Eğri Yay Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Okçuluk son zamanlarda popüler bir spor haline geldi. Makaralı yayın popülerliği kısmen Açlık Oyunları'nın kahramanı Katniss Everdeen'in tercih ettiği silah olmasından kaynaklanmaktadır. Vücudunuz ve amacınız için doğru yayı ve okları seçerek, pratik ve koçluk ile birlikte hedefleri doğru ve tutarlı bir şekilde vurabileceksiniz.

Adımlar

Yay Seçimi

  1. adım 1 yayınızın amacına karar verin.
    Yayınızın kullanım amacına karar verin. Recurve yaylar iki amaçtan biri için kullanılır: hedef okçuluğu veya avcılık için. Bu yaylar temelde aynıdır, ancak temel bir fark vardır: çekiş ağırlığı. Bu, yayı çekmek için ihtiyaç duyacağınız güç miktarıdır. Yayınızı öncelikle hedef okçuluğu için mi yoksa avcılık için mi kullanacağınıza karar verin.
    • Avcılık için yayınızın daha yüksek bir çekiş ağırlığına ihtiyacı olacaktır.
  2. adım 2 uygun bir...
    Uygun bir çekiş ağırlığı seçin. Bir yaydaki çekme ağırlığı, yayın ipini geri çekmek için ne kadar sert çekmeniz gerektiğiyle ilişkilidir. İdeal çekiş ağırlığınızı seçmek için yeni başlayan bir yetişkin 18 ila 24 lbs çekiş ağırlığı arasında başlamalıdır. Çocuklar daha da aşağıdan başlamalıdır.
    • Düşük bir çekme ağırlığı seçmek atışlarınızda daha az hız ve güçle sonuçlanacaktır, ancak uygun form ve tekniği elde etmenizi sağlayacaktır.
    • Yeni başlayan biriyseniz, çekiş ağırlığına göre daha hafif bir yayla atış yapın. Geri çekmesi çok zor olan bir yay seçmeyin. Eğer çok kolay görünüyorsa, bir ağırlık artırın.
    • Daha genç insanlar da daha düşük bir çekiş ağırlığı seçmelidir.
  3. adım 3 yere yerleştirildiğinde üst kolun ucu burnunuzla alnınız arasına oturacak bir yay uzunluğu seçin.
    Yere yerleştirildiğinde üst kolun ucunun burnunuzla alnınız arasına oturduğu bir yay uzunluğu tercih edin. Yaylar farklı uzunluklarda olabilir. Ortalama bir genç ve yetişkin 66 veya 68 inçlik bir yay kullanmalıdır.
  4. adım 4 alçalan bir yay isteyip istemediğinize karar verin.
    Alçalan bir yay isteyip istemediğinize karar verin. Sökülüp takılabilen yay, kolay taşınabilirlik için sökülebilen bir yaydır. Yayın iki kolu yayın geri kalanından ayrılabilir. Bu aynı zamanda yayın daha kolay servis edilmesini sağlar.
    • Sökülüp takılabilen bir yay, çekme ağırlığını da esnek hale getirir. Çekiş ağırlığınızı yükseltmeye karar verirseniz tamamen yeni bir yay satın almanız gerekmez; bunun yerine yay için yeni uzuvlar satın almanız yeterlidir.
  5. adım 5 birkaç farklı yay deneyin.
    Birkaç farklı yay deneyin. Bir yayı satın almaya karar vermeden önce ne kadar iyi tutabildiğinizi ve atış yapabildiğinizi görmek iyi bir fikirdir. Yerel bir okçuluk dükkanında bazı farklı seçenekleri deneyin. Burası muhtemelen birkaç örnek marka ve stile sahip olacaktır.
  6. adım 6 bir uzmandan size bir yay takmasını isteyin.
    Bir uzmandan size bir yay takmasını isteyin. Bir yay satın alacaksanız, spor malzemeleri mağazasındaki bir uzmana boy, çekme gücü ve el yapısını dikkate alan bir yay için size uyması için danışın.

