Üç Sayı Atışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Üçlük atmak için Stephen Curry olmanıza gerek yok. Aslında, sadece formunuzda basit ayarlamalar yaparak ve bazı temel teknikleri uygulayarak üç sayılık atışlarda hızlı bir şekilde daha iyi olabilirsiniz. Sahada daha fazla üç sayılık atış yapmaya başlamak için yapmanız gereken her şeyde size yol göstereceğiz. Başlamak için aşağıdaki adımlara göz atın!

Adımlar

Formunuzu Mükemmelleştirin

  1. adım 1 ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ayak parmaklarınız potaya doğru bakacak şekilde 3 sayı çizgisinin üstünde durun. Baskın ayağınızı diğer ayağınızın 6 inç (15 cm) önüne koyun. Bu, vücudunuzu dengelemenize yardımcı olur ve atışınızı yapmak için size sağlam bir temel sağlar.
    • Kendinizi gevşek veya rahat hissetmiyorsanız, ayaklarınızı potadan hafif bir açıyla çevirmeyi deneyin. Bu, atış yaparken daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
  2. adım 2 omuzlarınızı sepete doğru ayarlayın.
    Omuzlarınızı sepete göre ayarlayın. Omuzlarınızı potaya doğru dik tutmak atışlarınızın daha isabetli olmasını sağlayacaktır. Bacaklarınız hafif eğimli olsa bile, atışınızı yapmadan önce her zaman vücudunuzun üst kısmını çembere doğru çevirmeye çalışın.
    • Top sürme alıştırması yapın ve omuzlarınızı hızla potaya doğru çevirin. Topu şut atacakmış gibi kaldırın. Omuzlarınızı potaya doğru rahatça çevirene kadar bu tekniği uygulayın.
  3. adım 3 dizlerinizi bükün.
    Dizlerinizi bükün. Kendinizi sıçramaya hazırlamak için dizlerinizi gevşek ve hafifçe bükülü tutun. Üç sayılık atışınız için gücün çoğu bacaklarınızı uzatmaktan ve zıplamaktan gelecektir.
  4. adım 4 çemberin önüne odaklanın.
    Çemberin ön tarafına odaklanın. Çoğu koç çemberin arkasını hedeflemenizi söylese de, gözlerinizi potanın ön çemberinde tutmayı deneyin. Atışınızı nasıl yapmak istediğinizi görselleştirmek için topu çemberin hemen üzerinden attığınızı hayal edin.
    • Fileyi yerinde tutan kancaları arayın. Durduğunuz yerden basketbol topuyla yaklaşık aynı genişlikte 3 kancanın size dönük olduğunu görmelisiniz. Kancaları hedefleyin.

Atışı Yapmak

  1. adım 1 dirseğiniz 90 derecelik açı yapacak şekilde topu başınızın üzerinde tutun.
    Dirseğiniz 90 derecelik açı yapacak şekilde topu başınızın üzerinde tutun. Parmaklarınızı olabildiğince birbirinden ayırın ve parmak uçlarınızı kullanarak topu kavrayın. Topun alt kısmının avucunuzun tabanına dayanmasına izin verin.
    • Üst kolunuzu sepete dik ve yere paralel tutun.
  2. adım 2 baskın olmayan elinizi kılavuz olarak kullanın.
    Baskın olmayan elinizi kılavuz olarak kullanın. Baskın olmayan elinizi hafifçe basketbol topunun yan tarafında tutun. Kılavuz eliniz, atış yaparken topu düz tutmanıza ve atışınızı daha iyi hazırlamanıza yardımcı olur.
    • Rehber elinizdeki herhangi bir parmakla topu kavramayın. Kılavuz elinizi toptan uzaklaştırırsanız, baskın elinizle topu nasıl tuttuğunuzu etkilememelidir.
  3. adım 3 atış kolunuzu uzatırken düz yukarı zıplayın.
    Şut kolunuzu uzatırken düz yukarı zıplayın. Bacaklarınızı düzleştirin ve 3 sayılık atış için gereken gücü elde etmek için kendinizi yerden itin. Yerden kalkarken şut kolunuzu dışarı ve öne doğru uzatın.
    • Başka bir oyuncunun üzerinden şut atmaya çalışmadığınız sürece 3 sayılık atış yapmak için çok yükseğe zıplamanız gerekmez.
  4. adım 4 bileğinizi sıçradığınız yükseklikte öne doğru çekin.
    Bileğinizi sıçradığınız yükseklikte öne doğru sallayın. Bileğinizi öne doğru hareket ettirmek topu ileriye doğru iter ve ona bir dönüş ve kavis kazandırarak basket atma olasılığınızı artırır.
    • Bileğinizi kırarken yüksek bir tezgahın üzerindeki kurabiye kavanozuna uzandığınızı hayal edin. Parmaklarınız yere doğru bakıyor olmalı.
  5. adım 5 atışı takip edin.
    Atışı takip edin. Top elinizi terk ettikten sonra bile kolunuzu tamamen uzatın. Bileğinizi öne doğru itmeye devam edin ve vücudunuzun kontrolünü koruyabilmek için sıçradığınız yere inmeye çalışın.

