Av Tüfeği ile Nasıl Ateş Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Av tüfekleri öncelikle kuşları ve diğer küçük av hayvanlarını avlamak ve skeet atışlarında spor yapmak için kullanılır. Çeşitli boyutlarda ve stillerde gelirler. Temel bilgileri öğrenmek ve bir silah seçmek bu av tüfeği primerinde ele alınmaktadır.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. adım 1 tüfeğe her zaman doluymuş gibi davranın.1Tüfeğe her zaman doluymuş gibi davranın. Atış yaparken daima kulak ve göz koruması takın. Silah ateşleme pozisyonuna gelene kadar emniyeti açık tutun. Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı asla tetiğe koymayın. Ateş etme konumunda değilken, namluyu yukarı veya düz bir şekilde yere doğrultun, silahı asla kendinize veya yanınızdaki kişiye doğrultmayın ve her zaman silahın dolu olduğunu varsayın.
    • Bir av tüfeğini nişan almayı, doldurmayı veya ateşlemeyi denemeden önce, av tüfeğine ne olduğu için saygı duymayı öğrenin: tehlikeli ve güçlü bir araç.
  2. adım 2 tüfeği doğru şekilde tutun.2Tüfeği doğru şekilde tutun. Tüfek her zaman ateş etmeyen eliniz el kundağının üzerinde, kabzanın yaklaşık ortasında olacak şekilde tutulmalıdır. Başparmağınız ve işaret parmağınızın oluşturduğu 'V' harfini kullanarak silahı sıkıca kavrayın. Ateş eden eliniz (yazı yazdığınız eliniz) tetiğin arkasındaki kabzada olacak şekilde silahın kabzasını tutun. Silahı sıkıca ama nazikçe, sanki hafif bir el sıkışma yapar gibi tutun.
  3. adım 3 silahı ateşleme pozisyonuna getirin.3Tabancayı ateşleme pozisyonuna getirin. Silahı omzunuza doğru sıkıca çekin, ellerinizi aynı pozisyonda tutun, ancak silahı yukarı doğru döndürün. Dipçiği sıkıca omzunuza doğru çekin. Tüfeği omzunuzda sıkı tutmamak, silahı ateşlediğinizde 'tepmeyi' daha acı verici hale getirecektir. Sıkı tutmak, silahın omzunuza sıçramasının aksine vücudunuzun tepmeyi emmesini sağlar.
    • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalı, dizleriniz hafifçe bükülmeli ve vücudunuz ateş eden elinizin üzerinde olduğu hedefin tarafına yaklaşık 40 derece dönük olmalıdır.
    • Parmağınız tetikte olmamalı, diğer parmaklarınızla dipçiği tetik korkuluğunun arkasında tutmalısınız.
  4. adım 4 yanağınızı dipçiğe kaynaklayın.4 Yanağınızı dipçiğe kaynaklayın. Düzgün nişan almak için, 'yanaktan kundağa kaynak' denilen şeyi geliştirmeniz gerekir; bu, yanağınızı kundağa sıkıca tutarak gözünüzü tüfeğin nişangahıyla eşit şekilde hizaladığınız anlamına gelir. Tüfeğin dipçiği omzunuzun göğüs kasınızla yaptığı cebe doğru çekildiğinde, boynunuzu gevşeterek başınızın buna dayanmasına izin verin.
    • Tüfeğin namlunun yaklaşık yarısında bir nişan açıklığı varsa, namlunun ucuna yakın nişan noktası açıklıkta hizalanacak şekilde silahı hizalayın. Yanağınızın silahın aynı noktasına düşmesine izin vererek ve nişan noktalarını olabildiğince hızlı ve rahat bir şekilde hizalayarak pratik yapın.
  5. adım 5 vuruşunuzu geliştirin.5Salınışınızı geliştirin. Boş bir av tüfeği ile emniyetin açık olduğundan emin olun ve silahı hızlı bir şekilde ateşleme pozisyonuna getirme alıştırması yapın. Silahı vücudunuzdan düz bir şekilde dışarı doğru itin, ardından tüfeğin dipçiğini omzunuza sıkıca sokun ve omzunuzun vücudunuzla oluşturduğu cebe doğru sıkıca tutun.
    • Golf veya teniste olduğu gibi, av tüfeği ile atış yapmak kısmen vuruşla ilgilidir. İster spor atıcılığı ister avcılık yapıyor olun, tüfeği hızlı ve rahat bir şekilde ateşleme pozisyonuna getirmek sürecin önemli bir başlangıcıdır.
  6. adım 6 ne vurmak istediğinize karar verin.6Ne vurmak istediğinize karar verin. Çoğunlukla, av tüfekleri havadaki hareketli hedefleri vurmak için iyidir. Poligona ya da pratik yapabileceğiniz geniş bir alana sahip güvenli bir kırsal araziye gitmeye karar verirseniz, avlanmaya ya da diğer atış türlerine geçmeden önce muhtemelen kil güvercinleri vurma pratiği yapmak isteyeceksiniz.
    • Silah poligonlarında, kili poligona fırlatan otomatik makinelerin bulunduğu kil hedef alanları ve poligonda atış yapabileceğiniz çeşitli pozisyonlar olacaktır. Bu, daha deneyimli atıcılardan öğrenmek için iyi bir yoldur. Pozisyonunuzu aldığınızda, kil operatörünün düğmeye basması ve hedefi sahaya bırakması için 'Çek' diye bağırın.
    • Diğerlerinin tekniğini izlemek için sırayla kili poligona fırlatın. Öğrenmek için harika bir yoldur.

