Gülle Atma Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gülle atma basit bir spor gibi görünür: bir ağırlığı rakiplerinizden daha uzağa atmaya çalışırsınız. Aslında, alışılmadık derecede ağır olan top ('atış' olarak adlandırılır) yaralanmaları önlemek için özel fırlatma teknikleri gerektirir. En başarılı sporcular, başlangıç çemberinin sınırlarını terk etmeden 'atışa' mümkün olduğunca fazla güç ve momentum kazandırmak için büyük bir koordinasyon ve denge kullanmalıdır. Hem kayarak atış hem de spin atışı yüksek seviyelerde kullanılır, ancak ilk denemeniz için temel tekniği uygulamak iyi bir fikirdir.

Adımlar

Temelleri Öğrenmek

  1. adım 1 hafif bir atışla başlayın.
    Hafif bir atışla başlayın. 'Atış' kelimesi, yarışmacıların fırlatabildikleri kadar uzağa fırlatmaya çalıştıkları ağır bir top anlamına gelir. Yeni başlayanlar 4 ila 8 pound (1,8-3,6 kilogram) arasında hafif bir atışla başlamalıdır, çünkü bu, yanlış atış formu kullanılırsa yaralanma riskini azaltır.
    • Temel atış tekniğini öğrendikten ve biraz pratik yaptıktan sonra daha ağır güllelere geçebilirsiniz. Yarışma için standart ağırlıklar yarışmacıların yaşına, cinsiyetine ve yarışmaya ev sahipliği yapan ülkeye göre değişir.
  2. adım 2 çemberin içinde durun.
    Çemberin içinde durun. Gülle atarken, tüm atış boyunca çemberin içinde kalmalısınız. Çember genellikle bir beton levha üzerine boyanır ve resmi yarışmalar için 7 fit (2,13 metre) genişliğindedir. Atış sırasında dairenin dışına çıkarsanız, bu bir fauldür ve yarışmada sayılmaz.
    • Atıştan sonra sporcu çemberden ön taraftan değil arka taraftan çıkmalıdır, aksi takdirde atış faul olur. (Bu, sporcunun atış sırasında mı yoksa sonrasında mı çizgiyi aştığı konusundaki tartışmaları önler).
    • Çemberin önünde genellikle sporcunun ayağının çok ileri gitmesini engelleyecek bir 'parmak tahtası' bulunur. Parmak tahtasının üzerine basmanıza izin verilmez.
  3. adım 3 kazananı belirleyin.
    Kazananı belirleyin. Atış yere indikten sonra, çemberin önünden olan mesafe ve iniş yeri ölçülür. Ancak, atış koni şeklindeki atış alanının içine düşmelidir, aksi takdirde faul olur. Atışı faul yapmadan çemberden en uzağa düşen sporcu turu kazanır.
    • Kendi koni şeklindeki atış alanınızı yapmanız gerekiyorsa, her biri en az 50 fit uzunluğunda iki eşit uzunlukta ip (koninin kenarları) ve ardından tam olarak %60 uzunluğunda üçüncü bir uzunluk (koninin ucu) kullanarak kurun. Uzun kenarları dairenin merkezinden ölçün.
  4. adım 4 i̇tin, don't toss.
    İttirin, fırlatmayın. Atış diğer sporlardaki toplardan çok daha ağır olduğu için, kas çekilmesi veya diğer yaralanmalara neden olma riski yüksek olmadan el üstü veya el altı atılamaz. Atışı her zaman kolunuzu sallamadan tek bir yöne doğru uzatarak 'itin'. Standart atış teknikleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki talimatları okuyun.

