamanınızı boşa harcarsınız - kaslarınız 'öğrenmez'; yorulduğunuzda hayatta kalma modundasınızdır). Atışları 2 seansa bölebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Basketbol
  • Basketbol Filesi