İngiliz Uzun Yayı Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Aşağıdaki adımlarda, İngiliz uzun yayını (bundan sonra ELB olarak anılacaktır) nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

Adımlar

  1. adım 1 oku alın ve kirişe yerleştirin.
    Oku alın ve kirişe takın. Tek renkli kanadın / tüyün yay kolunuz ile ELB'nizin yükseltici / rafı arasında olduğundan emin olun.
  2. adım 2 kolunuzu bükün...
    Kolunuzu dirsekten bükün (sertleştirilmiş deriden bir kol koruması takın), böylece tel kol korumasının altına girip sizi ısırmaz. Buna tel tokadı denir ve çok acı verici olabilir.
  3. adım 3 i̇pi işaret, orta ve yüzük parmaklarınızla, ok işaret ve orta parmaklarınızın arasında olacak şekilde kavrayın.
    İpi işaret, orta ve yüzük parmaklarınızla, ok işaret ve orta parmaklarınızın arasında olacak şekilde kavrayın. Oku sıkmayın; ipi çekin ve ok kendini yerinde tutacaktır.
    • Ok düşerse, ok yuvası çok büyük olabilir ya da ipi biraz büküyor olabilirsiniz.
  4. adım 4 yayınızı sıkıca tutun ve parmaklarınızla geri çekin.
    Yayınızı sıkıca tutun ve parmaklarınızla geri çekin. Oku yüzünüzde rahat bir noktaya ('bağlantı noktası' olarak adlandırılır) çekin. Her zaman aynı bağlantı noktasına geri çektiğinizden emin olun, aksi takdirde atışlarınız çok tutarsız hale gelecektir. Bazıları ip burunlarının ucundan geçecek şekilde çenelerine doğru çekerler. Diğerleri çene kemiklerinin arka ucuna doğru çekerken, bazıları da oku elmacık kemiklerinin üzerinde, gözlerinin yakınında dinlendirmeyi rahat bulur. Bu 'içgüdüsel' atış biçiminde, ağzın köşesine çekmek en yaygın olanıdır. Yüzünüzdeki bu noktalara 'bağlantı noktası' denir. Sizin için rahat olan bir nokta bulun ve ona sadık kalın. Tutarlı bir bağlantı noktası, doğru ve tutarlı atış yapmanın anahtarıdır.
  5. adım 5 dikkatinizi hedefinizde bulabileceğiniz en küçük noktaya odaklayın ve başka hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.
    Dikkatinizi hedefinizde bulabileceğiniz en küçük noktaya odaklayın ve başka hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Üzerinde halkalar olan bir hedefiniz varsa, en ortadaki halkanın içindeki hedef üzerindeki bir lekeye odaklanın. Eğer bir hayvansa, odaklanmak için renksiz bir tüy seçin. Ne kadar küçük olursa o kadar iyi. Bu nokta netleşene ve etrafındaki her şey bulanıklaşana kadar geri çekin ve tutun. Bu, yayı çektikten yaklaşık bir saniye sonra çapa noktanızla temas ettiğiniz ana kadar herhangi bir yerde olabilir.
  6. adım 6 sağ elinizin parmaklarını gevşeterek yayın parmaklarınızın arasından kaymasına izin verin.
    Sağ elinizin parmaklarını gevşeterek yayın parmaklarınızın arasından kaymasına izin verin. Bu, yayın sıçramasını veya yalpalamasını önler, bu da atışınızı bozar.
  7. adım 7 ok hedefi vurana kadar duruşunuzu koruyun.
    Ok hedefi vurana kadar duruşunuzu koruyun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ok, yayı tutan elinizin üzerinde mi duracak yoksa resimdeki gibi elinizin üzerindeki ipte mi kalacak?
    Elinizin üzerinde. Eğer gerilmişse ve elinizin üzerinde yüzüyorsa, ok yuvaya çok sıkı oturmuş demektir.
  • Soru
    Silah atışında olduğu gibi bir gözümü kapatarak mı nişan almalıyım, yoksa almamalı mıyım? I
    Bir gözü kapatıp kapatmamayı seçmek bir tarz seçimidir. Bir gözün kapalı olması, tüfekteki nişangahlarda olduğu gibi ok ucunu bir nişan noktası olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir. Her iki gözün açık olması ise hedefin kendisine odaklanmanızı ve içgüdüsel olarak nişan almanızı sağlar. Her iki yöntemi de deneyin ve hangisini tercih ettiğinizi görün.
  • Soru
    Uzun yayımda çentik yayın ortasından yaklaşık bir inç yukarıda. Bu normal mi? Bunun bir sebebi var mı?
    Evet, gayet iyi, benimki ortamın 1,5 inç üzerinde olabilir.

Video

İpuçları

  • Çok fazla vahşi atış yapmamaya çalışın. Az miktarda isabetli atışa sadık kalın. (Genellikle uç başına 3 ok - bu gerçek isabeti gösterecektir, çünkü 3'ten fazla atış yaparsanız 1. ve 2. oklar çakılarınız olabilir, sonraki oklar daha isabetli olacaktır. Çoğu yarışma - iç mekanlarda her uç için 3 ok atılır. Bu yüzden sadece 3 ok atmaya alışın. Bu, isabet oranınızı daha doğru bir şekilde yansıtacaktır).
  • Aşırı güçlü bir yayınız varsa parmak uçlarının iç kısmında deri olan eldivenler giymeyi deneyin.
  • Yukarıda yayı çekerken doğru el yerleşimi olarak tanımlanan yöntem en yaygın olanıdır, ancak en iyisi olması gerekmez. Ok işaret ve orta parmaklar arasında durduğunda buna 'bölünmüş parmak' tekniği denir. Birçok okçu 'üç parmak altta' adı verilen ve tam olarak kulağa geldiği gibi olan alternatif bir yöntem kullanır. Eğer yayınızda bir kilitleme noktası varsa, yani okun nereye kilitleneceğini gösteren küçük bir metal boncuk ya da kirişin etrafına sarılmış bir iplik kümesi varsa, yayınızı üç parmağınız da okun altında olacak şekilde çekebilirsiniz, çünkü okun genellikle telin tam altına yerleştirildiği kilitleme noktası okun yukarı kaymasını engelleyecektir. Eğer yayınız oldukça kalınsa ve kilitleriniz iyi oturuyorsa, üç parmağınızla çekerken oku yerinde tutmak için bir kilitleme noktası gerekli olmayabilir, ancak çekiş sırasında açı değiştiğinde parmaklar yine de oku yukarı itebileceğinden bir tane bulundurmak akıllıca olacaktır.

Uyarılar

  • Hedefinizden ve onun ötesinde ne olduğundan emin olun! Oklar, düşük ağırlıklı yaylardan bile ölümcül olabilir.
  • Asla dümdüz doğrultmayın.