Yayınız için Ok Seçimi

  1. adım 1 çekim uzunluğunuzu ölçün.
    Çekiş uzunluğunuzu ölçün. Çekiş uzunluğunuz, oku atmak için kolunuzun kirişi geri çekebileceği uzunluktur. Kollarınızı vücudunuzun iki yanına doğru açın ve yere paralel tutun. Birinin bir kolunuzun orta parmak ucundan diğer kolunuzun orta parmak ucuna kadar tam olarak kaç inç olduğunu ölçmesini sağlayın. Bu sayıyı 2,5'a bölün. Bu size yaklaşık çekiş uzunluğunuzu verir, herhangi bir şey satın almadan önce bir profesyonel tarafından kontrol edilmelidir.
    • Ok uzunluğunuz, çekiş uzunluğunuzdan 1-2 inç daha fazla olacaktır.
  2. adım 2 oku seçin
    Ok malzemesini ve ağırlığını seçin. Çoğu ok alüminyum, ahşap veya karbondan yapılır, bu da onları nispeten hafif tutar. Fiberglas oklar genç yaylar ve bowfishing için bir seçenektir. Ok ağırlığı şaftta değişiklik gösterebilir. Ok mili ne kadar ağır olursa, hedefe o kadar derin batar. Hedef talimi için bir ok kullanıyorsanız, okun çok uzağa batmasına gerek yoktur. Ancak avlanmak için kullanıyorsanız, okun deri ve kemiğe batması gerekir.
    • Karbon oklar patlayabilir, bu nedenle sert bir şeye çarparsa, çatlama seslerini dinleyerek esnetin. Eğer duyarsanız, oku atmayın. Birçok insan bu yüzden ellerine ok saplamıştır.
    • Alüminyum ve ahşap oklar sert bir şeye çarptıklarında bükülürler, ancak düzeltilebilirler.
  3. Kanat mı yoksa fletchings mi alacağınızı düşünün. Kanatlar, oku yönlendiren plastik dümenlerdir. Bunları bir bıyık bisküvi dayanağı veya kürk dayanakları kullanarak vurabilirsiniz. Fletchings tüylerdir. Okun sapmasını önlemek için raftan atış yaparken kullanılırlar.
    • Açık havada atış yapıyorsanız, yağmur geçirmez oldukları için kanatları tercih edin.
  4. adım 4 büyük av hayvanları (geyik, elk, vb.) için av okları kullandığınızdan emin olun.
    Büyük av hayvanları (geyik, elk, vb.) için av oklarının geniş uçlu olduğundan emin olun. Avcılık için ok almayı planlıyorsanız, iyi delme gücüne sahip güçlü malzemelerden yapılmış uygun başlıklara sahip olduklarından emin olun.
    • Küçük avlar için judo, tarla veya kör uçlar kullanın. Geniş uçlar avınızı parçalayacak ve mahvedecektir.

Diğer Ekipmanların Toplanması

  1. adım 1 bir hedef bulun.
    Bir hedef bulun. Bir recurve yayı çekmek, yayı ve birkaç oku tek başına almak kadar basit değildir. Bir poligon yerine arka bahçeniz gibi bir yerde pratik yapmayı planlıyorsanız, oklarınızı mahvetmeyecek uygun bir hedef satın almanız gerekecektir. Hedefler internetten ya da spor malzemeleri satan mağazalardan temin edilebilir.
    • Alternatif olarak, 2 sağlam saman balyası ile kendi hedefinizi yapın. Sıkılaştırmak için bunları gölgelik beze sarın.
  2. adım 2 bir kolluk satın alın.
    Bir kolluk satın alın. Kolluk, yayı tutan kolun ön koluna takılır. Amacı, ipin çarpması durumunda kolunuzu korumaktır. Bunlar spor malzemeleri mağazalarından, açık hava mağazalarından ve çevrimiçi olarak satın alınabilir.
  3. adım 3 bir parmak tırnağı satın alın.
    Bir parmak tırnağı satın alın. Parmak tırnağı, kirişi geri çekerken parmaklarınızı kirişin geriliminden koruyan bir deri kayıştır. Parmak tırnağınız, işaret parmağınız okun üstünde, orta ve dördüncü parmaklarınız da altında olacak şekilde yay kirişinizi geri çekecek parmaklarınıza takılır. Ayrıca başparmağınızla serçe parmağınızı ipin arkasına dokundurarak onları yoldan uzak tutabilirsiniz.
    • Aynı amaç için bir eldiven de seçebilirsiniz, ancak bunlar daha pahalıdır ve ipe fazladan temas ederek isabet oranını düşürebileceğinden Olimpik okçular tarafından kullanılmaz.
  4. Bir yay kirişi satın alın.Yayı bir yay üzerine yerleştirin bununla. Onsuz yay çekerseniz yay kollarınızı bükecektir. Okçuluğa katılırken bunlar bir gerekliliktir.
  5. adım 5 i̇steğe bağlı eğitim ekipmanlarını düşünün.
    İsteğe bağlı eğitim ekipmanlarını göz önünde bulundurun. Kiraladığınız/satın aldığınız yaya bağlı olarak, nişangah ve tıkırtı gibi yeni başlayanlar için yararlı ek parçalarla birlikte gelebilir veya gelmeyebilir. Doğru teknik en iyi onsuz elde edilebileceğinden, yeni başlayanlar için bir tıklayıcıdan gerçekten kaçınılmalıdır.

