Kaykay Nasıl Yapılır (Yeni Başlayanlar)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Herkes bir yerden başlamak zorundadır. Kaykay yapmayı öğrenmek istiyor ama ollie ile dirseği ayırt edemiyorsanız doğru yerdesiniz. Kaymayı öğrenmek için doğru donanımı edinmeyi, kaykay üzerinde durmayı ve düşmeden rahatça kaymayı öğrenmeyi ve buna bağlı kalıp gerçekten kaymayı öğrenmek için bazı yararlı ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Temel Teknikler

  1. 1Tahta üzerinde düşmeden durmayı deneyin. Tahtanın üzerinde durmanın doğru bir yolu yoktur, bu nedenle tahtayı çim veya halı gibi kolayca yuvarlanmayacağı sabit bir zemine koyun ve sizin için en rahat olanı bulun. Bir ayağınızı diğerinin önüne koyun, kabaca kamyon vidaları ile hizalayın.
    • Normal ayak, sol ayağınızın sağ ayağınızın önünde olduğu anlamına gelir. Genel olarak bu, sağ ayağınızla iteceğiniz ve sol ayağınızla süreceğiniz anlamına gelir.
    • Aptal ayak, sağ ayağınızın önde olduğu, yani sol ayağınızla iteceğiniz anlamına gelir. İsmine rağmen, bu duruşta 'olağandışı' bir şey yoktur. Normal ayak duruşu kadar yaygındır.
    • Mongo ayağı daha sıra dışıdır ve ileri ayağın itmek için kullanılan ayak olduğu bir sürüş duruşunu ifade eder. İlk başta size doğal gelebilir, ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin. Mongo binmek, ayağınızı öne doğru sallamak gibi garip bir hareket yaratır ve bu da numaralarla ilgili yeteneklerinizi sınırlayabilir. Ayrıca, tahtanın altınızdan öne doğru kayma riski de çok daha yüksektir.
  2. 2İtmeye çalışın. Düz bir beton üzerinde, ön ayağınızla tahtanın üzerinde durun ve ivme yaratmak için arka ayağınızla uzun, eşit bir adım kullanın.
    • Yeni başlayanlar genellikle başlamadan önce uzun itişler yerine birkaç kısa 'vuruş' yapma eğilimindedirler. Sürüşü daha yumuşak hale getirecek ve dengede kalmanızı sağlayacak daha uzun bir süpürme itişi kullanmak istersiniz.
  3. 3Sürüş pozisyonuna geçin. Harekete geçtiğinizde, sürüş ayağınızı daha çok tahta hala çimlerin üzerindeyken durduğunuz gibi yana kaydırmanız ve itme ayağınızı tahtanın arkasındaki balık kuyruğuna hafifçe dayanacak şekilde yukarı kaldırmanız gerekir. Dizleriniz hafifçe bükülmüş olmalı, ancak doğru dengeyi öğrenmek için genellikle dik ve düz bir sırt ile ayakta durmalısınız.
    • Uygun bir sürüş duruşunda, ön ayağınız ön kamyon vidalarının hemen arkasında veya üzerinde olmalı ve arka ayağınız tahtanızın arkasına yakın, kuyruğa yakın veya üzerinde olmalıdır. Bu en dengeli ve güvenli sürüş duruşudur ve arka ayağınızın zaten kuyrukta olması hızlı bir kickturn yapmayı kolaylaştırır.
    • Bu, ilk başladığınızda öğrenmesi en zor şeydir, ancak iyi haber şu ki, bunu anladığınızda başarılı bir şekilde bineceksiniz! Korkmayın!
  4. 4Dönmeyi öğrenin. Dönmek için, duruşunuza ve sağa veya sola gitmek isteyip istemediğinize bağlı olarak ağırlığınızı ayak bileğinizden öne veya arkaya kaydıracaksınız. Kullanacağınız baskı miktarı, kamyonlarınızın ne kadar sıkı olduğuna ve ne kadar dönmek istediğinize bağlı olacaktır. Düz bir zeminde alıştırma yapın, başlayın, sürüş duruşunuza geçin ve ardından düşmeden güvenli bir şekilde dönüş yapın. Bu tür dönüşler en yaygın olanıdır ve oyma olarak adlandırılır.
    • Bir şeyden hızla kaçınmak veya carving'in ulaşamayacağı dar bir dönüş yapmak için kickturning çok değerli bir beceridir. Arka ayağınızla kuyruğa hafif bir baskı uygulayın (ön tekerlekleri yerden hafifçe kaldırmak için) ve vücudunuzu dönmek istediğiniz yöne doğru döndürün. Bu tek bir hareketle yapılmalıdır. Kuyruğa çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin, aksi takdirde tahtanın altınızdan kayma riskini alırsınız. Ayrıca, yokuş aşağı hız yaparken bunu yapmak muhtemelen çok iyi bir fikir değildir.
