Basketbolda Ters Turnike Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ters turnike ve parmak yuvarlama ya da gözyaşı damlası gibi varyasyonları Michael Jordan, Scottie Pippin ve Stephen Curry gibi NBA yıldızları tarafından ünlü hale getirilmiştir. Bu atışı yapmak için sahayı boydan boya geçmeniz ve topu el altından potaya atmanız gerekir. Kulağa basit gelse de, bu hareketi sorunsuz bir şekilde yapmanın arkasındaki mekanikler zaman ve pratik gerektirebilir. Ters turnikeyi nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, tekniğinizi geliştirmenin yolları ve ters turnikenizi daha çok yönlü hale getirmek için kullanabileceğiniz varyasyonlar vardır.

Adımlar

Temel Ters Döşemeyi Öğrenme

  1. adım 1 turnike atışınıza her iki taraftaki anahtarın dışından başlayın.
    Turnike atışınıza her iki taraftaki anahtarın dışından başlayın. Teknik olarak, ters turnikeyi daha yakın bir mesafeden gerçekleştirmek mümkündür. Ancak, bu tekniğin mekaniğinde ustalaşmak amacıyla, bu şut için yaklaşımınıza tuşun dışından başlamalısınız.
    • Ters turnike için kullanabileceğiniz birçok hücum açısı vardır, ancak tüm geleneksel olanlar serbest atış çizgisinin her iki tarafından potanın karşı tarafına doğru ilerler.
    • Yeni başlayanlar, serbest atış çizgisinin boyası ve bu çizginin üstündeki yarım dairenin oluşturduğu anahtar deliği şeklini arayarak sahadaki anahtarın yerini bulabilir.
  2. adım 2 i̇çeri kesmek için savunma oyuncusu ile aranızda bir tampon oluşturun.
    İçeri kesmek için savunma oyuncusuyla aranızda bir tampon oluşturun. Bir savunma oyuncusu sizin geldiğinizi görürse, içeriye (potaya doğru) kesmenizi ve çemberin karşı tarafına geçmenizi engelleyebilir. Savunma oyuncusuyla aranızda yeterince boşluk yaratmaya çalışın ki dip çizgiye gitmek için temiz bir yolunuz olsun.
    • Dip çizgi, her seferinde potanın hemen altında sahanın her iki tarafı için sınır çizgisidir.
    • Ters turnikeniz için potaya yaklaşırken, savunma oyuncusunu uzaklaştırmak için dışarıya (potadan uzağa) doğru juke yapabilir, ardından potanın karşı tarafına doğru sert bir şekilde içeriye doğru kesebilirsiniz.
  3. adım 3 dip çizgiye doğru sürün.
    Dip çizgiye doğru sürün. Yaklaşımınız için yeterince alan yarattığınıza göre, potanın karşı tarafındaki dip çizgiye doğru sürün. Çemberin karşı tarafına yaklaşık iki adım mesafede olduğunuzda, topu tutmanız ve atış yapmaya hazırlanmanız gerekecektir.
    • Bu atışı yaparken savunmaya uyum sağlamanız gerekebilir. Bu, ters turnikeniz için sıçramaya bir adım erken veya geç başlamanız ve buna göre ayarlama yapmanız gerektiği anlamına gelebilir.
  4. adım 4 çemberin karşı tarafına doğru dışarı doğru zıplayın.
    Çemberin karşı tarafına doğru dışarı doğru zıplayın. Serbest atış çizgisinden dip çizgiye doğru ilerlerken bacağınızın bir tarafı içe (potaya doğru), diğer tarafı ise dışa (sahaya doğru) bakacaktır. İç bacağınızdan aşağıya doğru sürün ve çemberin karşı tarafına doğru zıplayın.
    • Ters turnike serbest atış çizgisinin her iki tarafından da atılabilir. Hangi taraftan yaklaşırsanız yaklaşın, her zaman iç ayağınızla sıçrayın.
    • Zıplarken genellikle aşağıya veya topa bakmak içgüdüseldir. Potayı gözden kaçırmak sadece atışınıza zarar verecektir. Potayı görüş alanınızda tutmak için zıplarken başınızı hafifçe eğin.
  5. adım 5 atıştan önce ters turnikenizin alınmasını geciktirin.
    Atıştan önce ters turnikenizi atmayı geciktirin. Sıçramaya başladıktan bir an sonra topu almanız ve şutu atmanız gerekecektir. Topu tutarken, topu almanızı biraz geciktirin, böylece topu sekme yayının yukarısında kavrarsınız. Atışı yapmadan önce top yaklaşık göğüs hizasında olmalıdır.
  6. adım 6 atışı yapın.
    Atışı yapın. Bu noktada ellerinizden biri içeriye (potaya doğru), diğeri dışarıya (sahaya doğru) bakıyor olacaktır. Zıplarken topu dış elinize alın, kolunuzu uzatın ve topu arkalıktan potaya doğru çevirin.
    • Birçok uzaktan şutun aksine, ters turnike dizlerinizden şut atmanızı gerektirmez. Bunun yerine güçlü, tutarlı ve temiz bir şut hareketine odaklanın.