Av Tüfeği ile Atış

  1. adım 1 av tüfeğini güvenli bir şekilde ateşleyebileceğiniz bir yere gidin.1Tüfekle güvenli bir şekilde atış yapabileceğiniz bir yere gidin. Atışların birkaç yüz metre, saçmaların ise daha da uzağa gidebileceğini unutmayın. Silah kulüpleri ve atış poligonları başlangıç için ve temel bilgileri öğrenmek için en güvenli yerlerdir. Ormana götürmeden önce tüfeğinizi tanımak için biraz kille atış yapın.
    • Avlanacaksanız, özel mülkte olmadığınızdan, uygun sezon olduğundan ve bölgenizdeki yasa ve yönetmeliklere uyduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 av tüfeğini doldurun.2Tüfeği doldurun. İlk olarak, emniyetin açık olduğundan emin olun. Eğer 'kırma hareketli' bir tüfeğiniz varsa, yani namlu ve dipçik bir fişeğin yerleştirilebilmesi için menteşelerle açılıyorsa, genellikle silahın üst kısmında, arka kabzanın yanında bulunan kırma seviyesini çevirin. Silahın menteşesi açılacaktır, böylece namluya bir fişek yerleştirebilirsiniz. Silahı sıkıca geri kapatarak tüfeği doldurun. Ateş etmeye hazır olana kadar emniyeti açık bırakın.
    • Yarı otomatik av tüfekleri ve pompalı tüfekler için, bir fişek alacak, pirinç ucu tüfeğin arkasına bakacak şekilde yönlendirecek, elinizde tutacak ve tetik korkuluğunun hemen önündeki yükleme deliğine kaldıracaksınız. Bu tür tüfeklere 3-5 fişek yükleyebilmeniz gerekir. 'Pompalamak' tüfeği dolduracaktır. Alternatif olarak, pompayı geri çekerek kayar fişek fırlatma portunu açabilir ve her seferinde bir fişek yerleştirebilirsiniz. Pompayı ileri geri hareket ettirmek tüfeği dolduracaktır.
    • Tüfeğinizi sadece ateş etmek için pozisyon aldığınızda doldurun. Ateş etmeye hazır olana kadar emniyetin açık olduğundan emin olun.
  3. adım 3 ne zaman're ready, pull the trigger smoothly.3Hazır olduğunuzda tetiği yumuşak bir şekilde çekin. Tüfeğiniz hedefe doğrultulmuş ve silah ateşleme pozisyonundayken, dipçik omzunuzdayken, emniyeti kapatın ve tetiği sanki ateş eden elinizle kabzayı sıkıyormuş gibi sıkın.
    • Ateşleme anında gözlerinizi kapatmak veya tetiği aniden çekerek tüfeği sarsmak, yeni başlayanlar için yaygın bir hatadır. Kendinize iyi bir 'görüş resmi' sağlamak için iki gözünüzü de açık tutun, yani vurmaya çalıştığınız hareketli hedefe odaklanabilir ve iyi bir görüş hizalamasını (açıklıktaki nişan direği) koruyabilirsiniz. Av tüfeğinin tepmesi çoğu tüfekten daha önemlidir, bu nedenle alışmak biraz zaman alabilir.
  4. adım 4 i̇sabetliliğinizi geliştirin.4Doğruluğunuzu geliştirin. Toprakla atış yapmanın zor yanı, hedefin hızını dengelemek zorunda olmanızdır; bu da hedefe değil, hedefin önüne ateş ettiğiniz anlamına gelir. Ayrıca, her fişekteki atış aralığı olan av tüfeğinin 'yayılmasını' da telafi etmeniz gerekir. Oldukça geniş bir menzile sahiptirler, bu da her hedefin çevresine nişan aldığınız ve doğrudan hedefin üzerinde olmak zorunda olmadığınız anlamına gelir. Bu nedenle, atış yapmak için arkasında hiçbir şey olmayan bol miktarda alanınız olduğundan emin olmanız gerekir. Silah sopaları en güvenli seçenektir.
    • Silahı hedef çizgisine monte etmeden önce hedefin geçmesine izin verin ve silahı hareket çizgisi boyunca sallayın. Hedefin ön kenarına gelin ve tetiği çekin. Sallamaya devam edin ve silah hedefin önünde patlayacaktır. Hedefe odaklanın ve takip edin, silahı indirmeden önce bir nefes kadar pozisyonda tutun, emniyete alın ve atışınızı kontrol edin. Tüm süreç bir golf topuna vurmaya benzer: topa odaklanın; iyi bir vuruş yapın ve takip edin.

