Futbol Topuna Nasıl Şut Çekilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Topa güç ve isabetle vurmak, her futbolcunun sahip olması gereken önemli bir beceridir. Doğru tekniği geliştirmenin en iyi yolu pratik yapmaktır. İyi bir şut, sahadaki durumu değerlendirmenin yanı sıra vuruş yapmayan ayağınızı dikmeyi ve bacağınızı güçle ileri doğru sürmeyi içerir. Daha iyi bir şutör olun ve gol sayınızın yükselişini izleyin!

Adımlar

Topa Vurmak

  1. adım 1 topa vurmadan önce yukarı bakın.
    Topa vurmadan önce yukarı bakın. Şut çekmeden önce önünüzdeki sahaya bakın. Mümkün olduğunca topun nereye gitmesini istediğinize odaklanın. Savunma oyuncuları, kaleci ve takım arkadaşlarınız dahil olmak üzere diğer oyuncuların nerede olduğuna dikkat edin. Bu bilgiyi, bir takım arkadaşınız daha iyi bir şut fırsatı yakaladığında şutunuzu veya pasınızı ayarlamak için kullanın.
    • Bazı profesyonel oyuncuların yukarı bakmadan şut attığını fark edebilirsiniz. Oyun içi deneyimleri sayesinde sahadaki konumlarına dair bir algı geliştirirler. Bu genellikle kaleye yakın yerlerde olur, çünkü yukarı bakmak şutu biraz geciktirir.
  2. adım 2 gözünüzü toptan ayırmayın.
    Gözünüzü toptan ayırmayın. Topa tekrar bakın ve vuruş yapana kadar bakmaya devam edin. Bunu yapmak daha güçlü, daha isabetli atışlar yapmanızı sağlar.
  3. adım 3 eşit adımlarla topa doğru koşun.
    Topa doğru eşit adımlarla koşun. Attığınız adımları koşarken atacağınız adımlarla aynı uzunlukta tutun. İleri doğru çok fazla uzanmaktan veya bir dizi kısa adım atmaktan kaçının, çünkü bu dengenizi bozar.
    • Hareketsiz bir topa vururken, sadece topa 3 veya 4 adımda ulaşabileceğiniz kadar geride durun.
  4. adım 4 topa vurmayan ayağınızı topun yanına yerleştirin.
    Topa vurmayan ayağınızı topun yanına koyun. Bu ayağı nereye koyduğunuz topun nereye gideceğini belirler. Topun yanına, diğer ayağınızdan omuz genişliği kadar uzağa yerleştirin. İyi, orta bir mesafe size rahat hissettirmelidir. Ayak parmaklarınız doğrudan kaleye dönük olsun.
    • Ayağınızı toptan daha uzağa yerleştirmek, topu daha fazla kaldırmanız gerektiğinde, örneğin bir savunma duvarı üzerinden vuruş yaparken yardımcı olur.
  5. adım 5 vuruş bacağınızı mümkün olduğunca geriye getirin.
    Vuruş bacağınızı mümkün olduğunca geriye getirin. Bacağınızı ne kadar geriye getirebilirseniz, o kadar fazla güç üretirsiniz. Bacağınızı dizinizden bükün ve ayak parmaklarınızı aşağı doğru tutun. Mükemmel tekme atma pozisyonunda bacağınız 'V' şeklinde görünür.
    • Bacağınızı gerin Bacaklar esnekliğinizi artırmak için sık sık yapın.
  6. adım 6 ayak bileğinizi yerinde tutun.
    Ayak bileğinizi yerinde tutun. Buna ayak bileğinizi kilitlemek de denir. Ayağınız hala aşağıya doğru dönük, düz ve sağlam olmalıdır. Topa vururken bileğiniz hiç kıpırdamamalıdır. Herhangi bir hareket vuruşunuzu zayıflatır.
  7. adım 7 vuruş yaparken dik durun.
    Vuruş yaparken dik durun. Nötr bir pozisyonda kalmak topun uçuşu üzerinde maksimum kontrol sağlar. Biraz eğilmek size doğal geliyorsa sorun değil, ancak daha fazla eğilmeye çalışmayın. Bunun yerine, kaleye doğru dönmeye odaklanın.
    • Eğer top sık sık filenin üzerinden uçuyorsa, çok fazla geriye eğiliyor olabilirsiniz. Eğer top istediğinizden daha aşağıda kalıyorsa, çok fazla öne eğiliyor olabilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Walter Merino

    Futbol Antrenörü
    Walter Merino, Los Angeles, Kaliforniya merkezli bir Gençlik Futbolu Antrenörü ve Ole Soccer Club'ın Kurucu Ortağıdır. Dört yaşından lise ve üniversite seviyesine kadar gençlere koçluk yapmıştır. Walter, Cal Poly Pomona ve Los Angeles Mission College'da üniversite futbolu oynamıştır. Başarıları arasında Olé Soccer Club'a koçluk yaparak 2017 Cal South State Cup Governors Boys 2007 Division şampiyonluğunu kazanması da yer almaktadır.
    Walter Merino Futbol Antrenörü

