Ok Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Okçuluk binlerce yıldır var olan ve günümüzde de eğlenceli ve zorlu bir etkinlik olmaya devam eden bir spor dalıdır. İster spor, ister yarışma, ister yemek için yapıyor olun, yayınızı nasıl düzgün bir şekilde dolduracağınızı, nişan alacağınızı ve ateşleyeceğinizi bilmek, isabetsiz bir atış ile bullseye arasındaki farkı yaratacaktır.

Adımlar

İpli Yay Atışı

  1. adım 1 vücudunuzu hedefe dik olarak hizalayın.
    Vücudunuzu hedefe dik olarak hizalayın. Atışa hazır olduğunuzda, kendinizden hedefe hayali bir çizgi çizerseniz, çizgi ayaklarınızın üzerinden geçecek şekilde kendinizi hizalayın. Sağ gözünüz baskınsa, yayı sol elinizle tutun, sol omzunuzu hedefe doğrultun ve oku ve ipi sağ elinizle tutun. Sol gözünüz baskınsa, tersini yapın.
  2. adım 2 dik durun ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın.
    Dik durun ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Pelvisinizi öne getirmek için kalçalarınızı birbirine sıkıştırın. Sırtınızı dik tutun, böylece ipi çektiğinizde kollarınız ve omuzlarınız bir 'T' şekli oluştursun. Duruşunuz uzun süre dayanabilecek kadar rahat ama aynı zamanda sağlam ve tetikte olmalıdır.
  3. adım 3 yayınızı aşağı doğrultun ve ipe bir ok takın.
    Yayınızı aşağı doğru çevirin ve ipe bir ok takın. Yayınızı yere doğru çevirin ve bir okun şaftını ok yuvasına yerleştirin. Okun arka kısmını, içinde bir oluk bulunan ve nock adı verilen küçük plastik parça aracılığıyla yay teline takın. Okun 3 kanadı veya yiv tüyü varsa, oku tek bir kanat yaydan uzağa bakacak şekilde yönlendirin. Ardından, oku yuva boncuğunun altına veya 2 boncuk varsa aralarına yerleştirin.
  4. adım 4 oku ip üzerinde hafifçe tutmak için 3 parmağınızı kullanın.
    Oku ipin üzerinde hafifçe tutmak için 3 parmağınızı kullanın. Eğer dürbünle atış yapıyorsanız, işaret parmağınızı okun üstüne, orta ve yüzük parmaklarınızı da altına yerleştirin. Buna Akdeniz çekişi veya 'bölünmüş parmak' stili denir. Nişangahsız atış yapıyorsanız, 3 parmağınızı da okun altına yerleştirin, bu da oku gözünüze yaklaştıracaktır. Okun arkasını desteklemek ve düz tutmak için başparmağınızı kullanın.
  5. adım 5 yayınızı hedefe doğru yöneltin.
    Yayınızı hedefe doğru yöneltin. Parmaklarınız ipin üzerindeyken yayınızı kaldırın ve hedefe doğru tutun. İç dirseğiniz yere paralel olmalı ve yay her zaman dikey kalmalıdır. Düzgün tutulduğunda, okun omurgasından aşağıya doğru bakabilmelisiniz.
  6. adım 6 yayı çekmek için 3 parmağınızı kullanın's drawstring back toward your face.
    Yayın ipini yüzünüze doğru geri çekmek için 3 parmağınızı kullanın. Güç için sırt kaslarınızı kullanın ve kolunuzun mümkün olduğunca rahat kalmasına izin verin. Yay gergin hissedene kadar çekmeye devam edin, ardından çenenizi, kulağınızı veya başka bir vücut parçasını referans noktası olarak kullanın, bu şekilde ipi her seferinde aynı noktaya geri çekebilirsiniz.
    • Yayı mümkün olduğunca geriye çekmeye çalışın. Bu, isabet oranını artırır ve rüzgar ile yerçekiminin etkisini azaltır.
    • İpi geri çektiğinizde dirseğinizi yukarı kaldırın. Bu, kol kaslarınız yerine omuz kaslarınızın çalışmasını sağlar.
  7. adım 7 hedefinize nişan alın.
    Hedefinize nişan alın. Çoğu sıradan okçu içgüdüsel atış olarak bilinen bir teknik kullanacaktır. Bu yöntemde yayınızı, okun ucu hedefinizle aynı hizaya gelecek şekilde doğrultmanız yeterlidir. Hedefinize ince ayar yapmak istiyorsanız, yayınızın önüne takılan ayarlanabilir bir nişangah satın almayı deneyin. Atış yaparken baskın olmayan gözünüzü kapatabilir ya da her iki gözünüzü de açık tutabilirsiniz.
  8. adım 8 yaylı elinizdeki parmakları gevşeterek oku bırakın.
    Yaylı elinizdeki parmakları gevşeterek oku bırakın. Amaç temiz bir bırakma elde etmektir, yani yay parmaklarınızı mümkün olduğunca az yavaşlama ve müdahale ile terk eder. Bu kulağa basit gelse de, parmaklarınızı kirişten ayırma şekliniz okun uçuşunu etkileyebilir ve istenmeyen herhangi bir titreme veya yalpalama oku rotasından çıkarabilir. Oku bıraktıktan sonra, yayı indirmek için hedefe isabet etmesini bekleyin.
    • Atış yaparken oku 'güçlendirmek' için elinizi ileri doğru hareket ettirmeyin. Mümkün olan en iyi atış için hareketsiz kalın.
    • Formunuzla ilgili sorunlara işaret edebileceğinden, yayın geri tepmesine veya takip etmesine dikkat edin.