Doğru Duruşu Bulmak

  1. adım 1 hedefe dik durun.
    Hedefe dik olarak durun. Sağ elinizi kullanıyorsanız sol kalçanız hedefe bakacak şekilde durun (sol elinizi kullanıyorsanız tam tersi). Vücudunuzu dik tutun. Bir tarafa ya da diğer tarafa eğilmeyin. Bunun yerine, kendinizi düz tutmak için vücudunuzun ortadaki dikey bir çizgi ile hizalandığını hayal edin.
  2. 2. adım atış çizgisinin üzerinde durun.
    Atış çizgisinin üzerinde durun. Atış çizgisi, hedeften belirli bir mesafeyi işaretleyen bir çizgidir. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun ve kendinizi atış çizgisinin üzerinde ortalayın.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde sıkıca dikmek, atış yaparken dengenizi de en üst düzeye çıkarır.
  3. adım 3 başınızı hedefe doğru çevirin.
    Başınızı hedefe doğru çevirin. Başınızı hedefe doğru çevirerek doğrudan hedefe bakın. Vücudunuzun geri kalanını çevirmediğinizden emin olun, bunun yerine hedefe dik kalmalıdır. Göğsünüzü içeride ve omuzlarınızı aşağıda tutun, omuzlarınızı kamburlaştırmadığınızdan emin olun.
  4. adım 4 yayı sağlam ama rahat bir tutuşla tutun.
    Yayı sağlam ama rahat bir tutuşla tutun. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, yayı sol elinizle el tutamağından tutun. Çoğu recurve yayın tutamakları vardır, böylece yayı nerede tutacağınızı bilirsiniz. Yayınızı tutarken hayat çizginizin yere dik olması gerektiğini unutmayın.
    • Elinizin eklemleri yaklaşık 45 derecelik bir açıda olmalıdır.
    • Yayınızı ölüm tutuşuyla tutmayın. Bu, atışlarınızda yanlışlığa neden olacaktır. Her hareketin pürüzsüz olması için rahat olun.

