Kayak Nasıl Yapılır: Yeni Başlayanlar İçin Eksiksiz Kılavuz

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Aktif kalmak ve güzel kar manzarasının tadını çıkarmak istiyorsanız, kayak kış aylarında yapılacak mükemmel bir aktivitedir. İster küçük yamaçlarda ister dik bir dağdan aşağı kayıyor olun, temel teknikleri öğrenmek yamaçlarda güvende kalmanız için önemlidir. Daha önce hiç kayak yapmamış olsanız bile, nasıl başlayacağınız konusunda size yol göstereceğiz. Bir sonraki kayak seyahatiniz için hangi beceri ve ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Bu makale yokuş aşağı kar kayağını kapsamaktadır. Kros kayağının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, makalemize buradan göz atınBu makale, sertifikalı kayak ve snowboard eğitmenimiz Kent Bry ile yapılan bir röportaja dayanmaktadır. Röportajın tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Adımlar

Temel Kayak Manevralarını Öğrenme

  1. Bağlamalara adım atarak kayaklarınızı takın. Karda dışarı çıktığınızda, kayakları aynı yöne bakacak şekilde yaklaşık 1 ayak (0,30 m) aralıklarla yerleştirin. Kayakların ortasındaki bağlama yerlerinden ve botlarınızın altından karları silin. Kayak batonlarınızı kayakların her iki yanındaki kara saplayın ve tutun. Ardından, her seferinde bir ayağınızla botunuzun ayak ucunu ön bağlamaya doğru itin. Topuğunuzu arka bağlamaya oturduğunu duyana kadar aşağı doğru bastırın.
    • Kayaklarınız alttan alta birbirine kilitlenmişse, onları dik tutun. Kayaklardan birini diğerinden ayırmak için yavaşça kaldırın.
    • Botlarınız bağlamalara oturmuyorsa, birbirlerinden çok uzakta olabilirler. Bağlamaları ayarlayın bot numaranıza uyması için.
    • Kayağınızı çıkarmanız gerektiğinde, topuğunuzu serbest bırakmak için arka bağlamadaki mandala bastırmanız yeterlidir. Ardından, ayağınızı kayaktan kaldırın.
    • İlk kez kayak yapıyorsanız, dik dururken çenenize kadar ulaşan daha kısa kayaklar kullanın. Bu şekilde, pistlerdeyken dönmek ve manevra yapmak daha kolay olacaktır. Kayaklar pahalı olabilir, bu nedenle kendi kayaklarınızı satın almadan önce yeni başlıyorsanız kiralık kayaklardan yararlanın.
  2. Dizleriniz bükülü ve hafifçe öne eğik durun. Kayaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde durun. Dizlerinizi bükün, böylece kaval kemikleriniz botların ön tarafına dayanır ve ağırlığınızı dengelemek için hafifçe öne doğru eğilirsiniz. Üst kollarınızı yanlarınızda tutun ve dirseklerinizi bükerek ellerinizin önünüzde olmasını sağlayın. Sırtınızı düz tutun ve doğru kayak duruşunu ve duruşunu korumak için ileriye bakın.
    • Ağırlık merkezinizi kaydıracağı ve kayaklarınızı kontrol etmenizi zorlaştıracağı için geriye doğru eğilmekten kaçının.
    • Yarış kayakçıları gibi keskin bir şekilde öne doğru eğilmeyin ve uyluklarınızın üzerine kamburlaşmayın. Bunu hava direncini en aza indirmek ve daha hızlı gitmek için yapsalar da, kalçalarınızı döndürmenizi ve kollarınızla dengelemenizi engeller.
  3. Düz karda kaymak için kayak sopalarıyla kendinizi ileri doğru itin. Eğer yeni başlıyorsanız alp disiplini kayak öğrenmekEllerinizi kayak sopalarındaki kayışlardan geçirin ve sopaları yanlarınızda tutun. Kayakları yaklaşık kalça genişliğinde paralel tutun. Her iki kayak sopasını da yanınızdaki kara saplayın, kollarınızla kendinizi öne doğru çekin ve karda kayın. Direkleri düz bir şekilde kardan çekin ve hareket etmeye devam etmek için tekrar dikin.