Av Tüfeği Seçimi

  1. adım 1 tek ve çift atış seçeneklerini değerlendirin.1Tek ve çift atış seçeneklerini değerlendirin. Tek atışlı av tüfekleri genellikle en ucuz olanlardır. Her seferinde bir fişek tutarlar, bu da atışlar arasında yeniden doldurmanız gerektiği anlamına gelir, bu da avlanıyorsanız ve birden fazla atışa ihtiyacınız varsa olumsuz olabilir.
    • Çift namlulu av tüfekleri iki çeşittir: bir namlunun diğerinin üzerinde olduğu over-unders (O/U) ve namluların yatay olarak yerleştirildiği side-by-sides. Bazı insanlar bir stili, bazıları diğerini tercih eder; ikisi de nihai olarak daha iyi değildir ve her iki stil de pahalıdır. Bazı özel silahların fiyatı 10.000 doların üzerindedir.
      adım 1 tek ve çift atış seçeneklerini değerlendirin.
    • Bu tür silahların her ikisi de 'break action' av tüfeğidir, yani bir seviye namluyu menteşeleyecek ve kundak elle doldurup boşaltmak için açılacaktır.
  2. adım 2 yeniden doldurma seçeneklerini değerlendirin.2Yeniden doldurma seçeneklerini düşünün. Pompalı tüfekler tek seferde 3-5 mermi kovanı alır. Yeniden doldurmak için dipçikteki sürgüyü 'pompalar' ve fişek yatağına başka bir fişek ilerletir, kullanılmış fişeği dışarı atar ve şarjör tüpünden başka bir fişek yüklersiniz. Bu ucuz silah güvenilirliği ve yeniden doldurma sırasında pompanın çıkardığı ayırt edici ses ile bilinir.
    • Yarı otomatik av tüfekleri, silah her ateşlendiğinde otomatik olarak doldurulur. Fiyatları 300$ ile 5000$ ve üzeri arasında değişir.
      adım 2 yeniden doldurma seçeneklerini değerlendirin.
  3. 3. adım i̇stenilen namlu uzunluğunda bir silah seçin.3İstenilen namlu uzunluğunda bir silah seçin. Bir skeet, hedef veya av tüfeği için muhtemelen üzerinde şok bulunan uzun bir namlu tercih edilirken, bir ev (veya kişisel) savunması için, bir av tüfeği muhtemelen çok az şoklu veya hiç şoksuz kısa bir namluya sahip olmalıdır.
    • Uzun namlular barut basıncının daha fazlasının atışı hızlandırmasına izin verir, bu da daha yüksek namlu çıkış hızları anlamına gelir ve saçmalar düz bir yolda hareket etmek için daha fazla zamana sahip olduklarından daha az yayılırlar. Aynı zamanda tüfeği daha ağır ve hızlı hareket eden nesnelere nişan almak için daha zor (veya en azından daha yavaş) hale getirir. Kısa namlular yakın mesafeler ve saçma dağılımının daha az olduğu diğer durumlar için harikadır.
  4. adım 4 ölçüyü göz önünde bulundurun.4Ağırlığı göz önünde bulundurun. Ağır 12, hatta 10 kalibre av tüfekleri zayıf, küçük veya eğitimsiz bir kullanıcı için atış yapmak acı verici olabileceğinden, delik boyutu da büyük bir husustur. Çok daha az tepmeye sahip olan ve bu nedenle daha geniş bir kullanıcı yelpazesi için kullanımı daha kolay olan 16 veya 20 kalibrelik av tüfekleri mevcuttur.
  5. adım 5 şokunuzu seçin.5Şokunuzu seçin. Şok, namlunun ucunda bulunan ve namlu ağzının çapını hafifçe daraltan bir bölümdür. Şokun boyutu, saçmaların ne kadar geniş yayılacağını değiştirir. Şok ne kadar sıkı olursa desen de o kadar sıkı olur. Gevşek desenler daha fazla isabet hatasına izin verir, ancak aynı zamanda daha yakın bir mesafede saçmalarınızın artık hedefinize karşı etkili olmayacağı anlamına gelir.
    • İki tip şok vardır: sabit şoklar ve vidalı şoklar. Sabit şoklar namlu tasarımının bir parçasıdır ve değiştirilemez veya çıkarılamaz (büyük bir çalışma olmadan). Vidalı şok, namlunun ucunun, birçok farklı boyuttaki şokun kolayca değiştirilebilmesini sağlamak için dişli (deliğin içinde) olduğu anlamına gelir.