İleri Tekniklerin Uygulanması

  1. adım 1 3 sayı çizgisinin gerisinden farklı yerlerden şut atma alıştırması yapın.
    Üç sayı çizgisinin gerisinde farklı yerlerden şut atma alıştırması yapın. Pratik yapmaya tuşun üstünden başlayın, böylece pota arkasını aşarsanız size yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Oradan 3 sayılık atışlarda ustalaşmaya başladığınızda, atışlarınızı her açıdan mükemmelleştirmek için 3 sayı çizgisinden köşelere doğru ilerleyin.
    • Üç sayı çizgisinin her iki tarafında eşit olarak çalışın. Çemberin sol ve sağ tarafında aynı noktadan pratik yapın.
    • Çizgide yeni bir noktaya geçmeden önce her konumdan atışlarda ustalaşın.
  2. adım 2 top sürdükten sonra şut pozisyonuna geçme üzerinde çalışın.
    Top sürdükten sonra şut pozisyonuna geçme üzerinde çalışın. Sabit atışlar yapma üzerinde çalıştıktan sonra, atışınızı yapmadan önce topu sürerken çizgiye doğru koşmayı deneyin. Baskın ayağınızla ilerleyin ve sıçramaya hazırlanmak için ayağınızı yere koyun.
    • Her iki elinizle top sürme ve atışa hazırlanma alıştırması yapın.
    • Yaklaşık 3 fit (0,91 m) aralıklarla 2 koni yerleştirin. Atışınızı yapmadan önce konilerin arasına gelene kadar top sürün.
  3. adım 3 atışınızı yapmadan hemen önce potaya bakmayı deneyin.
    Atışınızı yapmadan hemen önce potaya bakmayı deneyin. Eğer potaya erken bakarsanız, diğer oyuncular topa şut atmayı planladığınızı anlayacaktır. Sahaya koniler yerleştirin, böylece atışınızı yapmaya hazır olana kadar onlara odaklanabilirsiniz. Hızlı bir hareketle omuzlarınızı potaya doğru çevirin ve şut atarken çembere odaklanın.
    • Atışı yapmak için başınızı çevirdiğinizde top başınızla aynı hizada olmalıdır. Bu şekilde, başka biriyle oynuyorsanız, savunmaları için çok geç olana kadar atış yaptığınızı fark etmeyebilirler.
    • Bu tekniği sahanın diğer yerlerinde denemeden önce 3 sayı çizgisinin üst kısmında pratik yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Üç sayılık atışlarda nasıl daha iyi olabilirim?
    Sıçrayarak atışınıza dizlerinizi normalden biraz daha fazla bükerek adım attığınızdan emin olun, bu size yerden kalkmak için güç verecektir. Bunun dışında, tekniği olabildiğince uygulayın ve atışa güvenle yaklaşın.
  • Soru
    En iyi 3 sayılık şutör kim?
    Stephen Curry %43,5'lik kariyer ortalamasıyla tüm zamanların en iyi 3 sayılık şutörüdür.
  • Soru
    En kolay 3 sayılık atış hangisidir?
    Köşe 3'lüğü en kolay atışlardan biridir ve yay üzerindeki diğer noktalardan yapılan 3 sayılık atışlara göre daha isabetli olma eğilimindedir.

İpuçları

  • Atışlarınızı yaparken tutarlı olun. Tekniğinizi geliştirmenin en iyi yolu, bunu birçok kez tekrarlamak ve kas hafızası geliştirmektir.
  • Üç sayılık bir atıcı olmak çok fazla güven ve zihinsel dayanıklılık gerektirir.
  • Atış yaparken daha fazla güç geliştirmek için bacaklarınız ve kollarınız için egzersizler yapın.