    Uzman Hilesi: Futbolda bir gol vuruşu yapmadan önce yukarı bakın ve topa vurmanız gereken yeri belirleyin. Ardından, kalçanızı topun gitmesini istediğiniz yere doğru konumlandırın. Daha yüksek seviyelerde kalecilerin vücut dilinizi ve hatta gözlerinizi okumayı öğreneceğini unutmayın, bu nedenle niyetinizi gizlemeniz gerekebilir.

  8. adım 8 topun ortasını hedefleyin.
    Topun ortasını hedefleyin. Ayağınızın topa vuracağı noktayı seçin. Çoğu zaman bu, topun size en yakın olan kısmıdır. Topun ortasına vurmak size atışınız üzerinde kontrol sağlarken aynı zamanda çok fazla güç üretir.
    • Vuruşunuzu havada daha fazla yükseltmek için topa ortadan biraz daha aşağıdan vurun.
    • için bükmek topa, ortanın soluna veya sağına vurun. Sol tarafa vurmak topun sağa doğru kavis yapmasına neden olur. Sağ tarafa vurmak topun sola doğru kavis yapmasına neden olur.
  9. adım 9 daha güçlü bir vuruş için topa ayakkabınızın bağcıklarıyla vurun.
    Daha güçlü bir vuruş için topa ayakkabınızın bağcıklarıyla vurun. Ayağınızı öne doğru getirin. Güçlü ama isabetli vuruşlar yapmak için topa ayağınızın üst kısmıyla vurun. Bu, çoğu durumda ihtiyaç duyacağınız türden bir vuruştur.
    • Atışınızı daha fazla bükmek için topa ayak parmaklarınızın yan tarafıyla vurun.
  10. adım 10 daha isabetli bir vuruş için topa ayağınızın yan tarafıyla vurun.
    Daha isabetli bir vuruş için topa ayağınızın yan tarafıyla vurun. Topa yaklaşırken ayağınızı yana doğru çevirin. Topa ayağınızın iç kenarıyla vurun. Vuruşunuz o kadar güçlü olmayacaktır, ancak kaleye yakın şutlarda veya savunmanın size fazla alan bırakmadığı durumlarda isabet oranınız artacaktır.
  11. adım 11 vuruş ayağınızla takip edin.
    Vuruş ayağınızla devam edin. Topa vurduktan sonra hareket etmeyi bırakmayın. Vuruş bacağınızı orta yükseklikten geçirin. Adım atın ve bacağınızı yere dikin. Kötü bir takip, vuruşunuzun hedefin gerisinde kalmasına veya sahanın dışına fırlamasına neden olur.
    • Topun daha yükseğe gitmesini sağlamak için, takip sırasında bacağınızı daha fazla havaya kaldırın.

Koşarken Atış Yapmak

  1. adım 1 topu önünüze doğru itin.
    Topu önünüze doğru itin. İyi bir vuruş yapmak için top vücudunuza yakın olmamalıdır. Topa vuruş ayağınızın bir ya da iki adım önünde dokunun. Normal, düz bir vuruş yapmak için topu doğrudan önünüze doğru itin. Vuruşunuzu bükmeniz veya açınızı değiştirmeniz gerektiğinde hafifçe yana doğru hareket ettirin.
    • Topa doğru orta adımlarla ilerleyin. En iyi vuruş, topa yaklaşırken yavaşlamadığınızda veya adımınızı fazla değiştirmediğinizde gerçekleşir.
    • Bunu uygulamak için topa yavaş ve eşit adımlarla yaklaşarak başlayın. Kendinizi rahat hissettiğinizde hızınızı artırın.
  2. adım 2 ayağınızı topun önüne koyun.
    Ayağınızı topun önüne koyun. Ayağınızı topun önüne koymak, topun yuvarlanması dışında normal bir vuruşla aynıdır. Eğer topa vurmayan ayağınızı topun yanına koyarsanız, top ayağınızı geçecektir. Mükemmel bir şekilde yapıldığında, topa vurduğunuzda top ayağınızla aynı hizada olacaktır.
    • Kaleye doğru dikilmiş olan ayağınızın parmak uçlarını göstermeyi unutmayın!
  3. adım 3 topa normalde yaptığınız gibi vurun.
    Topa normalde vurduğunuz gibi vurun. Topa vururken daha önce öğrendiğiniz aynı yaklaşımı kullanın. Ayağınızı geriye çekin, bileğinizi kilitleyin ve vuruşunuzu yapın. Çok geçmeden, koşarken yaptığınız atışlar, hareketsiz dururken yaptıklarınız kadar mükemmel olacak!

