Tüfek Nasıl Nişan Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Deneyimli avcılar bir tüfeği nişan almanın hedefi vurmak için zorunlu olduğunu bilirler. Tüfekler her kullanıldıklarında nişan alınmalıdır, çünkü taşıma veya depolama sırasındaki ani hareketler veya sarsıntılar tüfeği hizasından çıkarabilir. Doğru atış yapmayan bir tüfek, atıcı ve etrafındakiler için tehlikeli olabilir. Bu makalede, atış poligonunda veya sahada güvenli ve umarız başarılı bir gün geçirmek için bir tüfeğin nasıl doğru bir şekilde nişan alınacağı anlatılmaktadır.

Adımlar

Tüfeğin Temizlenmesi

  1. adım 1 silahın boş olduğunu kontrol edin.
    Silahın boş olduğunu kontrol edin. Tüfeği temizlemeye başlamadan önce silahın dolu olmadığından emin olmak için her zaman iki kez kontrol edin. Her zaman iyi bir ateşli silah güvenli̇k ve kullanim önlemleri̇.
  2. adım 2 tüfeği iyice temizleyin
    Namlu da dahil olmak üzere tüfeği iyice temizleyin. Uzun süre depoda duran tüfekler veya sık sık avlanmak için kullanılan tüfekler toz ve kirle kaplanabilir. Temiz bir tüfek kirli bir tüfeğe göre daha isabetli atış yapacaktır.
    • Silahınızın temizlenmesi gereken belirli bir zaman yoktur, ancak genel fikir birliği, gün boyunca ateş etmeyi bitirdikten sonra ve silahı depoya koymadan önce ve sonra temizlemektir.
  3. adım 3 nişangah ve dürbün bağlantılarındaki gevşek vidaları sıkın.
    Nişangah ve dürbün yuvalarındaki gevşek vidaları sıkın. Kirli tüfekler gibi, gevşek vidalar da bir tüfeğin hatalı ateş etmesine neden olabilir.

Tüfek Dayanağının Kurulması

  1. adım 1 özel bir dinlenme yeri veya kum torbaları arasında karar verin.
    Özel bir dinlenme yeri veya kum torbaları arasında karar verin. Karar, bütçenize ve ne ile çalışmaktan memnun olduğunuza bağlıdır. Tüfeğinizi sabitlemek için satın alabileceğiniz profesyonelce yapılmış dayanaklar vardır veya sağlam bir dayanak oluşturmak için kum torbaları kullanabilirsiniz.
    • Nişan alma işlemi sırasında tüfeğin hareket etmemesi çok önemlidir. Hareket olmadığı sürece hangi dayanak yöntemini kullanırsanız kullanın sorun olmaz.
    • Kullandığınız dayanağa bağlı olarak, tüfeğin önünü veya arkasını kum torbaları ile desteklemeniz gerekebilir.
  2. adım 2 dayanağı nereye kurmak istediğinizi belirleyin.
    Dayanağı nereye kurmak istediğinizi belirleyin. Atış yaptığınız yere bağlı olarak, farklı seçeneklere erişiminiz olabilir. Bu konumdan çok fazla atış yapmayacağınız için konfor özellikle gerekli değildir.
    • Bir atış poligonu kullanıyorsanız, tesisteki bir bankı kullanmanız mümkün olabilir.
    • Doğada atış yapıyorsanız, kendiniz bir tezgah veya masa kurabilir ya da bir arabanın kaputunun üzerine bir dinlenme yeri monte edebilirsiniz.
    • Uzanmaya hazırsanız, güvenli bir şekilde atış yapmak için yeterli açıklık olması koşuluyla, dayanağınızı yere kurabilirsiniz.
  3. adım 3 tüfeği güvenli bir şekilde dayanağa yerleştirin.
    Tüfeği güvenli bir şekilde dayanağa yerleştirin. Dayanak olarak bir silah mengenesi kullanıyorsanız, sağlam bir şekilde sabitlendiğinden emin olun. Dipçiği kum torbalarına sıkıca sıkıştırın ve dipçiği bir başkasının üzerine koyun. Tüfeğin mümkün olduğunca sabit ve güvenli olduğundan emin olun.
    • Sıktığınızda hareket eden tek şey tetik olmalıdır.

