Tabanca Nasıl Ateş Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir revolverle atış yapmak diğer tabanca türleriyle atış yapmaya çok benzer. Genel olarak silahlara, hatta özel olarak tabancalara yabancıysanız, doğru güvenlik tekniklerini öğrenmek için bir atış poligonunda bir profesyonelle eğitim alarak başlamalısınız. Doğru eğitimle - ve bolca pratikle - bir revolverle yetenekli bir nişancı olabilirsiniz.

Adımlar

Tabancayı Doldurma

  1. adım 1 uygun güvenlik önlemlerini öğrenin.1Uygun güvenlik önlemlerini öğrenin. Tabancanızı doldurmaya başlamadan önce, yaygın silah güvenlik önlemlerini okumalı ve bunlara uymalısınız.
    • Silahı her zaman güvenli bir yöne doğrultun. Güvenli yön, silahın kazara ateşlendiğinde herhangi bir zarara yol açmayacak şekilde doğrultulması anlamına gelir. Silahın boş olduğunu bilseniz bile, silahı güvenli bir yöne doğrultmak ikinci doğanız haline gelene kadar bu adıma uyun.
    • Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı daima tetikten uzak tutun. Tabancayı ilk tutuşunuz ve nişan almanız parmağınızın tetikte olmasını gerektirmez, bu nedenle gerçekten ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı tetik korkuluğunun dışında tutun.
    • Kullanıma hazır olana kadar silahı daima boş tutun. Tabancanızı doluyken saklamak veya taşımak istemezsiniz - atış poligonuna gidip başlamaya hazır olana kadar bekleyin.
    • Her zaman hem hedefinizin hem de onun ötesinde ne olduğunun farkında olun.
    • Atış poligonunuza özgü ek kuralları okuyun ve bunlara uyun. Eğer asılı kuralları yoksa, size bir kulvar tahsis etmeden önce poligon kurallarının bir kopyasını isteyin.
    • Kendi tabancanızı satın alıyorsanız, silahı sadece yetkili kişilerin erişebileceği şekilde saklamak için bir yolunuz olduğundan emin olun, örneğin bir silah kasası.
  2. adım 2 silindire erişin.2Silindire erişin. Sahip olduğunuz tabancanın türüne bağlı olarak, silindir dışarı doğru sallanabilir veya silindirin arkasından uzağa doğru sallanan bir yükleme kapısı veya 'tuzak kapısı' olabilir.
    • Eğer tabancanızın silindiri dışarı doğru sallanıyorsa, silindir üzerinde genellikle tabancanın sol tarafında silindirin arkasında bulunan bir serbest bırakma mekanizması olacaktır - tabancayı sağ elinizde tutuyorsanız başparmağınızın dayanacağı alanın hemen üzerinde. Silindir de tipik olarak silahın sağından ziyade soluna doğru sallanır.
    • Eğer tabancanızda bir yükleme kapağı veya kapak varsa, çoğunlukla silindirin arkasında bulunan ve sağa doğru dönen yükleme kapağını açarsınız. Bu tarz revolverler çoğunlukla klasik tek hareketli revolverlerin yeniden yapımlarıyla ilişkilendirilir. Silindiri serbestçe döndürmek için horozu ilk tıklama olan yarım horoza kadar geri çekmeniz de gerekebilir.
  3. adım 3 haznelerin boş olduğundan emin olun.3Haznelerin boş olduğundan emin olun. Silindiri çevirerek her haznenin bir önceki mermiden arınmış olduğundan emin olun. Bunu her zaman silindirin arkasından kontrol edin ve asla namlu ucu size bakarken fişek yatağına bakmayın.
    • Çoğu revolverde hazneleri boşaltmak için uygun bir ejektör vardır. İtici, silindirin ön ortasındaki pimdir. Kullanılmış fişekleri çıkarmak veya tabanca kullanılmadığında dolu mermileri boşaltmak için ejektör pimini aşağı doğru itebilirsiniz.
  4. adım 4 tabancayı doldurun.4Tabancayı doldurun. Çoğu tabancanın silindirinde beş veya altı hazne bulunur. Silindirdeki her hazneye bir mermi yerleştirin.
    • Yükleme kapısı olan bir tabancada, kapı aynı anda sadece bir hazneye erişim sağlar, bu nedenle her bir mermiyi yerleştirmeden önce silindiri manuel olarak döndürmeniz gerekecektir. Bu tarz tek hareketli tabancalar için en güvenli yöntem, biri hariç tüm hazneleri doldurmak ve atışa hazır olana kadar horozu boş hazneye indirmek olarak kabul edilir.
  5. adım 5 silindiri kapatın.5Silindiri kapatın. Artık silindiri kapatmaya hazırsınız. Dışarı doğru sallanan bir silindir için, yerine oturana kadar basitçe yukarı ve sağa doğru itebilirsiniz. Tek hareketli bir tabanca için, silindiri boş hazne silindirin üst kısmına bakana kadar çevirecek, yükleme kapağını kapatacak, tetiği çekerek üzerindeki gerilimi serbest bırakırken yarı kurulu horozu başparmağınızla tutacak ve horozu yavaşça boş haznenin üzerine indireceksiniz.
    • Tek hareketli tabancalarda yeniyseniz, yerel poligonunuzdaki bir uzmanın size süreci göstermesini isteyebilirsiniz.

