Basketbolda Uzak Şut Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uzun menzilli basketbol şutları atmak zor olabilir, ancak atış mesafenizi ve isabetliliğinizi geliştirmek için çalışabilirsiniz. Basketbolda uzak mesafeden şut atmanın anahtarı bacaklarınızdan güç üretebilmektir. Bunu ayaklarınızı doğru konumlandırarak, daha derine çömelerek ve daha yükseğe zıplayarak yapabilirsiniz. Ayrıca atış yolunuzu ayarlayarak uzun bir atış için atış mekaniğinizi değiştirmeniz gerekir. Şut gücünüzü ağırlık antrenmanı ve bol bol pratik yaparak da geliştirebilirsiniz.

Adımlar

Bacaklarınızla Atış Gücü Üretme

  1. adım 1 basketbol topunu iyi kavrayın.
    Basketbol topunu iyi kavrayın. Topu atış elinizin baş, işaret ve orta parmağının üst kısımlarında dengede tutun. Bu, atışınızda güç üretmenizi sağlayacaktır. Topu atış yapmayan elinizle destekleyecek şekilde kavrayın.
    • Atış yaptığınız elinizin avuç içi topa değmemelidir.
    • Parmaklarınızın uçları, top serbest bırakıldığında dönmesini sağlayacak ve bu da daha fazla güç üretecektir.
  2. adım 2 ayaklarınızı şu şekilde konumlandırın're under your hips.
    Ayaklarınızı kalçalarınızın altında olacak şekilde konumlandırın. Sıçrayarak atışınızda güç üretebilmek için ayaklarınızın kalça genişliğinde açık olması gerekir. İster dripling yapıyor olun, ister topu yeni almış olun, uzun bir şut atacaksanız ayaklarınızın düzgün hizalandığından emin olun.
    • Atış yapmadan önce ayaklarınızı hizalamak için bir dakikanızı ayırın.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde veya daha açık olacak şekilde konumlandırmayın, aksi takdirde şutunuzu çekerken yukarı doğru fazla enerji aktaramazsınız.
    • Biraz daha fazla güç elde etmek için, sıçrayarak atışınıza adım atmayı deneyin. Bu, sıçrayışınız için momentum oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 vücudunuzu normal bir atıştan daha fazla aşağı indirmek için dizlerinizi bükün.
    Vücudunuzu normal bir atıştan daha fazla aşağı indirmek için dizlerinizi bükün. Yakın mesafeli atışlar ve üç sayılık atışlar dizlerinizi hafifçe bükmenizi gerektirir, böylece atışınıza biraz güç katabilirsiniz. Uzaktan şut atmak için dizlerinizi daha da fazla bükmeniz gerekir, böylece vücudunuzu aşağı indirebilir ve bacaklarınızın şuta daha fazla güç katmasını sağlayabilirsiniz.
    • Dizlerinizi bükerken sırtınızı düz ve dik tutun.
    • Aşağı inerken eğilmeyin.

    Antrenman İpucu: Bacaklarınızın üst yarısı yere paralel olacak şekilde dizlerinizi bükmeyi düşünün

  4. adım 4 atış menzilinizi artırmak için olabildiğince yükseğe zıplayın.
    Atış menzilinizi artırmak için zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın. Üç sayılık atışlar ve turnikeler için hafif bir sıçrama kullansanız da, uzak bir atış yapmak için yeterli gücü eklemek için tüm vücudunuzu kullanmanız gerekir. Kendinizi pozisyona alçalttıktan sonra, olabildiğince yükseğe zıplamak için bacaklarınızla patlayın.
    • Uzağa şut atmanın anahtarı, bacaklarınızın şut sırasında ürettiği güçten gelir.