Mühimmat Seçimi

  1. adım 1 kullanım bird shot for sport shooting.1Spor atışları için 'kuş saçması' kullanın. Av tüfeği için çok çeşitli mühimmat seçenekleri mevcuttur ve kuş saçması - plastik bir dolgu içine dökülmüş küçük saçmalardan yapılmış - en yaygın olarak hedef poligonundaki kil güvercinleri veya güvercin gibi küçük kuşları vurmak için kullanılır. Kil atışları için, daha düşük geri tepmeli fişekler genellikle 'Trap' dolumları olarak adlandırılır ve avcılık için daha güçlü fişekler genellikle 'Av' dolumları olarak işaretlenir.
    • Ayrıca yüksek bazlı (yüksek pirinç olarak da adlandırılır) veya düşük bazlı (düşük pirinç olarak da adlandırılır) arasında seçim yapabilirsiniz. Yüksek bazlı (düşük bazlıya kıyasla) mutlaka daha fazla barut anlamına gelmez. Bu, güvercin veya sazan gibi küçük canlılara karşı kullanacağınız atış türüdür, düşük bazlı ise killere karşı kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 büyük av hayvanları için buckshot'ı deneyin.2Büyük av hayvanları için Buckshot'ı deneyin. Bu türde plastik dolgu içine yerleştirilmiş büyük saçmalar (0,38 inçe kadar) kullanılır. En yaygın Buckshot türü 00'dır ('double-aught' olarak telaffuz edilir). 000-buck (triple-aught) daha da büyük saçmalardır, 0-buck (single-aught) daha küçüktür, bir sonraki küçük saçma seti #1 buck, sonra #2 ve bu şekilde devam eder.
  3. adım 3 silahınız için uygun boyutta fişekler alın.3Silahınız için uygun boyutta fişekler edinin. Üç fişek boyutu vardır. 2-3/4 inç (standart), 3 inç (magnum) ve 3-1/2 inç (süper magnum). Ezoterik amaçlar için daha da kısa fişekler mevcuttur, ancak bunlar pompalı veya otomatik dolduruculu av tüfeklerinde güvenilir bir şekilde beslenmeyecektir. Yaygın av tüfeklerinin çoğu 3 inçlik fişekleri destekler (av tüfekleri her zaman daha küçük fişekler atabilir, ancak daha büyük olması gerekmez), ancak bazıları standart yüklerden çok daha fazla saçma içeren ancak daha fazla barut içerebilen veya içermeyen 3-1 / 2 inçlik fişekleri atar.
  4. 4. adım biraz sümüklü böcek almayı düşünün.4Slug almayı düşünün. Sümüklü böcekler aslında mermi dendiğinde çoğu kişinin aklına gelen şeydir. Barut tarafından itilen büyük bir kurşun parçasıdır. Slug gücü, standart, magnum ve süper magnum yüklemelerle Buckshot ile aynı şekilde belirlenir. Magnum ve süper magnum ile daha ağır (1 oz'dan daha ağır) bir slug alma seçeneğiniz de vardır.
    • İki yaygın sümüklü böcek türü vardır. 'Yivli' saçma düz namlulu tüfeklerde, sabot saçma ise yivli namlulu tüfeklerde kullanılır. Sabot saçmalar genellikle yivli saçmalardan daha isabetli ve daha yüksek hızlıdır, ancak doğru şekilde ateşlenmeleri için yivli bir namlu gerektirirler ki bu daha az yaygındır.
  5. adım 5 mühimmatınızın atış boyutunu not edin.5Mühimmatınızın atış boyutunu not edin. Mühimmat satın alırken, kutunun üzerinde listelenen saçma boyutuna dikkat edin ve ihtiyaçlarınıza uygun bir şey alın. Tıpkı 12 kalibrenin 20 kalibreden daha büyük olması gibi, #6-shot #8-shot'tan daha büyük saçmalar kullanır.
    • Kil atıĢı için genellikle daha yüksek numaralı saçmalar (#7-1/2 ila #9 numaralı saçmalar) tercih edilir, çünkü saçmaların yoğun bir Ģekilde yayılması tek tek saçmaların ağırlığından daha önemlidir. Daha büyük, daha ağır saçmalar (#4-#6 saçma) genellikle kuşlar ve tavşanlar için ayrılmıştır, çünkü kürk ve tüylerin delinmesi yapay hedeflerin seramiklerinden daha zordur. Kil atışı için kullanılan trap fişekleri genellikle daha az güçlüdür ve yarışmalarda yapılan çok sayıda atış sırasında kullanıcı üzerindeki etkiyi azaltır.