Tatar Yayı Atışı

  1. adım 1 yayı kurmak için ipi çekin veya kranklayın.
    Yayı kurmak için ipi çekin veya kranklayın. Manuel bir arbalet kullanıyorsanız, ayağınızı yayın ön tarafında bulunan üzengiye yerleştirin, ardından ipi cihazın arkasına doğru çekerek yayı kurun. İpi mümkün olduğunca düz tuttuğunuzdan emin olun. Krank yaylar için, gerekirse krankınızı cihaza takın, ardından yay kurulana kadar krankı çevirin.
  2. adım 2 tatar yayına bir ok yükleyin.
    Tatar yayını bir ok ile yükleyin. Yayı kurduktan sonra, cihazın namlusuna bir arbalet cıvatası veya ok yerleştirin ve horoz kanadını namlu kanalıyla hizalayın. Güvenlik için, oku cihazın üst kısmından yerleştirin ve elinizi her zaman ana hazneden ve yayın ön kısmından uzak tutun.
  3. adım 3 yayı omzunuza getirin.
    Yayı omzunuza getirin. Tüfeğe benzer şekilde, yayı baskın omzunuza getirin ve ya omzunuzun cebine itin ya da omzunuzun üstüne oturmasına izin verin. Ardından, baskın olmayan elinizi yayı sabitlemek için arbaletin altına yerleştirin ve parmaklarınızı ana hazneden uzak tuttuğunuzdan emin olun. Yanlış ve tehlikeli atışlara yol açabileceğinden arbaletinizi serbest bırakmayın.
    • Freehanding, bir kişinin arbaletini 1 elinde tutması ve ateş etmeye çalışmasıdır.
  4. adım 4 yayı kullanarak atışınızı hedefleyin's sight pin or scope.
    Atışınızı yayın nişan pimini veya dürbününü kullanarak yapın. Arbaletinizin bir dürbünü varsa, dürbünden bakın ve nişan retiküllerini hedefinizle hizalayın. Her bir retikülün ne anlama geldiğini bilmek için dürbününüzün kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden emin olun. Cihazınızın özel bir dürbünü yoksa, arbaletin gözetleme dürbününü veya başka bir hizalama cihazını kullanarak atışınızı hizalayın.
  5. adım 5 arbaletinizi ateşleyin.
    Arbaletinizi ateşleyin. Atışa hazır olduğunuzda, arbaletinizi sabit tutun ve dürbününüzü veya nişangahınızı iki kez kontrol edin. Ardından, bir silahta yaptığınız gibi tetiği çekin. Ok serbest kaldığında, tetikten hafif bir patlama sesi duyacaksınız.