    • Basit bir dönüş yapmak istiyorsanız, kayak batonlarından birini diğerinden daha sert çekmeyi deneyin.
    • Her iki kayağı da kullanmadan önce bir kayak üzerinde kaymayı deneyin.
  4. Yokuş yukarı yürümek için kayaklarınızla yan adım atın veya balıksırtı yapın. Düşen bir sırık için geri dönmeniz veya herhangi bir nedenle yokuş yukarı tırmanmanız gerekirse, yokuş yukarı hareket etmenin birkaç yolu vardır. Yan adımlar hafif eğimler için en iyi sonucu verirken, balıksırtı daha dik yamaçlarda daha iyi sonuç verir.
    • Bir eğimi 'yan adımlarla' çıkmak için kayaklarınız eğime dik olacak şekilde durun. Kayaklarınızın kenarlarını yokuş yukarı karın içine sokun ve yokuş yukarı yanlara doğru küçük adımlar atın. Tepeye doğru ilerlerken kaymanızı önlemek için sırıkları yanlarınıza yerleştirin.
    • 'Balıksırtı' tekniği için, kayaklarınızın ön uçlarını V şekli oluşturacak şekilde birbirinden uzaklaştırın. Öne doğru eğilin ve kayakların ön kenarını karın içine doğru eğin, böylece geri kaymazsınız. Kayak batonlarınızı yanlarınıza yerleştirin ve eğimden yukarı doğru küçük adımlar atın. Daha dik tepelerde ve geriye doğru kaymaya başlarsanız kayakları daha fazla açın.
    • Balıksırtı tekniğine alıştıkça, kendinizi tepeye doğru ilerletmek için bacaklarınızla daha fazla itmeyi deneyin.
  5. Kayak yaparken dönün bacaklarınızı bükerek. Hafif bir tepeden aşağı inerken, ayaklarınızı ve kayaklarınızı gitmek istediğiniz yöne doğrultmak için bacaklarınızı yavaşça çevirin. Karı kesmek ve dönüşünüzü yapmak için dönüşün karşı tarafındaki kayağı aşağı doğru itin. Kayaklarınızın uçlarını birbirine yakın tutarak yavaş bir hızda pratik yapmaya başlayın. Daha rahat dönmeye başladığınızda, karda düzgün bir şekilde ilerlemek için kayakları paralel tutmayı deneyin.
    • Dik yamaçlarda, kayaklarınızı eğime dik olarak döndürerek ve durana kadar ön ayağınızla aşağı doğru iterek durun.
  6. Kar küreme makinesi duruşu yapmak için kayaklarınızın uçlarını bir araya getirin. Hafif bir eğimde kayarken yavaşlamak istediğinizde, kayaklarınızın ön uçlarını bir araya getirmek için topuklarınızı birbirinden ayırın. Tamamen durana kadar kayaklarınızın uçlarını bir nokta oluşturacak şekilde bir arada tutmaya devam edin. Kayaklarınızı ne kadar geniş açarsanız o kadar yavaş gidersiniz.
    • Bu aynı zamanda 'pizza' veya 'kama' durağı olarak da bilinir.
    • Dik yamaçlarda kar küreme aracı duruşunu kullanmaktan kaçının çünkü düşmenize veya kontrolü kaybetmenize neden olabilir.
    • Kayaklarınızın uçlarının üst üste gelmemesine dikkat edin çünkü takılabilir ve kontrolünüzü kaybetmenize neden olabilir.
  7. adım 7 kayaklarınızı dik konuma getirin ve düşerseniz kendinizi kaldırın.
    Kayaklarınızı dik konuma getirin ve düşerseniz kendinizi kaldırın. Düşerseniz, başınız tepeye doğru ve ayaklarınız altta olacak şekilde kendinizi yeniden konumlandırın. Kayaklarınızı eğime dik tutun ve alttaki kayağın iç kenarını kara saplayın. Ardından, ellerinizi kullanarak veya destek için sırıklarınızdan birine yaslanarak yamaçtan yukarı doğru itin.
    • Kayağa ilk başladığınızda düşmeniz ve dengenizi kaybetmeniz tamamen normaldir, bu nedenle cesaretiniz kırılmasın.

