Dürbünsüz Bir Yayı Doğru Şekilde Nasıl Atabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geleneksel okçuluk daha rahatlatıcı olabilir, ancak atışlarınız merkeze yakın bir yere ulaşmazsa daha sinir bozucu da olabilir. Doğru adımlarla, nişangah olmadan bile çok isabetli atışlar yapabilirsiniz.

Adımlar

  1. adım 1 yayınızın...
    Yayınızın doğru olduğundan emin olun doğru şekilde ayarlayın ve doğru çekme ağırlığı. Bu, yayınızın olabildiğince iyi çalıştığından ve yayı düzgün bir şekilde geri çekebildiğinizden emin olmak için doğruluk açısından önemlidir.
  2. adım 2 doğru oklara sahip olun.
    Doğru oklara sahip olun. Oklarınız için önemli miktarda harcama yapmalısınız. Ne de olsa hedefi vuracak olan onlar. Okları satın alırken omurgasını, malzemesini, uzunluğunu ve diğer birçok faktörü göz önünde bulundurun.
    • Karbon oklarınız varsa, hasar görüp görmediklerini anlamak için bir atış seansından sonra onları esnetmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 yayı sapından nazikçe kavrayın.
    Yayı sapın etrafından nazikçe kavrayın. Sıkarak canını çıkarmayın. Yayı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında elinizin pedinde tutun.
    • Elinizin eklemleri yaklaşık 45 derecelik bir açıda olmalıdır.
  4. adım 4 hedefe doğru dönün.
    Hedefe doğru dönün. Başlarken, en fazla 10 yarda (9,1 m) uzaklıktan atış yapın. Aksi takdirde, iyi bir atış tamamen şans eseri olacağından okları kaybedecek ve kendinizi geliştiremeyeceksiniz. Yemek tabağı büyüklüğünde bir grupta bir uç (6 ok) atabildiğinizde, 5-10 yarda (4,6-9,1 m) geriye gidin.
  5. adım 5 ayaklarınız hedefe dik bakacak şekilde durun.
    Ayaklarınız hedefe dik bakacak şekilde durun. Hedefe bakmak için başınızı çevirin. Kare bir duruşla (ayaklar düz) veya açık bir duruşla (hedefe en yakın ayak hedefi gösterir) durabilirsiniz. Açık duruşu tutarlı bir şekilde oluşturmak daha zordur, ancak daha rahat hissettirebilir.
    • Eğer bir atış çizgisi varsa, bir ayağınız her iki tarafta olacak şekilde durun.
  6. adım 6 okunuzu takın.
    Okunuzu takın. Fletchinglerden biri (işaret kanadı olarak adlandırılır) diğerlerinden farklı bir renkte olacaktır. Bu, yayınızı tutan kol ile yükselticinin arasını gösterecektir. Oku yerleştirme noktanızın altına veya iki tane varsa aralarına yerleştirin.
  7. adım 7 yayı kaldırın.
    Yayı kaldırın. Bunu yaparken ipi geri çekmeyin. Kolunuz omuz hizasına gelene kadar yukarı kaldırın, ancak omzunuzu aşağıda tutun.
    • Bu ve sonraki adımları uygularken tutuşunuzun ve duruşunuzun değişmemesine dikkat edin.
    • Tel tokatlamasını önlemek için dirseğinizi içe doğru çevirebilirsiniz.
  8. adım 8 i̇pi tercih ettiğiniz tutuş şekliyle kavrayın.
    İpi tercih ettiğiniz tutuş şekliyle kavrayın. Bir Akdeniz çekişi (işaret parmağı yukarıda, orta ve yüzük aşağıda) veya üç parmak aşağıda (işaret, orta ve yüzük hepsi nock'un altında) kullanabilirsiniz.
  9. adım 9 i̇pi ağzınızın köşesine doğru çekin.
    İpi ağzınızın köşesine doğru çekin. Buna bağlantı noktası denir ve dürbünlü okçular çenelerine doğru çekerken, siz işaret/orta parmağınızı ağzınızın köşesine değdirmelisiniz. Bu, oku gözünüze yaklaştırır ve daha isabetli nişan almanızı sağlar. Başınızı düz tutun; ipe ulaşmak için hareket ettirmeyin, ipi yüzünüze getirin).
    • Sakız çiğnemekten kaçının çünkü bu bağlantı noktanızı biraz değiştirebilir.
    • Yaygın bir hata olan ipten korkmayın. Size hiçbir şekilde zarar vermeyecektir, bu nedenle yüzünüze doğru bastırırken dikkatli olmanıza gerek yoktur.
    • İp tutan elinizin dirseğini yere paralel tutun. 'Tavuk kanadı' şeklinde düşmesine izin vermeyin.
  10. adım 10 nişan alın.
    Nişan alın. Bunu ip üzerinde yürüme, aralıklı atış veya bilinçli olarak hiç nişan almadığınız içgüdüsel atış gibi farklı şekillerde yapabilirsiniz. Bunlar genellikle deneme yanılmaya dayanır - ilk atışınız çok yukarı çıkarsa, bir dahaki sefere daha aşağıya nişan alın.
    • Baskın gözünüzü bulun. Nişan alırken diğer gözünüzü kapatmak isteyebilirsiniz.
  11. adım 11 oku serbest bırakın.
    Oku serbest bırakın. Bunu çekme elinizi gevşeterek ve ipin dışarı kaymasına izin vererek yapın. Elinizden çıkarken ipi çekmeyin ve kulağınıza doğru takip edin (böylece statik serbest bırakma denilen şeyi yapmamış olursunuz).
  12. adım 12 okunuz hedefinize ulaşana kadar hareketsiz kalın.
    Okunuz hedefinize ulaşana kadar hareketsiz kalın. Olimpik recurve antrenmanı yapıyorsanız, yayın doğal olarak öne düşmesine ve parmak/bilek askınız tarafından yerinde tutulmasına izin vereceksiniz.
    • Bir sonraki okunuzu yerleştirirken ayaklarınızı karıştırmayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yayımı gergin tutabilir miyim?
    Kısa cevap, modern bir yayı gergin bırakmanın ona zarar vermeyeceğidir. Tamamen ahşap bir yay, eğer atış yapmıyorsanız çözülmelidir. Doğru depolama önemlidir.

İpuçları