Atış Yapacağınız Yeri Seçmek

  1. adım 1 sizin için rahat olan mesafelerde atış yapın.
    Size rahat gelen mesafelerden atış yapın. Topa göre nerede olduğunuzu görmek için sahaya bakın. Antrenman sırasında ne kadar iyi şut attığınızı hatırlayın. Eğer çok fazla gücünüz yoksa, uzaktan şut çekmek size bir fayda sağlamayacaktır. Daha iyi bir atış yapmak için topa daha yakın olursanız daha fazla gol atarsınız.
    • Oyun sırasında ortaya çıkabilecek her türlü duruma hazırlanmak için her türlü mesafeden ve açıdan şut atma alıştırması yapın.
  2. adım 2 kaleciye dikkat edin's positioning.
    Kalecinin pozisyonuna dikkat edin. Kaleci (veya kaleci) kalenin bir tarafını açıkta bırakacak şekilde yan durabilir. Ayrıca bir tarafa doğru hile yapabilir, siz şut çekmeden önce eğilebilir veya koşmaya başlayabilir. Ters yöne atış yaparak onları şaşırtın!
  3. adım 3 kalecinin üzerinden şut atın.
    Kalecinin karşısına doğru ateş edin. Normalde en iyi seçeneğiniz kalenin karşı tarafına doğru atış yapmaktır. Eğer sağ taraftaysanız, kalenin sol tarafına doğru şut çekin. Kaleci genellikle size daha yakın olacaktır ve topa ulaşmak için daha uzağa gitmesi gerekecektir
    • Bu her zaman en iyi seçeneğiniz değildir. Kalenin bir tarafına çok yakınsanız, biri diğer tarafı engelliyorsa veya bir savunma oyuncusu yaklaşıyorsa, diğer tarafa nişan alamayabilirsiniz.
  4. adım 4 kalenin köşelerine veya yan ağlarına doğru nişan alın.
    Kalenin köşelerine veya yan ağlarına doğru hedef alın. Normalde kaleci kalenin ortasında durur ve yanları açık bırakır. Kaleciyi mümkünse kurtarış yapmak için dalmaya zorlayın. Sahanın kenarlarından şut çekerken büyük bir hedef olduğu için yan fileleri kullanın.
    • Oyuncular üst köşelere nişan almaktan hoşlansa da, alt köşelerde daha fazla gol atılır!
  5. adım 5 kalecinin üstünden veya altından şut çekin.
    Kalecinin üstünden veya altından şut çekin. Topu yana doğru atmak kalecinin kurtarış yapmak için esnemesi gerektiği anlamına gelir. Kaleci bir yandan diğer yana kolayca hareket edebilir ancak yukarı ya da aşağı doğru esnemesi daha zordur. En iyi kaleciler bile her zaman kalenin köşelerine ulaşamaz.
    • Nereye nişan alacağınız duruma göre değişir, ancak mümkün olduğunca orta yükseklikte şut çekmekten kaçının.
    • Önünüzde çok sayıda savunma oyuncusu olduğunda alçaktan şut çekmek de harikadır. Sapmalar veya ribauntlarla gol atmanızı sağlayabilir.
  6. adım 6 defans oyuncuları önünüzdeyken topu havaya vurun.
    Defans oyuncuları önünüzdeyken topu havaya vurun. Daha iyi bir açı yakalamak için topu yanlarından geçiremiyorsanız, yine de şut çekebilirsiniz. Topa ortanın biraz altından vurun. Bu, topu daha fazla havaya kaldırarak defans oyuncularının üzerinden geçirir veya ileri koşan bir kaleciyi çalımlar.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl mükemmel bir kafa vuruşu yapabilirim?
    Top havadayken ve size yakınken zıplayın ve alnınızla topun ortasına vurun. Kavis vermek için yandan vurun.
  • Soru
    Futbol topuna vurmakla ilgili olarak ayağımın iç kısmı neresidir?
    Sağ ayağınız güçlü ayağınızsa, ayağınızın iç kısmı ayağın sol tarafıdır.
  • Soru
    Futbol topu vurmak için ayağımın hangi tarafına ihtiyacım var?
    Güç elde etmek için bağcıklarınızı kullanın. Eğer pas veriyorsanız ayağınızın iç kısmını kullanın.

Video

İpuçları

  • Şut tekniğinizi mükemmelleştirmek için sahanın birçok farklı yerinde, özellikle de hücum üçgeninde şut atma alıştırması yapın.
  • Tekniğinizi ayarlamanın iyi bir yolu da şut çekerken kendinizi filme almaktır. Filmi izleyin ve neyi farklı yapmak istediğinizi görün.