Saldırı Tüfeği Nasıl Ateşlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yarı otomatik tüfekler faydalı olabilir. İster sadece avlanmak için, ister bir dekorasyon için ya da başka bir nedenle olsun, nasıl ateş edileceğini öğrenmek her zaman iyidir. Elbette, nereden öğrenebileceğinizi, nasıl öğreneceğinizi ve diğer bazı temel gerçekleri merak ediyor olacaksınız. Neyse ki doğru yerdesiniz! Bu kılavuzda, Ak47 gibi yarı otomatik bir tüfeğin nasıl ateşleneceğine dair bazı temel bilgileri öğreneceksiniz.

Adımlar

  1. adım 1 şarj kolunu, çalıştırma çubuğunu veya benzer bir cihazı bulun.
    Şarjör kolunu, çalıştırma çubuğunu veya benzer bir cihazı bulun. Fişek yatağına bir fişek yerleştirmek, tıkanıklıkları gidermek ve silahı temizlemek (güvenli hale getirmek) için bunu çalıştırmanız gerekecektir.
  2. adım 2 şarjörü bulun (genellikle yanlış bir şekilde şarjör olarak adlandırılır).
    Şarjörü bulun (genellikle yanlış bir şekilde şarjör olarak adlandırılır). Fişeklerle doldurun ve şarjör yuvasına yerleştirin. Mandallandığından veya yerine kilitlendiğinden emin olun.
  3. adım 3 silahı ateşlemeye hazır hale getirmek için, çalıştırma çubuğunu veya eşdeğerini geri çekin.
    Silahı ateşlemeye hazır hale getirmek için, çalıştırma çubuğunu veya eşdeğerini geri çekin. Şarjörden bir mermi (fişek) beslenmelidir. Kolu serbest bıraktığınızda sürgü yerine oturmalı, fişek yatağına bir mermi beslemeli ve yerine kilitlenmelidir. Eğer hemen ateş etmek üzere değilseniz, emniyet mandalını devreye sokun. Ateş etmek üzere olana kadar tetiğe dokunmayın.
  4. adım 4 silahı temizlemek için (tüm mühimmatı çıkarın), şarjörü çıkarın veya boşaltın.
    Silahı temizlemek için (tüm mühimmatı çıkarın), şarjörü çıkarın veya boşaltın. Ardından, çalıştırma çubuğunu geri çekin ve fişek yatağını görsel olarak (boş olduğunu görmek için bakın) ve fiziksel olarak (boş olduğunu kontrol etmek için parmağınızı fişek yatağına sokun) inceleyin. Boş olduğunu belli bir mesafeden göstermek için mümkünse sürgüyü geri kilitlemek genellikle iyi bir fikirdir. Tüm tüfekler bunu yapamaz. Örneğin AK/Kalaşnikof tüfekler yapamaz, ancak AR/AR15/M16 tarzı olanlar yapabilir.
  5. adım 5 ateş yönünü kontrol edin.
    Ateş yönünü kontrol edin. Hedefin arkasında ne olduğundan emin değilseniz ateş etmeyin. İdeal olarak, bunu bir atış poligonunda veya başıboş mermileri durdurmak için ateş etmek için yüksek bir bankı olan bir taş ocağında yapacaksınız.
  6. adım 6 emniyeti serbest bırakın.
    Emniyeti serbest bırakın. Bu muhtemelen mekanizmanın yan tarafındaki bir kol veya düğme olacaktır, ancak bu söz konusu tüfeğe göre önemli ölçüde değişir.
  7. adım 7 kabzayı kavrayın (tabanca kabzası gibi görünebilir); işaret parmağınızı silahın yan tarafına tetiğin üzerine yerleştirin.
    Kabzayı kavrayın (tabanca kabzası gibi görünebilir); işaret parmağınızı silahın yan tarafına tetiğin üzerine yerleştirin. Ateş etmeye hazır olana kadar tetiğe DOKUNMAYIN.
  8. adım 8 ön kilidi tutun...
    Silahın el kundağını (namlu bölgesi, genellikle plastik veya ahşapla kaplıdır) 'kapalı' elinizle tutun veya daha isabetli bir atış için el kundağının ön ucuna yakın tutabilirsiniz. Kapalı eliniz namlunun önüne ne kadar yakın olursa, desteğinizin o kadar sabit olacağını unutmayın. (destek eli) (sağ elinizi kullanıyorsanız sol elinizi; sol elinizi kullanıyorsanız sağ elinizi kullanın).
  9. adım 9 dipçiği getirin...
    Silahın kabzasını omzunuzun önüne, göğüs kasınız (veya göğsünüz) ile omzunuzun ön topu arasına getirin. Bu garip geliyorsa, destek elinizi namludan aşağıya veya kendinize doğru doğru hareket ettirin.
  10. adım 10 başınızı, silaha en yakın gözünüz namlunun üst kısmından aşağı bakacak şekilde eğin.
    Başınızı eğerek silaha en yakın gözünüzün namlunun üst kısmından aşağıya bakmasını sağlayın. Bu gözünüzü arpacığın ötesini görebileceği ancak yanlarını göremeyeceği bir yere yerleştirin (gözünüzü arpacığın hemen yanına koymayın, ancak arpacığın üzerinden bakmadığınızdan emin olun). Tetiği sağ elinizle çekiyorsanız, dipçiğin sol tarafı elmacık kemiğinin altında sağ yanağınıza sıkıca bastırılmalıdır (buna silah kalıbı denir).
  11. adım 11 arpacığa odaklanın.
    Arpacığa odaklanın. Arpacığı saat 6 pozisyonuna, nişan resminizin ortasına, hedefinizle aynı hizaya getirmek isteyeceksiniz.
  12. adım 12 tetiği yavaşça sıkın. dragging wood, that is, sliding it on the side of the grip.
    Tetiği 'odunu sürüklemeden', yani kabzanın yan tarafında kaydırmadan yavaşça sıkın.
  13. adım 13 optimum isabet için, sadece nefes alma döngünüzün belirli bir noktasında ateş edin, örn.
    Optimum isabet için, sadece nefes alma döngünüzün belirli bir noktasında, örneğin yeni nefes verdiğinizde ateş edin. ABD Deniz Piyadeleri eğitimleri tek atışların en fazla 3 saniye nefes tutularak yapılmasını tavsiye etmektedir.
  14. adım 14 hedefi kontrol edin.
    Hedefi kontrol edin. Merminizin sağa gittiğini tespit ederseniz, sola doğru düzeltin, sola giderse sağa doğru düzeltin. Bu ayarlamaya 'windage' denir. Eğer yükseğe ateş ediyorsanız, daha aşağıya nişan alın veya alçaktan vuruyorsanız, daha yükseğe nişan alın. Buna elevasyon denir.
  15. adım 15 i̇şiniz bittiğinde silahı temizleyin.
    İşiniz bittiğinde silahı boşaltın. Bir sonraki hedefinizi veya yönteminizi planlayın.
  16. adım 16 bu silahlar...
    Bu silahlar kısa sürede havaya mermi sıkmak için tasarlanmıştır ve güvenli bir yerdeyseniz ve mühimmatınız varsa, hızlı ateş etmeyi denemek isteyebilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki saldırı tüfeklerinin yasal versiyonlarının çoğu yarı otomatiktir, bu nedenle tetiğe her basıldığında yalnızca bir kez ateş ederler, ancak tüfeği tutarak ve tetiği hızlı bir şekilde sıkıp bırakarak daha hızlı bir ateş hızı elde edebilirsiniz.
  17. adım 17 soğuduktan sonra silahı indirin ve temizleyin.
    Silahı indirin ve soğuduktan sonra temizleyin. Mümkün olduğunda, namluyu her zaman temizleme çubuğunu namlu ağzına (ön) değil, namlu ağzına (arka) sokarak temizleyin. Gaz sisteminin nasıl çalıştığına bağlı olarak, gaz tüpünü temizlemeniz gerekebilir veya gerekmeyebilir. Başlamadan önce tüfeğinize özel temizlik talimatlarını kontrol edin ve küçük pimlere ve yaylara dikkat edin. Bir mıknatıs, modern AR tasarımlarında daha yaygın olan bu küçük parçaları takip etmenize yardımcı olabilir.