Yamaçta Kayak Yapmak

  1. adım 1 yokuş aşağı kaymaya alışmak için tavşan tepesinde başlayın.
    Yokuş aşağı kaymaya alışmak için tavşan tepesinde başlayın. Tavşan veya acemi tepesi hafif bir eğime sahiptir, böylece çok fazla hız yapmadan temel manevralarınızı uygulayabilirsiniz. Bir kayak pistini ilk ziyaret ettiğinizde, kara ve kayaklarınızı giymeye alışmak için tavşan tepesini arayın. Tavşan tepeleri çok dik olmadığından, genellikle zirveye çıkmak için daha kolay bir halı asansörü veya halat çekme sistemi vardır.
    • Halı asansörü büyük bir taşıma bandı gibidir. Asansöre doğru ilerleyin ve sizi tepenin zirvesine doğru çeksin. Zirveye ulaştığınızda, direklerinizi kaldırın ve asansörden sorunsuzca inmek için hafifçe öne doğru eğilin.
    • Eğer tepede halatla çekme varsa, bir tutamak gelene kadar bekleyin, tutun ve sizi yukarı çekmesine izin verin. Tepenin zirvesine ulaştığınızda, ipi bırakın ve yan adımlarla uzaklaşın.
    • Paranız yetiyorsa, pistte bir eğitmenden kayak dersleri alın, böylece sizi uygun eğimlere yönlendirebilir ve formunuzu geliştirmenize yardımcı olabilirler.
  2. İlk birkaç turunuzda yavaş gitmek için kayaklarınızın uçlarını birbirine yakın tutun. Başlamaya hazır olduğunuzda, kayaklarınızı eğime paralel olarak konumlandırın ve yavaş bir hızı korumak için uçlarını birbirine doğru tutun. Düz bir çizgide ilerleyerek tavşan tepesinden aşağı inerken tüm yol boyunca dengenizi korumaya çalışın. Yokuş aşağı birkaç kez başarılı bir şekilde indikten sonra, ağırlığınızı karşı taraftaki kayağa kaydırarak birkaç dönüş denemeye başlayın.
    • Diğerlerine dikkat edin, özellikle de tavşan yamacı diğer kayakçıların hızla gelebileceği başka bir yamacın eteğindeyse.
    • Önünüze bakın. Bir pistten aşağı inerken doğrudan kayaklarınıza bakarsanız, bir ağaca, başka bir kişiye veya yolunuzu kesebilecek herhangi bir şeye çarpabilirsiniz.
  3. Ağırlığınızı kayaklarınızın üzerinde ortalayın. Öne doğru ne kadar eğildiğiniz ve vücudunuzu ne şekilde konumlandırdığınız eğimin ne kadar dik olduğuna bağlıdır. Eğim daha yumuşak olduğunda, ağırlığınızı kayaklarınızın ortasına daha yakın tutun. Daha dik bir yokuşta daha fazla öne eğilin çünkü çok geriye kaymak dönüşü zorlaştıracaktır. Dizleriniz hafifçe bükülmüş ve elleriniz bir yemek tepsisi tutar gibi önünüzde olacak şekilde pozisyonunuzu korumaya çalışın.
  4. Kendinizle diğerleri arasında en az 6 fit (1,8 m) mesafe bırakın. Önünüzde, yokuşun aşağısında bulunan kişiler geçiş hakkına sahiptir, bu nedenle onlardan kaçınmak sizin sorumluluğunuzdadır. Önünüzdeki diğer kayakçılar veya snowboardcularla aranızda biraz mesafe bırakmaya çalışın, böylece etraflarında manevra yapmak için zamanınız olur.
    • Birinin arkasından geliyorsanız, 'Solunuzda' veya 'Sağınızda' gibi bir şey söyleyerek ona haber verin.
  5. Yokuşta durmanız gerekiyorsa görünür olduğunuz tarafa çekin. Yokuşta durup soluklanmak yaygın olsa da, koşunun ortasında patikayı engelleyecek şekilde durmak çok tehlikelidir. Dönün ve yokuş yukarı kayakçıların sizi kolayca görebileceği bir yerde patikanın kenarına geçin. Bu şekilde, yoldan çekilmek ve size çarpmaktan kaçınmak için zamanları olur.
  6. adım 6 yokuş aşağı daha hızlı hareket etmek istediğinizde kayaklarınızı paralel konumlandırın.
    Yokuş aşağı daha hızlı inmek istediğinizde kayaklarınızı paralel konumlandırın. Yokuş aşağı yavaş bir hızda inmeye alıştığınızda, yokuşun bazı bölümlerinde kayaklarınızı birbirine paralel koymayı deneyin. Kayaklarınız karı kesmediği için tepeden aşağı daha hızlı ineceksiniz. Yamaçta ileri geri yumuşak kıvrımlar yapmak için dönerken kayakları paralel tutmayı deneyin.
  7. adım 7 aşağı inene kadar tavşan tepesinde kalın're comfortable on your skis.
    Kayaklarınız üzerinde rahat olana kadar tavşan tepesinde kalın. En zor parkurlara hemen girmek için kendinizi zorlamak yerine, kendinize gerçekten güvenene kadar tavşan yamacında acele etmeyin. Çok zor bir kayak pistine atlamak, pistteki diğer kayakçıları rahatsız edebilir veya potansiyel olarak ciddi yaralanmalara yol açabilir.