Temel Atış Çalışması

  1. adım 1 atışı parmaklarınızla kavrayın.
    Atışı parmaklarınızla kavrayın. 'Şutu' veya ağır topu parmaklarınız ve başparmağınızla topun arka tarafı boyunca kavrayın. Avucunuzla atışa dokunmayın ve parmaklarınızı topun etrafına yaymayın. Baskın elinizi kullanın.
  2. adım 2 çemberin arka tarafında yanlamasına durun.
    Çemberin arka tarafında yanlamasına durun. Sağ ayağınızı dairenin arkasına yerleştirin ve yüzünüzü dairenin sağ tarafına dönün. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde durun. Daha sonra daha güçlü bir atış pozisyonuna geçecek olsanız da, bu, ilgili kol ve bacak hareketlerine konsantre olurken başlamanız için iyi bir duruştur.
    • Bu kılavuz sağ elini kullanan gülle atıcılar için yazılmıştır. Solaksanız 'sağ' ve 'sol 'u değiştirin.
  3. adım 3 atışı çene kemiğinizin altına yerleştirin.
    Atışı çene kemiğinizin altına yerleştirin. Atışı çene kemiğinizin altından boynunuzun yanına yapıştırın. Sağ dirseğinizi yukarıda tutun, böylece kolunuz doğrudan boynunuza girebilir.
  4. adım 4 sol kolunuzu yukarı doğru uzatın.
    Sol kolunuzu yukarı doğru uzatın. Sol kolunuzu fırlatacağınız yöne doğru yukarı kaldırın. Fırlatmaya giden rotasyon sırasında, eliniz göğsünüzün ortasına gelecek şekilde bu kolu içe doğru çekin.
  5. adım 5 ağırlığınızı arka bacağınıza verin.
    Ağırlığınızı arka bacağınıza verin. Şaşırtıcı bir şekilde, gülle atmadaki gücün çoğu kollardan değil bacaklardan gelir. Ağırlığınızın neredeyse tamamını sağ bacağınıza, dairenin arka tarafına verin, dengenizi korurken dizinizi rahat ettiğiniz kadar bükün.
  6. adım 6 kalçanızı çevirin ve ileri doğru itin.
    Kalçanızı çevirin ve ileri doğru itin. Arka bacağınızla olabildiğince sert bir şekilde ileri doğru itin, bunu yaparken kalçalarınızı öne bakacak şekilde çevirin. Bunu yaparken öne doğru adım atın veya zıplayın, ön (sol) ayağınızı dairenin önüne olabildiğince yaklaştırın.
    • Bunu yaparken dengenizi ve hedefinizi korumakta zorlanıyorsanız, bunun yerine dairenin ortasından başlayın ve pratik yaparken daha kısa adımlar atın.
  7. adım 7 kolunuzu doğrudan dışa doğru uzatın put the shot.
    Atışı 'yapmak' için kolunuzu doğrudan dışa doğru uzatın. Doğrulurken, atışı çenenizin altından dışarı doğru hareket ettirin ve kolunuzu yaklaşık 40º açıyla yukarıya, sahaya doğru düz bir çizgi halinde gönderin. Dirseğinizi daima yukarıda ve bileğinizi düz tutun. Serbest bırakma sırasında dirseğiniz düşer veya bileğiniz aşağı doğru bükülürse, bu, yaralanma riski taşıyan ve momentumunuzu tam olarak kullanamayan bir 'savurma' hareketiyle sonuçlanacaktır.
    • En uygun açı 37º ile 38º arasındadır.
  8. adım 8 pratik yaptıkça daha fazla öne doğru hareket edin.
    Alıştırma yaptıkça daha fazla ilerleyin. Bu atışı, özellikle de gülle atmanın son atışını çalışmaya devam edin. Tutarlı bir şekilde iyi bir atış yapabildiğinizde, atış sırasında daha güçlü bir şekilde itmeye başlayın, böylece sol ayağınız mümkün olduğunca dairenin önüne yakın bir yere iner. Sıçrarken ve sert bir şekilde dönerken dengenizi ve hedefinizi koruyabildiğinizde, ciddi yarışmacılar tarafından kullanılan tekniklerden biri olan kayarak atışa geçin.