Tabancayı Kavrama

  1. adım 1 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun.1Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Tabancanın geri tepmesinin büyük kısmını ellerinizde ve kollarınızda hissedeceksiniz. Hiçbir şekilde dengenizi bozmayacaktır. Bununla birlikte, ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde nispeten geniş bir tabana sağlam bir şekilde dikilmişken nişan almak daha kolay olacaktır.
  2. adım 2 baskın elinizi sapın etrafına sarın.2 Baskın elinizi sapın etrafına sarın. Baskın elinizin önce tabancanın kabzasının etrafına dolanmasını istersiniz. Ayrıca elinizi kabzanın nispeten yukarısında tutmak istersiniz, böylece başparmağınız karşı tarafa sarılabilir.
    • Eliniz tabancanın kabzası etrafında ne kadar aşağıda olursa, geri tepme silahı geri yerine yukarı itecek ve bu da tekrar nişan almanızı daha uzun sürecektir.
    • Parmağınızı henüz tetiğin üzerine koymayın. Ateş etmeye hazır olana kadar işaret parmağınızı tetik korkuluğunun dışında tutun.
  3. adım 3 baskın olmayan elinizi baskın elinizin etrafında destek olarak kullanın.3 Baskın olmayan elinizi baskın elinizin etrafında bir destek olarak kullanın. Bazı insanlar baskın olmayan ellerini kabzanın alt kısmına koymak ister, ancak bu geri tepmeye yardımcı olmaz. Bunun yerine, baskın olmayan elinizi de baskın elinizi desteklemeye yardımcı olması için kabzanın etrafına yerleştirin.
    • Bu tutuşla, baskın olmayan elinizin başparmağı baskın elinizin başparmağının üstünde duracaktır.
  4. adım 4 dirseklerinizi düzeltin.4Dirseklerinizi düzleştirin. Bu noktada, silahı yukarı kaldırmaya hazırsınız, bu nedenle silahı hedefe bakacak şekilde yukarı kaldırdığınızdan emin olun, başka hiçbir yere değil. Dirseklerinizi kilitlemeyin, ancak tabancayı önünüze getirmek için düzeltin ve uzatın. İdeal konum, tabancayı göz hizasına kadar ve baskın gözünüzle düz bir çizgi oluşturacak şekilde getirmektir. Bu, başınızı veya boynunuzu çevirmek zorunda kalmadan rahatça nişan almanızı sağlar.