İleri Seviye Kayak Pistlerini Denemek

  1. adım 1 tavşan tepesinde kendinizi rahat hissettiğinizde daha zor bir parkuru deneyin.
    Tavşan tepesinde kendinizi rahat hissettiğinizde daha zor bir parkuru deneyin. Tavşan tepesinde başlangıç tekniklerini öğrendikten sonra, gidebileceğiniz kolay veya başlangıç seviyesindeki pistler için kayak parkuru haritasını kontrol edin. Her parkurun, aynı eğimdeki diğerlerine kıyasla ne kadar zor olduğunu gösteren farklı bir işareti vardır ve semboller konuma göre değişebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde semboller şunlardır:
    • Yeşil bir daire kolay ya da başlangıç seviyesindeki bir patikayı gösterir. Bu patikalar çok dik değildir, çok az engel içerir ya da hiç içermez ve genellikle çok uzun değildir.
    • Mavi kare orta seviye bir parkuru gösterir. Bazı engeller, mogullar (çok sayıda küçük kar tümseği) içerebilir veya daha dik bir eğime sahip olabilir. Bunları denemeden önce yeşil parkurlarda ustalaşana kadar bekleyin.
    • Çift mavi kare, çok fazla kar varsa daha da zorlaşabilecek zor bir parkuru gösterir. Ancak bunlar Kuzey Amerika'daki tatil köylerinde daha az bulunur.
    • Siyah elmas zor bir parkuru gösterir. Engeller, daha dik mogullar ve yokuş aşağı dar bir yol ile dik bir eğim içerebilir. Yeni başlıyorsanız veya mavi koşularda kendinizi rahat hissetmiyorsanız böyle bir parkuru denemeyin.
    • Çift siyah elmas veya ünlem işaretli siyah elmas, yalnızca çok ileri düzey kayakçılar tarafından denenmesi gereken bir pisti gösterir. Bunları yalnızca diğer tüm tek siyah elmas pistlerde tamamen rahatsanız deneyin. Avrupa ülkelerinde, kırmızı bir parkur çift siyah elmasa eşdeğerdir.
  2. adım 2 mogul kaymayı deneyin...
    Daha zorlu bir pist için mogul kaymayı deneyin. Mogullar, bakımsız pistlerde tekrarlanan dönüşlerle oluşturulan kar tepecikleridir. Başlangıç veya orta seviyedeki parkurlarda kendinizi rahat hissettiğinizde, kar tümseklerinin etrafından dolanmak için bir mogul pistini deneyin. Tümseklerin etrafında kayarken, tümseği aşarken dizlerinizi bükün ve daha alçak bir alana ulaştığınızda bacaklarınızı düzeltin. Sadece yapabildiğiniz kadar hızlı kayın, böylece kontrolü kaybetmeden durabilirsiniz.
    • Tümseklerde daha rahat olmaya başladıkça, kayaklarınızı yamaçtan aşağı doğru yönlendirmeye başlayabilirsiniz; bu da tümseklerden daha hızlı inmenize ve tümseklerin etrafından dolaşmanıza neden olacaktır.
    • Moğolların üzerinden çok hızlı geçmek havalanmanıza neden olabilir. Ağırlığınızı kayaklarınızın üzerinde ortalayın, böylece yere indiğinizde düşmezsiniz.
  3. 3. adım binmek ve...
    Telesiyeje binme ve inme daha yüksek yamaçlarda kayak yaparken. Halı veya halat çekme yerine, daha büyük pistlerin çoğunda telesiyej vardır. Telesiyej platformuna doğru yürüyün ve bir elinizle her iki direğinizi de tutun. Telesiyej arkanızdan yaklaşırken diğer elinizi koltuğun üzerine koyun ve oturmak için arkanıza yaslanın. Koltukta arkanıza yaslanın ve kayaklarınızın uçlarını yukarı bakacak şekilde tutun. Lift tepeye ulaştığında, kayaklarınızın uçlarını yukarı kaldırın ve koltuktan kolayca kaymak için öne doğru eğilin.
    • Telesiyejlerde genellikle koltuk başına 2, 4 ve hatta 6 kişilik yer vardır, bu nedenle koltuk yaklaştığında siz ve arkadaşınızın yan yana olduğundan emin olun.
    • Telesiyejden doğru noktada inemezseniz panik yapmayın ve aşağı atlamaya çalışmayın. Otomatik olarak asansörü durduracak bir düğmeye basacaksınız, böylece biri size yardım edebilecektir.
    • Teleferiğe binerken botlarınızın kemerini çözün, böylece kramp veya ağrı hissetme olasılığınız azalır.