Kayarak Atışı Kullanma

  1. adım 1 önce temel atışı öğrenin.
    Önce temel atışı öğrenin. Kılavuzun bu bölümünde temel atış tutuşunu, genel hareketi ve maksimum mesafe için atışı nasıl bırakacağınızı zaten bildiğiniz varsayılacaktır. Bu 'kayarak atış' yukarıda açıklanan temel atışa çok benzer, ancak dengenizi koruyabilirseniz ekstra güç sağlar.
  2. adım 2 başlangıç duruşunu benimseyin.
    Başlangıç duruşunu benimseyin. Temel atışta olduğu gibi, ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha fazla açık olacak şekilde, dairenin sağ tarafına bakacak şekilde durun. Atışı baskın elinizle boynunuza doğru bastırın ve bu kolunuzun dirseğini omuz hizasına kaldırın.
  3. adım 3 çemberin arkasına dönün.
    Çemberin arka tarafına dönün. Duruşunuzu değiştirmeden vücudunuzu ve ayaklarınızı çemberin arkasına bakacak şekilde çevirin. Sağ dizinizi bükün, böylece tüm ağırlığınız sağ bacağınızın üzerinde, dairenin arkasında olsun. Sol bacağınızı arkanızda dairenin merkezine doğru uzatın. Sol kolunuz dairenin arkasından aşağı ve öne doğru bakıyor.
  4. adım 4 çemberin önüne geçmek için sertçe tekme atın.
    Çemberin önüne geçmek için sertçe tekme atın. Sağ ayağınızla sert bir tekme atın ve her iki ayağınızı da havaya kaldırarak dairenin sağ tarafına dönün. Sol ayağınız çemberin ön tarafındaki parmak tahtasına değecek şekilde ayaklarınızı tekrar aşağı indirin. Ağırlığınızı çoğunlukla arka ayağınızın üzerinde tutun. Sol kolunuz sallanır ve dairenin yanına veya önüne doğru yukarı bakar.
    • Bir sonraki adıma olabildiğince hızlı geçin, böylece ileri doğru momentumunuzdan yararlanabilirsiniz.
  5. adım 5 i̇leri doğru sertçe itin ve atışı yapın.
    İleri doğru sertçe itin ve atışı yapın. Yere indikten hemen sonra sağ ayağınızı tekrar itin ve ağırlığınızı sol ayağınıza aktarın. Arka bacağınızı tamamen uzatın ve kolunuzun öne baktığı anda atışı yaklaşık 40º'lik bir açıyla ileri doğru itin. İdeal olarak, kolunuz dairenin ön tarafına doğru uzanmalıdır.
  6. adım 6 dengenizi korumak için dönüşü tamamlayın.
    Dengenizi korumak için dönüşü tamamlayın. İtişiniz, atış serbest bırakıldıktan sonra dönmeye devam etmenizi sağlayacak kadar güçlü olmalıdır. Çemberin dışına düşmeden spini tamamlamak için sol ayağınızın üzerinde bir veya iki kez zıplayın.