Tabancayı Nişan Alma ve Ateş Etme

  1. adım 1 tabancayı kurun.1Tabancayı kurun. Bu adım sadece ateş etmeden önce horozu manuel olarak geri çekmeniz gereken tek hareketli tabancalar için geçerlidir. Elleriniz hala kabza üzerindeyken, ikinci klik sesine kadar horozu geri çekmek için başparmağınızı kullanın. İlk tıklama sadece tabancayı doldurmak için kullanılan yarı kurulu aşamadır.
    • Tetiğe dokunmadan önce tabancanın hedefinize doğrultulmuş olduğundan emin olun. Atış menzili dışında herhangi bir yöne doğru kazara bir deşarj olmasını istemezsiniz.
  2. adım 2 nişan alın.2Nişan alın. Bir ateşli silahta normalde iki nişangah vardır. Bir arpacık ve bir gez. Arpacık küçük, sabit bir 'bıçak' şeklindedir ve gez ise bir vadi veya çentik gibi görünür. Tabancayı nişan almak için, ön kanadı hedefin üzerine yerleştirin ve ardından ön kanadı 'vadi' arka nişangahların arasına yerleştirin. Arpacık tek başına hedefin sağından solundan vurmamanızı sağlar ve arpacığın da hizada olduğundan emin olmak hedefin üstünden veya altından vurmamanızı sağlar.
    • Hedefi hizaladıktan sonra, odağınızı tekrar hedefe ve nişangahlardan uzağa kaydırmak isteyebilirsiniz, ancak küçük hareketlerin bile nişan almanız üzerinde etkisi olacaktır. Arpacığın arkasındaki hedefin biraz odaklanmamış olması anlamına gelse bile odağınızı arpacıkta tutun.
  3. adım 3 parmağınızı yavaşça tetiğin üzerine yerleştirin.3Parmağınızı yavaşça tetiğin üzerine yerleştirin. Tutuşunuz doğru ve tabanca hedefe doğru dönükken, şimdi baskın işaret parmağınızı tetik korkuluğunun içine yerleştirebilirsiniz. Tetiğe dokunun ama üzerine herhangi bir baskı uygulamayın.
    • İlk boğumun kıvrımını değil, işaret parmağınızın pedini kullanmak istiyorsunuz.
  4. adım 4 nefes alışınızın farkında olun.4Nefes alışınızın farkında olun. Herhangi bir silahı nişan almak, özellikle nişancılığa yeni başlayanlar için yavaş ve hassas bir süreç olabilir. İnsanların yaptığı en büyük hatalardan biri nişan alırken ve ateş ederken nefeslerini tutmaya çalışmaktır. Nefes almaya devam edin ve nefesinizin farkında olun. İdeal olarak, nefes verişinizin sonu ile bir sonraki nefes alışınızın başlangıcı arasındaki doğal duraklamada tetiği çekmek istersiniz.
  5. adım 5 tetiği yavaşça sıkın.5Tetikleyiciyi nazikçe sıkın. Parmağınızı tetiğe geri götürmek istemezsiniz çünkü bu kesinlikle hassas nişan almanızı bozacaktır. Bunun yerine, tutuşunuzun geri kalanını sabit tutarken ve nişan almaya odaklanırken işaret parmağınızın pediyle tetiği hafifçe sıkın.
    • Tetiği çekerken tabancanın geri tepmesinden dolayı paniğe kapılmayın. Silahın kabzasını sağlam ve sıkı bir şekilde kavramanız ve kol gücünüz geri tepmenin çoğunu hafifletecektir. Silahın ateş etmek üzere olduğunu anladığınızda gerilmek, tabanca ateş ederken hedefinizi bozmanın kesin bir yoludur.
  6. adım 6 geri tepmeyi absorbe etmek için kilitli bileklerinizi ve ön kollarınızı kullanın.6Geri tepmeyi absorbe etmek için kilitli bileklerinizi ve ön kollarınızı kullanın. Tabancayı doğru tuttuğunuzda, geri tepme yukarıdan biraz daha fazla geriye doğru itecektir. Atış duruşunuzda olduğu gibi bileklerinizi kilitli ve ön kollarınızı gergin tuttuğunuzda, geri tepmenin çoğunu doğal olarak emeceksiniz. Bununla birlikte, başka bir mermi ateşlemeden önce kesinlikle tekrar nişan almanız gerekecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHer atış için her seferinde tek hareketli horozu kurmam gerekiyor mu? 'Tek hareketli', ateş etmeden önce silahı kurmanız anlamına gelir, yani evet.
  • SoruEğer içine mermi koyarsam, horozu geri kurmadan ateş edebilir miyim? Bu, tabancanın Tek Hareketli mi yoksa Çift Hareketli mi olduğuna bağlıdır. Çift hareketli bir tabanca ise, tetiği çektiğinizde manuel olarak kendini kuracağından, horozu kurmadan serbestçe ateş edebilirsiniz.
  • SoruHedef atışı için önerilen mesafe nedir? 'Önerilen' bir mesafe yoktur, ancak çoğu insan 3, 5 ve 15 yarda (metre değil) atış yapar. 15 yarda 45 fit olacaktır. Kendinizi savunmak için pratik yapıyorsanız, hedefinizi şerit boyunca herhangi bir yere yerleştirmenize ve size rahat gelen mesafede pratik yapmanıza olanak tanıyan hedef alıcıları olan bir poligona gitmenizi öneririm. Oradan yavaş yavaş daha uzağa doğru ilerleyebilirsiniz.

İpuçları

  • Tabancanızla ilgili herhangi bir konuda ek eğitime ihtiyaç duyarsanız yerel atış poligonunuzdaki personele danışın.
  • Üreticinin tavsiyelerine göre tabancanızı düzenli olarak temizleyin.

Uyarılar

  • Atış yaparken daima göz ve kulak koruması kullanın.
  • Nişan alıp ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı tetiğe koymayın.
  • Boş olduğunu düşünseniz bile asla bir silahın namlusuna bakmayın.
  • Kişisel ateşli silahlarınız için bir silah kasası veya başka bir tür kilitleme cihazı bulundurmalısınız.
  • Ateş etmek niyetinde olmadığınız bir şeye asla silah doğrultmayın.
  • Ateş etmeye hazır olana kadar tabancanızı boş tutun.