Tüfeğin Delik Nişanının Alınması

  1. adım 1 boğa ile bir hedef belirleyin's-eye at 25 yards (22.9 m).
    Hedefi 25 yardada (22,9 m) tam on ikiden vuracak şekilde ayarlayın. Bu teknik tek başına bir tüfeği doğru bir şekilde nişanlamaz, ancak tüfeğinizin hedefe eskisinden çok daha yakın atış yapmasına yardımcı olabilir.
    • Çoğu tüfek nişanı önce 25 yarda (22,9 m), sonra 100 yarda (91,4 m) yapılır. Bu, uzun mesafelerde daha doğru bir nişan almanızı sağlayacaktır.
    • Mesafeyi ölçmenin hızlı bir yolu, elinize bir mezura alıp 30 feet (9,1 m) mesafeyi kaç adımda kat ettiğinize bakmaktır. Bunu birkaç kez yapın ve sonuçların ortalamasını alın. Kaç adım 30 feet (10 yarda) olduğunu öğrendikten sonra, 25 yarda (22,9 m) ölçebilirsiniz.
  2. adım 2 sürgüyü tüfekten çıkarın.
    Sürgüyü tüfekten çıkarın. Bu işlem ateşli silahtan ateşli silaha değişir, ancak neredeyse tüm bolt-action av tüfekleri bunu nispeten kolay bir şekilde yapabilmelidir.
    • Nişan alırken sürgüyü temiz bir yere yerleştirdiğinizden emin olun.
  3. adım 3 namlunun içinden boğaya bakın's-eye.
    Namlunun içinden hedefe bakın. Hedef gözünün ortası namlu ile aynı hizaya gelene kadar tüfeği hareket ettirin. Eğer bolt-action tüfek kullanmıyorsanız, namlunun ucuna bir kolimatör, yani namlu görüş aleti, takarak tüfeği namlu görüşüne devam edebilirsiniz.
    • Tüfeğinizi ateşlemeden önce kolimatörü çıkardığınızdan kesinlikle emin olun.
  4. adım 4 dürbünü ayarlayın.
    Dürbünü ayarlayın. Artı işaretlerinin de hedef gözüyle aynı hizada olup olmadığını görmek için dürbünü kontrol edin. Değilse, dürbünün ayarlarını dürbünün hareket etmesini istediğiniz yönün tersine, artı işareti hedef gözünün ortasından geçene kadar ayarlayın. Başka bir deyişle, artı işaretinin yukarı hareket etmesini istiyorsanız, dürbün ayar düğmesini aşağı yönde çevirmeniz gerekecektir.
  5. adım 5 sürgüyü yeniden takın.
    Sürgüyü yeniden takın. Tüfeğin nişan alma işlemini tamamladıktan sonra, sürgüyü orijinal konumuna geri getirin.

Dürbünün Nişan Alınması

  1. adım 1 kapsamdaki hedefi bulun.
    Dürbünde hedefi bulun. Hedefiniz hala 25 yarda (22,9 m) uzakta olmalıdır. Artı işaretini doğrudan hedefin tam ortasına yerleştirin. Nişangah bölümünden çok fazla ayar gerektirmemelidir.
  2. adım 2 dinlenme yerinizi tekrar kontrol edin.
    Dayanağınızı tekrar kontrol edin. Tüfeği hedefe doğrulttuğunuzda, sağlam olduğundan ve ateş edildiğinde silahın hareket etmeyeceğinden emin olmak için silah dayanağınızı iki kez kontrol edin. Gerekirse dipçiğin etrafına ekstra kum torbaları yerleştirin.
  3. adım 3 tüfeği atış yapmayı düşündüğünüz mühimmatla doldurun.
    Tüfeği atış yapmayı düşündüğünüz mühimmatla doldurun. Farklı mermilerin farklı ağırlıkları vardır, bu nedenle tüfeği nişan aldıktan sonra mühimmatı değiştirirseniz yanlış atış yapabilir. Bir tüfeği nişan aldığınızda, esasen belirli bir mühimmat türü için nişan almış olursunuz.
    • Fişeği yavaşça yerleştirin, böylece tüfeğin konumunu bozmazsınız.
  4. adım 4 i̇lk atışlarınızı yapın.
    İlk atışlarınızı yapın. Her atışta aynı pozisyonda kalmaya özen göstererek hedefe 3 atışlık bir grup yapın. Atışınızın etkilenmemesi için rüzgarın az olduğu veya hiç olmadığı zamanlarda ateş etmeye çalışın.
    • Gerçek bir ateşli silahı kullanırken her zaman sıkı güvenlik kurallarına uyun. Birisi menzildeyken asla ateş etmeyin ve dolu bir silahı asla başka bir kişiye doğrultmayın.
  5. adım 5 grubun merkezini bulun.
    Grubun merkezini bulun. Merkez noktanın hedef noktasından ne kadar uzakta olduğunu ölçün. Dürbün ayar düğmelerini kullanarak artı işaretini dikey ve yatay olarak ayarlayın. Örneğin, 3 inç (7,6 cm) yukarı hareket etmeniz gerekiyorsa, dürbün ayar düğmesini yukarı yönde çevirirsiniz.
  6. adım 6 tekrar ateş edin.
    Tekrar atış yapın. Atışları hedef üzerinde ortalayana kadar dürbünü gerektiği gibi ayarlayarak 3 atış işlemine devam edin.
    • Atış grupları arasında silahınızın soğumasını bekleyin. Tekrar ateş etmeden önce namluyu kendinizi yakmadan 10 saniye tutabilmelisiniz. Namlu çok ısınırsa eğrilebilir ve yanlış ateşlemelere ve kötü isabete yol açabilir.
  7. adım 7 hedefi 100 yardaya (91,4 m) yerleştirin.
    Hedefi 100 yardaya (91,4 m) yerleştirin. Atışları hedef üzerinde tekrar ortalayana kadar 3 atış işlemini tekrarlayın. Atışlarınızı ortaladığınızda, tüfeği başarıyla nişan almış olursunuz.