  5. 5Durmaya çalışın. Bir kaykayı durdurmanın birçok farklı yolu vardır ve bunların çoğu daha ileri düzeydedir. Yeni başlayanlar için en kolay yol genellikle ya kademeli olarak yavaşlamak ve bir ayağınızı kaldırıma koyarak durmak ya da kuyruk durağı.
    • Kuyruk durdurmak için, ağırlığınızın çoğunu arka ayağınıza kaydırırsınız, tahtanın kuyruğunda durursunuz ve tahtayı kuyrukla durana kadar taşlarsınız. Bazı insanlar arka kuyruğu aşındırdığı için bunu yapmaktan hoşlanmaz, ancak birçok kaykayda, özellikle düz seyir modellerinde, durmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış plastik bir durdurucu vardır, bu da yeni başlayanlar için iyi bir seçenektir.
  6. 6Hünerleri unutun. Yeni başlayanları paten kaymayı öğrenmekten alıkoyan en büyük şey, temelleri öğrenmeden önce doğrudan ollie yapmaya atlamak istemektir. Pratik yaparak bu noktaya geleceksiniz, ancak tıpkı tapping sololarla yüzleri eritmeyi öğrenmeden önce basit bir gitar akorunu çalmayı öğrenmeniz gerektiği gibi, tahtaya basmayı ve rahatça sürmeyi öğrenmelisiniz. Tahtayla zıplamaya başlamadan önce tahta üzerinde kalmayı öğrenmelisiniz.

Gelişme Yolları

  1. 1Düşmeyi öğrenin. Şimdiye kadar hiçbir patenci tahtadan düşmemiştir. Cesaret kırıcı olabilir, ancak düzgün bir şekilde düşmeyi öğrenmek, kendinizi ciddi şekilde incitmemenizi sağlamaya yardımcı olabilir. Başınızı güvende tutmak için her zaman bir kask takın ve çoğu düşmenin yükünü almak ve paten dünyasının bir parçası olan kötü sıyrıklardan kaçınmak için kullanabileceğiniz bilek koruyucuları kullanmaya çalışın.
    • En yaygın sorun genellikle tekerlekleri sıkıştıran küçük çakıl taşlarının üzerinden geçmek veya aniden dengenizi kaybetmenize neden olan bir çatlağa çarpmaktır. Paten kayarken araziyi yakından takip edin, ancak mümkün olduğunca dengede kalmak için gözlerinizi yukarıda tutun.
  2. 2Diğer patencilerle birlikte paten kayın. Müzik ve diğer sporlarda olduğu gibi, paten kaymayı da öğrenebileceğiniz iyi insanlar olduğunda öğrenmeniz en kolay yoldur. İzleyip öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek için daha deneyimli patencilerle bağlantı kurun, yol boyunca ipuçları ve püf noktaları toplayın. Tavsiye isteyin ve deneyimleriniz konusunda dürüst olun.
    • Hazır olmadığınız bir şeyi denemek için kandırılmadığınızdan emin olun. Merdivenlerden aşağı ollie yapan bir grup adamla paten kaymaya giderseniz, sadece düşmeden nasıl duracağınızı öğrenmeye çalışıyorsanız kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz. Yavaş gidin. Eninde sonunda başaracaksınız.
  3. adım 3 çok sayıda paten videosu izleyin.3Çok sayıda paten videosu izleyin. Paten videoları paten kültürünün kalbinde yer alır. Derleme videoları ve öğretici videolar internette ücretsiz olarak yaygın bir şekilde mevcuttur. Paten hünerlerinin virtüözce sergilenmesinin yanı sıra yeni başlayanlar için yararlı ipuçları ve püf noktaları da bulabilirsiniz. Örneğin, Aaron Kyro ve Andy Schrock'un kanallarında iyi öğreticiler ve bilgiler var. Videolarla daha ileri teknik şeylerin ve numaraların nasıl yapılacağını öğrenin.
  4. 4Yokuş aşağı kaymayı deneyin. Yer çekiminin yol boyunca size yardım etmesine izin vermek, daha gelişmiş bir patenci olmak için önemli bir adımdır. İlk kez yokuş aşağı inmeye başladığınızda ve itmek zorunda olmadığınızda korkutucu olabilir, bu nedenle onunla çalışmayı ve tahtanızın kontrolünü elinizde tutmayı öğrenmek, erken öğrenmek için iyi bir şeydir.