Uzun Atış İçin Atış Tekniğinizi Ayarlama

  1. adım 1 sıçrayarak atışınızda topu yukarı doğru bırakın.
    Sıçrayarak atışınızda topu yukarı doğru bırakın. Uzun bir şut atmak için tek bir hareket kullanın. Şut atmak için zıpladığınızda, topu bırakmak için zıplamanızın en üst noktasına gelene kadar beklemeyin. Bunun yerine, zıpladıktan sonra yukarı doğru hareket ederken topu bırakın.
    • Zıplamanızın zirvesine ulaşmadan hemen önce topa vurun.
    • Topu bırakmak için çok uzun süre beklerseniz, daha uzağa atış yapmak için tüm momentumunuzu kullanamazsınız.
  2. adım 2 güç üretmek için atış yolunuza daha alçak bir pozisyonda başlayın.
    Güç üretmek için atış yolunuza daha düşük bir pozisyonda başlayın. Şut yolu, basketbol şutunuzun yörüngesini ifade eder. Oyuncuların şut yollarını çene hizasından başlatmaları yaygındır. Daha uzun bir atış için atış yolunuza top göğsünüzle aynı hizada olacak şekilde başlayın.
    • Bu, topu atarken daha fazla itme ve güç vermenizi sağlayacaktır.
    • Daha alçak bir atış yolu, bir savunma oyuncusunun potansiyel olarak şutu engellemesini kolaylaştırır, bu nedenle uzak atış yaparken açık bir şutunuz olduğundan emin olun.
  3. 3. adım dirseğinizi aşağıda tutun're starting your shot.
    Atışınıza başlarken dirseğinizi aşağıda tutun. Atışınıza başlarken daha fazla güç üretmek için, atış yolunu daha alçak bir pozisyonda başlatmak üzere dirseğinizi dışarı çıkarmak yerine alçaltın. Atışınızın üst kısmı veya topu bıraktığınız zaman yine aynı görünecektir, ancak dirseğinizi başlangıçta aşağıda tutmak, atışta tüm vücudunuzu kullanmanızı sağlayacaktır.
    • Sıçrayarak atışınızın tepesine ulaştığınızda, daha fazla güç eklemek için dirseğinizi ileri doğru itebilirsiniz.

    Antrenman İpucu: Dirseğinizi doğrudan topun altında tutarak topu alçakta ve uzak bir atış için hizada tuttuğunuzu hayal edin.

Gücünüzü Artırmak

  1. adım 1 tüm vücut ağırlık çalışması yapın...
    Tüm vücut ağırlık genel gücünüzü artırmak için antrenman yapın. Biseps veya baldır gibi tek tek kaslara odaklanmayın. Bunun yerine, birden fazla kas grubunda gücünüzü artırmak için overhead press veya pull-up gibi bileşik hareketler kullanın. Haftada 2-3 tüm vücut ağırlık antrenmanı yapın.
    • Uzun menzilli bir atış yapmak güç ve kuvvet gerektirir ve ağırlık kaldırmak kaslarınızı geliştirir.
    • Ağırlık antrenmanında yeniyseniz, yavaş başlayın ve sakatlanma riskini azaltmak için daha hafif ağırlıklar kullanın.
  2. adım 2 deadlift ve...
    Deadlift ve ağız kavgası bacak gücünüzü geliştirmek için. Sırtınıza ağırlıklar olan bir halter yerleştirin, ayaklarınızı omuz genişliğinde açacak şekilde konumlandırın, uyluklarınız yere paralel olana kadar kendinizi aşağı indirin, ardından squat yapmak için kendinizi yukarı itin. Deadlift yapmak için, bir halterin üzerine ağırlıklı plakalar koyun, üzerinde durun, barı kavramak için çömelin, sonra göğsünüzü yukarıda ve sırtınızı düz tutarak ayağa kalkın.
    • 5-6 tekrardan oluşan 3 set hedefleyin.
    • Haftada en az bir kez squat ve deadlift yapmaya çalışın.
    • Ağırlıklı squat ve deadlift hareketlerine odaklanarak bacak gücünüzü ve kuvvetinizi geliştirebilirsiniz.
    • Deadlift ve squat hareketlerinde yeniyseniz, düşük ağırlıklar kullanın ve doğru formu yapmaya odaklanın.
    • Tekniğe alıştığınızda, bacak kaslarınızı geliştirmek için daha fazla ağırlık ekleyin.
  3. adım 3 bilek ve ön kol gücünüzü artırmak için günde 500 uzun atış yapın.
    Bilek ve ön kol gücünüzü artırmak için günde 500 uzun atış yapın. Uzun menzilli şut isabetinizi gerçekten geliştirmek için güçlü bileklere ve ön kollara sahip olmanız gerekir. Her gün kaleye 500 şut atarak hem bu kasları geliştirebilir hem de şut yeteneğinizi artırabilirsiniz.
    • İsabet oranınız ve menziliniz üzerinde çalışmak için farklı mesafelerden atış yapın.
    • Eğer alışık değilseniz 500 şut atmaya kadar çalışmanız gerekebilir. Eğer 500'e ulaşmadan önce bileğiniz ağrımaya başlarsa, kendinizi sakatlamamak için atış yapmayı bırakın. Ertesi gün her zaman daha fazlasını yapmayı deneyebilirsiniz!