Av Tüfeğinizin Temizliği

  1. adım 1 tabancayı temizleyin...1Tabancayı temizleyin her atıştan sonra. Tüfeğinizi iyi çalışır durumda tutmak için, her atıştan sonra bu işlemi uygulamanız gerekir. Silahtan çıkan barut ve yağ birikerek kısa sürede arızalara neden olabilir. Kirli bir tüfek tehlikeli bir tüfektir. Temizleyin.
  2. adım 2 silahı ana parçalarına ayırın.2Tüfeği ana parçalarına ayırın. Silahı parçalarına ayırmak için kullanım kılavuzunuzdaki talimatları izleyin. Eğer kırma hareketli bir av tüfeğiniz varsa, silahın menteşesinin açılmasına izin vermeniz yeterlidir ve silahı bu şekilde temizleyebilirsiniz. Pompalı bir silahınız varsa, temizlemek için en azından namluyu çıkarmanız gerekecektir.
  3. adım 3 silahı yağdan arındırın.Tabancayı yağdan arındırın. Silahlar için tasarlanmış bir aerosol yağ çözücü veya solvent kullanın. Bunu tetik tertibatı gibi hareketli parçaların bulunduğu alanlarda kullanmayın, ancak namluya ve şok tüplerine bir kat püskürtün.
  4. adım 4 namluyu temizleyin.4 Namluyu temizleyin. Bir bez ve çubuk kullanarak namluyu itmek iyi bir yöntemdir veya bu amaç için üretilmiş bir Boresnake namlu temizleme cihazı satın alabilirsiniz. Bezin veya yılanın herhangi bir şeye takılmadığından ve namluda küçük bez parçaları bırakmadığından emin olun.
  5. adım 5 şokları fırçalayın.5Şokları fırçalayın. Bunlar çok kirlenecek ve silah üzerinde biriken barut kirinin çoğunun yükünü çekecektir. Bir tüfek fırçası veya üzerine biraz aerosol temizleyici püskürtülmüş eski bir diş fırçası kullanın.
  6. adım 6 silahı silin.6Tabancayı silin. Temiz bir bezle, ovalanması gereken toz veya kir lekeleri olup olmadığını kontrol edin ve tabancayı fazla aerosol spreyden arındırın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruOmuz yerine kol altından av tüfeği ile ateş edebilir miyim? Eğer tepme istemiyorsanız, ayaklarınızı biraz daha uzakta konumlandırın. Kol altından ateş etmeye kalça atışı denir, ancak dikkatli olun; mümkünse çömelin.
  • SoruÜstten ve alttan atış yapılan bir silahta atış namlusunu nasıl seçerim? Silahın kama bölgesinde bir yerde, genellikle silahın üstünde, silahı tutarken atış elinizin başparmağının bulunduğu yerde bir seçme düğmesi olacaktır. Bazı silahlarda tetiğin arkasında pim tipi bir geçiş anahtarı vardır.