    • Dengede kalmak için tahtanın üzerine çömelin ve bir yandan diğer yana sallanmamak için kollarınızı kullanın. Ayak bileklerinizi mümkün olduğunca sabit tutun, çünkü yüksek hızlarda daha küçük hareketler daha büyük salınımlar yaratır ve bu da dengenizi kaybetme olasılığınızı artırır.
  5. 5Hazır olduğunuzda numaralar deneyin. Tahta üzerinde rahat etmeye başladığınızda ve düşmeden düzenli olarak üzerinde kalabildiğinizde, bir veya iki numara denemeye hazır olabilirsiniz. Ne de olsa bunun için inşa ediyorsunuz! Yeni başlayanlar için en iyi ve en kolay numaralar şunlardır:
    • Ollie
    • Taşlama
    • Kıpırdatmak (pop kıpırdatmak değil çünkü havaya fırlamazsınız)
    • Kick-flip
  6. 6Kaymaya devam edin. Devam edin! İyi kaykay yapmayı öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Bu bir gecede öğrenebileceğiniz bir şey değildir, ancak yavaş yavaş ve elinizden geldiğince pratik yaparak gelişecek ve kaykay üzerinde daha rahat olacaksınız. Cesaretinizi kaybetmemeye çalışın.

Vites Seçimi ve Kurulumu

  1. adım 1 i̇lgi alanlarınıza uygun bir pano edinin.1İlgi alanlarınıza uygun bir tahta edinin. Tüm beceri seviyeleri ve ilgi alanları için çok sayıda stil ve marka kaykay mevcuttur. Yerel bir paten mağazasını ziyaret ederek ürün yelpazesine göz atın ve daha deneyimli patencilerden bedeninize ve tahtanızdan beklentilerinize uygun bir kaykay seçme konusunda tavsiye alın:
    • Longboardlar seyir için harikadır ve yeni başlayanlar için manevra yapması kolaydır. Üzerine atlayıp kolayca gidebileceğiniz veya sizi bir yerden bir yere götürecek bir şeyle ilgileniyorsanız, longboard kesinlikle gitmeniz gereken yoldur. Numaralar için harika değillerdir, bu nedenle ollie yapmakla ilgileniyorsanız, en iyi seçenek bu değildir.
    • 'Kaykay' denince aklınıza kaykaylar gelir. Tekme numaraları ve zıplamalar için mükemmel olan konik uçları ve kolay yumuşak manevra kabiliyeti ile bu tahtalar yüksek hızlarda kaymak için mükemmeldir, ancak ilk başladığınızda dengeyi sağlamak için biraz daha fazla pratik yapmanız gerekecektir. Yine de sonunda bir half-pipe'a düşmek istiyorsanız, bu tahta tam size göre.
    • Özel tahtalar, temel aletlerle kendiniz inşa edilir ve monte edilir. Genel olarak, daha deneyimli patenciler tekerleklerini, kamyonlarını, rulmanlarını ve güvertelerini mevcut seçenekler arasından ayrı ayrı seçeceklerdir. Bu, her bir bileşenin en iyi markasını seçmek için iyidir, oysa önceden yapılmış bir tahtada belirli bir veya iki kötü bileşen olabilir.
  2. adım 2 tahtanızın yeni başlayanlar için doğru şekilde ayarlandığından emin olun.2Tahtanızın yeni başlayanlar için doğru şekilde ayarlandığından emin olun. İlk başladığınızda süper kavisli bir tahta ve gevşek ayaklar istemezsiniz. Bu tür özellikler numaralar yapmak için harika olsa da, üzerinde sürerken dengede kalmak çok daha zordur ve tahtada kalmayı öğrenemezseniz, buna bağlı kalmanız pek olası değildir. Öğrenmek için sıkı ayakları olan nispeten düz bir tahta istersiniz. Daha sonra hız yalpalamasını kontrol edebildiğinizde ayakları gevşetebilirsiniz.
  3. adım 3 bir çift iyi paten ayakkabısı alın.3Güzel bir çift paten ayakkabısı edinin. Savaş botları veya parmak arası terliklerle kaykayınıza atlamaya çalışmak, kendinizi incitmek veya bileğinizi burkmak için iyi bir yoldur. Paten ayakkabıları, tahtayı kavramak ve hem koruma hem de destek sağlamak için doğru türde bir tabana sahiptir, bu da onları paten yapmayı öğrenmek için ideal kılar. Vans, Airwalk, DC's ve Etnies özel paten ayakkabılarıdır, ancak birçok atletizm şirketi artık paten için mükemmel ayakkabılar üretmektedir.
    • Belirli bir paten markası bulamıyorsanız, istediğiniz şey düz bir tabandır. Tenis veya koşu ayakkabıları için yaygın olan dokulu sırttan kaçının ve bunun yerine altta düz ve düz bir yüzeye sahip bir güverte ayakkabısı gibi bir şey tercih edin.