Hazırlanma

  1. adım 1 baskın gözünüzü belirleyin...
    Baskın gözünüzü belirleyin. Okçulukta göz hakimiyeti el hakimiyetinden daha önemlidir çünkü nişan alma ve mesafeleri değerlendirmeyi baskın gözünüz yapacaktır. Hangi gözünüzün baskın olduğunu anlamak için parmağınızı uzaktaki bir duvara veya nesneye doğru tutun ve 1 gözünüzü kapatın. Parmağınız zıplıyor gibi görünüyorsa baskın gözünüzü kapatmışsınız demektir.
  2. adım 2 baskın gözünüze uygun bir yay satın alın.
    Baskın gözünüze uygun bir yay satın alın. Çoğu okçuluk ekipmanı, kirişi hangi elin geri çektiğine göre 'sağ el' veya 'sol el' olarak etiketlenir. Baskın gözünüz baskın elinizle aynı hizada değilse, daha zayıf eliniz için ekipman satın alın. Ellerinizin alışması biraz zaman alsa da, gözlerinize göre ekipman seçmek hassasiyetinizi artıracaktır.
    • Genellikle her iki elinizle de tatar yayı kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 okları seçin
    Yayınızla uyumlu okları seçin. Tatar yayları için, yayınızın üreticisi tarafından verilen uzunluk, yoğunluk ve uç önerilerine uyan oklar arayın. İpli yaylarla uğraşırken, çekiş uzunluğunuzdan yaklaşık 2 inç (5,1 cm) daha uzun oklar satın alın. Mümkünse karbon fiber, alüminyum, fiberglas veya ahşaptan yapılmış yüksek kaliteli oklar satın alın.
    • Hedeflere atış yapmayı planlıyorsanız, alan uçlu oklar alın. Avlanmaya gidiyorsanız, bunun yerine geniş uçlu veya kör uçlu oklar kullanın. Judo uçları da kullanılır. Avı vurduktan sonra onu kavrayan küçük tokaları vardır.
    • Çekiş uzunluğunuzu bulmak için yayınızı atış yapacakmışsınız gibi geri çekin. Ardından, bir arkadaşınızdan yayın önü ile ipin arkası arasındaki mesafeyi ölçmesini isteyin.
  4. adım 4 koruyucu ekipman satın alın.
    Koruyucu ekipman satın alın. Bazı ekipman parçaları hem güvenli hem de keyifli bir atış deneyimi sağlamak için gereklidir. Yay kolunuzu kaplamak ve kiriş darbelerinden korumak için bir kol koruyucu, göğsünüzde kiriş yanığını önlemek için plastik bir göğüs koruyucu, ellerinizi kiriş yaralanmalarından korumak için eldiven veya parmak tırnağı ve oklarınızı tutmak için bir sadak satın almayı düşünebileceğiniz bazı öğelerdir.
    • Parmak tırnağı/eldiven en önemlisidir. Bu olmadan, 20 lb'lik bir yayda bile kalıcı sinir hasarı alabilirsiniz. Gitar ya da başka bir şey çalarak nasır geliştirmiş olsanız bile, buna katlanmaya çalışmak iyi bir seçenek değildir.
  5. adım 5 hedef ve diğer alıştırma ekipmanlarını satın alın.
    Hedefler ve diğer alıştırma ekipmanlarını satın alın. Okçuluk için pratik yapmanın en iyi yolu kişisel bir hedeftir. Bunlar, basit uçlu başlıklar için iyi çalışan torba hedefler, çentik ve geniş başlıkları kaldırabilen köpük hedefler ve vahşi hayvanlar, zombiler ve diğer yaratıklar gibi görünen 3D hedefler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gelir. Hedeflerin yanı sıra, aşağıdakiler gibi şeyler satın almayı düşünün:
    • Kuvvet antrenman çubukları
    • Eğitmenleri serbest bırakın
    • Alıştırma yayları

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Eğer bir çocuksam, okçuluğu öğrenmeye uzun yayla mı yoksa recurve yayla mı başlamak en iyisidir?
    Recurve yaylar daha az çekiş için daha fazla güç sağlar, bu da ipi çekmek için o kadar güçlü olmanız gerekmediği anlamına gelir. Bu genellikle çocuklar için daha iyidir. Bununla birlikte, çocuklar için tasarlanmış uzun yaylar da vardır. Hangi ekipmanı istediğinize, neden okçuluk yaptığınıza bağlı olarak karar vermeniz gerekecektir.
  • Soru
    Nasıl daha fazla baskı uygulayabilirim?
    Omuzlarınızı düzleştirirken yay telini daha geriye çekersiniz. Bu size daha fazla basınç ve daha güçlü bir atış sağlayacaktır.
  • Soru
    Oku bıraktığımda, bazen okun yaya temas ettiğini ve sonra uçuşun ortasında yana doğru eğildiğini görüyorum. Buna ne sebep olur ve bunu nasıl düzeltebilirim?
    Bu, fletch'in konumundan kaynaklanır. İki aynı renkli olan iç tarafta ve tek renkli olan dış tarafta olmalıdır.

Video

İpuçları

  • Atış yapmadan önce şınav, barfiks ve diğer kol güçlendirme egzersizlerini yapmayı deneyin. Bu, yayı tutmayı kolaylaştıracaktır.
  • Bir antrenörle görüşmek ve talimat almak öğrenmenin en iyi yoludur çünkü her zaman sizin için fark edilmesi zor olan ve başka biri sizi izlediğinde kolayca düzeltilebilecek bir form hatanız olacaktır.

Uyarılar

  • Asla vurmak istemediğiniz bir şeye nişan almayın.
  • 'Kuru atış' yayda mikro çatlaklar oluşturabileceğinden, ok olmadan kirişi geri çekmeyin ve serbest bırakmayın.
  • Iskalamanız durumunda hedefinize her zaman bir destek noktası bulundurun.