Yayın Çekilmesi ve Atılması

  1. adım 1 yayınıza bir ok yerleştirin.
    Yayınıza bir ok yerleştirin. Okun ucundaki çentiği kirişe takarak oku yüklemeniz gerekir. Bunu yayınızı kaldırmadan önce ve ipi çekmeden yapın. Buna oku 'yerleştirmek' denir.
  2. adım 2 yayı omuz hizasına kaldırın.
    Yayı omuz hizasına kadar kaldırın. Kaldırırken, yayı tutan kolun düz ve dirsekten kilitli olduğundan emin olun. Dirseğiniz bükülmüşse yayı çekmek çok daha zor olacaktır.
    • Tek renkli bir kanadı yükselticiniz ile yayınızı tutan kolun arasına yerleştirin. Eğer ok yuvası bunu yapabileceğiniz bir yerde değilse, oklar recurve için tasarlanmamıştır. Yine de atabilirsiniz, ancak isabet oranınız biraz düşebilir.
    • Yay kolunuzun dirseğini düz tutmak, okunuzu bırakırken kolunuzu kirişten uzak tutmanıza da yardımcı olur.
  3. adım 3 yayın kirişini geri çekin.
    Kirişi geri çekin. Eliniz çene kemiğinizin hemen altında duracak kadar geriye çekmelisiniz. Kirişiniz ağzınızın köşesinden yüzünüze değmelidir. Buna bağlantı noktası denir. Geri çekerken gövdenizi hedefe bakacak şekilde döndürmediğinizi tekrar kontrol edin.
    • İpten korkmayın ve onu yüzünüze değdirin. Kulağınızın arkasına sarmadığınız sürece size hiçbir şekilde zarar vermeyecektir.
    • Yayı çekerken kol kaslarınız yerine sırtınızdaki daha güçlü kasların işin çoğunu yapmasına izin vererek pratik yapmaya çalışın. Bunu deneyimlemek için siz direnmeye çalışırken bir kişinin dirseğinizi ileri doğru itmesini sağlayın.
    • Dirseğinizi okun altına yerleştirerek tavuk kanadı yapmayın. Dirseğinizi yukarıda ve okla aynı hizada tutun.
  4. adım 4 nişan alın.
    Nişan alın. Diğer gözünüzü kapalı tutarken baskın gözünüzle nişan almak istiyorsunuz. Baskın gözünüz hedefe nişan almanız için çok daha güvenilirdir.
    • Yayınızın bir nişangahı varsa, hedefinizi hizalamanıza yardımcı olması için nişangahtaki çentikleri kullanın. Ayrıca hedefinizi gözlerinizle de kontrol edin, böylece tünel görüşüne sahip olmazsınız.
  5. adım 5 parmaklarınızı telden gevşetmek için gevşetin.
    Parmaklarınızı ipten gevşetmek için gevşetin. İpi geri çekmeyin, yoksa ok düz uçmaz. İpi mümkün olduğunca yumuşak ve nazik bir şekilde bırakın, bu eylemi ipi bırakmak yerine parmaklarınızı gevşetmek gibi düşünün.
    • Atış yaparken elinizi veya kolunuzu hareket ettirmeyin. Oka 'yardım etmek' aslında hiç yardımcı olmaz.
  6. adım 6 ok hedefi vurana kadar pozisyonunuzu koruyun.
    Ok hedefi vurana kadar pozisyonunuzu koruyun. İpi bıraktığınızda, ok hala yaydan hızlanmalıdır ve bir saniyenin kesri sırasında herhangi bir hareket okun amaçlanan uçuş yolunu bozabilir. Okun hedefe isabet ettiğini duyana kadar pozisyonunuzu koruyarak sarsılmamak veya ürkmemek için kendinizi eğitin.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bana asla doğrudan bullseye nişan almamam söylendi çünkü görüş hattı ile uçuş hattı farklıdır. Neden?
    Nişan alırken bir gözünüzü kapatırsanız (birçok insanın yaptığı gibi), açık gözünüz hangi taraftaysa o tarafa doğru biraz nişan almanız gerekecektir. Ayrıca, özellikle uzun menzilde ok biraz düşecektir. Nişanınızı doğru şekilde kaydırmak bir deneyim meselesidir.
  • Soru
    Görüşü olmayan bir yaydan ok atmak için okun başına mı bakmalıyım?
    Bu konuda çeşitli düşünce ekolleri vardır. Belirli bir noktayı vurmak için ucun ne kadar aşağıda olması gerektiğini hesaplamak ve her zaman buna göre sıraya girmek kadar ayrıntılı olabilirsiniz. Ayrıca 'içgüdüsel' olarak ateş edebilir ve sadece hedefe bakarak vücudunuzun doğru pozisyona hareket etmesine izin verebilirsiniz. Ben ikisinin arasında bir atış yapma eğilimindeyim. Hedefe odaklanırım ve beni hedefe ulaştırmak için ucu bir 'iki kez kontrol' olarak kullanırım. Çoğunlukla deneme yapmanızı öneririm; her şey sizin için en iyi olanla ilgilidir.
  • Soru
    Oklarımı attıktan sonra nasıl düzgün çekebilirim?
    İlk olarak, oku fletching (kanatlar veya tüyler olarak da adlandırılır) üzerinde TUTMAYIN. İdeal olarak, oku yivin hemen önünden tutun. Oku düz bir şekilde hedeften dışarı çekin. Eğerek (alüminyum ise) veya kırarak (ahşap, karbon veya fiberglas ise) mahvetme riskiniz olacağından açılı olarak ÇEKMEYİN. Eğer ok hedefe çok derin bir şekilde girerse ve böylece ok ağzı kaplanırsa, hedefin arka tarafından çekilmelidir, aksi takdirde ok ağzı tahrip olabilir. Geniş başlı oklar, her seferinde hedefin arka tarafından çıkarılmaları gerekeceğinden hedef çalışması için uygun değildir.

İpuçları

  • İpi tutan el kıvrılmamalıdır. İpi parmak uçlarınızı kullanarak çekmek istersiniz. İpi kavramak atış yapmayı zorlaştırır.
  • Hareket etmeyen bir bağlantı noktası (kemik) bulun. Elmacık kemiği, çene ve alt çene kemiğinizin çentiği iyi çalışır. Ne kadar geriye çekmek istediğinize bağlı olarak bir tane seçin ve bağlantı noktalarınızla tutarlı olun.
  • Çekim yapmadan önce şunları yapabilirsiniz bir ok desteği/kürk raf pedi ekleyinyerleştirme noktaları, ek aksesuarlar (nişangah gibi) ve yayınızı ayarlayın.

Uyarılar

  • Çok dikkatli olun, özellikle de daha önce hiç yayla atış yapmadıysanız.
  • Atış yaparken etrafınızdakileri bilgilendirin ve hedefinizin etrafında veya arkasında kimsenin dolaşmadığından emin olun. Atış yaptığınız herkesi uyarın ve tehlike varsa yayı hemen indirin.