İki Atış Yöntemiyle Hızlı Nişan Alma

  1. adım 1 tüfeğinizi kurun.
    Tüfeğinizi kurun. Nişan alma işlemi sırasında tüfeğinizin tamamen hareketsiz olduğundan emin olmanız gerekecektir. Tüfeği hareket ettirmeden nişangahta ayarlamalar yapabilmeniz gerekecektir. Bu yöntem tüfeğinizi 100 yarda (91,4 m) hedefin yaklaşık 3-4 inç (7,6-10,2 cm) yukarısına nişanlayacaktır.
    • Bu, uzun mesafeli atışlar için standart bir yüksekliktir. 200 ve 300 yardada, mermi hedefin merkezine doğru düşecektir.
    • Bu yöntem nokta atışı isabetliliği sağlamaz, ancak geyik büyüklüğündeki hedefler için yeterli olacaktır.
    • Daha yüksek doğruluk ve nişan alma kolaylığı için bu yöntemi uygulamadan önce dürbünle nişan alabilirsiniz.
  2. adım 2 25 yarda (22,9 m) uzağa bir hedef yerleştirin.
    25 yarda (22,9 m) uzağa bir hedef yerleştirin. Tüfeğe bir mermi doldurun ve hedefin merkezini artı işaretinin ortasına yerleştirin. Tüfeği hareket ettirmeden tek bir atış yapın.
    • Eşit basınçla sıkın ve silahın sıçramasını önlemek için atış yapıldıktan sonra sıkmaya devam edin.
    • Gerçek bir ateşli silahı kullanırken her zaman sıkı güvenlik kurallarına uyun. Birisi menzildeyken asla ateş etmeyin ve dolu bir silahı asla başka bir kişiye doğrultmayın.
  3. adım 3 dürbünü ayarlayın.
    Dürbünü ayarlayın. Bu işlem sırasında silahın hareket etmemesi çok önemlidir, aksi takdirde ayarlamalar yanlış olacaktır. Dürbünün üzerindeki düğmeleri kullanarak, artı işareti doğrudan ilk atışınızın yarattığı mermi deliğinin üzerinde olacak şekilde ayarlayın.
    • Çoğu dürbün artı işaretini düğmenin ters yönünde hareket ettirir. Örneğin, artı işaretini aşağı hareket ettirmek için düğmeyi yukarı çevirirsiniz.
    • Hedef üzerindeki deliğin üzerine parlak renkli bir çıkartma yerleştirerek mermi deliğinin daha kolay görülmesini sağlayabilirsiniz.
  4. adım 4 nişangahı hafifçe indirin.
    Nişangahı hafifçe indirin. Nişangah doğrudan mermi deliğinin üzerine hizalandığında, nişangahı mermi deliğinin yaklaşık yarım inç altındaki bir noktayı gösterecek şekilde indirin. Bu, silahınızın 25 yarda (22,9 m) hedefin yaklaşık 0,5 inç (1,3 cm) yukarısına ateş etmesini sağlayacaktır.
    • 25 yardada (22,9 m) hedefin 0,5 inç (1,3 cm) üzerinde olmak genellikle 100 yardada (91,4 m) 3-4 inç (7,6-10,2 cm) üzerinde, 200 yardada (182,9 m) tam isabet ve 300 yardada (274,3 m) hedefin 8-12 inç (20,3-30,5 cm) altında olmak anlamına gelir. Bu kalibreye göre değişecektir, ancak genellikle benzerdir.
  5. adım 5 hedefi 100 yardaya (91,4 m) taşıyın.
    Hedefi 100 yardaya (91,4 m) taşıyın. Tüfeği hedefin tam ortasına nişan alın ve dikkatlice atış yapın. Mermi deliğiniz hedef gözünün 3-4 inç (7,6-10,2 cm) üzerinde olmalıdır. Bu noktada tüfek nişan alınmış demektir.
    • Merminizin sağa veya sola kaymasını önlemek için rüzgar sırasında ateş etmekten kaçının.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hava rüzgarlıysa ne olur? y
    Eğer tüfekle nişan alma konusunda yeniyseniz, rüzgarlı havalarda nişan almaktan kaçının. Yine de yapmak istiyorsanız, yatay hareketi nasıl ayarlayacağınızı ve telafi edeceğinizi öğreten bir kurs alın.
  • Soru
    Mermi neden hedefin 3 ya da 4 inç üzerinde olsun ki?
    Tetiği çekerken ürkmüş olabilirsiniz veya nişangahınızı yeniden ayarlamanız gerekir.

Video

İpuçları

  • Teleskopik nişangahlar, 100 yardada (91,4 m) yaklaşık 1 inç (2,5 cm) anlamına gelen klik veya açı dakikası ile ayarlanır. Nişangahınızı doğru şekilde ayarlamak için gereken doğru klik sayısını belirlemek için nişangahınızın kullanım kılavuzuna da bakabilirsiniz.