Kayak Ekipmanınızı Seçmek

  1. adım 1 kayak botları alın...
    Ayağınıza tam oturan kayak botları alın. Ayaklarınızın uzunluğunu ve genişliğini ölçün ve sizin için uygun olan botları bulmak için bir boyutlandırma tablosu kullanın. Botlarınız sıkışma hissi vermeden tam oturmalıdır. Botun üst kısmı ayak bileklerinizin etrafına tam oturuyorsa ve dizlerinizi büktüğünüzde ayak parmaklarınız ön tarafa değmiyorsa, botunuz tam oturmuş demektir.
    • Kayak botu kiralıyorsanız, kayak pistindeki bir görevliden uygun bedeni bulmanıza yardımcı olmasını isteyin.
    • Kayak botları, onları kullandıkça biraz daha gevşeyecektir. Gevşek bir şekilde oturan botlarla başlamaktansa daha sıkı oturan botlarla başlamak daha iyidir.
    • Çok büyük veya küçük botlar kullanmaktan kaçının, aksi takdirde uzun bir kayak gününden sonra kramplar gelişebilir.
    • Kalın yün yerine ince çoraplar tercih edin, böylece botunuz daha iyi oturur.
  2. adım 2 sıcak tutan katmanlar giyin...
    Hava koşullarına dayanıklı bir kayak ceketi ve pantolonunun altına sıcak tutan katmanlar giyin. Kayak için giyindiğinizde, çok terlememek için polyester veya merinos yünü gibi nem emici kumaşlardan oluşan bir taban katmanı ile başlayın. Ardından, soğukta sıcak kalmak için polar gibi sıcak tutan yalıtımlı giysiler giyin. Son olarak, kardan ıslanmamak için su ve hava koşullarına dayanıklı ceketinizi ve pantolonunuzu giyin.
    • Kuş tüyü ceketler de su geçirmez bir dış katmanın altında sizi sıcak tutmak için harika çalışır.
  3. 3. adım
    Bir kayak kaskı ve gözlüğü takın. Kasklar ayrıca düşmeniz durumunda baş yaralanmalarından korunmanıza yardımcı olur, bu nedenle hareket etmeden başınıza tam oturduğundan emin olun. Gözlükler gözünüze kar kaçmasını önler ve kardan yansıyan parlak güneşi engellemeye yardımcı olur. Gözlüğünüzü takın ve yerinde kalması için kaskınızın arkasına klipsleyin.
    • Gözlükler birden fazla lensle birlikte gelir. Parlak bir günde yansıtıcı veya renkli bir lens veya daha bulutlu olduğunda şeffaf bir lens kullanın.
  4. adım 4 eldivenlerinizi ve...