  4. adım 4 her zaman koruyucu ekipman ve kask takın.4Her zaman koruyucu ekipman ve kask takın. Başınızı korumak için pürüzsüz bir yüzeye ve sıkı bir çene kayışına sahip bir paten kaskı almanız kesinlikle çok önemlidir. Muhtemelen çok fazla düşeceksiniz, bu nedenle güvenliğinizi sağlamanız ve bir kask takmanız çok önemlidir. Hatta bazıları oldukça havalı görünüyor!
    • Ayrıca, dizlikler, bileklikler ve dirseklikler de özellikle ilk başladığınızda takılması gereken yaygın koruyucu ekipmanlardır. Kaykay üzerinde daha rahat olduğunuzda, muhtemelen her kaymak istediğinizde tüm pedleri takmanız gerekmeyecektir, ancak yeni bir numara öğrendiğinizde ve özellikle de kaykay üzerinde kalmayı ilk öğrendiğinizde, ekstra pedler çok iyi bir fikirdir.
    • Acil servise pahalı yolculuklardan kaçınmanın aptalca bir yanı yoktur, özellikle de ilk başladığınızda. Kimsenin size 'gerçek patencilerin' koruyucu ekipman kullanmadığını söylemesine izin vermeyin, bu çocukça, aptalca ve düpedüz yanlıştır. Ayrıca, bir kask kalıcı beyin hasarından daha iyidir.
  5. adım 5 kaymak için iyi bir yer bulun.5Paten kaymak için iyi bir yer bulun. İdeal olarak, hareket etmeyi öğrenmeye çalışırken sizi sarsacak çok fazla tümsek ve çatlak olmayan pürüzsüz bir beton isteyeceksiniz. Sonunda, düz olmayan yüzeylerde de güvenle kayabilirsiniz, ancak çoğunlukla düz ve düz olan bir otoparkta veya araba yolunda öğrenmek en kolay yoldur.
    • Kaykayın bazı şehirlerde sahip olduğu haksız itibar göz önüne alındığında, kaykaycıları kabul eden yerler bulmak ne yazık ki giderek zorlaşıyor. Yasalara saygılı kaykaycıların adının kötüye çıkmasına neden olan bir kaykaycı olmayın: kayarken kayma izniniz olduğundan emin olun ve size ait olmayan mülklere zarar vermekten kaçının.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruYeni başlayanlar paten kaymayı nasıl öğrenir? Yapmam gereken ilk şey nedir? Öncelikle kaykaya nasıl binip ineceğinizi öğrenmeniz gerçekten çok önemlidir. Kaykayı çimlere veya toprağa koymanızı ve sadece bir ayağınızı koymaya, diğer ayağınızı yukarı kaldırmaya ve güverte üzerinde dengede durmaya alışmanızı tavsiye ederim. Bu konuda rahat olduğunuzda gerçekten sürmeyi denemeye başlayabilirsiniz.
  • SoruYeni başlayanlar için iyi bir kaykay nedir? Büyük bir kaykay üzerinde dengede durmak çok daha kolay olacaktır, bu nedenle başlangıçta daha büyük bir kaykay almanızı tavsiye ederim. Tekerleklerinizi, kaykayı ne için kullanmayı planladığınıza göre seçin. Daha sert tekerlekler o kadar pürüzsüz olmayacaktır, ancak gelecekte size numaralar yapmak için daha fazla özgürlük verecektir. Daha yumuşak tekerlekler daha yumuşak bir sürüşe neden olur, ancak yumuşak tekerleklerle tahtada fantezi yapmak çok daha zordur.
  • SoruKaykay üzerinde durmanın en iyi yolu nedir? En yaygın seçenek, arka ayağınızı tahtadan çıkarmak, biraz öne getirmek ve sürtünme oluşturmak ve yavaşlamak için yavaşça yere indirmektir. Alternatif olarak, ayağınız yerdeyken emekleyerek yavaşlamak yerine, yavaşladıktan sonra her zaman yürüyebilir veya tahtadan inerek koşabilirsiniz.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Her zaman koruyucu ekipman (kask ve pedler) kullanın ve başka bir kişiyle kayın. Dikkatli olmazsanız akrobasi hareketleri yaparken veya betona düşerken ciddi şekilde yaralanabilirsiniz - özellikle de yeni başlayan biriyseniz.
  • Gerçekten iyi olmadıkları halde iyi olduklarını düşünen patencilere dikkat edin. Kendilerini ve sizi tehlikeye atacaklardır, bu yüzden dikkatli olun.
  • İşaretlerle yasaklanmış yerlerde kaykay yapmayın.