Ters Turnike Tekniğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 atışlarınızı korumak için dip çizgiye daha yakın atış yapın.
    Şutlarınızı korumak için dip çizgiye daha yakın atış yapın. Dip çizgiye ne kadar yakın atış yaparsanız, atışınız pota arkası tarafından olası bloklardan o kadar korunacaktır. Ancak, dip çizgiye yaklaştıkça atış açınız azalacaktır. Bu da bazıları için daha zorlu bir atışa neden olabilir.
    • Çoğu durumda, potaya ne kadar yaklaşabileceğinizi savunma belirleyecektir. Turnike atışını her zaman dip çizgiye yakın gerçekleştiremeyebilirsiniz.
    • Daha uzun ve daha agresif savunmalar ters turnikelerin dip çizgiye çok yakın olmasını gerektirebilir.
  2. adım 2 daha iyi pota arkası hareketi için şutunuza spin ekleyin.
    Daha iyi pota arkası hareketi için şutunuza spin ekleyin. Topunuza spin vermek, topun arkalığı kavramasını sağlayarak atışınızı yaparken arkalığı daha fazla kullanmanıza olanak tanır. Topu bırakırken bileğinizi hafifçe oynatarak atışa spin kazandırın.
    • Her basketbol oyuncusu farklıdır, bu nedenle bileğinizi nasıl salladığınızı ve hangi yoğunlukta salladığınızı deneyerek sizin için en uygun yolu bulmalısınız.
  3. adım 3 ters turnikelerinizi çalışın.
    Ters turnikelerinizi çalışın. Bu atışı sahada bir anda gerçekleştirebilmek için ikinci doğanız olması gerekir. Bu, mekanikler kas hafızanıza iyice yerleşene kadar pratik yapmanız gerektiği anlamına gelir. Ters turnike alıştırması yapmak için şunları yapabilirsiniz:
    • Anahtarın üzerine dört koni yerleştirin. Her dirseğe bir koni ve her ikinci serbest atış bloğuna bir koni yerleştirilmelidir.
    • Her iki dirsek konisinin arkasından başlayın. İçeriye doğru kesmek için savunma ile aranızda bir tampon oluştururken yapabileceğiniz gibi bir şut taklidi yapın, ardından sağ ayağınızla geriye doğru tek bir adım atın.
    • Arka sağ ayağınızla itin ve konilerin dışından çembere doğru ilerleyin. İkinci serbest atış bloğunda koninin yanına geldiğinizde, dip çizgiye doğru sürün.
    • Ters turnikeyi atın. İç ayağınızla zıplayın, topu almanızı biraz geciktirin ve dış elinizi kullanarak topu arkalıktan potaya doğru çevirin.

Varyasyonların Uygulanması

  1. adım 1 parmak yuvarlamayı deneyin.
    Parmak yuvarlamayı deneyin. Bu tür bir şut, geleneksel ters turnikeye göre havada daha yüksekte hareket eder, bu da aksi takdirde onu engelleyebilecek savunmacıları aşabileceği anlamına gelir. Ancak, bu harekette ustalaşmak zor olabilir ve tek elle yapılmasının dezavantajı vardır, bu da onu daha savunmasız hale getirir. Bu varyasyonu gerçekleştirmek için:
    • Geleneksel bir ters turnike yapmak için topu elinize aldığınızda, topu sıkıca avucunuzda tutun ve kolunuzu potaya doğru uzatmaya başlayın.
    • Potaya yaklaştığınızda parmaklarınızı uzatın ve topun parmak uçlarınızdan yuvarlanmasına izin vererek basketbol topunu potanın dışına ve potaya gönderin.
  2. adım 2 gözyaşı damlasını deneyin.
    Gözyaşı damlasını deneyin. Bu varyasyonun ana özelliği, bir savunma oyuncusu sizi karşılamadan ve şutu engellemeden önce topu erken bırakmasıdır. Bu, savunmayı hazırlıksız yakalayabilir ve size ihtiyacınız olan boşluğu verebilir. Gözyaşı damlasını vurmak için:
    • Savunmaya yaklaşın ve durumu okuyun. Eğer blok yaparken size zorluk çıkarabilecek uzun boylu oyuncularla karşı karşıyaysanız, gözyaşı damlası şutu atmak için iyi bir pozisyondasınız demektir.
    • Yaklaşımınıza geleneksel bir ters turnikede yaptığınız gibi başlayın, ancak iç bacak sıçramanıza hala anahtarın kenarlarında veya ortasındayken başlayın. Bu, savunma ile aranızda hala bir boşluk varken başlatılmalıdır.
    • Topu tutuyor olması gereken dış kolunuzun yükselme hareketini takip etmek için yukarı doğru sıçrarken dış bacağınızı yukarı kaldırın. Sıçramanızın en üst noktasına ulaştığınızda kolunuzu ve bacağınızı düzeltin ve topu potaya doğru atın.
    • Şut çekerken, yumuşak bir dokunuşla topu yüksek bir kavisle havaya kaldırın ve takip hareketinizde normalden daha hafif bir dokunuş kullanarak topun dönüşünü azaltın.
  3. adım 3 daha fazla çok yönlülük için varyasyonlar arasında geçiş yapın.
    Daha fazla çok yönlülük için varyasyonlar arasında geçiş yapın. Geleneksel ters turnike, parmak yuvarlama ve gözyaşı damlasının hepsinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bunlardan hangisinin sizin durumunuza en uygun olduğu koşullara bağlıdır, bu nedenle bu stiller arasında kolayca geçiş yapabilmek hücum oyununuzu güçlendirecektir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Şut atarken topun arka tahtaya nereden çarpması gerektiğini öğrenmek önemlidir.
  • Temiz ve tutarlı bir ters turnike için zamanlama çok önemlidir. Bu zamanlamayı hissetmeniz biraz zaman alabilir.