    Sıcak kalmak için eldiven ve buff getirin. Elleriniz üşümeye yatkınsa, ellerinizin sıcak ve kuru kalması için bir çift su geçirmez eldiven taktığınızdan emin olun. Kar ve rüzgar ceketinizden aşağı ve başınızın etrafına da esebilir, bu nedenle sıcak kalmanıza yardımcı olmak için kayak yaparken boynunuza bir buff takın ve yüzünüze doğru çekin.
    • Buff ayrıca sizi güneşten korumaya yardımcı olur, böylece güneş yanığı olma olasılığınız azalır.

Kaç Kayak Dersi Almalıyım?

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Harika bir kayak veya snowboard eğitmenini nasıl bulabilirsiniz?
  • Soru
    Yamaçlara çıkmadan önce kayak yapmayı nasıl öğrenebilirim?
    Evinize yakın bir simülatörde eğitim almanızı tavsiye ederim, burada kayak öğrenmenin gerektirdiği tüm masrafları ve diğer şeyleri yapmazsınız. Eğer bu mümkün değilse, kesinlikle birkaç video izleyin ve ardından kara ulaştığınızda hemen bir ders alın. Onlara acemi olduğunuzu söyleyin. Eğer karşılayabiliyorsanız özel ders almanızı öneririm.
  • Soru
    55 yaş kayak öğrenmek için çok mu yaşlı? Oğlum beni gitmeye ikna etti ama yapabileceğimden emin değilim.
    Hayır, öğrenmek için asla geç değildir. Muhtemelen orada eğitmenler ve rahat edene kadar pratik yapabileceğiniz çok küçük tepeler olacaktır.

İpuçları

  • Üzerinde çalışın bacak kaslarınızı geliştirmek Boş zamanlarınızda kayak yapın, böylece kayak yaparken kendinizi yorgun hissetmezsiniz.
  • En yakın pistten bir pist kartı alın ve kayak sezonu boyunca pratik yapmaya devam edebilmek için sık sık ziyaret edin.
  • Tekniğinizi uygulamak için tek başınıza kaymak ve onlardan bir şeyler öğrenebilmek için daha deneyimli kişilerle kaymak arasında zamanınızı dengeleyin.

Uyarılar

  • Her zaman çevrenizin farkında olun. Kalabalık bir alana düşerseniz, kazara başka bir kayak takımına çarpmamak için yakındaki kayakçılara dikkat edin.
  • Kayaklarınızı birbirinin üzerinden geçirmekten kaçının çünkü karla teması kaybederler ve kontrolü kaybetmenize neden olurlar.
  • Beceri seviyenizin üzerindeki bir yamaçta kayak yapmak ciddi veya hayati tehlikeye yol açabilecek yaralanmalara neden olabilir. Rahat olduğunuz eğimleri tercih edin ve kendinizi aşırı zorlamaktan kaçının.