    Antrenman İpucu: Daha da zor bir mücadele için sadece attığınız basketleri sayın. 500'e ulaşana kadar istediğiniz kadar atış yapabilirsiniz.

  4. adım 4 şut gücünüzü artırmak için ağır bir topla şut atın.
    Atış gücünüzü artırmak için ağır bir topla atış yapın. Normal bir topun iki katı ağırlığında olan ağırlıklı veya ağır bir top sizi daha uzağa atış yapabilmeniz için eğitecektir. Ağır bir topla atış yapın, ardından atış gücünüzü artırmak için normal ağırlıkta bir basketbol topu kullanmaya geri dönün.
    • Menziliniz üzerinde çalışmak için potadan uzakta, serbest atış çizgisi civarında atış yapın.
    • Omuz veya bilek sakatlığınız varsa ağır topla şut atmayın.
  5. adım 5 uzağa şut atmaya alışmak için yarı sahada barfiks atışları yapın.
    Uzağa şut atmaya alışmak için yarı sahada barfiks atışları çalışın. Barfiks şutu, topu sürdükten sonra aniden durup sıçrayarak şut çekmektir. Yarı saha çizgisini geçerek başlayın ve kaleye doğru dripling yapın. Çizgiye ulaştığınızda durun ve kaleye doğru uzun bir şut atın. Oyun içinde uzun şut atma becerinizi geliştirmek için bu alıştırmayı yapın.
    • Sahada farklı uzun mesafelerden barfiks atışları yapmayı deneyin.
    • Barfiks atışları genellikle oyunun sonunda son saniye skoru elde etmek için yapılır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Atış yüzdemi nasıl artırabilirim?
    Bir şeyleri doğru yapmanın büyük bir savunucusuyum. Bir şeyleri doğru yapmanın birden fazla yolu vardır, ancak ne olursa olsun, doğru mekaniği, temelleri ve formu bulmanız gerekir. Bunları alışkanlık haline gelene kadar tekrar tekrar yapın. Ve sonra, temel olarak, zanaatınızda ustalaşın. Herkesin şutu aynı değildir ama en iyi şutörler benzer özelliklere sahiptir. Topu burunlarının üzerinden atarlar, dirsekleri bükülüdür, takip ederler, dizlerini bükerler ve zıpladıklarında yerden kalkarlar - doğru yaptığınızdan emin olmak istediğiniz ortak şeyler vardır. Ben temelde sağlam olmanın büyük bir savunucusuyum.
  • Soru
    Serbest atışlarda neden kötüyüm? Neyi yanlış yapıyorum?
    İlk olasılık, sürekli uygulayabileceğiniz bir rutininizin olmamasıdır. Bir rutin geliştirmek ve bunu tekrar tekrar uygulamak çok önemlidir. İkinci olasılık, atışlarınızı yaparken kendinize güvenmiyor olmanızdır. Fazla mı düşünüyorsunuz? 'Şu anda herkes beni izliyor' diye mi düşünüyorsunuz? Kendinizden utanıyor musunuz? Nihayetinde, tıkanmamak için kendinize güvenmeniz ve iyi hissetmeniz gerekir. Çok pratik yapmak ve sağlam bir rutine sahip olmak bu konuda yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Sıçrayarak atışıma nasıl daha fazla güç katabilirim?
    Sıçrayarak atışınıza bir adım atın. Yani, eğer bir sağcıysanız, sola, sağa gidin, sonra zıplayın ve aynı anda topu yakalayın. Bu size biraz ekstra ivme kazandıracaktır. Ayrıca dizlerinizi büktüğünüzden emin olun; dizlerinizi ne kadar bükerseniz o kadar uzaktan şut atabilirsiniz çünkü bu güç bacaklarınızdan gelir.

Video

İpuçları