Video

İpuçları

  • Ateşli silahları nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı öğrenin. Bu muhtemelen silahlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli şeydir. Genellikle bölgenizdeki ateşli silah kullanıcıları grubu tarafından onaylanmış bir kursa para ödemeye değer. ABD'de bu muhtemelen NRA olacaktır. Birleşik Krallık'ta ise İçişleri Bakanlığı onaylı bir kulüp size eğitim verecektir.
  • Silahı tanımak için zaman ayırın. Servis kılavuzunu okuyun veya yetenekli bir atıcının size temel bilgileri vermesini sağlayın. Tüfeğinizin ana parçalarını, bunları nasıl kullanacağınızı ve tüfeğinizi nasıl temizleyeceğinizi ve dolduracağınızı bildiğinizden emin olun.
  • Her atış seansından sonra silahı temizleyin ve yağlayın.

Uyarılar

  • Asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye silah doğrultmayın.
  • Bir silaha her zaman doluymuş gibi davranın.
  • Hedefinizi ve hedefinizin arkasında ne olduğunu kontrol edin.
  • Silahınızda yalnızca doğru, güvenli mühimmat türünü kullanın. Şüpheniz varsa, doldurmayın bile.
  • Ateş etme izniniz/güvenliğiniz olana kadar silahınızı doldurmayın.
  • Ateşli silahların her zaman güvenli bir yerde saklandığından emin olun.
  • Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı daima tetikten uzak tutun.
  • Sürgüye dikkat edin. Parmağınızın araya girmesine izin vermek istemezsiniz.
  • Namluyu daima güvenli bir yöne doğrultun. Çoğu poligonda bu ya menzilin aşağısı ya da tavana doğru olur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir saldırı tüfeği.
  • Mühimmat.
  • Ateş etmek için güvenli bir yer.
  • Hedefler.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir saldırı tüfeğine nasıl nişan alırım?
    Diğer tüfekler gibi nişan alırsınız... ön ve arka dürbünü hedefle aynı hizaya getirirsiniz.
  • Soru
    Ön kabzayı nasıl kullanabilirim?
    Bir ön kabza kullanmak için, her zaman bir AR ile birlikte gelmeyen raylı bir ön kabzaya ihtiyacınız vardır. Raylı bir kabza elde etmek için silah sağlayıcınızla iletişime geçin. Rayınızı ve kabzayı aldıktan sonra, ön kabzayı kaydırın ve cıvataları sıkın. Rahatça kullanmak için, elinizin kolayca ulaşabileceği ve çok ileride olmayacak şekilde monte edin.
  • Soru
    Namlu altı bomba atarını nasıl kullanabilirim?
    Bomba atar sahibi olmak için özel bir izin gerekebilir. Namlu altı bomba atarlar namlu kılıfının alt tarafındaki Picatinny rayına takılır. Sadece bir mermi taşıdıkları ve her atıştan sonra manuel olarak yeniden doldurulmaları gerektiği için yavaş bir atış hızına sahiptirler.