Spin Atışını Kullanma

  1. adım 1 önce temel atışı öğrenin.
    Önce temel atışı öğrenin. Spin atışı, atış serbest bırakılmadan önce iki tam dönüşü içerir ve bu da kolayca dengenizi kaybetmenize neden olabilir. Temel atış tekniğine aşina olmak hayati önem taşır, böylece atışı yanlış pozisyondaki bir kolla fırlatarak kendinizi yaralamaktan kaçınabilirsiniz.
    • Hem spin atışı hem de kayarak atış profesyonel gülle atıcılar tarafından kullanılır ve hangisinin daha etkili olduğu konusunda farklı görüşler vardır.
  2. adım 2 atışı her zamanki gibi tutun.
    Atışı her zamanki gibi tutun. Atışı parmaklarınız ve başparmağınızla kavrayın ve boynunuza doğru bastırın.
  3. adım 3 çemberin arkasında durun.
    Çemberin arka tarafında durun. Omuzlarınız ve ayaklarınız dairenin arkasını göstermeli ve ayaklarınız omuz genişliğinde açık olmalıdır. Her iki diziniz de hafifçe bükülmüş ve ağırlığınız eşit olarak dağıtılmış olmalıdır.
  4. adım 4 sağ ayak üzerinde dönün.
    Sağ ayak üzerinde dönün. Yavaşça sağ ayağınızın üzerinde dönün. Kalçanızı ve omzunuzu sağınıza (dairenin sol tarafına) bakacak şekilde çevirin. Kolunuzun dirseğini her zaman yukarıda tutmayı unutmayın. Duraklayın ve dönme hareketine başlamaya hazırlanın: Aşağıdaki adımların geri kalanı birkaç saniye içinde gerçekleşecektir.
    • Eğer solaksanız 'sol' ve 'sağ 'ı değiştirin.
  5. adım 5 sol ayağınızın üzerinde dönün.
    Sol ayağınızın üzerinde dönün. Sol ayağınızın üzerinde hızla dönerek sağ ayağınızı dairenin arkasına doğru savurun.
  6. adım 6 zıplayın ve sağ ayağınızın üzerine inin.
    Zıplayın ve sağ ayağınızın üzerine inin. Sağ ayağınız çemberin içine ve etrafına doğru sallanırken sol ayağınızı itin ve sağ ayağınızla çemberin ortasına inin. Diziniz bükülmüş ve tüm vücudunuz aşağı doğru açılı olmalıdır. Şimdi 360º döndünüz - tam bir dönüş.
  7. adım 7 dönüşe devam etmek için tekrar itin.
    Dönüşe devam etmek için tekrar itin. Sağ ayağınızı dairenin ortasından itin ve dönüşe 180º daha devam edin (yarım dönüş). Sol ayağınız parmak ucuna mümkün olduğunca yakın ve sağ ayağınız dairenin merkezine doğru geri gelecek şekilde inin.
    • Omuz hareketlerinize müdahale etmemek için bu dönüş sırasında başınızı ve sağ kolunuzu aynı pozisyonda tutun.
  8. adım 8 atışı serbest bırakın.
    Atışı serbest bırakın. Dönüşünüzü tamamlar tamamlamaz atışı serbest bırakmak için her zamanki tekniği kullanın. Dirseğinizi kaldırarak kolunuzu düz bir şekilde öne ve yukarı doğru uzatırsanız, spinden gelen dönme momentumu atışa çevrilecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Gülle atma için temel egzersizler nelerdir?
    Kollar ve bacaklar için ağırlık kaldırma. Bu size atışınız için daha fazla güç verecektir.
  • Soru
    Parkur için ne tür bir diyet yapmalıyım?
    Protein! İhtiyacınız olan şekilde kondisyonlanabilmeniz için çok fazla proteine ihtiyacınız var. Ayrıca, abur cubur (şeker, cips, kek vb.) yemeyin. Bol su içmeye çalışın (ben günde bir galon içiyorum) ve soda içmeyin.
  • Soru
    Kollarımdaki patlayıcı hızı nasıl geliştirebilirim?
    Punch interval antrenmanları kol ve omuz dayanıklılığınızı geliştirir. Bu sabit direnç, hız ve patlayıcı güç oluşturmanızı sağlar.

Video

İpuçları

  • Fırlatma için özel olarak üretilmiş ayakkabılar kullanın. Bunlar, kayma ve spin gibi teknikleri daha kolay hale getirmek için alt kısımda daha az kavrama ile yapılır. Bu ayakkabılar ayrıca atışlarınızı optimize etmek için ayak toplarınızın üzerinde kalmanıza yardımcı olur.
  • Serbest bırakma sırasında parmaklarınızı yana doğru hareket ettirin. Bu, dirseğinizi yukarıda tutmanızı sağlar ve alçak ve kısa bir atıştan kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Beton üzerinde kaymayı önlemek için iyi çekiş gücüne sahip ayakkabılar kullanın.

Uyarılar

  • Özellikle yeni öğreniyorsanız, herkesi atış alanınızdan uzak tutun. Hızlı hareket eden ağır nesnelerin etrafında dikkatli olun.
  • Antrenman dışında bile asla beyzbol veya basketbol topu gibi bir atış yapmaya çalışmayın. Atışın ağırlığı kolunuzdaki bir kası kolayca çekebilir.