  • SoruTüfekle nasıl nişan alırım? Tüfekle nişan almazsınız, tüfeği doğrultursunuz. Av tüfeği atıcılarının sorunlarından biri, tüfeğin üzerindeki boncukları kil hedefle hizalayarak tüfeği bir tüfek veya tabanca gibi nişan almaya çalışmalarıdır. Tüfeğin nişangahı hedef ve sizin gözlerinizdir. Atış yaparken namluya bakmayın, hedefe bakın.

Video

İpuçları

  • Çoğu saçma, zehirli bir ağır metal olan kurşun içerir. Her atış yaptığınızda havaya bir kurşun tozu bulutu yayılır. Saçmalara/mermilere fazla dokunmayın ve atışınızı bitirdikten sonra ellerinizi yıkayın. Kapalı ve açık atış poligonları da uygun şekilde havalandırılmadığı takdirde havada yüksek kurşun seviyeleri içerir. Kurşun içermeyen saçmalar (çelik saçma) mevcuttur, ancak avlanma sırasında saçmanın ölümcüllüğünü azaltabilir. Çelik saçma atabileceği belirtilmeyen bir av tüfeğiyle çelik saçma atmayın; tipik olarak sorun eski av tüfeklerindedir. Çelik saçma eski şoklarda yumuşak kurşunun yaptığı gibi sıkışmaz, bu da namluda ciddi ve bazen yıkıcı hasara neden olur. Bizmut saçma, herhangi bir av tüfeğinden ateşlenebilen kurşunsuz bir seçenektir, ancak pahalı olma eğilimindedir.
  • Daha uzun mesafelerde, hedefinizi çok fazla kaçırdığınızı fark edebilirsiniz. Hedef üzerindeki kurşununuzu artırmayı deneyin ya da sorun saçma dağılımında olabilir. Daha uzun bir namlu veya daha sıkı bir şok satın almayı deneyin (vidalı şokunuz varsa).
  • Silahın temizliği ve bakımı ile ilgili özel talimatlar için her zaman tüfeğinizin kullanım kılavuzunu okuyun.

Uyarılar

  • Atış yaparken tüm eyalet ve yerel yasalara uyduğunuzdan emin olun. Ateşli silahlarla ilgili birçok yasanın eyaletten eyalete büyük ölçüde değiştiğini ve hatta ilçeler ve hatta şehirler arasında bile değişebileceğini unutmayın.
  • Ateşli silahlar, özellikle yanlış kullanılmaları halinde çok tehlikeli ve kolaylıkla öldürücü olabilirler. Ateşli silahlar yalnızca deneyimli kullanıcılar tarafından veya uzman bir ateşli silah eğitmeninin doğrudan gözetimi altında kullanılmalıdır.